Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Asistent acar, revizor ace

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micAsistent acar, revizor ace

Norme SSMLa traversarea liniilor pentru manipularea parghiei schimbatorului de cale, personalul trebuie sa se asigure ca nu circula material rulant.

In timpul lucrului la schimbatoarele de cale, vor fi respectate si urmatoarele prevederi :

a) curatarea si executarea diferitelor lucrari la schimbatoarele de cale centralizate sau necentralizate, se face numai in pauzele de circulatie si manevra din zona respectiva, urmarindu - se miscarea vehiculelor feroviare de pe celelalte linii.

b) curatarea schimbatoarelor de cale se face numai dupa obtinerea incuviintarii impiegatului de miscare dispozitor, care va stabili perioada de timp in care acestea pot fi curatate;

c) la posturile de macazuri din statiile centralizate mecanic sau electromecanic deservite de un singur agent, la parasirea cabinei, salariatul este obligat sa incuie usa pentru a preveni manipularea macazurilor de catre persoane straine;

In timpul manevrarii schimbatoarelor de cale, agentul care le manipuleaza trebuie sa respecte si urmatoarele:

a) instructiunile de manipulare a instalatiilor;

b) sa nu lase parghia contragreutatii aparatului de manevrat in pozitie verticala sau incomplet manevrata;

c) sa ocupe, cu deosebita atentie locul fixat, atat pentru circulatie, cat si la manevra vehiculelor, pe liniile pe care le deserveste, fiind foarte atent la liniile vecine pe care se executa miscari simultane;

d) sa observe daca vehiculele, la trecerea peste macazuri, respecta conditiile de siguranta (incarcatura deplasata, usi desprinse etc.) si in caz de nereguli va da semnale de oprire a vehiculului si/sau avizand personalul interesat.

Atributii si raspunderi aferente postului de revizor ace respectiv acar conform Instructiei 005

Deservirea posturilor de macazuri

Art. 124. - (1) Posturile de macazuri asigura primirea, expedierea si trecerea trenurilor, precum si efectuarea manevrei.

Posturile de macazuri din statie si din linie curenta trebuie sa fie deservite de acari si revizori de ace sau alti agenti autorizati pentru manipularea macazurilor, dupa caz.

In anumite statii stabilite de catre administratorul infrastructurii feroviare, revizorul de ace poate prelua si atributiile acarului, avand in acelasi timp competenta de a pastra cheile de la incuietorile macazurilor in timpul primirii, expedierii sau trecerii trenurilor.

Art. 125. - (1) Manipularea, revizuirea, incuierea sau blocarea macazurilor din statie in vederea pregatirii parcursului pentru primirea/expedierea/trecerea trenului se fac, potrivit instructiunilor de manipulare a instalatiei respective, de catre:

a) acari sau revizori de ace, din ordinul IDM dat personal, telefonic sau prin revizorul de ace in statiile cu macazuri prevazute cu incuietori cu chei fara bloc;

b) acari, din ordinul IDM, transmis telefonic si prin bloc, in statiile cu macazuri prevazute cu instalatii CEM sau cu incuietori cu chei cu bloc;

c) IDM in statiile inzestrate cu instalatii CED sau CE, conform instructiunilor de manipulare a instatiilor respective;

d) agentul punctului de sectionare sau al postului ajutator de miscare, pe sectiile cu conducere centralizata a circulatiei trenurilor, din ordinul operatorului de circulatie.

Inainte de primirea/expedierea/trecerea unui tren, toate macazurile atacate de tren atat pe la varf cat si pe la calcai, precum si macazurile de acoperire ale parcursului comandat se incuie, respectiv se blocheaza.

Art. 126. - (1) Cheile de la incuietorile macazurilor inzestrate cu incuietori cu chei fara bloc, care intra in parcursul comandat si sunt atacate de tren pe la varf, precum si cheile de la incuietorile macazurilor de acoperire se pastreaza de catre IDM sau revizorul de ace. Cheile, de la macazurile atacate de tren pe la calcai, pot ramane in incuietori, daca nu este stabilit altfel prin programul de zavorare.

Se interzice deszavorarea de catre IDM a parcursului executat in vederea primirii/expedierii/trecerii trenului, inainte de primirea raportarii gararii, iesirii sau trecerii complete a trenului de la acar sau de la revizorul de ace.

Se interzice ridicarea de pe tabloul de chei a cheilor parcursului executat, inainte de raportarea gararii/iesirii/trecerii complete a trenului.

Art. 127. - Cheile de la incuietorile macazurilor inzestrate cu incuietori cu chei fara bloc, care nu intra in programul de zavorare a parcursurilor de primire/expediere si care deservesc linii destinate stationarii trenurilor de ajutor, de interventie, a vagoanelor incarcate cu marfuri periculoase din categoria "explozibile" si "radioactive", linii destinate pentru repararea vagoanelor si linii pe care stationeaza vagoanele ocupate cu oameni, se pastreaza de catre IDM, la locul stabilit in PTE.

Art. 128. - (1) In timpul pauzelor de circulatie si de manevra, pastrarea cheilor de la incuietorile macazurilor se face astfel:

a) in statiile cu macazuri prevazute cu incuietori cu chei cu bloc, precum si in statiile cu macazuri prevazute cu incuietori cu chei fara bloc, cu revizori de ace care au sediul la posturile de macazuri, macazurile se manipuleaza in pozitie normala sau pe linie libera, iar cheile se pastreaza in incuietori cu macazurile neincuiate;

b) in statiile cu macazuri prevazute cu incuietori cu chei fara bloc, deservite de acar sau revizor de ace cu sediul la biroul de miscare, cheile de la incuietorile macazurilor liniilor directe, precum si cheile de la incuietorile macazurilor de acoperire se pastreaza in tabloul de chei de la biroul de miscare, cu macazurile incuiate in pozitie normala;

c) cheile incuietorilor macazurilor care dau acces la liniile de evitare sau scapare se pastreaza in tabloul de chei sau in aparatul de comanda sau manevra.

Cheile incuietorilor macazurilor care dau acces la linii apartinand operatorilor economici detinatori de infrastructura feroviara privata, care se ramifica din liniile statiei sau din linie curenta se pastreaza in tabloul de chei, conform prevederilor din PTE.

Cheile incuietorilor macazurilor inzestrate cu incuietori cu chei fara bloc de la posturile de macazuri din linie curenta se pastreaza la IDM din statia de care apartin aceste posturi.

Art. 129. - (1) In cazul in care se face manevra pe liniile deservite de un post de macazuri din linie curenta, pentru predarea-primirea cheilor de la incuietorile macazurilor, se efectueaza in ordine urmatoarele operatii:

a) IDM din statie inmaneaza cheile, catre conducatorul manevrei, inainte de expedierea trenului sau convoiului de manevra;

b) dupa expedierea trenului sau convoiului de manevra, IDM, care a predat cheile catre conducatorul manevrei, mentioneaza predarea cheilor in avizul de plecare ce se transmite statiei vecine;

c) la sosirea la postul de macazuri, conducatorul manevrei preda cheile catre acarul de la post pentru efectuarea parcursului de introducere a trenului sau convoiului pe linia respectiva;

d) dupa terminarea manevrei acarul incuie macazurile in pozitie pe linie directa si preda cheile catre conducatorul manevrei;

e) dupa primirea cheilor, conducatorul manevrei dispune asupra plecarii trenului sau convoiului de manevra;

f) in cazul in care se inapoiaza la statia de expediere, la sosirea trenului sau convoiului de manevra, conducatorul manevrei preda cheile catre IDM;

g) daca trenul sau convoiul de manevra soseste in statia vecina, conducatorul manevrei preda cheile catre IDM din aceasta statie, care mentioneaza in reavizul de sosire primirea acestora; IDM, care a primit cheile, trebuie sa le inapoieze catre IDM din statia care pastreaza cheile, cu primul tren care are oprire in ambele statii, mentionand acest lucru in avizul de plecare al trenului cu care s-au trimis cheile;

h) IDM din statia care raspunde de pastrarea cheilor confirma primirea acestora in reavizul de sosire a trenului cu care au sosit cheile.

In cazul in care cheile de la incuietorile macazurilor se pastreaza la postul de macazuri din linie curenta, ridicarea cheilor de pe tablou in scopul executarii manevrei, precum si in cazul ingrijirii, revizuirii sau repararii macazurilor si a instalatiilor se face de catre IDM, revizorul de ace sau agentul care deserveste acest post, numai in baza dispozitiei scrise data de catre IDM dispozitor din statia de care apartine postul.

Atat dupa terminarea manevrei cat si dupa terminarea operatiilor de ingrijire, revizuire sau reparare a macazurilor si a instalatilor, personalul care deserveste postul incuie macazurile in pozitie pe linie directa, verifica macazurile si depune cheile de la incuietorile macazurilor pe tablou, raportand acest lucru in scris, catre IDM dispozitor din statia de care apartine postul.

Comenzi si dispozitii in legatura cu circulatia trenurilor si executarea manevrei

Art. 130. - (1) Nici un tren nu poate intra, iesi sau trece in/din/printr-o statie, pe la un post de miscare sau pe la un post ajutator de miscare sau de macazuri din linie curenta, fara o comanda data de catre IDM dispozitor, cu exceptia statiilor si a posturilor de miscare din linie curenta centralizate electrodinamic situate pe sectii de circulatie inzestrate cu BLA.

Prin comanda se intelege ordinul dat de catre IDM dispozitor posturilor de macazuri din statie si din linie curenta, pentru intrarea, iesirea sau trecerea unui tren. In afara comenzilor de intrare, iesire sau trecere, in legatura cu circulatia trenurilor si executarea manevrei mai pot interveni dispozitii, comunicari si ordine, conform prezentului regulament.

Pentru a nu se intarzia executarea comenzilor de intrare, iesire sau trecere a unui tren, IDM dispozitor da ordin, din timp, pentru retragerea si oprirea manevrei, verificarea starii de liber a liniei si a parcursului de intrare-iesire. Aceste operatii se executa inainte de a se da comenzile de intrare, iesire sau trecere a trenului.

Se interzice acarului sau revizorului de ace sa execute comanda de iesire sau trecere a unui tren, daca trenul din sens contrar nu a sosit la incrucisare sau nu a fost incunostintat de catre IDM cu privire la mutarea incrucisarii stabilite prin graficul de circulatie sau prin mersul intocmit.

Art. 131 - (1) Comenzile in legatura cu circulatia trenurilor se dau:

a) in scris, la posturile de macazuri inzestrate cu incuietori cu chei fara bloc;

b) verbal si prin bloc, la posturile de macazuri centralizate electromecanic sau inzestrate cu incuietori cu chei cu bloc;

c) verbal, in statiile inzestrate cu instalatii CED sau CE situate pe sectii de circulatie fara BLA, cu posturi deservite de catre acari.

Comanda cuprinde numarul de control, ora de transmitere si continutul - numarul trenului completat cu mentiunile: intra/iese/intra-iese/trece, numarul liniei, precum si alte observatii.

Atunci cand este cazul, continutul comenzii se completeaza cu observatii referitoare la:

a) schimbarea liniei de garare;

b) schimbarea incrucisarii;

c) primirea trenului pe linie ocupata;

d) oprirea unui tren care dupa mers trece fara oprire;

e) suprimarea opririi unui tren care dupa mers are oprire;

f) circulatia trenului pe linie falsa;

h) circulatia timpurie a trenului;

i) iesirea trenului in linie curenta inchisa;

j) directia de mers a trenului, in cazul in care un post de macazuri deserveste mai multe directii de mers;

k) trenul are in compunere vagoane incarcate cu marfuri periculoase din categoria "explozibile", "radioactive", "gaze lichefiate", "clor lichid" si vagoane cu transporturi negabaritice;

l) circulatia trenurilor cu agent la urma;

m) schimbarea sistemului de remorcare.

Comenzile si observatiile care se dau in scris, trebuie sa se inregistreze simultan in momentul transmiterii lor, de catre toate posturile interesate, in registrele sau condicile acestora.

Art. 132. - In cazul in care IDM nu a dat comanda de intrare/iesire/trecere a trenului asteptat conform tabloului de sosire, plecare si garare a trenurilor sau conform dispozitiei de avizare a circulatiei unui tren suplimentar, timpuriu sau intarziat, acarul, revizorul de ace, agentul postului de bariera din incinta statiei respectiv pazitorul de bariera din linie curenta sunt obligati sa solicite de la IDM, din proprie initiativa, informatii asupra circulatiei trenului respectiv.

Art. 133. - In statiile sau posturile de macazuri din linie curenta inzestrate cu instalatii CEM sau cu incuietori cu chei cu bloc, comanda trebuie sa se dea in scris, ca si in cazul statiilor sau posturilor de macazuri din linie curenta inzestrate cu incuietori cu chei fara bloc, daca continutul comenzii se completeaza cu observatii referitoare la:

a) primirea trenului pe linie ocupata;

b) circulatia trenului pe linie falsa, cu parcursul de intrare sau iesire neasigurat prin bloc;

c) iesirea trenului pe linie curenta inchisa;

d) primirea trenului in statie cu ordin de circulatie;

e) iesirea trenului din statie cu semnalul de iesire defect;

f) expedierea unui tren de la o linie cu parcurs neasigurat in bloc si neinzestrata cu semnal de iesire.

Art. 134. - (1) Se interzice IDM sa dea comanda in bloc pentru intrarea sau trecerea unui tren care trebuie oprit la semnalul de intrare.

Comanda in bloc se da numai dupa ce IDM se convinge ca trenul a oprit la semnalul de intrare, personal sau prin raportarea revizorului de ace, a acarului, a agentului postului de bariera - acolo unde exista - sau dupa comunicarea transmisa prin radiotelefon de mecanicul care conduce trenul.

Modul de lucru in cazul in care IDM nu se poate convinge personal de oprirea trenului la semnalul de intrare, se stabileste in PTE.

Art. 135. - Comanda de intrare a unui tren se da simultan la posturile care deservesc:

a) macazurile din parcursul de primire a trenului;

b) macazurile din continuarea parcursului de primire a trenului;

c) macazurile de acoperire a parcursului de primire a trenului, precum si din continuarea acestui parcurs;

d) barierele situate pe parcursul de primire a trenului.

Art. 136. - Comanda de iesire a unui tren se da simultan la posturile care deservesc:

a) macazurile din parcursul de expediere a trenului;

b) macazurile de acoperire a parcursului de expediere a trenului;

c) macazurile din capatul opus al liniei de la care se expediaza trenul;

d) barierele situate pe parcursul de expediere a trenului.

Art. 137. - Comanda de trecere a unui tren se da simultan la posturile care deservesc:

a) macazurile din parcursul de primire a trenului;

b) macazurile din parcursul de expediere a trenului;

c) macazurile de acoperire a parcursului de primire precum si de expediere a trenului;

d) barierele situate pe parcursul de primire precum si pe cel de expediere a trenului.

Art. 138. - (1) Comenzile scrise si verbale se dau cu urmatoarele formule:

a)    comanda de intrare se da cu formula:

"Numarul..ora ..trenul - numarul - ... intra la linia ....".

b) comanda de iesire se da cu formula:

"Numarul...ora..trenul - numarul - .....iese de la linia ...".

c) comanda    de trecere se da cu formula:

"Numarul..ora..trenul - numarul -....trece pe linia... ".

d) pentru trenurile care urmeaza sa fie primite si dupa oprire expediate, comanda de intrare si iesire poate fi data simultan cu formula:

"Numarul..ora..trenul - numarul - ... intra-iese, linia ...".

In statiile in care nu sunt permise primiri si expedieri simultane de trenuri, ordinul verbal pentru retragerea si oprirea manevrei, verificarea starii de liber a liniei si a parcursului de intrare-iesire al acestor trenuri, trebuie dat din timp, astfel ca dupa gararea sau iesirea unuia din trenuri, sa ramana de executat cat mai putine operatii pentru primirea sau expedierea trenului urmator. In cazul in care, in parcursurile executate pentru aceste trenuri intra macazuri comune, efectuarea si verificarea parcursului de intrare/iesire/trecere, precum si comanda pentru al doilea tren se executa dupa gararea primului tren.

IDM dispozitor este obligat sa dea comenzile prevazute la alin. (1), numai daca sunt prezenti toti agentii stabiliti - de la posturile prevazute in PTE - sa primeasca comanda respectiva, iar in cazul in care lipseste unul din agentii stabiliti, ceilalti agenti vor refuza primirea comenzii.

Darea comenzilor de iesire, trecere si intrare-iesire la posturile din statie trebuie sa se faca numai dupa obtinerea cailor libere. Numarul de control al comenzii este numarul telefonogramei cu care statia vecina a acordat calea libera.

Comanda de trecere a unui tren la posturile de macazuri din linie curenta se da de catre IDM dispozitor din statia de care apartine postul inainte de acordarea caii libere punctului de sectionare vecin.

Art. 139. - (1) Dupa primirea ordinului verbal de la IDM dispozitor pentru retragerea si oprirea manevrei, verificarea starii de liber a liniei si a parcursului de intrare/iesire, respectiv repetarea ordinului in vederea colationarii, revizorii de ace si acarii procedeaza astfel:

a) in statiile inzestrate cu instalatii CEM, acarul retrage si opreste manevra, manipuleaza parghiile macazurilor din parcursul comandat si ale macazurilor de acoperire, dupa care verifica daca linia si parcursul de intrare/iesire sunt libere;

b) in statiile cu macazuri prevazute cu incuietori cu chei cu bloc, acarul retrage si opreste manevra, manipuleaza macazurile din parcursul comandat si cele de acoperire, incuie si revizuieste aceste macazuri, indiferent daca le manipuleaza sau nu, ridica cheia de parcurs si verifica daca linia si parcursul de intrare/iesire sunt libere;

c) in statiile cu macazuri prevazute cu incuietori cu chei fara bloc, acarul retrage si opreste manevra, manipuleaza macazurile din parcursul comandat si cele de acoperire, incuie si revizuieste aceste macazuri, indiferent daca le manipuleaza sau nu, ridica cheile de la incuietorile macazurilor conform programului de zavorare, verifica daca linia si parcursul de intrare/iesire sunt libere si preda cheile revizorului de ace sau IDM.

Revizorul de ace, acolo unde exista, transmite ordinul verbal acarului, eventual ii preda cheile pentru pregatirea parcursului. Revizorul de ace poate indeplini si atributiile acarului unde nu exista acar, conform prevederilor din PTE.

Revizorul de ace sau acarul, dupa efectuarea operatiilor prevazute la alin. (1) raporteaza catre IDM dispozitor retragerea si oprirea manevrei, verificarea starii de liber a liniei si a parcursului de intrare/iesire cu formula:

"De la postul numarul..manevra este retrasa si oprita la linia numarul.., linia numarul .. si parcursul de intrare/iesire/trecere sunt libere pentru primirea/expedierea/trecerea trenului numarul.."

Dupa primirea raportarii retragerii si opririi manevrei si verificarea starii de liber a liniei si a parcursului de intrare/iesire/trecere, IDM dispozitor da comanda de intrare/iesire/intrare-iesire/trecere cu formulele de comenzi stabilite, in functie de instalatiile existente.

Art. 140. - (1) Primirea comenzilor se face de catre personalul care deserveste posturile de macazuri, astfel:

a) la posturile de macazuri deservite de revizori de ace sau de acari, comanda se primeste prin telefon de catre revizorul de ace la cabina postului de macazuri, iar acarii primesc verbal comanda de la revizorul de ace; la posturile de macazuri la care cabina acarului este inzestrata cu telefon si este separata de cabina revizorului de ace, acarul primeste comanda prin telefon in acelasi timp cu revizorul de ace, direct de la IDM dispozitor;

b) in cazul in care revizorul de ace sau acarul are sediul la biroul de miscare, acesta ia la cunostinta comanda din registrul unificat de cai libere, comenzi si miscare, semnand in coloana observatii;

c) la posturile de macazuri deservite numai de acari, comanda se primeste prin telefon de catre acar, direct de la IDM dispozitor.

In cazul in care personalul de la un post de macazuri sau de bariera din incinta statiei nu raspunde la apelurile telefonice ale IDM dispozitor, se procedeaza astfel:

a) IDM dispozitor se deplaseaza personal la cabina postului pentru a stabili cauza neprezentarii la telefon sau trimite un alt agent care trebuie sa-i comunice situatia constatata la postul respectiv;

b) in cazul in care telefonul este defect, se procedeaza la primirea/trecerea/expedierea trenurilor ca si in cazul statiilor in care acarul sau revizorul de ace are sediul la biroul de miscare;

c) in cazul in care personalul lipseste de la post sau este inapt de serviciu, se avizeaza seful statiei pentru a lua masuri de inlocuire sau de organizare a activitatii de circulatie si manevra daca inlocuirea nu este posibila.

Art. 141. - (1) La primirea unei comenzi prin telefon, revizorul de ace sau acarul repeta si confirma comanda dupa cum urmeaza:

a) in statiile cu macazuri centralizate electrodinamic, situate pe sectii de circulatie neinzestrate cu BLA, in statiile cu macazuri centralizate electromecanic sau prevazute cu incuietori cu chei cu bloc, acarul de la postul stabilit in PTE, repeta si confirma comanda cu formula:

"De la postul numarul .trenul - numarul - ..intra/iese/intra-iese /trece la/de la/pe linia ..", repetand si eventualele observatii care completeaza comanda.

Agentii celorlalte posturi de macazuri confirma primirea comenzii cu formula:

"De la postul numarul ...primit".

b) in statiile cu macazuri prevazute cu incuietori cu chei fara bloc, revizorul de ace sau acarul de la postul stabilit in PTE inregistreaza comanda primita in registrul de comenzi al postului, cu eventualele observatii, repeta si confirma primirea acesteia cu numar de control, folosind formula:

"De la postul numarul.cu numarul.trenul - numarul -...intra/iese/intra-iese/trece la/de la/pe linia ..", repetand si eventualele observatii care completeaza comanda.

Agentii celorlalte posturi de macazuri inregistreaza comanda primita si eventualele observatii in registrele de comenzi ale posturilor pe care le deservesc dupa care confirma - cu numar de control - primirea comenzii, cu formula:

"De la postul numarul...cu numarul....primit ".

In statiile in care revizorul de ace sau acarul are sediul la biroul de miscare, repetarea comenzii se face verbal catre IDM, iar confirmarea se face prin semnatura in registrul unificat de cai libere, comenzi si miscare.

In cazul in care agentul unuia din posturi nu a inteles comanda, acesta cere repetarea comenzii de catre IDM dispozitor si dupa aceasta, repeta comanda si confirma primirea acesteia.

Art. 142. - Executarea si raportarea executarii comenzii primite catre IDM dispozitor, se face astfel:

a) la posturile cu macazuri centralizate electromecanic sau inzestrate cu incuietori cu chei cu bloc, executarea comenzilor se face potrivit reglementarilor din instructiunile de manipulare a instalatiei. Efectuarea comenzii in bloc tine loc si de raportare a executarii comenzii;

b) la posturile cu macazuri inzestrate cu incuietori cu chei fara bloc, deservite de revizori de ace, respectiv revizori de ace si acari, dupa primirea, inregistrarea, repetarea si confirmarea comenzii, revizorul de ace verifica daca cheile aduse de acari corespund parcursului comandat, precum si daca s-au adus cheile macazurilor de acoperire - in cazul in care exista - dupa care le depune pe tabloul de chei, iar acarii se posteaza la locul stabilit. Revizorul de ace verifica pe teren daca manevra este oprita, daca indicatoarele macazurilor parcursului comandat si ale macazurilor de acoperire dau indicatii corecte si numai dupa aceasta raporteaza catre IDM dispozitor modul de executare a comenzii primite, cu formula:

"De la postul numarul...ora .trenul - numarul -..liber pe/de la linia ...". Cu aceeasi formula raporteaza executarea comenzii toti revizorii de ace care au primit comanda.

Art. 143. - (1) IDM dispozitor, dupa primirea raportarii executarii comenzii, dispune    revizorului de ace care manipuleaza semnalul de intrare/iesire sa-l puna pe liber, cu formula:

"Postul numarul .pune semnalul de intrare/iesire pe liber pentru trenul - numarul - .ora.".

In cazul in care semnalul de intrare se pune pe liber de catre IDM, acesta pune semnalul pe liber numai dupa primirea raportarii executarii comenzii.

Art. 144. - (1) In statiile cu macazuri prevazute cu incuietori cu chei fara bloc deservite numai de catre acari, avand sediul la posturile de macazuri sau la biroul de miscare, la executarea comenzilor de intrare/iesire/intrare-iesire/trecere se procedeaza ca si in cazul statiilor cu revizor de ace, cu deosebirea ca in acest caz, cheile parcursului comandat si ale macazurilor de acoperire se aduc si se predau catre IDM dispozitor, care le verifica si le depune pe tabloul de chei din biroul de miscare.

Dupa predarea cheilor acarii se inapoiaza la posturi, raporteaza la telefon executarea comenzii cu aceeasi formula cu care raporteaza revizorii de ace, dupa care IDM dispozitor autorizeaza pe acarul care manipuleaza semnalul de intrare/iesire sa-l puna pe liber, sau pune personal semnalul de intrare/iesire pe liber, dupa caz.

Art. 145. - In statiile cu un singur acar, la iesirea trenurilor, acesta revizuieste numai    macazurile atacate de tren pe la varf.

Art. 146. - (1) Executarea comenzilor la posturile de macazuri aflate in linie curenta, cu macazuri inzestrate cu incuietori cu chei fara bloc se face astfel:

a) dupa primirea, repetarea, inregistrarea si confirmarea comenzii, cu respectarea reglementarilor din prezentul regulament, acarul revizuieste macazurile care intra in parcursul comandat, atacate de tren pe la varf si apoi se posteaza la locul fixat in PTE;

b) cu ocazia revizuirii macazurilor, in cazul in care acarul constata o neregula ce pericliteaza siguranta circulatiei, ia masuri de oprire a trenului cu ajutorul semnalelor optice si acustice, dupa care raporteaza situatia catre IDM din statia de care apartine postul.

Executarea comenzilor la posturile de macazuri aflate in linie curenta, cu macazuri centralizate sau inzestrate cu incuietori cu chei si bloc, se face potrivit reglementarilor din instructia de manipulare a instalatiei precum si a reglementarilor din prezentul regulament.

Art. 147. - (1) In cazul in care acarul unui post de macazuri din linie curenta nu raspunde la telefon, trenul poate fi expediat numai dupa ce s-a inmanat mecanicului ordin de circulatie, in care se specifica oprirea obligatorie a trenului inaintea primului macaz si revizuirea macazurilor de catre cel de-al doilea agent al trenului. Daca sunt indeplinite toate conditiile stabilite in reglementarile specifice, cel de-al doilea agent al trenului va da semnale de punere in miscare a trenului. In prima statie mecanicul opreste trenul chiar daca nu are oprire si aduce la cunostinta IDM constatarile facute.

Pentru trenurile care circula prin impingere, dupa oprire, revizuirea macazurilor se face de catre agentul care ocupa ghereta de frana a vagonului din capul trenului, iar in prima statie aduce la cunostinta IDM constatarile facute.

In cazul in care acarul unui post de macazuri din linie curenta nu raspunde la telefon, trenurile prevazute la art. 108 alin. (2) care circula fara al doilea agent, se expediaza cu respectarea prevederilor art. 147 alin. (1), numai insotite de catre un agent al administratorului/gestionarului infrastructurii feroviare .

Art. 148. - (1) In cazul in care se primeste sau se expediaza un tren la sau de la o linie cu macazuri necentralizate sau cu macazuri neprevazute cu incuietori cu chei cu si fara bloc si in cazul in care incuietorile macazurilor sau instalatiile CEM, precum si cele cu incuietori cu chei cu bloc sunt defecte, revizorul de ace sau IDM - in cazul in care nu exista revizor de ace - dupa raportarea de catre acar a executarii parcursului, trebuie sa faca personal revizia macazurilor atacate de tren pe la varf si sa consemneze in condica de comenzi a postului, pe randul urmator liber, mentiunea:

"Azi..ora..revizuit macazurile - numarul -..pentru intrarea/iesirea/trecerea trenului - numarul - ...la/de la/pe linia ...

Semnatura.........".

In cazul in care revizia macazurilor atacate de tren pe la varf se efectueaza de catre revizorul de ace, acesta raporteaza executarea comenzii catre IDM, numai dupa inscrierea efectuarii reviziei in registrul de comenzi al postului.

Dupa efectuarea acestor operatii, pentru primirea unui tren, IDM da ordin de aducere a trenului in statie cu ordin de circulatie, folosind formula:

"Postul numarul ..aduceti trenul - numarul - ..cu ordin de circulatie, ora ..din cauza ".

Semnatura.........".

In ordinul de circulatie se specifica linia si conditiile de primire a trenului.

Art. 149. - In statiile inzestrate cu instalatii CED sau CE, in cazul nefunctionarii instalatiei, precum si in cazul circulatiei trenurilor pe linie falsa se procedeaza conform instructiunilor de manipulare a instalatiei si a prevederilor din PTE.

Art. 150. - In cazul circulatiei trenurilor pe linie falsa, daca IDM are posibilitatea sa asigure un parcurs de intrare de pe linie falsa, prin executarea in bloc a unui parcurs de iesire pe linie normala sau sa asigure un parcurs de iesire pe linie falsa, prin executarea unui parcurs de intrare de pe linie normala, revizia macazurilor nu mai este necesara.

Art. 151. - In afara comenzilor de intrare/iesire/intrare-iesire/trecere, alte dispozitii si comunicari in legatura cu circulatia trenurilor si executarea manevrei se transmit si se primesc verbal sau in scris, se repeta si se confirma dupa cum este prevazut in prezentul regulament.

Art. 152. - Pentru intampinarea trenurilor la intrare/iesire/trecere acarii si revizorii de ace se posteaza astfel:

a) in statiile inzestrate cu instalatii CED, pe sectii de circulatie neinzestrate cu BLA, acarul se posteaza la locul fixat prin PTE, dupa primirea comenzii;

b) la posturile de macazuri cu instalatii CEM, acarul se posteaza pe platforma sau la fereastra deschisa a cabinei, la intrarea trenului, inainte ca locomotiva trenului sa depaseasca semnalul de intrare, iar la iesirea trenului, imediat dupa punerea semnalului de iesire pe liber;

c) la posturile de macazuri prevazute cu incuietori cu chei cu si fara bloc, la intrarea trenului acarul sau revizorul de ace se posteaza langa cabina pentru a putea raspunde la eventualele chemari telefonice, inainte ca locomotiva trenului sa depaseasca semnalul de intrare, iar la iesirea trenului dupa punerea semnalului de iesire pe liber sau dupa raportarea executarii comenzii de iesire, daca nu exista semnal de iesire;

d) in cazul in care postul de macazuri este deservit de mai multi acari, acarul care primeste comenzile se posteaza langa cabina sau pe platforma cabinei inainte ca trenul sa depaseasca semnalul de intrare, iar ceilalti acari, dupa ce au raportat retragerea si oprirea manevrei, verificarea starii de liber a liniei si a parcursului de intrare/iesire/trecere, se posteaza la varful macazului stabilit in PTE. In acest caz, la trecerea/iesirea trenurilor, postarea acarilor la macazurile fixate in PTE se face imediat dupa punerea semnalului de iesire pe liber sau dupa raportarea executarii comenzii, daca statia nu este inzestrata cu semnal de iesire;

e) in statiile cu un singur acar, acesta, dupa ce a predat catre IDM cheile parcursului executat, se posteaza la locul stabilit prin PTE;

f) la posturile de macazuri deservite de revizor de ace si acari, la intrarea/trecerea trenului, inainte ca trenul sa depaseasca semnalul de intrare, revizorul de ace se posteaza langa cabina, in locul de unde poate supraveghea prezenta acarilor la macazurile fixate si totodata poate raspunde la eventualele apeluri telefonice. Acarii, dupa ce raporteaza revizorului de ace retragerea si oprirea manevrei, verificarea starii de liber a liniei de primire si a parcursului de intrare/iesire si predau acestuia cheile parcursului comandat se posteaza la locul fixat in PTE;

g) la posturile de macazuri deservite de revizor de ace si acari, la trecerea/iesirea trenului, revizorul de ace se posteaza in fata cabinei, iar acarii la macazurile fixate in PTE, imediat dupa ce semnalul de iesire este pus pe liber sau dupa raportarea executarii comenzii, daca nu exista semnal de iesire;

h) la posturile de macazuri din linie curenta, acarul se posteaza la macazul de acces pe LFI, fie ca macazul este atacat pe la varf, fie pe la calcai, dupa efectuarea reviziei acestuia;

i) acarii si revizorii de ace, respectiv agentii stabiliti in PTE, care asista la intrarea/iesirea/trecerea trenului, pot parasi locul, numai in cazul in care sunt chemati la telefon pe circuitul IDM-cabine sau in cazul in care observa la tren o neregula ce pericliteaza siguranta circulatiei si care trebuie comunicata imediat catre IDM si celelalte posturi, in vederea opririi trenului.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2406
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved