CATEGORII DOCUMENTE |
Agricultura | Asigurari | Comert | Confectii | Contabilitate | Contracte | Economie |
Transporturi | Turism | Zootehnie |
ELASTICITATEA OFERTEI
In principiu, conceptul de elasticitate este folosit pentru a evidentia si masura modul in care o variabila reactioneaza la modificarile altor variabile. Variabila dependenta este variabila care se modifica drept raspuns la modificarea unei alte variabile, denumita variabila independenta.
Asa cum s-a aratat, cantitatea oferita dintr-un bun, este influentata, in mare masura, de pretul sau. Elasticitatea ofertei fata de pret, denumita si elasticitatea ofertei, masoara amploarea reactiei ofertei la variatiile pretului de vanzare.
Elasticitatea ofertei in functie de pret reprezinta modificarea relativa a cantitatii oferite raportata la modificarea relativa a pretului de vanzare.
Elasticitatea exprima sensibilitatea ofertei la modificarea pretului si se masoara cu ajutorul coeficientului elasticitatii ofertei.
Coeficientul elasticitatii ofertei exprima gradul modificarii ofertei la schimbarea pretului.
Acesta se determina cu ajutorul urmatoarei relatii:
DO, DP - modificarea ofertei, respectiv a pretului.
Calculat astfel, coeficientul arata cu cat se modifica, procentual, cantitatea oferita, la o modificare cu un procent a pretului, in conditiile in care punctul de referinta pentru determinarea elasticitatii este P0.
De regula, EO/P > 0, numai in cazuri exceptionale EO/P < 0. Deci, elasticitatea ofertei va fi considerata intotdeauna pozitiva.
In functie de nivelul elasticitatii ofertei infunctie de pret, formele ofertei se prezinta astfel:
a) oferta elastica 1< EO/P < . Procentul de modificare a cantitatii oferite este mai mare decat procentul de modificare a pretului (DO >DP).
b) oferta inelastica 0 < EO/P < 1. Procentul de modificare a cantitatii oferite este mai mic decat procentul de modificare a pretului.
c) oferta cu elasticitate unitara EO/P = 1. Modificarea procentuala a cantitatii oferite este egala cu modificarea procentuala a pretului.
d) oferta perfect elastica EO/P = . Este un caz extrem, conceput teoretic, care in realitate nu exista. Se presupune ca la un pret dat, oferta sa creasca la infinit.
e) oferta perfect inelastica EO/P = 0. Este tot un caz extrem, care presupune ca oricare ar fi modificarea pretului, oferta ramane neschimbata.
Elasticitatea ofertei in functie de pret este influentata de o serie de factori, printre care mai importanti sunt:
a) Costul productiei
Cu cat costul productiei este mai mare, cu atat elasticitatea este mai mica.
Atunci cand pretul unui bun pe piata creste, producatorii doresc sa ofere mai mult din acel bun. Pentru aceasta au nevoie de o cantitate mai mare de factori de productie, deci costul productiei creste si actioneaza ca o frana in calea cresterii ofertei. Oferta creste mai putin, iar elasticitetea ei este mai mica.
b) Posibilitatile de stocare
Cu cat posibilitatile de stocare sunt mai numeroase, elasticitatea ofertei este mai mare, deoarece producatorul isi permite sa depoziteze si sa pastreze bunul pana cand pretul acestuia va creste.
c) Costul stocarii
Cu cat costul stocarii este mai mare elasticitatea ofertei este mai mica. In acest cost sunt incluse atat cheltuielile de depozitare, chirii, salarii, etc., cat si cheltuielile legate de pierderea, prin depreciere sau schimbare a modei, nivelului calitativ al bunurilor stocate.
d) Perioada de timp de la modificarea pretului
Oferta este mai elastica pe termen lung decat pe termen scurt. Explicatia rezida in faptul ca producatorii au nevoie de timp pentru a reactiona la modificarea pretului. Pe termen foarte scurt (perioada pietei) oferta este perfect inelastica, deoarece ea are nevoie de un timp minim pentru a se modifica. Pe termen lung, toti factorii de productie sunt variabili si oferta este elastica.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1015
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved