Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

INSTRUCTIE Pentru manipularea instalatiilor CED +BLA cu pupitru domino din statia: Bujoreni

Transporturi+ Font mai mare | - Font mai micINSTRUCTIE
Pentru manipularea instalatiilor
CED +BLA cu pupitru domino din statia: Bujoreni

CAP. 1    SCOPUL SI DOMENIUL DE APLICARE AL INSTRUCTIEI DE MANIPULARE

Prezenta instructie cuprinde reguli si reglementari privind manipularea instalatiilor CED din statia Bujoreni in regim de functionare normala si in regim de functionare speciala (deranjamente).Personalul de miscare care manipuleaza instalatiile si pers. SCB care executa lucrari de intretinere tehnica sau remediaza defectiunile aparute la instalatii trebuie sa cunoasca prescriptiile prezentei instructii, sa fie instruit si autorizat.

CAP. 2    CARACTERISTICI ALE STATIEI BUJORENI

Statia Bujoreni are urmatoarele elemente caracteristice:

3 directii de mers (directiile RM.VILCEA si Goranu - cap X si directia Daiesti - cap Y), 5 linii de circulatie (1, II, III, 4 si 5), 4 linii de manevra vagoane in cap Y (1T, 2T, 1D, 2D) necontrolate din punct de vedere electric si prevazute cu opritori luminosi tip CED (O2, O6, O8); 2 linii de tragere, cate una pentru fiecare cap al statiei necontrolate din punct de vedere electric si prevazute cu opritori luminosi tip CED (O4, O3); o linie de evitare pentru linia directa in capatul X necontrolata din punct de vedere electric, care se ramifica prin macazul 1 si prevazuta cu opritorul luminos tip CED O1.

semnale de intrare X si Y precedate de semnale prevestitoare. Semnalele X si Y mai sunt precedate de semnale repetitoare.

semnale de iesire in capatul X (Y1, YII, Y3-Y10) si in capatul Y (X1, XII, XIII, X4, X5); semnalele X1, XII, XIII, X4 sunt precedate de semnale repetitoare semnalele Y1, YIII, Y4, Y5, Y3, X1, XIII, X4, X5 sunt prevazute cu drum de alunecare.

Obs. Semnalele de iesire din capatul Y (X1, XII, XIII, X4, X5) sunt prevazute cu indicatori pentru semnalizarea iesirii trenurilor pe linia din stanga a caii duble.

semnale de parcurs XPII, XPIII, YPII, YPIII si XP5 precedate de semnale repetitoare. Semnalul XP5 este prevazut cu indicator Distanta de franare sub 700 m"

statia este prevazuta cu instalatie BAT in capatul Y si 2 coloane de manevra CM1 si CM2.

In capatul X, in directia RM.VILCEA, statia Bujoreni se afla pe o sectie de circulatie inzestrata cu instalatie de dependinta tip BLA pe linie simpla.

In capatul Y, in directia Daiesti, statia Bujoreni se afla pe o sectie de circulatie inzestrata cu instalatie BLA pe linie dubla.
Obs. Parcursurile de manevra se efectueaza pe baza indicatiilor semnalelor de manevra si a indicatiilor de manevra permisa ale semnalelor de iesire (acestea fiind semnale combinate - circulatie cu manevra).

Instalatii de control automat a vitezei trenurilor si autostop sunt prevazute la semnalele de intrare, iesire, parcurs, prevestitoare si trecere BLA.


Observatii:

1. Macazele de acoperire (+1, +11)au peluminoschema o semnalizare speciala printr-o indicatie alb-clipitor la celula corespunzatoare in scopul avertizarii I.D.M. pentru readucerea acestora la pozitie normala (macazele pe pozitia cu acces spre linia de evitare), dupa consumarea parcursului.

2. Din punct de vedere electric linia 5 se imparte in 3 sectiuni izolate (5A, 5B si sectiunea corespunzatoare macazelor 30-34). In cazul unor parcursuri de intrare la linia 5 din directia Daiesti, parcursul respectiv se inzavoreste, inclusiv sectiunea izolata corespunzatoare macazelor 30-34. Daca trenul stationeaza pe sectiunea 5B si sectiunile izolate corespunzatoare macazelor 30-34 si 5A nu sunt consumate, aceastea raman inzavorate (celulele corespunzatoare raman iluminate) si se dezavoresc automat dupa un interval de 3 minute. Pe timpul dezavorarii automate a sectiunilor izolate corespunzatoare macazelor 30-34 si 5A, pe aparatul de comanda se aprinde un indicator luminos cu filtru rosu care arde 90 de secunde cu lumina continua si alte 90 secunde cu lumina clipitoare.

3. Langa butonul semnalului de manevra M22 este amplasat un buton de circulatie folosit numai ca buton de sfarsit parcurs in cazul actionarii semnalului XP5.

4. Semnale de manevra unghiulare (considerate numai butoane de inceput de parcurs): M8, M9, M11.

5. Pentru efectuarea parcursurilor pe variante secundare se folosesc butoanele de varianta: 15-19 (in cap X), 6-8 si 30-34 (in cap Y).

6. Joanta negabaritica se afla intre sectiunile izolate 24-26Si si 36Si.

7. La efectuarea unei comenzii de iesire in directia RM.VILCEA, indicatorul luminos 2AD nu se mai aprinde.

8. In cazul efectuarii unei comenzi de iesire in directia RM.VILCEA, I.D.M. va actiona mai intai semnalele de parcurs YPIII, respectiv YPII si numai dupa accea semnalele de iesire se pot pune pe liber. Ca urmare a punerii pe liber a semnalelor de parcurs YPIII, respectiv YPII, statia RM.VILCEA ramane blocata pe primiri.    In cazul defectarii semnalului YPIII, respectiv YPII, semnalele de iesire Y1-5 nu se mai pot pune pe liber (in acest caz se trece la circulatia pe baza de cale libera atat pentru semnalele de parcurs, cat si pentru cele de iesire).

9. In statia Bujoreni s‑a admis ca parcursurile de iesire sa de dezavoreasca automat dupa iesirea trenului, chiar daca sectiunea izolata a liniei de garare a ramas ocupata cu vagoane (liniile 1-5

10. Butoane de varianta: 15-19 (in cap X), 6-8 si 30-34 (in cap Y).

11. In capatul X, pe luminoschema, indicatorul 2AD se aprinde cu lumina alb-continuu la punerea pe liber a unui semnal de iesire din statia RM.VILCEA in directia Bujoreni si se stinge la anularea parcursului de iesire respectiv.

CAP. 3    PARTI COMPONENTE ALE INSTALATIEI CED

A. INTERIOR:

a.1) in biroul de miscare:

aparatul de comanda tip domino utilizat pentru efectuarea comenzilor si controlul asupra functionarii instalatiilor.

a.2) in sala cu relee:

- rame cu relee, aparataj, dulapuri cu relee cod

tranformatori pentru separare galvanica.

a.3) in sala repartitor:

- tabloul de intrare si distributie (T.I.D).

- 2 invertori statici 220V/ 75Hz.

- redresorul de 176V.

2 redresori 12V.

tranformatori pentru separare galvanica.

a.4) in sala bateriilor de acumulatori:

bateria de acumulatori de 160V pentru alimentarea invertorilor si a electromecanismelor de macaz.

bateria de acumulatori de 24V pentru alimentarea releelor.

B. EXTERIOR:

- Electromecanisme de macaz

- Semnale luminoase de circulatie, parcurs, manevra, repetitoare si opritori.

- Sectiuni izolate.

- Dulapuri cu aparataj.

- Cabluri electrice.

Instalatii fixe de autostop (inductori de cale de 1000/2000Hz si 500Hz).

Picheti si distribuitori.

Instalatie BAT

Aparatul de comanda. Descriere, semnalizari optice si acustice, butoane

Aparatul de comanda tip Domino, combinat cu luminoschema se compune din:

fata aparatului de comanda, inclinata la 150 fata de planul orizontal pe care este reprezentata schita statiei cu liniile, macazele si semnalele dispuse geografic. Trasele ce reprezinta liniile statiei sunt constuite din benzi de culoare neagra, in interiorul acestor benzi fiind decupate "ferestre" (celule dreptunghiulare) care reprezinta indicatorii de control ai starii de liber sau de ocupat a sectiunilor izolate de linie si de macaz. Sectiunile izolate sunt delimitate prin intreruperea benzii negre corespunzator amplasarii joantelor izolante de separatie de pe teren.

Ansamblul de benzi luminoase constituie luminoschema instalatiei CED si are rolul de a semnaliza in permanenta situatia de pe teren privind pozitia macazelor si starea de liber sau de ocupat a sectiunilor izolate.

dulapul metalic postament care contine regletele verticale si capetele de cablu S.C.B. prin care se realizeaza legatura cu sala de relee.


Observatii:

1. Joantele fara gabarit sunt inscriptionate prin patrate de culoare alba in locul unde sunt intrerupte benzile.

2. Portiunile necontrolate din punct de vedere electric sunt reprezentate prin benzi de culoare negru fara ferestre.

Indicatori optici si semnalizari acustice la aparatul de comanda

n1. Indicatorii de control a parcursurilor (trasa parcurselor)

Indicatorii de control a parcursurilor sunt alcatuiti pe luminoschema din mai multe ferestre (celule) amplasate de a lungul benzii negre, corespunzator configuratiei geografice a statiei (cu exceptia sectiunilor 1AD si 2AD) si dau informatii asupra starii de liber, de ocupat si de inzavorare a sectiuniilor izolate care sunt:

- sectiuni izolate ale liniilor de garare.

- sectiuni izolate fara macazuri.

- sectiuni izolate de macaz.

- sectiuni izolate de apropiere-departare (1AD, 2AD).

Semnificatiile indicatiilor optice sunt urmatoarele:

o Indicatorii sectiunilor izolate ale liniilor de garare:

toate celulele stinse: linia de garare este libera.

toate celulele iluminate in alb-continuu: parcurs comandat pe linia de garare respectiva.

toate celulele iluminate in rosu-continuu: ocuparea sectiunii izolate a liniei de garare in cazul unui parcurs comandat (circulatie sau manevra), pana la gararea completa a trenului.

cele 3 celule iluminate in rosu-continuu, amplasate la mijlocul trasei liniei de garare respective: sectiunea izolata a liniei de garare este ocupata si trenul este garat complet intre marcile de siguranta (aceasta semnalizare se obtine si in cazul defectarii sectiunii izolate).

o Indicatorii sectiunilor izolate fara macazuri:

toate celulele stinse: sectiunea izolata este libera pe teren.

toate celulele iluminate in alb-continuu: sectiunea izolata este inzavorata intr-un parcurs.

toate celulele iluminate in rosu-continuu: sectiunea izolata este ocupata cu material rulant (aceasta semnalizare se obtine si in cazul defectarii sectiunii izolate).

o Indicatorii sectiunilor izolate de macazuri:

Pentru fiecare macaz sunt prevazute cate 2 celule luminoase dispuse in unghi, varful unghiului fiind pe trasa liniilor, corespunzator amplasarii macazului pe teren, cu urmatoarele semnalizari la actionarea butonului bsktx sau bskty:

celula iluminata in alb, marcata cu punct negru: macazul are control pe pozitia de "plus".

celula iluminata in alb, nemarcata cu punct negru: macazul are control pe pozitia de "minus".

cele 2 celule iluminate simultan in rosu-clipitor: macazul nu are control sau este in curs de manevrare.

Indicatorii de control ai acestor sectiuni dau informatii despre starea de liber, de ocupare si de inzavorare a sectiuniilor izolate, despre pozitia macazurilor si lipsa controlului asupra pozitiei acestora, dupa cum urmeaza:

celule stinse: sectiunea izolata este libera pe teren.

toate celulele iluminate in alb-continuu: sectiunea izolata este inzavorata intr-un parcurs.

toate celulele iluminate in rosu-continuu: sectiunea izolata este ocupata cu material rulant (aceasta semnalizare se obtine si in cazul defectarii sectiunii izolate).
Obs.
Macazele de acoperire(+1,+11) au pe luminoschema o semnalizare speciala printr-o indicatie alb-clipitor la celula unde sunt reprezentati, in scopul avertizarii I.D.M. pentru readucerea acestora in pozitie normala (pozitia cu acces spre linia de evitare pentru macazele de acoperire), dupa consumarea parcursului.

o Indicatorii sectiunilor izolate de apropiere-departare (1ad si 2ad)

Sunt formati din cate o celula circulara asezata pe trasa liniei curente si au urmatoarele semnalizari:

ambele celule circulare stinse: sectiunile izolate sunt libere pe teren.

celula circulara 2AD iluminata in alb-continuu: sectiunea izolata din fata semnalului prevestitor este ocupata cu material rulant sau defecta.

celula circulara 1AD iluminata in alb-continuu: sectiunea izolata cuprinsa intre semnalul prevestitor si semnalul de intrare, este ocupata cu material rulant sau defecta.
Obs.
In capatul X, indicatorul 2AD se aprinde cu lumina alb-continuu la punerea pe liber a unui semnal de iesire din statia RM.VILCEA in directia Bujoreni si se stinge la anularea parcursului de iesire respectiv.

n2. Butoane si Indicatori macazuri

Fiecare macaz este prevazut cu 3 butoane de culoare neagra (folosite pentru manevrarea macazelor) si 3 indicatori de control a pozitiei acestuia (in stare normala stinsi) cuprinsi intr-un element "domino" inscriptionat cu denumirea macazului. Aceste elemente domino sunt amplasate in partea superioara a aparatului de comanda, avand urmatoarele utilizari si semnalizari:

o butoane

butonul regim manevrare individuala cu fixatie, este amplasat in partea de sus, la mijloc a elementului domino" Dupa actionarea acestui buton, macazul se poate manevra numai individual pe pozitia de "+" sau de "-" folosind butoanele manevrare individuala, indicatorii optici din elementul domino" se aprind corespunzator pozitiei de plus sau de minus a macazului

butoane manevrare individuala fara fixatie, cate 2 pentru fiecare macaz, amplasate in partea din stanga si dreapta a elementului domino" La actionarea acestor butoane, macazul se manevreaza individual pe pozitia de "+" sau de "-"

o indicatori

indicator cu filtru rosu lipsa control macaz, amplasat sub butonul "regim manevrare individuala are urmatoarele indicatii: aprins cand macazul nu are control electric, stins cand macazul are control electric.

indicator cu filtru verde control pozitie macaz pe "plus", amplasat in partea stanga, in dreptul butonului manevrare individuala a macazului pentru pozitia de plus are urmatoarele indicatii: aprins cand macazul este manevrat pe pozitia de plus si are control electric, stins cand macazul nu are control electric.

indicator cu filtru galben control pozitie macaz pe "minus", amplasat in partea dreapta, in dreptul butonului de manevrare individuala a macazului pentru pozitia de minus: aprins cand macazul a fost manevrat pe pozitia de minus si are control electric, stins cand macazul nu are control electric.
Observatii

1. Cand butonul cu fixatie regim manevrare individuala este tras, macazele se manevreaza automat, iar indicatorii control pozitie macaz sunt stinsi. Indicatorul lipsa control macaz se aprinde cand macazul nu are control electric, indiferent daca butonul regim manevrare individuala este apasat sau tras

2. Cand butonul cu fixatie regim manevrare individuala este apasat, macazul respectiv nu mai se manevreaza automat, ci numai dupa apasarea butoanelor fara fixatie pentru manevrarea macazului (pe pozitia de "plus" sau de "minus").

n3. Butoane si Indicatori inceput si sfarsit parcurs

Fiecare semnal de circulatie si manevra este prevazut cu buton (de culoare verde pentru semnal de circulatie si alba pentru semnalul de manevra) si indicatori luminosi (in stare normala stinsi) amplasati langa butoanele respective, dupa cum urmeaza:

o butoane

butoane comanda semnalelor de circulatie amplasate langa trasa liniei.

butoane comanda semnalelor de manevra amplasate pe trasa liniei.

Sunt utilizate pentru efectuarea parcursurilor de circulatie si manevra, cu ajutorul acestora delimitandu-se inceputul si sfarsitul parcursurilor.

o indicatori

indicator inceput parcurs: se aprinde verde-clipitor (pentru parcurs de circulatie) sau alb-clipitor (pentru parcurs de manevra), la actionarea butonului de inceput parcurs.

indicator sfarsit parcurs: se aprinde verde-continuu (pentru parcurs de circulatie) sau alb- continuu (pentru parcurs de manevra), la actionarea butonului de sfarsit parcurs.
Obs. Semnalele de iesire combinate
circulatie+manevra) sunt prevazute cu 2 butoane distincte.

n4. Indicatorii pentru controlul indicatiilor semnalelor

Fiecare semnal luminos de circulatie, de manevra cuprins in incinta statiei are corespondent pe aparatul de comanda cate un indicator optic langa care este inscriptionata denumirea semnalului.

o Indicatorii semnalelor luminoase de intrare

Sunt formate din 3 celule circulare alaturate, asezate longitudinal, paralel cu trasa liniei pe partea corespunzatoare amplasarii semnalelor luminoase pe teren. Informatiile date de acesti indicatori sunt:

celula circulara (de la mijloc) iluminata in rosu-continuu: la semnalul luminos de intrare este aprins focul rosu alimentat normal cu tensiune de 220V/75Hz de la invertor.

celula circulara (de la mijloc) iluminata in rosu-clipitor: la semnalul luminos de intrare este aprins focul rosu alimentat cu tensiune de 220V/50Hz.

celula circulara (dinspre statie) iluminata in verde-continuu: la semnalul luminos de intrare este aprinsa o indicatie permisiva de circulatie (V, G, GG, VG), iar focul rosu este stins.

celula circulara (dinspre linia curenta) iluminata in alb-continuu: la semnalul luminos de intrare este aprinsa indicatia de chemare (alb-clipitor).

celulele circulare stinse: la semnalul luminos de intrare este ars becul de la focul rosu sau deranjament in functionarea semnalului.

o Indicatorii semnalelor luminoase de iesire, parcurs combinate cu manevra

Sunt formate din 2 celule circulare asezate in dreapta trasei liniei respective corespunzator amplasarii semnalului luminos pe teren. Informatiile date de acesti indicatori sunt:

ambele celule circulare stinse: la semnalul luminos este aprins focul rosu.

celula circulara dinspre linia curenta iluminata in verde-continuu: la semnalul de iesire este aprinsa o indicatie permisiva de circulatie (V, G, VG, GG).

celula circulara dinspre linia de garare iluminata in alb-continuu: la semnalul luminos de iesire este aprinsa indicatia alb pentru manevra.

celulele circulare stinse: la semnalul luminos de iesire arde becul de la focul rosu.

celula circulara dinspre linia de garare iluminata in alb-clipitor: la semnalul luminos este ars becul de la focul rosu sau deranjament in functionarea semnalului.

Obs. Pentru semnalele de parcurs XPII, XPIII si XP5, indicatia de chemare este semnalizata prin aprinderea cu lumina alb-continuu a celulei circulare corespunzatoare. Pentru semnalele de parcurs YPII si YPIII, este interzisa folosirea indicatiei de chemare Cu indicatia galben clipitor sunt prevazute si semnalele YPIII, XPII, XPIII, YII

o Indicatorii semnalelor luminoase de manevra

Sunt formate dintr-o singura celula circulara ce da urmatoarele informatii:

celula circulara stinsa: la semnalul luminos este aprins focul albastru.

celula circulara iluminata in alb-continuu: la semnalul luminos este aprins focul alb.

celula circulara iluminata in alb-clipitor: la semnalul luminos este stins focul albastru.

o Indicatorii semnalelor opritoare iluminate electric

Sunt formate dintr-o celula circulara alba asezata in capatul trasei liniei, care da urmatoarele informatii:

celula circulara stinsa: opritorul este stins.

celula circulara aprinsa alb-continuu: opritor iluminat prin apasarea butonului "Iluminare Opritori - BIO".

celula circulara aprinsa alb-clipitor: la apasarea butonului "Iluminare Opritori - BIO ", pe teren opritorul nu se aprinde.

n5. Indicatori pentru semnalizarea diverselor regimuri de functionare a instalatiei si semnalizarea deranjamentelor

o Indicatorii "incepere parcurs de circulatie capX/capY

Este format dintr-o celula circulara asezata in partea stanga si dreapta a luminoschemei, cu urmatoarele semnalizari:

celula stinsa in stare normala.

celula iluminata in verde-continuu: apare in urma apasarii butonului de inceput parcurs al semnalului de circulatie si se stinge in momentul punerii pe liber a semnalului de circulatie (simultan cu aprinderea acestuia suna soneria de incepere parcurs).

o Indicator "redresor"

Este format din 2 celule circulare de culoare alba si rosie, cu urmatoarele semnalizari:

celula de culoare alba aprinsa continuu si celula de culoare rosie stinsa (stare normala): redresorul de 176V si cei 2 redresori de 12V functioneaza normal.

celula de culoare alba stinsa, celula de culoare rosie aprinsa clipitor si suna soneria avarie redresori: deranajament la oricare din redresorii de 176V sau de 12V.

o Indicator "functionare invertori"

Este format din 2 celule circulare albe, corespunzator fiecarui invertor, cu urmatoarele semnalizari:

una din celulele circulare este aprinsa in alb-continuu, corespunzatoare invertorului care se afla in functie (stare normala).

ambele celule circulare stinse (avarie invertori), in cazul nefunctionarii nici unui invertor.
Obs. Cele 2 celule nu se pot aprinde concomitent, intrucat doar un singur invertor se afla in regim de functionare. Celalalt invertor intra in functie numai la defectarea celui in functie.

o Indicator "despiedicare artificiala"

Este format dintr-o celula circulara cu urmatoarele semnalizari:

celula circulara stinsa: nu este efectuata nici o despiedicare artificiala.

celula circulara iluminata in rosu-clipitor: este inceputa o despiedicare artificiala. Cat timp este aceasta indicatie (aprox. 1,5 minute) se mai pot apasa si alte butoane de despiedicare artificiala (BDA) ale sectiunilor izolate care se intentioneaza a se despiedica artificial.

celula circulara iluminata in rosu-continuu: ciclul de despiedicare artificiala continua (aprox. 1,5 minute), dar actionarea altor butoane de despiedicare artificiala nu mai are ca efect despiedicarea sectiunilor izolate respective.

o Indicator "lipsa tensiune alimentare circuite de cale"

Este format dintr-o celula circulara cu urmatoarele semnalizari:

celula circulara stinsa: circuitele de cale din statie sunt alimentate normal (220V).

celula circulara aprinsa alb-continuu: lipsa tensiune 220V pentru circuitele de cale (cdc).

o Indicator "avarie retea"

Este format dintr-o celula circulara cu urmatoarele semnalizari:

celula circulara stinsa (stare normala): instalatia CED este alimentata in 220V.

celula circulara aprinsa rosu-continuu: lipsa tensiune 220V/75Hz.

celula circulara aprinsa rosu-clipitor: lipsa tensiune 220V/50Hz.

o Indicator "lipsa tensiune 127V control macaze"

Este format dintr-o celula circulara cu urmatoarele semnalizari:

celula circulara stinsa (stare normala): control macaze alimentat in 127V.

celula circulara aprinsa rosu-clipitor: lipsa tensiune control macaze 127V.

o Indicator drum de alunecare

Este reprezentat printr-o sageata de culoare neagra cu sensul spre drumul de alunecare, fiind asezata in dreptul semnalului respectiv.

n6. Semnalizari acustice

Acestea functioneaza simultan cu un indicator optic, dupa cum urmeaza:

o Buzerul de "inceperea comenzii"

Avertizeaza sonor simultan cu aprinderea celulei circulare cu filtru verde a indicatorului optic "inceperea comenzii" si inceteaza sa sune odata cu stingerea acesteia.

o "soneria de apropiere"

Da un semnal scurt cand sectiunile de apropiere 2AD si 1AD se ocupa si indicatoarele respective se ilumineaza in alb.

o "soneria de talonare"

Incepe sa sune in urmatoarele cazuri:

unul sau mai multe macazuri nu au controlul pozitiei pe luminoschema (indicatorul cu filtru rosu lipsa control macaz de sub butonul regim individual macaz, este iluminat cu o lumina rosu-continuu).

unul din redresori este defect (indicator optic "Functionare Redresori" aprins rosu-clipitor pe luminoschema).

Avertizarea sonora inceteaza dupa recapatarea controlului pozitiei macazurilor sau dupa restabilirea functionarii normale a redresoriilor.

n7. Alte butoane pe aparatul de comanda

o Butoane "x-bass, y-bass"

Sunt fara fixatie si sunt folosite pentru anularea unor comenzi incepute, dar neefectuate.

o Butoane "control sectiuni izolate manevra locala"

Sunt fara fixatie, iar la actionare semnalizeaza starea de liber sau de ocupat a sectiunilor izolate cuprinse la coloana de manevra.

o Butoane "semnale de chemare ale semnalelor de intrare parcurs

Sunt fara fixatie, fiind amplasate in partea de jos a luminoschemei, normal plumbuite.

o Butoane "despiedicare artificiala a sectiunilor izolate"

Sunt fara fixatie, fiind amplasate in partea superioara a luminoschemei, normal plumbuite.

o Butoane "Bav"

Sunt fara fixatie, fiind amplasate in partea superioara a luminoschemei, normal plumbuite si sunt folosite pentru manevrarea macazurilor cu sectiunea izolata defecta, cate unul pentru fiecare macaz simplu sau 2 macaze conjugate

o Buton "b.z.n. - buton zi / noapte"

Este cu fixatie, fiind folosit pentru stabilirea regimului de alimentare a semnalelor, avand 2 pozitii:

tras: regim "Noapte" - semnalele sunt alimentate cu tensiune redusa 180V.

apasat: regim "Zi" - semnalele sunt alimentate cu tensiune normala 220V.

o Buton "Reducere tensiune luminoschema"

Este cu fixatie, fiind folosit pentru stabilirea regimului de alimentare a luminoschemei, avand 2 pozitii:

apasat: regim "Luminoschema alimentata cu tensiune redusa".

tras: regim "Luminoschema alimentata cu tensiune normala".

o Butoane "bkstx, bksty - Control pozitie macazuri"

Sunt fara fixatie, fiind folosite pentru verificarea pozitiei macazelor (cate un buton pentru fiecare capat de statie).

o Buton "Intrerupere sonerie talonare"

Este cu fixatie, normal plumbuit, fiind folosit pentru intreruperea soneriei in cazul in care unul sau mai multe macaze nu au control electric.

o Buton "isr - intrerupere sonerie avarie redresori"

Este cu fixatie, in stare normala plumbuit, fiind folosit pentru intreruperea soneriei in cazul in care unul din redresori s-a defectat.

o Buton "bio - iluminare opritori"

Este cu fixatie, neplumbuit, in stare normala tras.

I.D.M. va proceda la iluminarea semnalelor opritoare prin actionarea butonului BIO in toate situatiile mentionate in Regulamentul de semnalizare nr. 004


Obs. In partea superioara a aparatului de comanda, la mijloc, este amplasat un ampermetru de curent continuu, care indica consumul de curent la manevrarea macazelor.

CAP. 4    MANIPULAREA INSTALATIEI C.E.D.

In stare normala, cand nu este comandat nici un parcurs de circulatie sau manevra si cand toate liniile statiei sunt libere, pe luminoschema sunt aprinse urmatoarele indicatoare:

indicatorul "redresori": alb-continuu.

indicatorul invertori: alb-continuu.

indicatoarele semnalelor de intrare: rosu-continuu.

indicatoare BLA aprinse sau stinse in functie de tipul, orientarea BLA si starea liniei curente, semnalizari precizate in prezenta instructie

butoanele regim manevrare manuala ale macazurilor ce intra in parcursul comandat sunt in pozitie normala (trase).

indicatorii de control ai instalatiei BAT semnalizeaza starea normala de functionare a acesteia.

Orice schimbare de stare a obiectelor comandate si controlate prin instalatia C.E.D., precum si orice modificare in functionarea instalatiei C.E.D. fata de situatia initiala descrisa mai sus este semnalizata optic si acustic pe luminoschema.

Conditii generale pentru executarea parcurselor de circulatie si manevra

Efectuarea unui parcurs

Inainte de efectuarea unui parcurs de circulatie (intrare, iesire, trecere) sau manevra, I.D.M. trebuie sa verifice si sa se convinga daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

Sectiunile izolate din parcurs sunt libere (indicatorii optici corespunzatori sectiunilor izolate din parcurs nu sunt iluminati in rosu, respectiv indicatorul sectiunii 1AD este stins - in cazul parcurselor de iesire).

Nu sunt executate parcursuri incompatibile cu parcursul ce urmeaza sa se execute.

Nu sunt executate despiedicari artificiale (toate butoanele de despiedicare artificiala sunt ridicate si sigilate cu plumburi de control, iar indicatorul "despiedicare artificiala" este stins).

Toate macazurile din parcurs sau de acoperire au control pe luminoschema (indicatorii control pozitie macazuri stinsi si soneria de talonare nu suna).

Indicatorii pentru "inceperea comenzii" sunt stinsi.

Buzerul (soneria) de avertizare acustica pentru "inceperea comenzii" nu suna.

Butoanele manevrare regim individual ale macazurilor sa fie in pozitie normala (trase).

Indicatorii privind instalatia BAT semnalizeaza pozitia de inchis (numai pentru parcursurile de manevra).

Manevrarea normala a macazurilor

Se efectueaza prin actionarea butoanelor de inceput si sfarsit parcurs.

Inainte de manevrarea macazurilor I.D.M. trebuie sa verifice si sa se convinga daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

a.      Sectiunile izolate ale macazurilor ce intra in parcursul comandat, cat si cele de acoperire sa nu fie ocupate cu material rulant sau defecte (celulele sectiunii izolate nu sunt iluminate in rosu-continuu).

b. Macazurile nu sunt incluse intr-un alt parcurs comandat anterior, respectiv sectiunile izolate ale macazurilor nu sunt inzavorate (celulele sectiunilor izolate cuprinse in parcurs, precum si cele negabaritice, nu sunt iluminate in alb-continuu).

c.      Macazurile respective nu a fost talonate si au control electric.

d. Nu exista vehicul in miscare catre macazurile ce urmeaza a se manevra.

e.      Macazurile nu au fost transmise la comanda locala (coloana de manevra .
Observatie: Pe timpul manevrarii macazurilor (dupa apasarea butonului de sfarsit de parcurs), I.D.M. este obligat sa urmareasca indicatia ampermetrului de pe aparatul de comanda, pentru a interveni in caz ca un macaz nu se manevreaza complet si functioneaza pe ambreiajul de frictiune, respectand prevederile prezentei instructii de manipulare.

Executarea, semnalizarile parcursurilor
de circulatie si manevra

Inzavorarea si deszavorarea automata
a parcursurilor

Inzavorarea parcursurilor

Se realizeaza in 2 etape, astfel:

a.     Inzavorarea prealabila (initiala)

Se realizeaza la trecerea semnalului pe indicatia de liber, daca sectiunile izolate din fata semnalului sunt libere. Este semnalizata pe luminoschema prin aprinderea in alb a tuturor celulelor luminoase ale sectiunilor izolate de pe trasa parcursului comandat.
Obs. Inzavorarea prealabila se poate anula odata cu anularea parcursului prin tragerea butonului de inceput parcurs, cu conditia ca sectiunile din fata semnalului sa fie libere.

a. Inzavorarea totala (finala)

Se realizeaza atunci cand se ocupa sectiunea izolata din fata semnalului care prevesteste pe cel considerat sau a oricarei sectiuni dintre cele 2 semnale.

Deszavorarea automata a parcursurilor

Pe masura eliberarii sectiunilor izolate din parcurs in mod succesiv de catre ultima osie a trenului, celulele indicatorilor sectiunilor izolate respective, se ilumineaza pentru un timp scurt in alb dupa care se sting, semnalizand prin aceasta ca sectiunile s-au deszavorat automat si nu au ramas ocupate.

Din acest moment, macazurile care intra in sectiunile deszavorate automat se pot manevra sau inzavori in alt parcurs.
Obs.
In statia Bujoreni s‑a admis ca parcursurile de iesire sa de dezavoreasca automat dupa iesirea trenului, chiar daca sectiunea izolata a liniei de garare a ramas ocupata cu vagoane (liniile 1-5

Parcursuri de intrare

Dupa ce constata ca sunt indeplinite toate conditiile de la pct. 4.1 pag ) din prezenta instructie si dupa ce se convinge, prin indicatiile date de luminoschema, ca linia de garare la care urmeaza a se primi trenul este libera, I.D.M. apasa butonul de inceput parcurs de circulatie (butonul de culoare verde al semnalului de intrare corespunzator directiei de primire a trenului) si apoi butonul de sfarsit de parcurs circulatie (butonul de culoare verde al semnalului de iesire al liniei de garare respective, din acelasi capat de statie), manevrand astfel automat macazurile din parcurs, cat si cele de acoperire corespunzator parcursului comandat.

Exemplu: pentru efectuarea unui parcurs de intrare din directia X la linia 1, se actioneaza butoanele semnalelor X si Y1.

Dupa apasarea butonului de inceput al parcursului, indicatorul Incepere comanda arde cu lumina verde-clipitor, indicatorul inceput parcurs circulatie arde cu lumina verde-continuu si suna buzzerul (soneria) de "inceperea comenzii".

Dupa apasarea butonului de sfarsit al parcursului, indicatorul sfarsit parcurs circulatie a acestui parcurs, de langa butonul respectiv, se aprinde si arde cu lumina verde-continuu.

Dupa manevrarea automata, atat a macazurilor din parcurs, cat si a celor de acoperire, trasa parcursului comandat se ilumineaza in alb-continuu, indicatorul de inceperea comenzii se stinge, soneria (buzzerul) inceteaza sa sune.

Pe teren, semnalul de intrare care comanda parcursul, trece automat pe liber, dand indicatii corespunzatoare parcursului comandat, conform prevederilor Instructiei de semnalizare. Pe luminoschema, pentru semnalul de intrare respectiv, se stinge indicatorul cu filtru rosu si se aprinde indicatorul cu filtru verde.

Pe teren, semnalul prevestitor trece automat pe liber, dand indicatiile corespunzatoare parcursului comandat.
Observatii:

1. In situatia cand semnalul de intrare este pe liber, iar prima si a doua sectiune de apropiere-departare 1AD si 2AD nu sunt ocupate, parcursul de intrare este inzavorat prealabil.

2. Inzavorarea prealabila se poate anula odata cu anularea parcursului prin tragerea butonului de inceput parcurs, cu conditia ca sectiunile de apropiere-departare 2AD si 1AD sa fie libere.

3. In situatia cand semnalul de intrare este pe liber, iar prima sau a doua sectiune de apropiere-departare 1AD si 2AD sunt ocupate, parcursul de intrare este inzavorat total.

4. Inzavorarea totala nu mai poate fi anulata prin tragerea butonului de inceput parcurs, ci automat dupa parcurgerea efectiva a intregului parcurs comandat, de catre tren. In caz ca trenul totusi poate fi primit la linia respectiva la care a fost facuta comanda, semnalul de intrare se poate comanda din nou pe liber, apasand numai pe butonul de inceput al parcursului de intrare.

5. In cazul cand este necesar ca semnalul de intrare sa fie comandat pe oprire, iar dupa tragerea butonului de inceput de parcurs de catre I.D.M., parcursul comandat ramane inzavorat, este necesara dezavorarea artificiala.

Semnalizari la aparatul de comanda

La intrarea pe sectiunea izolata 2AD, se ilumineaza in alb indicatorul sectiunii izolate 2AD si suna scurt soneria de apropiere, indicand ca trenul se apropie de semnalul prevestitor.

Dupa depasirea semnalului prevestitor, se ilumineaza in alb indicatorul sectiunii izolate 1AD si suna scurt soneria de apropiere, indicand ca trenul se apropie de semnalul de intrare.

Cand ultima osie a trenului a depasit semnalul prevestitor, indicatorul sectiunii izolate 2AD se stinge.

Cand ultima osie a trenului depaseste semnalul de intrare, indicatorul sectiunii izolate 1AD se stinge.

Cand trenul intra cu prima osie pe prima sectiune izolata din spatele semnalului de intrare, acesta trece automat pe oprire, semnalizand aceasta si pe luminoschema.

Indicatoarele sectiunilor izolate din trasa parcursului isi schimba culoarea din alb in rosu in mod succesiv in ordinea ocuparii sectiunilor izolate, semnalizand astfel inaintarea trenului.

Pe masura eliberarii sectiunilor izolate de catre tren, acestea se aprind pentru un moment in alb, apoi se sting.

Cand trenul a atacat sectiunea izolata a liniei de garare, trasa acesteia se aprinde in rosu pe toata lungimea ei.

Cand trenul a eliberat ultima sectiune izolata din parcurs, vecina cu linia de garare, dupa deszavorare, trasa liniei de garare se stinge, ramanand aprinse in rosu cele 3 celule din mijlocul trasei, ce formeaza indicatorul de linie ocupata.

Observatii:

1. I.D.M. este obligat sa urmareasca pe luminoschema, trecerea automata a semnalului de intrare pe oprire, odata cu ocuparea de catre tren a sectiunii izolate dintre semnalul de intrare si primul macaz, ocuparea si eliberarea succesiva de catre tren a sectiunilor izolate din parcurs.

2. In cazul stingerii trasei rosii a liniei de garare si ramanerii aprinse doar a celulelor indicatorului de linie ocupata exista posibilitatea ca trenul sa nu fi oprit complet, fiind inca in miscare.

Parcursuri de iesire

Dupa ce constata ca sunt indeplinite toate conditiile de la pct. 4.1.1 (pag ) din prezenta instructie, I.D.M. se convinge de urmatoarele

pentru linia curenta cu dependinta tip BLA (directia RM.VILCEA , prin indicatiile date de luminoschema, ca indicatorii sectiunilor izolate 1AD, 2AD si indicatorul BP sunt stinsi.

pentru linia curenta cu BLA pe cale dubla (directia Daiesti), prin indicatiile date de luminoschema ca sectiunea izolata 1AD este libera (in cazul cand BLA este orientat pe primiri, este necesar ca si linia curenta sa fie libera - indicator lco stins).

Dupa ce se convinge de indeplinirea conditiilor enumerate mai sus, I.D.M. apasa butonul de inceput parcurs de circulatie (butonul de culoare verde al semnalului de iesire corespunzator liniei de la care expediaza trenul) si apoi butonul de sfarsit de parcurs circulatie (butonul de culoare verde al semnalului de intrare al directiei de expediere a trenului, din acelasi capat de statie), manevrand astfel automat macazurile din parcurs, cat si cele de acoperire corespunzator parcursului comandat.

Dupa apasarea butonului de inceput al parcursului, indicatorul Incepere comanda arde cu lumina verde-clipitor, indicatorul inceput parcurs circulatie arde cu lumina verde-continuu si suna buzzerul (soneria) de "inceperea comenzii".

Dupa apasarea butonului de sfarsit al parcursului, indicatorul sfarsit parcurs circulatie a acestui parcurs, se aprinde si arde cu lumina verde-continuu.

Dupa manevrarea automata, atat a macazurilor din parcurs, cat si a celor de acoperire, trasa parcursului comandat se ilumineaza in alb-continuu, indicatorul de inceperea comenzii se stinge, soneria (buzzerul) inceteaza sa sune.

Pe teren, semnalul de iesire care comanda parcursul, trece automat pe liber, dand indicatii corespunzatoare parcursului comandat, conform prevederilor Instructiei de semnalizare. Pe luminoschema, pentru semnalul de iesire respectiv, se aprinde indicatorul cu filtru verde.
Observatii:

1. In situatia cand semnalul de iesire este pe liber, iar linia de garare de la care s‑a facut comanda nu este ocupata de tren, la tragerea butonului de inceput a parcursului, parcursul se dezavoreste, fiind inzavorat prealabil (se sting trasa si indicatorul cu filtru verde al semnalului, iar pe teren semnalul trece pe oprire

2. In situatia cand semnalul de iesire este pe liber, iar linia de garare de la care s‑a facut comanda este ocupata de tren, la tragerea butonului de inceput a parcursului, parcursul ramane inzavorat, fiind inzavorat total. Dezavorarea acestui parcurs se face numai artificial. In caz ca trenul totusi poate fi expediat de la linia respectiva de la care a fost facuta comanda, semnalul de iesire se poate comanda din nou pe liber, apasand numai pe butonul de inceput al parcursului respectiv.

3. Inzavorarea totala nu mai poate fi anulata prin tragerea butonului de inceput parcurs, ci automat dupa parcurgerea efectiva a intregului parcurs comandat, de catre tren.

4. In cazul cand este necesar ca semnalul de iesire sa fie comandat pe oprire, iar dupa tragerea butonului de inceput de parcurs de catre I.D.M., parcursul comandat ramane inzavorat, este necesara dezavorarea artificiala.

Semnalizari la aparatul de comanda

Cand trenul intra cu prima osie pe sectiunea izolata din spatele semnalului de iesire, vecina cu linia de garare, acesta trece automat pe oprire, pe luminoschema indicatia de verde a indicatorului semnalului de iesire se stinge, iar trasa sectiunii izolate de dupa semnal isi schimba indicatia din alb in rosu.

Pe masura ce trenul avanseaza si ocupa sectiunile izolate din parcurs trasa acestora pe luminoschema isi schimba indicatia din alb in rosu, iar dupa eliberarea fiecarei sectiuni izolate de catre ultimul vagon, celulele luminoase ale sectiunilor izolate respective se ilumineaza pentru un timp scurt in alb, apoi se sting, semnalizand ca s-au deszavorat automat si nu au ramas ocupate.

Pentru sectiunea izolata a liniei de garare de la care se expediaza trenul, dupa eliberare de catre tren, celulele luminoase rosii care constituiau indicatorul liniei ocupate se sting fara a mai trece pentru un timp scurt in indicatia de alb.

La ocuparea primei sectiuni apropiere-departare (1AD) si apoi a celei de a doua sectiuni de apropiere-departare (2AD), indicatorii 1AD si 2AD se vor aprinde in alb succesiv, iar soneria de apropiere va suna scurt de fiecare data semnalizand departarea trenului de statie.

Indicatorii 1AD si 2AD se sting succesiv cand ultimul vagon elibereaza sectiunea 1AD, respectiv 2AD.

Observatii:

1. I.D.M. este obligat sa urmareasca pe luminoschema, trecerea automata a semnalului de iesire pe oprire, ocuparea si eliberarea succesiva de catre tren a sectiunilor izolate din parcurs.

2. La efectuarea unei comenzii de iesire in directia RM.VILCEA, indicatorul luminos 2AD nu se mai aprinde

Parcursuri de trecere

Pentru efectuarea unui parcurs de trecere se executa atat parcursul de intrare cat si parcursul de iesire, conform pct. pag si 4.2.3 pag din prezenta instructie, mai intai parcursul de iesire, apoi parcursul de intrare.

Semnalizari la aparatul de comanda

In cazul parcursurilor de trecere, semnalizarile pe luminoschema sunt realizate ca in cazul parcurselor executate fractionat pentru intrari si iesiri.

Parcursuri de manevra

I.D.M. este obligat ca inaintea executarii unui parcurs de manevra in capatul Y sa inchida semibariera automata din butonul bib.

Mentionam ca la executarea unui parcurs de manevra, semibariera automata nu se inchide automat, iar semnalul de manevra va trece indicatia permisiva manevra permisa dincolo de semnal , numai dupa ce I.D.M. a inchis semibariera din butonul bib

Pentru efectuarea parcursurilor de manevra, I.D.M. trebuie sa se convinga, prin indicatiile date de luminoschema, ca sunt indeplinite toate conditiile de la pct. 4.1.1 (pag ) din prezenta instructie, cu observatia ca acestea se pot executa si la linie ocupata sau liniile cap in cap pe linii mai lungi de 200 m (linii de garare sau sectiuni izolate de linii intre macazuri).

Dupa ce se convinge de indeplinirea conditiilor precizate mai sus, I.D.M. apasa butonul de inceput al parcursului (butonul de culoare alba, situat pe axa liniei, in sensul de mers, amplasat langa indicatorul semnalului de manevra care comanda parcursul) si apoi pe butonul sfarsit al parcursului de manevra (butonul de culoare alba, situat pe axa liniei, amplasat langa indicatorul semnalului de manevra de sens contrar), manevrand astfel automat macazurile din parcurs, cat si cele de acoperire corespunzator parcursului comandat.

Dupa apasarea butonului de inceput al parcursului, indicatorul Incepere comanda arde cu lumina verde, indicatorul inceput parcurs arde cu lumina alb-clipitor si suna buzzerul (soneria) de "inceperea comenzii".

Dupa apasarea butonului de sfarsit al parcursului, indicatorul sfarsit parcurs circulatie a acestui parcurs, se aprinde si arde cu lumina alb-continuu.

Dupa manevrarea automata, atat a macazurilor din parcurs, cat si a celor de acoperire, trasa parcursului comandat se ilumineaza in alb-continuu, indicatorul de inceperea comenzii se stinge, soneria (buzzerul) inceteaza sa sune, indicatorii privind instalatia BAT semnalizeaza pozitia de inchis.

Pe teren, semnalul de manevra care comanda parcursul, trece automat pe liber, dand indicatii corespunzatoare parcursului comandat, conform prevederilor Instructiei de semnalizare. Pe luminoschema, pentru semnalul de manevra respectiv, se aprinde indicatorul cu filtru alb.
Observatii

1. In situatia cand semnalul de manevra este pe liber, iar sectiunea izolata din fata acestuia nu este ocupata de tren, la tragerea butonului de inceput a parcursului, parcursul se dezavoreste, fiind inzavorat prealabil (se sting trasa si indicatorul cu filtru alb al semnalului, iar pe teren semnalul trece pe oprire).

2. In situatia cand semnalul de manevra sau combinat este pe liber, iar sectiunea izolata din fata acestuia este ocupata de tren, la tragerea butonului de inceput a parcursului, parcursul ramane inzavorat, fiind inzavorat total (indicatorul semnalului se stinge, dar trasa de parcurs ramane aprinsa). Pe teren semnalul trece pe indicatia de manevra interzisa, parcursul ramanand inzavorat. Dezavorarea acestui parcurs se face numai artificial.

3. Inzavorarea totala nu mai poate fi anulata prin tragerea butonului de inceput parcurs, ci automat dupa parcurgerea efectiva a intregului parcurs comandat, de catre tren.

4. In cazul cand este necesar ca semnalul de manevra sa fie comandat pe oprire, iar dupa tragerea butonului de inceput de parcurs de catre I.D.M., parcursul comandat ramane inzavorat, este necesara dezavorarea artificiala.

5. Pentru dezavorare artificiala, avem urmatoarele cazuri

a.      Convoiul de manevra nu a consumat nimic din parcurs. Dezavorarea artificiala se executa fara temporizare, actionand numai butonul BDA corespunzator primei sectiuni izolate din parcurs.

b. Convoiul de manevra a consumat o portiune din parcurs (una sau mai multe sectiuni izolate . Dezavorarea artificiala se executa numai cu temporizare de cca 3 minute, actionand butoanele BDA ale tututor sectiunilor izolate din parcurs, ca si in cazul dezavorarii parcursului de circulatie.

Semnal de manevra.Cazuri de trecere pe manevra interzisa

1. Semnalul de manevra de la liniile de garare cu sectiuni izolate, cand nu se lasa vagoane pe linie - trece pe manevra interzisa imediat dupa eliberarea sectiunii din fata semnalului respectiv.

2. Semnal de manevra de la liniile de garare cu sectiuni izolate, atunci cand se lasa vagoane pe linie, precum si semnalele de manevra de la liniile necontrolate electric - trece pe manevra interzisa dupa eliberarea primei sectiunii de dupa semnalulul respectiv.

Efectuarea parcursurilor de manevra compuse din mai multe parcursuri simple

Este similara cu efectuarea unui parcurs simplu, cu deosebirea I.D.M. apasa mai intai pe butonul de inceput parcurs al primului parcurs simplu (care este si buton de inceput al parcursului compus) si pe butonul de sfarsit al ultimului parcurs simplu (care este si buton de sfarsit al parcursului compus). Pe teren toate semnalele parcursurilor elementare trec pe indicatie de manevra permisa, iar pe luminoschema, indicatorii acestora si trasa parcursului se aprind cu lumina alba.
Obs. Parcursul de manevra compus format din mai multe parcursuri simple se anuleaza prin anularea fiecarui parcurs simplu, actionand in ordine succesiva, toate butoanele de inceput parcurs corespunzatoare.

Dezavorarea parcursurilor de manevra compuse din mai multe parcursuri simple

In mod normal, un parcurs de manevra se dezavoreste automat prin parcurgerea acestuia de catre tren. Anularea manuala a unui parcurs prin actionarea butonului de inceput parcurs se efectueaza cand miscarea convoiului numai este necesara conform parcursul respectiv si trebuie oprita.

In toate cazurile cand parcursul nu s-a dezavorat in intregime sau s-a dezavorat numai o portiune a acestuia, iar semnalul de manevra a fost anulat, dezavorarea acestuia se va efectua artificial.
Observatii:

1. In cazul in care in fata unui semnal luminos de manevra se afla 2 locomotive (in stationare sau in miscare) necuplate intre ele, iar semnalul s-a pus pe liber pentru pentru locomotiva cea mai apropiata de acesta, mecanicul locomotivei din spatele primei va astepta punerea pe oprire a semnalului respectiv si va porni numai dupa repunerea acestuia pe liber In cazul cand un semnal de manevra este defect si avem 2 locomotive necuplate intre ele in fata acestuia, iar depasirea semnalului se face pe baza de ordin de circulatie, agentul de miscare nu va ordin de circulatie locomotivei din spate inainte ca locomotiva din fata sa ajunga la destinatie, iar macazele sa fie in pozitie corespunzatoare parcursului pentru locomotiva din spate.

2. Folosirea ordinului de circulatie este permisa doar in cazurile in care instalatia CED este defecta (parcursul nu poate fi executat in bloc).

3. Inmanarea ordinului de circulatie se efectueaza in acelasi conditii ca in cazul utilizarii pentru semnalele de circulatie (in prealabil I.D.M. se convinge ca parcursul a fost corect executat, sectiunile izolate corespunzatoare sunt libere, macazele sunt manevrate corespunzator si blocate prin butoanele regim manevrare individuala, cu observatia ca manevra se poate efectua si la linie ocupata cu luare masurilor de siguranta corespunzatoare).

4. Prin miscare de manevra unghiulara se intelege manevrarea materialului rulant in unghi, executata la indicatia unui semnal de manevra pana dupa primul semnal de manevra de sens contrar si intoarcerea convoiului de manevra la indicatia manevra permisa a acestui semnal.
In cazul in care convoiul nu a consumat intregul parcurs, partea ramasa neconsumata ramane inzavorata. Aceasta parte, neconsumata de materialul rulat, se dezavoreste automat la eliberarea sectiunii izolate din fata semnalului care a comandat parcursul de intoarcere a convoiului.
Obs.
In statia Bujoreni, semnalele care permit manevra unghiulara sunt M9, M11 si M8.

5. In cazul stingerii trasei rosii a liniei de garare si ramanerii aprinse doar a celulelor indicatorului de linie ocupata exista posibilitatea ca trenul sa nu fi oprit complet, fiind inca in miscare.

6. In cazul in care sectiunea cuprinsa intre varful primului macaz si semnalul de intrare este ocupata cu material rulant sau este defecta, nu se mai pot efectua parcurse de manevra in sensul iesirilor cu semnal pe liber.

7. I.D.M. este obligat sa urmareasca pe luminoschema ocuparea si eliberarea succesiva de catre tren a sectiunilor izolate din parcurs si trecerea automata a semnalelor pe oprire.

Daca nu se realizeaza ocuparea si eliberarea succesiva a sectiunilor izolate din parcurs si semnalul de manevra nu trece automat pe oprire, nu se produce deszavorarea automata a sectiunilor izolate din parcurs, in acest caz dezavorarea parcursului realizandu-se artificial conform celor mentionate la cap. 5

Deszavorarea artificiala a parcursurilor de manevra inzavorate total, se poate face in 2 moduri:

instantaneu, cu ruperea plumbului de control de la butonul BDA al primei sectiuni izolate din spatele semnalului ce comanda parcursul (in cazul in care convoiul nu a atacat prima sectiune din spatele semnalului sau nu au existat sectiuni izolate din parcurs care s-au defectat accidental).

cu temporizare de 3 minute (in cazul in care convoiul a atacat prima sectiune din spatele semnalului sau au existat sectiuni izolate din parcurs care s-au defectat accidental).

Variante de circulatie

Varianta principala este varianta care se executa prin apasarea butonului de inceput si de sfarsit al parcursului.

Variantele secundare sunt acele variante de circulatie sau manevra care ocolesc o pertiune de linie (trasa) din varianta principala, efectuarea parcursului executandu-se prin apasarea butonului de inceput de parcurs, a butonului de varianta si apoi a butonului de sfarsit de parcurs.

Butoane de varianta: 15-19 (in cap X), 6-8 si 30-34 (in cap Y).

Anularea parcurselor de circulatie si manevra

In mod normal un parcurs de circulatie si manevra comandat nu se anuleaza de catre I.D.M. Daca necesitatile de exploatare impun anularea parcursului comandat, instalatia permite totusi anularea acestuia si trecerea semnalului pe oprire. Pentru anularea unui parcurs, I.D.M. trage butonul de inceput al parcursului ce se intentioneaza a se anula, tinandu-se tras pana cand indicatorul semnalului respectiv trece pe indicatie de oprire.

a.      Daca inainte de tragerea butonului parcursul era inzavorat numai prealabil, prin tragerea acestuia se va produce si deszavorarea parcursului, stingandu-se trasa alba pe luminoschema.

b. Daca inainte de tragerea butonului parcursul era inzavorat total, prin tragerea acestuia se produce trecerea semnalului respectiv pe oprire, dar nu se mai produce si dezavorarea parcursului, trasa alba de pe luminoschema ramanand in continuare aprinsa.

c.      In cazul cand se impune repunerea pe liber a aceluiasi semnal, care a fost adus pe oprire mai inainte prin tragerea butonului, pentru acelasi parcurs anulat, dar ramas inzavorat total, I.D.M. apasa din nou pe butonul de incepere al parcursului, semnalul respectiv trece din nou pe indicatia de liber.

d. In cazul in care dupa anularea unui parcurs inzavorat total, este necesara efectuarea altui parcurs, se va proceda la dezavorarea artificiala a acestuia, conform prevederilor prezentei Instructii de manipulare.

CAP. 5    MASURI SPECIALE PENTRU MANIPULAREA INSTALATIILOR CED+BLA

Introducere

Constatarea, consemnarea si avizarea deranjamentelor la instalatiile ced+bla

Orice intrerupere produsa in functionarea instalatiilor CED+BLA, precum si orice perturbare prin care aparatele si instalatiile nu mai indeplinesc conditiile tehnice de functionare si de siguranta, indiferent de cauzele care le-au produs, constituie deranjament. Scoaterea planificata din functie a instalatiilor pentru executarea lucrarilor de intretinere si reparatii sau masuratori nu constituie deranjament.

A.   Constatarea si consemnarea deranjamentelor:

Se face de catre personalul ce foloseste si deserveste instalatiile, de pers. SCB care intretine, precum si de orice alt personal tehnic de control competent.

Orice deranjament constatat se va consemna in Registrul de Revizie a liniilor si Instalatiilor de Siguranta a Circulatiei (R.R.L.I.S.C. ), trecandu-se data constatarii (ziua, ora si minutul), denumirea instalatiei defecte, felul si locul deranjamentului, dupa care se va aviza pers. S.C.B., completandu-se citet numele celui avizat si ora avizarii.

B.   Avizarea deranjamentelor

Avizarea trebuie sa cuprinda denumirea instalatiei defecte, data constatarii deranjamentului (ziua, ora si minutul), cat mai multe informatii privind felul deranjamentului (modul de manifestare) si cauza. Aceste informatii sunt absolut necesare pers. SCB care va interveni la remediere pentru a putea aprecia felul si cantitatile de materiale, piese de schimb si forta de munca necesare interventiei operative.

Locul unde se vor aviza deranjamentele atat ziua cat si noaptea, va fi afisat de pers. SCB in biroul de miscare

Obs. Pentru deranjamentele cauzate de personalul altor unitati, in afara pers. S.C.B., se va incheia un proces verbal in care se vor mentiona circumstantele in care s-au produs si personalul vinovat. La incheierea procesului verbal va participa si conducatorul echipei sau unitatii care a provocat deranjamentul. Daca acesta refuza se va consemna refuzul in procesul verbal. In cazul care deranjamentul a provocat perturbari in circulatia trenurilor, I.D.M. va comunica operatorului RC procesul verbal incheiat in Registrul de Revizie a Liniilor si Instalatiilor de Siguranta a Circulatiei (R.R.L.I.S.C. ).

Manevrarea individuala a macazurilor

Se efectueaza de catre I.D.M. pentru cazuri particulare (manevrarea automata a macazurilor nu functioneaza, lucrari care necesita probe de manevrare doar cu o parte a macazurilor dintr-o zona a statiei, manevrarea unor macazuri pe timp nefavorabil ca de exemplu ninsoare, inghet, etc).

Parcursul se executa manevrand macazurile individual, unul cate unul, cu respectarea conditiilor de la punctele a-e din subcap 4.1.2 (pag prin actionarea butoanelor de manevrare individuala corespunzatoare amplasate pe aparatul de comanda, dupa cum urmeaza:

Manevrarea macazului pe "plus": actioneaza butonul regim manevrare individuala al macazului respectiv, dupa care apasa "butonul pentru manevrarea macazului pe pozitia de plus" din partea stanga si simultan cu apasarea butonului se urmareste cu privirea indicatia ampermetrului de pe aparatul de comanda.

Manevrarea macazului "pe minus": actioneaza butonul regim manevrare individuala al macazului respectiv, dupa care apasa "butonul pentru manevrarea macazului pe pozitia de minus" din partea dreapta si simultan cu apasarea se urmareste cu privirea indicatia ampermetrului de pe aparatul de comanda.

Pe timpul manevrarii macazului se aprinde in rosu-continuu indicatorul "lipsa control pozitie macaz" (amplasat deasupra butoanelor de manevrare), iar la aparatul de masura (Ampermetru) montat pe aparatul de comanda, acul acestuia se deplaseaza spre dreapta si ocupa o pozitie cuprinsa intre minim 2 amperi - maxim 5 amperi (semn ca electromotorul a primit curent si a inceput cursa de manevrare), moment in care I.D.M. va lua mana de pe buton.

La sfarsitul cursei de manevrare, se stinge indicatorul cu filtru rosu "lipsa control pozitie macaz" si se aprinde indicatorul cu filtru verde "control pozitie macaz pe plus" (daca macazul a fost manevrat pe pozitia de "plus") sau indicatorul cu filtru galben "control pozitie macaz pe minus" (daca macazul a fost manevrat pe pozitia de "minus"), fapt ce semnalizeaza ca macazul a fost manevrat in pozitie corespunzatoare si are control electric.

Daca, dupa o manevrare individuala a unui macaz, acesta trebuie sa ramana in pozitia manevrata, I.D.M. mentine apasat butonul cu fixatie din mijloc al macazului respectiv.

Daca pe teren nu s-a obtinut controlul electric, pe luminoschema arde indicatorul luminos cu filtru rosu "lipsa control pozitie macaz" si dupa un timp scurt incepe sa sune soneria de talonare.
Nota: La macazele conjugate avem un singur buton care se apasa pentru manevrarea pe plus a celor 2 macaze conjugate si un singur buton care se apasa pentru manevrarea pe minus a celor 2 macaze. Operatiile de manevrare a 2 macaze conjugate sunt aceleasi ca in cazul unui macaz simplu, cu exceptia indicatiilor date de ampermetru care va indica 2 consumuri succesive de curent (acul indicator va ocupa o pozitie intre 2-5 A corespunzator manevrarii primului
macaz, va avea o revenire spre zero, dupa care se va deplasa din nou intre 2-5 A, corespunzator manevrarii celui de al-2-lea macaz).

Semnalizarea pe aparatul de comanda a 2 macaze conjugate cu control pe una din pozitii sau pe timpul manevrarii, se face la fel ca in cazul macazelor simple.
Observatii:

Daca pentru efectuarea unui parcurs, unele macazuri (din parcurs sau de acoperire) se afla deja in pozitia ceruta, avand controlul pozitiei lor pe aparatul de comanda, nu se vor mai actiona butoanele pentru manevrarea acestor macazuri.

Cand situatia permite, I.D.M. va proceda la manevrarea, din timp, a macazurilor din parcursurile ce urmeaza a fi efectuate, in scopul depistarii unor eventuale deficiente si a interventiei cat mai operative pentru inlaturarea acestora si reducerea intarzierii trenurilor.

Dupa manevrarea individuala a tuturor macazurilor care intra in parcursul comandat, pentru a obtine o vedere de ansamblu asupra pozitiei tuturor macazurilor, I.D.M. apasa butonul pentru controlul pozitiei macazurilor (cate unul pentru fiecare cap de statie): bkstx sau bksty. In acest caz, in cuprinsul tuturor indicatoarelor optice ale sectiunilor izolate de macaz se ilumineaza in alb-continuu celulele de control, functie de pozitia reala a macazurilor pe teren.

Manipularea instalatiilor in conditii speciale.
Principalele tipuri de deranjament

Deranjamente la sectiuni izolate

Sectiunile izolate se considera defecte in cazul in care se constata ca semnalizarile de pe luminoschema nu corespund situatiei reale de pe teren:

Sectiunea izolata defecta: "libera pe teren, ocupata pe luminoschema"

Daca sectiunea izolata este libera pe teren (nu este ocupata cu material rulant), dar pe luminoschema celulele corespunzatoare indicatorului sectiunii izolate apar iluminate in rosu, semnalizand eronat ca sectiunea este ocupata, aceasta se considera defecta. Acest tip de defectare a sectiunilor izolate produce urmatoarele perturbari in functionarea instalatiilor:

a.      nu se permite manevrarea normala a macazurilor cuprinse in sectiunea izolata defecta. In aceasta situatie manevrarea macazurilor se face conform pct pag ) din prezenta instructie.

b.     nu se permite punerea pe liber a semnalelor de circulatie si manevra ce comanda parcursuri peste sectiunea izolata defecta. Executarea parcursurilor de intrare-iesire, trecere si manevra in aceasta situatie se va face conf pct. (pag ) din prezenta instructie, dupa ce in prealabil I.D.M. verifica pe teren starea de liber a sectiunii izolate defecte si inscrie in R.R.L.I.S.C. , cu numar si ora, rezultatul verificarii.

c.      nu se permite deszavorarea automata a sectiunii izolate defecte si nici a sectiunilor ce urmeaza dupa ea in sensul de mers al trenului, daca sectiunea izolata a fost inzavorata total intr-un parcurs de circulatie sau manevra si dupa aceea s-a defectat. Deszavorarea sectiunii izolate defecte si a celorlalte sectiuni de dupa ea se va face artificial conform pct. pag ) din prezenta instructie. In cazul aparitiei unui astfel de deranjament, I.D.M. are in primul rand obligatia de a inscrie in R.R.L.I.S.C. sectiunea defecta si sa avizeze pers. SCB, conform prevederilor cap. din prezenta instructie.

Sectiunea izolata defecta: "ocupata pe teren si libera pe luminoschema"

Daca sectiunea izolata este ocupata pe teren cu material rulant, iar pe luminoschema celulele corespunzatoare sectiunii izolate nu apar iluminate in rosu semnalizand fals ca sectiunea izolata este libera, aceasta se considera defecta. Acest tip de defectare a sectiunii izolate este deosebit de periculos, deoarece se pot manevra macazuri sub materialul rulant in miscare (producand deraierea acestuia) sau se pot comanda parcursuri cu semnale pe liber, peste sectiunea ocupata cu material rulant. Acest tip de defectare poate apare in urmatoarele cazuri:

cand portiunea de linie este circulata rar si este ruginita (linii de evitare, scapare, incarcari-descarcari, industriale, ramificatii macazuri, etc).

cand se inlocuiesc cupoane de sina cu altele ruginite.

cand pe sectiune se afla vehicule usoare (drezine motor, vagoane usoare, utilaje ale unitatilor de constructii, reparatia si intretinerea caii, carucioare pentru transportat sine, trenuri de lucru, etc).

cand se procedeaza neinstructional la oprirea vagoanelor (se pun pietre sau alte materiale la roti in loc de saboti).

cand se descarca materiale din vagoane sau se executa lucrari avand ca urmare depunerea de diverse materiale pe suprafata sinei.

cand pe sectiune apar vagoane de mare rezistenta electrica (bandaje ruginite, murdare, etc).

Pentru a depista o astfel de defectare a sectiunii izolate I.D.M. este obligat ca tot timpul cat sunt executate parcurse de circulatie sau manevra sa urmareasca indicatiile luminoschemei si sa se convinga ca toate sectiunile izolate din parcursul comandat se ocupa, se elibereaza si se deszavorasc automat, succesiv, pe masura inaintarii trenului, asa cum se specifica in prezenta instructie.

In cazul aparitiei unei astfel de defectari la o sectiune izolata, I.D.M. are in primul rand obligatia de a inscrie in R.R.L.I.S.C. sectiunea defecta si sa avizeze pers. SCB, procedand conform cap. pag ) din prezenta instructie.

Cand I.D.M. constata ca o sectiune izolata este ocupata pe teren si libera pe luminoschema este obligat:

sa nu manevreze nici un macaz care intra in sectiunea izolata respectiva.

sa nu execute nici un parcurs cu punerea semnalului pe liber peste sectiunea izolata respectiva.

sa lipeasca o eticheta pe trasa sectiunii izolate respective cu inscriptia "atentie sectiune izolata defecta".
Observatii:

Personalul care deserveste si foloseste instalatia SCB din statie este obligat sa cunoasca foarte bine delimitarea tuturor sectiunilor izolate pe teren, pentru a sti cum sa le verifice in caz de defectare.

In situatia in care I.D.M. constata ca exista sectiuni izolate care nu sunteaza, cand sunt ocupate cu material rulant, acesta va consemna in R.R.L.I.S.C. si va aviza imediat pers. SCB. Dupa eliberarea sectiunilor izolate respective de catre materialul rulant, I.D.M. va verifica pe teren starea de liber a acestora si va consemna in R.R.L.I.S.C. rezultatul verificarilor.

Pers. SCB va verifica sectiunile izolate respective si in cazul in care, urmare a masuratorilor efectuate, constata ca acestea nu indeplinesc normele instructionale de functionare si siguranta, le va scoate din functie cu consemnarea in R.R.L.I.S.C. a conditiilor de circulatie si manevra.
In situatia in care pers. S.C.B. constata ca exista sectiuni izolate care nu sunteaza, consemneaza in R.R.L.I.S.C. cele constatate, stabileste conditiile de circulatie si manevra a trenurilor si avizeaza Seful de district SCB:

3.1. Sectiuni izolate care nu sunteaza pe toata lungimea:

Aceste sectiuni se scot din functie, circulatia si manevra se vor face cu semnalele pe oprire, I.D.M. avand obligatia sa se convinga personal sau prin agenti asupra starii de liber pe teren a acestora.

3.2. Sectiuni izolate care nu sunteaza pe cel putin una din ramificatii:

Pers. M. are obligatia sa verifice pe teren ca materialul rulant introdus peste aceste portiuni de linie are asigurata stationarea dincolo de marca de siguranta si ca exista gabarit de libera trecere.

Pentru cazurile mentionate la punctele si se va intocmi un proces verbal intre Seful districtului SCB si Seful statiei in care se vor stabili conditii concrete de circulatie si manevra. De pastrarea acestuia in buna stare, ca anexa la PTE al statiei si instruirea personalului din subordine cu luare la cunostiinta sub semnatura este direct raspunzator Seful statiei.

In situatia descompunerii trenurilor si ocuparii liniilor de garare pe o durata mai mare de 24 de ore, pers. M va aviza districtul SCB in vederea scoaterii din functie a sectiunilor izolate ocupate cu material rulant. Dupa plecarea trenurilor descompuse, pers. M. va aviza districtul SCB pentru verificare si repunerea in functie a sectiunilor izolate eliberate, numai daca acestea corespund normelor instructionale. I.D.M. va bloca, cu capacele, butoanele de manevrare a macazelor care dau acces la liniile pe care se afla trenuri descompuse.

La introducerea si altor vehicule pe liniile ocupate cu trenuri descompuse (masini de burat, ciuruit, drezine motor, etc.), I.D.M. va face mentiunea pe o eticheta pusa la loc vizibil pe pupitru pe trasa liniei respective, privind ocuparea liniei si cu alte vehicule, aceeasi mentiune urmand sa fie lasata la predarea serviciului si comunicata operatorului RC.

Dupa expedierea fiecarui tren descompus, I.D.M. va verifica pe teren personal sau prin agent M. starea de liber a liniei de la care a fost expediat trenul.

Manevrarea vagoanelor care au stationat un timp indelungat (cu bandaje ruginite, care nu sunteaza sectiunile izolate) se va face cu luarea masurilor stabilite pentru sectiunile izolate ruginite, I.D.M. avand obligatia sa verifice personal sau printr-un agent M., pe teren consumarea completa a parcursului. In aceasta situatie, I.D.M. va verifica pe teren, pentru orice parcurs, inainte de manevrarea macazului, starea de "liber" a sectiunilor izolate.

Trenurile care au in compunere vagoane care au stationat un timp indelungat vor circula cel putin un interval de 50 km. la 'cale libera' si pe sectiile dotate cu BLA.

Circuitele de cale aferente liniilor care au fost utilizate mai mult de 15 zile ca depozit de vagoane (considerate linii inchise) vor fi repuse in functie numai dupa redeschiderea liniilor de catre pers. L. si verificarea indeplinirii conditiilor instructionale de functionare si siguranta de catre pers. SCB.

Daca in statie se executa lucrari de inlocuirea a sinelor de C.F. cu altele ruginite sau alte lucrari care au ca urmare depuneri de corpuri straine pe suprafata sinei, pers. ce executa lucrarile este obligat sa curete suprafata ciupercii sinei. Dupa terminarea lucrarilor, pers. S.C.B. va verifica indeplinirea conditiilor instructionale de functionare si siguranta si numai dupa aceea, circuitul de cale aferent va fi repus in functie. Daca nu sunt indeplinite conditiile de mentinere in functie, sectiunile izolate se scot din functie.

In situatia defectarii unei sectiuni izolate, manifestata prin ocuparea si eliberarea cu intermitenta, I.D.M. va consemna in R.R.L.I.S.C. acest defect, va aviza pers. SCB si Seful statiei.

Cand se executa lucrari la linie, reparatii sau inlocuiri de sini care afecteaza functionarea instalatiilor SCB, I.D.M. nu-si va da consimtamantul pentru efectuarea lucrarilor, decat dupa avizarea si luarea la cunostiinta sub semnatura a pers. SCB.

11.

Deszavorarea artificiala a sectiunilor izolate

In situatia in care deszavorarea automata a sectiunilor izolate din parcurs nu se produce sau daca din anumite motive sectiunile izolate raman inzavorate (anulari de parcurse comandate si inzavorate total, defectari de sectiuni izolate din parcurs, aparitia unor deranjamente, etc), este necesar ca sectiunile izolate sa fie dezavorate artificial.
Obs. O sectiune izolata defecta este si inzavorata, daca la apasarea butonului "Control pozitie macazuri" (bkstx sau bksty), lumina alba nu se suprapune peste lumina rosie la celulele indicatoarelor sectiunilor izolate. Daca lumina alba se suprapune peste lumina rosie la indicatorul sectiunii izolate defecte, sectiunea izolata respectiva nu este inzavorata si nu necesita deszavorarea artificiala.

Pentru a efectua deszavorarea artificiala a sectiunilor izolate, I.D.M. este obligat sa ia urmatoarele masuri:

a.      se convinge ca semnalele care acopera sectiunile izolate care urmeaza a fi deszavorate artificial sunt aduse in pozitia pe "oprire".

b.     se convinge ca nu exista pericolul ca un tren sau un convoi de manevra sa ocupe sectiunile izolate ce urmeaza a fi deszavorate artificial.

c.      se convinge ca sectiunile izolate ce urmeaza a fi deszavorate artificial sunt libere pe teren, folosindu-se in acest scop de indicatiile luminoschemei, iar in cazul sectiunilor izolate defecte, verifica personal pe teren sau prin agent M. starea de liber a sectiunilor izolate defecte.

d.     inscrie in R.R.L.I.S.C. butoanele de deszavorare artificiala (bda) la care urmeaza sa rupa plumburile, cauza ruperii acestora si avizeaza pers. S.C.B.

e.      rupe plumburile de la butoanele bda corespunzatoare sectiunilor ce trebuie deszavorate artificial.

f.        apasa succesiv toate butoanele bda la care s-au rupt plumburile.

Dupa apasarea primului buton bda, incepe desfasurarea ciclului de dezavorare artificiala, iar pe luminoschema apar urmatoarele semnalizari optice:

indicatorul "deszavorare artificiala se ilumineaza in rosu-pulsator. Pe perioada cat indicatorul deszavorare artificiala" arde cu o lumina rosu-pulsator (cca. 90 secunde), I.D.M. este obligat sa apese toate butoanele bda corespunzatoare sectiunilor izolate care necesita a fi deszavorate artificial.

dupa cca. 90 secunde, la indicatorul "deszavorare artificiala" lumina rosu-pulsator se transforma in rosu-continuu si dureaza cca. 90 secunde.
Dupa ce la indicatorul "deszavorare artificiala" se aprinde lumina rosu-continuu, apasarea butoanelor bda nu mai are efect si ca urmare, sectiunile izolate ale caror butoane bda nu au fost apasate pana la aprinderea luminii rosu-continuu nu se mai deszavorasc.

se stinge lumina rosu-continuu la indicatorul "deszavorare artificiala" precum si lumina alba de la trasa sectiunilor izolate, semnalizandu-se astfel deszavorarea acestora.
Observatii:

Pentru sectiunile izolate defecte, verificarea deszavorarii sectiunilor izolate, dupa stingerea luminii rosu-continuu la indicatorul "deszavorare artificiala se face prin apasarea butonului control pozitie macazuri" (bkstx sau bksty). Daca prin apasarea acestui buton, lumina alba se suprapune peste lumina rosie la celulele indicatoarelor sectiunilor izolate defecte, rezulta ca sectiunile izolate defecte s-au deszavorat.

Daca pe perioada cat indicatorul "deszavorare artificiala" a fost iluminat in rosu-pulsator, I.D.M. nu a reusit sa apese toate butoanele bda ale sectiunilor izolate care indeplinesc conditiile pentru deszavorarea artificiala, va astepta desfasurarea intregului ciclu de deszavorare artificiala (cca. 3 minute), dupa care apasa si butoanele bda ale sectiunilor izolate care nu au fost apasate. Pentru aceste sectiuni se va repeta inca o data intregul ciclu de deszavorare artificiala, iar dupa scurgerea timpului de 3 minute sectiunile izolate se deszavorasc si pot fi incluse in alt parcurs.

Dupa terminarea deszavorarii artificiale, I.D.M. va aplica plumbul statiei la toate butoanele BDA ale caror plumburi de control au fost rupte, consemnand aceasta operatie in R.R.L.I.S.C. .

Pentru o alta deszavorare artificiala a acelorasi sectiuni se vor repeta toate operatiile descrise in prezentul paragraf.

Deranjamente la macazuri

Manevrarea macazurilor cu sectiunea izolata defecta

Cand nu se poate face manevrarea normala a macazurilor, datorita unor perturbari in functionarea instalatiilor CED (sectiuni izolate defecte, inzavorate, defecte si inzavorate etc.) macazurile vor fi manevrate, cu respectarea masurilor de mai jos:

n1. Sectiune izolata de macaz defecta (libera pe teren si ocupata pe luminoschema)

I.D.M. procedeaza astfel:

se convinge personal sau prin agent ca sectiunea izolata este libera pe teren.

se convinge ca sunt indeplinite conditiile de la pct. b, c, d, e, g, h subcap. 4.1.1 pag din prezenta instructie.

consemneaza in R.R.L.I.S.C. de ruperea plumbului de la butonul de anulare a sectiunii izolate a macazului ce urmeaza a se manevra si avizeaza pers. S.C.B.

rupe plumbul de la butonul de anulare a sectiunii izolate de macaz defecte.

apasa butonul regim manevrare individuala al macazului respectiv.

manevreaza macazul, apasand simultan butonul de anulare a sectiunii izolate a macazului si butonul de manevrare a macazului pentru pozitia dorita.

La manevrarea macazului in aceste conditii, indicatorii de "control macaz pe plus", "control macaz pe minus", "lipsa control" functioneaza normal, cu mentiunea ca dupa terminarea manevrarii macazului si obtinerea controlului, indicatorul sectiunii izolate a macazului respectiv va fi iluminat in rosu, deoarece sectiunea izolata este defecta.

In cazul a 2 macazuri conjugate, pentru manevrarea macazurilor, I.D.M. va verifica pe teren ambele sectiuni izolate, chiar daca este defecta numai una.
Obs. In cazul manevrarii macazurilor cu sectiunea izolata defecta (libera pe teren si ocupata pe luminoschema), dupa terminarea manevrarii macazului, I.D.M. va aplica plumbul statiei la butonul de anulare a sectiunii izolate de macazuri, pana la prezentarea pers. SCB si va consemna aceasta in R.R.L.I.S.C. . In aceasta situatie, circulatia si manevra trenurilor se va face cu semnale pe oprire.

Pentru o noua manevrare a macazului cu sectiunea izolata defecta, se vor repeta toate operatiile descrise in prezentul paragraf.

n2. Sectiune izolata de macaz defecta (ocupata pe teren si libera pe luminoschema)

I.D.M. procedeaza astfel:

ia masuri de scoaterea materialului rulant de pe sectiunea izolata defecta (care nu sunteaza).

se convinge personal sau prin agent autorizat inaintea oricarei manevrari a macazului ca sectiunea izolata este libera pe teren, dupa care manevreaza normal macazurile cuprinse in aceasta sectiune.
Observatii:

Este interzisa sub orice forma manevrarea macazurilor daca sectiunea izolata este ocupata pe teren cu material rulant.

In aceasta situatie, circulatia si manevra trenurilor se va face cu semnale pe oprire.

Manevrarea macazurilor cu sectiunea izolata inzavorata

In cazul in care sectiunea izolata de macaz este inzavorata, libera pe teren si necuprinsa intr-un parcurs. I.D.M. procedeaza astfel:

face deszavorarea artificiala a sectiunii izolate corespunzatoare macazului ce urmeaza a se manevra, procedand conform prevederilor pct. 5.2.1 pag ) din prezenta instructie.

manevreaza macazul pe pozitia dorita (dupa terminarea ciclului de deszavorare artificiala) numai daca sunt indeplinite conditiile de la cap. 4.1 pag ) din prezenta instructie.

Manevrarea macazurilor cu sectiunea izolata defecta si inzavorata
n1. Sectiune izolata defecta (libera pe teren, ocupata pe luminoschema) si inzavorata

I.D.M. procedeaza astfel:

face deszavorarea artificiala a sectiunii izolate a macazului, procedand conform prevederilor pct pag ) din prezenta instructie.

se convinge ca s-a efectuat deszavorarea sectiunii izolate, conform prevederilor prezentei Instructii de manipulare.

manevreaza macazul cu sectiunea izolata defecta procedand conform pct. 5.2.2.1 pag )

n2. Sectiune izolata defecta (ocupata pe teren, libera pe luminoschema) si inzavorata

I.D.M procedeaza astfel:

ia masuri de eliberarea a sectiunii izolate de macaz.

verifica pe teren personal sau prin agent ca sectiunea izolata este libera.

efectueaza deszavorarea artificiala a sectiunii izolate de macaz conform prevederilor pct. 5.2.1 pag ) din prezenta instructie.

efectueaza manevrarea normala a macazului in pozitie dorita conform prevederilor prezentei instructii.


Obs. Este interzisa sub orice forma manevrarea macazurilor daca sectiunea izolata este ocupata pe teren cu material rulant.

Manevrarea manuala a macazurilor

Cand nu se poate efectua manevrarea normala a macazului conform prevederilor CAP 4 pag 10) din prezenta instructie si nici manevrarea in conditii speciale conform pct. din prezentul capitol, se va trece la manevrarea manuala a macazului.

In aceasta situatie, I.D.M. procedeaza astfel:

Inscrie in R.R.L.I.S.C. macazurile ce nu se pot manevra electric de la aparatul de comanda si consemneaza de ruperea plumburilor de la manivela necesara manevrarii, de la capacul de obturare a orificiului de introducere a manivelei, de la clestele de fixare si avizeaza pers. S.C.B., completand citet numele
celui avizat si ora avizarii.
Obs. In biroul de miscare se afla plumbuiti clestii de fixare si o manivela pentru manevrarea manuala a electromecanismului de macaz.

Se convinge personal sau prin agent M. ca:

sectiunea izolata a macazului este libera.

macazul nu este inclus intr-un alt parcurs.

nu exista vehicul in miscare catre macazul ce urmeaza a se manevra.

macazul nu a fost talonat.

barele de actionare si control nu sunt rupte, sunt legate la limbile macazului, prin bolturi si asigurate cu sarma de siguranta.

nu exista un corp strain intre ac si contraac.

Pers. M autorizat manevreaza manual macazul, efectuand urmatoarele operatii:

rupe plumbul de la capacul de obturare a orificiului de introducere a manivelei.

introduce manivela in electromecanism si invarteste, deplasand acele macazului, pana cand in interiorul electromecanismului se aude o pocnitura.

scoate manivela din electromecanism, se convinge ca acele macazului au luat pozitia corespunzatoare (unul lipit de contraac, celalalt dezlipit), ca dau acces spre linia sau directia comandata, ca nu exista intre acul lipit si contraacul sau un spatiu de 4 mm sau mai mare.

se covinge ca pana in forma de coada de randunica a iesit din crestatura barei de tractiune si se sprijina pe piesa de inzavorare (in cazul electromecanismului de macaz tip EM5 - cu inzavorare exterioara).

asigura acul lipit cu carligul de fixare.

In cazul macazelor conjugate, cand acestea nu se manevreaza electric se trece la manevrarea manuala a macazelor, procedandu-se pentru fiecare macaz in parte conform celor mentionate mai sus. I.D.M. are obligatia sa verifice pe teren. personal sau prin agent M autorizat, concordanta intre macazele conjugate (daca ambele macaze sunt manevrate si asigurate cu clesti de fixare pe pozitia de plus sau de minus). Daca unul din macazele conjugate nu se poate manevra manual in pozitia ceruta de parcurs, astfel incat sa se realizeze concordanta intre cele 2 macazuri, nu se face circulatie sau manevra peste acestea, chiar daca peste macazul care nu se poate manevra manual nu se executa circulatie sau manevra.

Inainte de executarea oricarui parcurs, I.D.M. personal sau prin agent M autorizat este obligat sa verifice pe teren pozitia macazului fara control manevrat cu manivela, precum si starea de prindere a clestilor de fixare, cu consemnarea acestei operatii in R.R.L.I.S.C. .
Obs. Ori de cate ori se introduce manivela in electromecanism pentru manevrarea manuala, circulatia si manevra trenurilor se va face cu semnale pe oprire, chiar daca macazul respectiv are control.

Macazul nu are control pe luminoschema pe una sau pe ambele pozitii

In aceasta situatie I.D.M. este obligat sa opreasca imediat orice miscare peste acest macaz, sa inscrie neregula in R.R.L.I.S.C. , sa avizeze in scris electromecanicul SCB de serviciu in statie sau la statia in care exista tura permanenta si pe seful de statie.

Functie de rezultatul verificarilor efectuate la instalatiile S.C.B. exterioare si interioare, pers. S.C.B. stabileste conditiile de circulatie si le inscrie in R.R.L.I.S.C. sau le transmite I.D.M. cu inscriere in Condica portativa.

In statia fara electromecanic in tura, pana la sosirea acestuia la fata locului, verificarea pe teren a macazului respectiv se va face de catre I.D.M. sau Seful Statiei, urmarindu-se cu deosebita atentie ca schimbatorul de cale, inclusiv cel conjugat, sa nu prezinte unul din defectele prevazute in Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005, sa nu existe un corp strain intre ac si contraac pe toata lungimea acestora, iar alunecatorii sa fie curati si unsi. Daca dupa verificare pe teren, I.D.M. constata existenta unui corp strain intre ac si contraac sau alta cauza care impiedica manevrarea macazului si o inlatura, la inapoierea in biroul de miscare efectueaza probe de manevrare cu macazul. Daca acesta se manevreaza normal, cu control, consemneaza in R.R.L.I.S.C. si executa circulatia si manevra cu semnale pe "liber".

In cazul in care, dupa verificarea pe teren a macazului respectiv, inclusiv a celui conjugat, I.D.M. nu constata nici unul din defectele mentionate anterior, la inapoierea in biroul de miscare va consemna in R.R.L.I.S.C. cele constatate pe teren, precum si repetarea manevrarii, apoi va repeta manevrarea individuala a macazului pe ambele pozitii. In situatia in care lipsa controlului se mentine pe una sau pe ambele pozitii, va inscrie in R.R.L.I.S.C. ca si dupa verificarea pe teren macazul nu are control. Circulatia si manevra peste acest macaz se poate face numai dupa ce s-a aplicat clestele de fixare, atat pentru pozitia fara control, cat si pentru pozitia cu control.

Pe pozitia cu control circulatia si manevra se poate face cu viteza stabilita, cu semnal pe "liber ". Pe pozitia fara control circulatia si manevra se poate face cu semnal pe "oprire" si viteza de cel mult 20 km/h, mecanicul de locomotiva trebuiind sa fie incunostiintat prin ordin de circulatie.

Inainte de executarea oricarui parcurs, I.D.M. este obligat sa verifice pe teren pozitia macazului fara control, precum si starea de prindere a clestilor de fixare, cu consemnarea acestor operatii in R.R.L.I.S.C. .

Acul ampermetrului indica consum de curent mai mult de 5 sec.

In aceasta situatie, macazul nu se poate manevra pe pozitia dorita si motorul electromecanismului de macaz functioneaza pe ambreiajul de frictiune.

Functionarea electromecanismului de macaz pe ambreiajul de frictiune apare cand unul sau ambele ace ale macazului sunt impiedicate sa-si efectueze cursele complete, datorita unei cauze externe (corp strain cazut intre ac si contraac, pana de zapada pe timpul iernii, imobilizarea acelor datorita depunerilor de polei si gheata, macaz eclisat, etc.).
Obs. Mentinerea motorului sub curent un timp mai indelungat poate produce deteriorarea acestuia (arderea bobinajului, provocarea de incendii in sala cu relee, etc), fapt de care se face raspunzator pers. care manipuleaza instalatia.

In astfel de situatii, I.D.M. are obligatia sa readuca macazul pe pozitia pe care a avut control, sa verifice pe teren personal sau prin agent M. cauzele care au provocat functionarea pe ambreiajul de frictiune (nemanevrarea completa a macazului). Pers. M autorizat va lua masuri de eliminare a cauzelor care au provocat incovenientul. In cazul macazurilor conjugate, daca I.D.M. observa functionarea pe ambreiajul de frictiune, are obligatia sa readuca imediat macazurile pe pozitia initiala (cu control) si sa verifice pe teren ambele macazuri. In acest scop, pers. M autorizat trebuie sa cunoasca foarte bine amplasarea geografica a macazurilor pe teren precum si conjugarea macazurilor. Daca si dupa incercarea de readucere a macazului pe pozitia initiala (cu control), acul ampermetrului de pe aparatul de comanda indica consum de curent mai mult de 5 sec., I.D.M. sau alt pers. M autorizat se va deplasa pe teren, va rupe plumbul de control de la orificiul contactului cutit, va apasa parghia, intrerupand astfel circuitul de manevrare al macazului. I.D.M., in prealabil, va efectua inscrieri in R.R.L.I.S.C. de ruperea plumbului si de avizare a pers. S.C.B.

Atacarea falsa a macazurilor.Talonarea electromecanismului de macaz

Atacarea falsa a macazurilor se produce atunci cand un vehicul parcurge macazul de la calcai spre varf, in situatia in care acesta nu da acces spre vehiculul respectiv.

Atacarea falsa a macazurilor constituie eveniment de cale ferata conform Instructiunilor pentru prevenirea si cercetarea accidentelor si evenimentelor feroviare nr. 003 si are ca efect talonarea electromecanismelor de macaz. Pe luminoschema se semnalizeaza optic (prin indicatorul "lipsa control pozitie macaz" - care este iluminat rosu) si acustic (prin intrarea in functiune a soneriei de talonare).

In cazul atacarii false a unui macaz I.D.M. sau agentii M. autorizati au obligatia sa ia urmatoarele masuri:

Consemneaza in R.R.L.I.S.C. atacarea falsa a macazului (dupa ce s-a convins de aceasta), precum si ruperea plumbului de la butonul soneriei de talonare.

Rupe plumbul de la butonul soneriei de talonare si apasa butonul (soneria inceteaza sa mai sune). Dupa apasarea butonului soneriei de talonare, I.D.M. va urmari permanent indicatiile de pe luminoschema, deoarece o noua atacare falsa a unui alt macaz nu va mai fi semnalizata acustic pana la readucerea butonului soneriei de talonare in pozitie normala.

3. Avizeaza Seful statiei si operatorul RC, pers. SCB si L despre atacarea in fals a macazului, conform prevederilor din prezenta instructie.
Observatii:

Convoiul angajat peste macazul atacat in pozitie falsa va fi lasat sa treaca complet in directia de mers, fiind interzisa oprirea si darea inapoi. Se permite oprirea vehiculelor peste macazul atacat in pozitie falsa, numai daca prin aceasta s-ar inlatura un eveniment.

Se interzice incercarea manevrarii macazului, executarea de parcurse de circulatie si manevra peste macazul atacat fals pana la verificarea macazului de catre pers. SCB si L.

I.D.M. are obligatia sa execute probe cu macazul atacat fals numai la cererea pers. SCB si L de pe teren si poate executa parcurse de circulatie si manevra peste acesta numai dupa repunerea in functie a macazului, facuta prin inscrierea in comun S.C.B., L, M in R.R.L.I.S.C. .

Dupa repunerea in functie a macazului, I.D.M. trage butonul soneriei de talonare in pozitie normala, dupa care acesta se va plumbui de pers. SCB. Soneria inceteaza sa sune in momentul cand toate macazurile din statie au controlul pozitiei pe luminoschema.

Soneria de talonare va suna si in cazul in care unul sau mai multe macazuri nu mai au controlul pozitiei pe luminoschema din alte cauze decat atacarea in fals (exemple: lucrari de intretinere la electromecanismele de macaz cu intreruperea controlului de catre pers. SCB, intreruperea controlului datorita unor cauze tehnice).

In cazul macazelor conjugate, cand unul a fost atacat fals, circulatia si manevra trenurilor peste ambele macaze este interzisa cu desavarsire.

Deranjamente la semnale

Daca la executarea unui parcurs, un semnal luminos nu se pune pe "liber", iar pe luminoschema nu se aprinde celula indicatorului optic al semnalului (verde pentru semnalele de intrare, iesire si alb pentru semnalele de manevra), acesta se considera defect.

In astfel de situatii I.D.M. va proceda conform pct. 5.1.1 pag ) din prezenta instructie, dand toate informatiile posibile despre semnalul luminos defect.

Defectarea semnalul luminos de intrare sau de parcurs

Cand semnalul luminos de intrare sau de parcurs nu se poate pune pe liber, primirea trenurilor in statie se face pe baza indicatiei date de catre semnalul de chemare.

Cazurile mai des intalnite in practica care duc la imposibilitatea punerii pe liber a semnalului luminos de intrare sau de parcurs sunt:

Semnalul luminos de intrare sau de parcurs este defect.

Semnalul luminos de intrare sau de parcurs se considera defect, daca la efectuarea unei comenzi de intrare sau de parcurs, acesta nu se pune pe liber, desi urmatoarele conditii sunt indeplinite si verificate prin indicatiile luminoschemei:

sectiunile izolate din parcursul trenului, cele fara gabarit, inclusiv linia de primire, sunt libere.

macazurile din parcurs, cat si cele de acoperire sunt in pozitie corespunzatoare parcursului efectuat si fiecare are control electric.

nu este efectuat nici un parcurs incompatibil cu parcursul trenului ce urmeaza a fi primit.

Una sau mai multe sectiuni izolate din parcurs sau fara gabarit sunt defecte.

Unul sau mai multe macazuri din parcursul comandat sau de acoperire nu se pot manevra electric in pozitia ceruta de parcurs sau unul sau mai multe macazuri din parcurs sau de acoperire nu au controlul pozitiei pe luminoschema, dar nu au fost atacate fals.

Lipsa tensiunii debitata de reteaua CONEL, grupul electrogen nu a pornit, ambii invertori sunt defecti.

Pentru fiecare semnal de intrare sau de parcurs, pe luminoschema se afla cate un buton pentru actionarea indicatiei de chemare, in stare normala plumbuit.

Raspunzator pentru folosirea semnalului de chemare este I.D.M. de serviciu care va verifica si se va convinge de indeplinirea conditiilor de siguranta.

n1. Modul de executare a parcursului de intrare pe baza indicatiei semnalului de chemare

In aceasta situatie I.D.M. procedeaza astfel:

Inainte de actionarea unui buton al semnalului de chemare, I.D.M. va inscrie in R.R.L.I.S.C. cauza pentru care se actioneaza semnalul de chemare si consemneaza ruperea plumbului de la butonul semnalului de chemare al semnalului de intrare sau de parcurs defect, cu verificarea urmatoarelor conditii:

Sectiunile izolate din parcurs, cele fara gabarit, inclusiv linia de primire, sa fie libere. Verificarea sectiunilor izolate se va face cu ajutorul indicatorilor optici de pe luminoschema, iar sectiunile izolate defecte se vor verifica pe teren de catre I.D.M. sau de catre un agent autorizat.

Macazurile din parcursul trenurilor, precum si cele de acoperire sa fie in pozitie corecta, ceruta de parcurs. Verificarea pozitiei macazurilor se va face cu ajutorul indicatorilor optici de pe luminoschema. Macazurile fara control pe luminoschema sau care nu se manevreaza electric, se vor verifica pe teren procedand conform pct. 5.2.2.4 pag si pag ) din prezenta instructie.

Sa nu fie executat un alt parcurs de circulatie sau de manevra care sa fie incompatibil cu parcursul trenului ce urmeaza a fi primit cu indicatia de chemare.

Butoanele de macaz din parcursul comandat, cat si ale celor de acoperire, vor trecute in regim de manevrare individuala.

S-a manevrat B.A.T. pe pozitia inchis

Numai dupa ce a facut inscrierea in R.R.L.I.S.C. si numai dupa ce s-a convins ca toate conditiile de mai sus sunt indeplinite, I.D.M. va actiona butonul de chemare al semnalului de intrare sau de parcurs si va urmari ca la indicatorul semnalului respectiv sa se aprinda celula alba corespunzatoare indicatiei de chemare de la semnal.

I.D.M. va tine apasat butonul semnalului de chemare pana cand s-a convins ca trenul a depasit semnalul de intrare sau de parcurs

In continuare, I.D.M. va urmari gararea completa a trenului, prin ocuparea si eliberarea succesiva a sectiunilor din parcurs cu ajutorul indicatorilor optici de pe aparatul de comanda si va verifica personal pe teren gararea completa pe linia de primire. Butonul semnalului de chemare se plumbuieste apoi cu plumbul statiei.

n2. Semnalizari pe teren si pe luminoschema in situatia actionarii butoanelor semnalelor de chemare:

pe teren la semnal vor fi aprinse focul alb-lunar cu lumina clipitoare si focul rosu cu lumina continua, atata timp cat butonul va fi apasat. In cazul in care focul rosu este defect, la semnal va arde numai focul alb-lunar clipitor atata timp cat butonul semnalului de chemare va fi apasat.

pe luminoschema la indicatorul semnalului respectiv, se stinge becul rosu si se aprinde becul alb cu lumina continua.
Observatii:

La actionarea semnalului de chemare nu se controleaza nici o conditie de siguranta a circulatiei.

Atata timp cat se foloseste un semnal de chemare se interzice primirea simultana a 2 trenuri in statie, precum si executarea unui parcurs de expediere simultan cu un parcurs de intrare sau de parcurs cu semnal de chemare, folosindu-se drumurile de alunecare.

In cazul primirii unui tren cu semnal de chemare, este interzisa manevrarea macazelor din parcurs, inainte de gararea completa a acestuia.

In cazul in care nu functioneaza nici semnalul de chemare al semnalului de intrare, primirea trenurilor in statie se face pe baza tablitei de recunoastere inmanata mecanicului de catre un agent autorizat din ordinul scris al I.D.M. sau de catre I.D.M., respectandu-se aceleasi conditii ca in cazul actionarii semnalului de chemare.

In acest caz este interzisa manevrarea macazelor din parcurs inainte de gararea completa a trenului.

In cazul in care nu functioneaza nici semnalul de chemare al semnalului de parcurs, trecerea trenurilor pe langa acesta se face pe baza ordinului de circulatie, inmanat mecanicului de catre I.D.M. sau agent autorizat (la ordinul scris al I.D.M.), respectandu-se aceleasi conditii ca in cazul actionarii semnalului de chemare.

In acest caz este interzisa manevrarea macazelor din parcurs inainte de trecerea completa a trenului.

Defectarea semnalului de iesire

n1. Semnal de iesire in dependenta cu instalatie bla sau dependenta tip bla

Trenul de la linia a carui semnal de iesire nu se poate pune pe liber, se expediaza pe baza de cale libera. Trecerea trenului pe langa semnalul luminos defect se face pe baza ordinului de circulatie inmanat mecanicului de catre I.D.M. sau de catre un agent autorizat din ordinul scris al I.D.M. Inainte de emiterea ordinului de circulatie I.D.M. va proceda ca si in cazul folosirii semnalului de chemare si va orienta BLA in sensul expedierilor.

In cazul cand I.D.M. constata ca un singur semnal luminos de iesire nu se poate pune pe liber, se trece la circulatia pe baza de cale libera, cu ordin de circulatie in care se vor mentiona si conditiile de circulatie pe BLA conform Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005, cu viteza de cel mult 20 Km/h peste schimbatoarele de cale la iesire.

In cazul cand I.D.M. constata ca toate semnale luminoase de iesire dintr-un capat al statiei nu se pot pune pe liber, expedierea trenurilor se face la cale libera, pe baza ordinului de circulatie, in care se vor specifica si conditiile de circulatie pe BLA, cu viteza de cel mult 20Km/h, cu deosebita atentie pana la semnalul urmator cu indicatie luminoasa permisiva.

Executarea manevrei cand semnalul luminos de manevra este defect

In cazul defectarii semnalului de manevra, se va aviza in scris mecanicul de locomotiva, prin ordin de circulatie despre acest lucru, iar miscarile de manevra se vor executa pe baza semnalelor date de agenti cu instrumente portative.

Inainte de emiterea ordinului de circulatie si executarea manevrei la semnalele date de agenti cu instrumente portative, I.D.M. va proceda ca si in cazul folosirii semnalelor de chemare din prezenta instructie.

Deranjamente la sursele de electroalimentare

Instalatia CED este racordata in mod normal la reteaua de 3X380V/50 Hz, pentru electrolimentarea partilor componente ale instalatiei, fiind folosite urmatoarele: 1 redresor 176V/63A, 2 redresori 12V, 2 invertori statici 220 V/75 Hz (unul fiind in functie, celalalt - rezerva), baterii stationare de accumulatoare.

Semnalizarile pe luminoschema corespunzatoare situatiei normale, cat si in caz de avarie sunt prezentate in cap. 3

In functionarea surselor de electroalimentare pot apare urmatoarele deranjamente:

Lipsa alimentare din reteaua de 380V/50Hz

Semnalizari pe aparatul de comanda: indicator 'avarie retea ' - rosu-clipitor, indicator functionare redresori' - rosu clipitor, suna soneria.

grupul electrogen intra automat in functiune (pe luminoschema se sting indicatorii 'avarie retea' si 'functionare redresori', soneria nu mai suna): este asigurata alimentarea redresorului de 176V, respectiv a instalatiei CED. In aceasta situatie, I.D.M. va inscrie in R.R.L.I.S.C. data, ora pornirii grupului electrogen, cu mentiunea 'Intrerupere retea CONEL, pornit automat grup electrogen '.
La revenirea tensiunii din reteaua CONEL, grupul electrogen se opreste automat, iar I.D.M. de serviciu va inscrie in R.R.L.I.S.C. , data si ora opririi, cu mentiunea 'Revenit retea CONEL, oprit automat grup electrogen '.

grupul electrogen nu intra automat in functiune (fapt semnalizat pe luminoschema prin ramanerea in starea aprins rosu-clipitor a indicatoriilor avarie retea si functionare redresori', iar soneria de talonare suna). In acest caz, instalatia CED va fi alimentata prin invertorii statiei din bateria de acumulatori de160Vc.c. In aceasta situatie, I.D.M. va inscrie in R.R.L.I.S.C. deranjamentul constatat, intrerupe functionarea soneriei de avarie redresori, va aviza imediat pers. SCB si va evita manevrarea inutila a macazurilor si instalatiei CED.

Deranjament la invertorii 220V / 75Hz
n1. Invertor nr. 1 defect

Instalatia functioneaza normal (prin trecerea automata pe invertorul nr. 2), pe luminoschema se stinge celula circulara alba corespunzatoare invertorului nr.1 si se aprinde celula circulara alba corespunzatoare invertorului nr. 2.

n2. Ambii invertori defecti, exista alimentarea cu 220V/50Hz

Acest deranjament este semnalizat pe luminoschema, astfel:

indicatorii invertor 1 si invertor 2 se sting.

indicatorii sectiunilor izolate din statie sunt iluminati in rosu, iar indicatorii sectiunilor izolate 1AD si 2AD sunt iluminati in alb-continuu.

indicator LCO iluminat in alb-continuu.

indicatorii semnalelor de iesire si manevra sunt iluminati in alb-clipitor.

indicatorii semnalelor de intrare sunt iluminati in rosu-clipitor (semnalele de intrare sunt alimentate in 50Hz). Pe teren la semnalele de intrare este aprinsa indicatia de rosu, iar semnalele de iesire si manevra sunt stinse.

In acest caz, urmatoarele parti din instalatia CED raman alimentate cu tensiunea de 220V/50Hz:

semnalele de intrare.

luminoschema.

controlul pozitiei macazurilor.

In aceasta situatie, I.D.M. inscrie cele constatate in R.R.L.I.S.C. , avizeaza imediat pers. SCB si Seful Statiei.

Pers. S.C.B. va lua masuri de trecere a alimentarii instalatiilor pe 220V/ 50Hz prin manipularea intrerupatorului montat in sala repartitor (in stare normala plumbuit si asezat in pozitia corespunzatoare alimentarii instalatiilor cu 220V/75Hz).

In cazul in care pers. S.C.B. nu se afla in statie, I.D.M. va inscrie in R.R.L.I.S.C. de ruperea plumbului de la cheia si usa salii repartitor, va manipula intrerupatorul pe pozitia de 220V/50Hz . Urmare a acestei operatii, instalatiile vor fi alimentate in 220V/ 50Hz si vor functiona normal.

n3. Ambii invertori defecti, lipsa alimentare cu 220V/ 50Hz

Luminoschema este stinsa, I.D.M. nu mai are control asupra starii instalatiei CED. Circulatia si manevra trenurilor in statie se va efectua cu verificarea parcursului pe teren, primirea trenurilor in statie se face cu tablita de recunoastere, iar iesirea si manevra trenurilor cu ordin de circulatie, toate semnalele fiind stinse.
Observatii:

In cazul in care instalatiile CED sunt alimentate pe sursele de rezerva (bateria de acumulatori) si iluminatul electric din biroul de miscare nu functioneaza, I.D.M. poate folosi iluminatul de rezerva prin actionarea intrerupatorului special destinat, amplasat in biroul de miscare.

I.D.M. va urmari in permanenta indicatorii de semnalizare a functionarii surselor de electroalimentare. Orice schimbare a starii initiale a indicatorilor va fi consemnata in R.R.L.I.S.C. , avizandu-se pers. SCB. In cazul in care se constata ca schimbarea starii initiale a indicatorilor este o consecinta a lipsei retelei 380V/50Hz sau nepornirii automate a grupului electrogen, I.D.M. va aviza si pers. ELF.

CAP. 6    OBLIGATII ALE PERSONALULUI M. PRIVIND PREVENIREA INCENDIILOR LA
INSTALATIILE CED

Sefii statiilor CED, I.D.M. si agentii M. de la mesele de manevra CED au urmatoarele obligatii:

In toate cazurile in care se sezizeaza un inceput de incendiu in sala cu relee CED, in lipsa electomecanicului SCB de serviciu, I.D.M. si agenti M. vor intrerupe electroalimentarea instalatiei CED din sala repartitor de la tabloul de intrare si distributie (TID), prin rotirea cu 900 a pakosalterelor si scoaterea sigurantelor incepand cu cele marcate cu cerculet rosu.

In acest sens Sefii statiilor CED si pers. M. vor fi instruiti si autorizati de catre Seful de District SCB privind modul de intrerupere si folosire a echipamentului de protectie in momentul intreruperii.

Dupa intreruperea electroalimentarii instalatiei, Sefii statiilor CED si pers. M. vor lua masuri urgente de avizare a incendiului si de stingere a acestuia cu mijloace PSI din sala cu relee sau sala repartitor

Atunci cand Sefii statiilor CED, I.D.M. sau pers. M. sezizeaza ca ampermetrul aparatului CED indica o valoare anormala de curent, acestia vor aviza imediat pers. SCB pentru a verifica cauza consumului anormal.

La pupitrul CED fumatul este interzis si nu se admit sobe improvizate.

CAP. 7    MODUL DE PROCEDARE IN CAZUL DEFECTARILOR PRODUSE LA INSTALATIA DE AUTOSTOP DIN CALE, PRIVIND AVIZAREA,URMARIREA SI MODUL DE REMEDIERE

In cazul defectarii instalatiilor autostop din cale se procedeaza astfel:

Mecanicii de locomotiva vor aviza prin statia Rdt - I.D.M. din statia cea mai apropiata despre defectarea unui inductor din cale (activ sau pasiv), avizand totodata si in scris prin "nota de franare" predata la I.D.M. din prima statie cu oprire in parcurs.

I.D.M. de serviciu care a fost avizat prin Rdt va lua urmatoarele masuri:

va inscrie defectul in R.R.L.I.S.C. .

va aviza pers. SCB de serviciu in statie sau la tura de la districtul SCB respectiv (cu nr. si ora).

va aviza telefonic operatorul RC de la regulatorul trafic.

Operatorul RC va lua masuri de avizare prin "dispozitie de circulatie" despre defectarea inductorului.

I.D.M. din statia in care mecanicul a lasat "nota de franare" are obligatia sa anunte prin telefonograma operatorul RC si I.D.M. din statia cu inductorul defect. I.D.M. din statia cu inductorul defect, avizat prin telefonograma este obligat sa inscrie defectul in R.R.L.I.S.C. si sa avizeze pers. SCB de serviciu din statie sau turant (cu nr. si ora).

Pers. SCB avizat de defectarea inductorului va lua masuri imediate de verificare si remediere a intregii instalatii autostop, dupa care va raporta ierarhic cauzele defectului, valorile masuratorilor si masurile de remediere luate.

Scoaterea din functie a unui inductor de cale de catre pers. SCB va fi consemnata cu numar si ora in R.R.L.I.S.C. al statiei. Pers. SCB este obligat sa emita telegrama de avizarea celor interesati (statii, regulatoare trafic, depouri CF, district/sectie CT, serviciu CCTF). Cei avizati prin telegrama vor lua masuri specifice de avizare a pers. de locomotiva, atat la scoaterea din functie, cat si la repunerea in functie.

Toate avizarile (prin statie Rdt, nota de franare, telefonograma, dispozitie RC) vor cuprinde obligatoriu toate datele necesare pentru identificarea inductorului defect: statia, distanta BLA, data, ora, semnalul, tipul inductorului, indicatia semnalului, locomotiva, trenul si aprecierea mecanicului asupra cauzei defectului.

CAP. 8    DEPENDENTA TIP BLA CU INSTALATIA SBW‑CELS DIN STATIA RM. VALCEA

Introducere

Pe distanta Rimnicu Vilcea - Bujoreni, intre instalatia SBW-CELS din statia Rimnicu Vilcea si instalatia CED din statia Bujoreni exista o dependenta tip BLA materializata prin imposibilitatea efectuarii unui parcurs de iesire dintr-o statie, cat timp este efectuat un parcurs de iesire din cealalta statie.

Generalitati asupra functionarii

Dupa eliberarea liniei curente, dependinta tip BLA ramane orientata in sensul trecerii ultimului tren. Daca este nevoie de o noua expediere a unui tren in sensul in care blocul este orientat, statia expeditoare poate executa din nou o comanda de iesire. Daca insa este nevoie ca un tren sa circule in sens invers orientarii blocului si linia curenta este libera, statia primitoare poate orienta instalatia de dependinta BLA in sens invers prin executarea comenzii de iesire a trenului.

In acest caz statia care a fost primitoare devine statie expeditoare, iar statia care a fost expeditoare va fi blocata pe primiri. Odata dependinta BLA reorientata, in acest sens pot circula 2 sau mai multe trenuri.

In sensul opus orientarii dependintei BLA, toate semnalele sunt blocate pe indicatia de "rosu".

La ocuparea de catre tren a liniei curente sau in caz de deranjament instalatia nu mai permite inversarea sensului prin simpla comanda de expediere executata de una din statii (reorientarea dependintei tip BLA).

Semnalizari si butoane pe pupitrul luminoschema

Pentru ca I.D.M sa aiba informatiile necesare asupra functionarii instalatiilor pe luminoschema sunt prevazuti urmatorii indicatori optici si butoane:

Indicatorul 'prima sectiune de apropiere-departare (1AD)', cu filtru alb, in stare normala stins, amplasat pe axul liniei.

Indicatorul 'A doua sectiune de apropiere-departare (2AD)', cu filtru alb, in stare normala stins, amplasat pe axul liniei si care se aprinde la efectuarea unei comenzi de iesire din statia RM.VILCEA in directia Bujoreni.

Indicatorul 'bloc expedieri' (be) cu filtru verde, in stare normala stins si care se aprinde la efectuarea unei comenzi de iesire in directia RM.VILCEA.

Indicatorul 'bloc primiri' (bp) cu filtru rosu, in stare normala stins si care se aprinde la efectuarea unei comenzi de iesire din statia RM.VILCEA in directia Bujoreni.

Indicatorul 'YR', cu filtru verde, in stare normala stins si care se aprinde la punerea pe liber a semnalului YR al statiei RM.VILCEA.

Buton bda (buton deblocare artificiala), fara fixatie, plumbuit, care se apasa in cazul defectarii sectiunii izolate 033c pentru permiterea efectuarii comenziilor de iesire din statia RM.VILCEA in directia Bujoreni.

2 butoane (BILC, BDLC).

La executarea unei comenzi de iesire sau la primirea unui tren in statie, I.D.M trebuie sa urmareasca semnalizarile de pe luminoschema ale indicatorilor mai sus mentionati. Daca se observa ca una sau mai multe din semnalizarile date de acesti indicatori nu sunt conforme cu situatia de pe teren (unul din beculete s-a ars sau a aparut un deranjament in instalatie), atunci I.D.M este obligat sa consemneze constatarea in R.R.L.I.S.C. si sa anunte imediat pers. SCB.

Indicatorii 'be' si 'bp' de pe luminoschema sunt prevazuti si cu sageti care arata sensul de circulatie al trenului.

Modul de lucru

Cazul 1 - Expedieri in directia RM.VILCEA:

I.D.M. efectueaza parcursul de iesire in conditiile prevazute in Instructia de manipulare a instalatiilor CED.
Obs. In cazul efectuarii unei comenzi de iesire in directia RM.VILCEA, I.D.M. va actiona mai intai semnalele de parcurs YPIII, respectiv YPII si numai dupa accea semnalele de iesire Y1-Y5 se pot pune pe liber. Ca urmare a punerii pe liber a semnalelor de parcurs YPIII, respectiv YPII, statia RM.VILCEA ramane blocata pe primiri.

In continuare, I.D.M. pune pe liber semnalul de iesire, actionand butonul corespunzator (se aprinde becul cu filtru verde de la indicatorul acestuia).
Obs. Semnalul de parcurs YPIII, respectiv YPII fac functia de prevestitor pentru semnalul YR RM.VILCEA.

la punerea pe liber a semnalelor de iesire se aprinde cu lumina verde indicatorul 'BE" (bloc expedieri).

indicatorul primei sectiuni de apropiere-departare se aprinde si se stinge pe masura ocuparii si eliberarii acesteia de catre tren.

pe teren semnalele trec pe oprire la depasirea acestora de catre tren, conform Instructiei de semnalizare.

dupa eliberarea primei sectiuni de apropiere-departare, I.D.M poate expedia al doilea tren.

la eliberarea liniei curente de catre tren se stinge indicatorul 'be" (bloc expedieri) in statia Bujoreni.
Obs. La efectuarea unei comenzii de iesire in directia RM.VILCEA, indicatorul luminos 2AD nu se mai aprinde.

Cazul 2 - Primiri din directia RM.VILCEA:

I.D.M. din statia RM.VILCEA efectueaza un parcurs de expediere spre statia Bujoreni (parcurs semnalizat pe luminoschema prin aprinderea indicatorului bp (Bloc primiri).

I.D.M. din statia Bujoreni actioneaza semnalele XR si XPII, respectiv XPIII pentru primirea trenului din directia RM.VILCEA (pe pupitrul luminoschema din statia RM.VILCEA se aprinde indicatorul cu filtru verde XR).

Indicatorul celei de a doua sectiuni de apropiere-departare se aprinde si se stinge, corespunzator actionarii semnalului de iesire din RM.VILCEA pe liber, respectiv dupa consumarea parcursului comandat

Indicatorul primei sectiuni de apropiere-departare se aprinde si se stinge, corespunzator starii de ocupat sau liber, pe masura ocuparii si eliberarii acesteia de catre tren.

Pe teren, indicatiile semnalelor se schimba conform prevederiilor din Instructia de semnalizare, pe masura ocuparii si eliberarii secvtiunilor izolate de catre tren.

Atat timp cat linia curenta este ocupata (indicatorul bp aprins), in statia primitoare sunt blocate parcursurile de expediere

Observatii:

In cazul cand indicatorii au becurile arse, I.D.M se convinge de starea indicatorilor din statia vecina, ca linia curenta este libera si executa parcursul.

Dupa eliberarea sectiunii 1AD de catre tren, se poate trimite un alt tren catre statia vecina (primitoare).

Circulatia trenurilor in linie curenta in cazuri speciale

I. In cazul cand I.D.M. constata ca un singur semnal luminos de iesire nu se poate pune pe liber, se trece la circulatia pe baza de cale libera, cu ordin de circulatie in care se vor mentiona si conditiile de circulatie pe dependinta tip BLA conform Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 , cu viteza de cel mult 20 Km/h peste schimbatoarele de cale la iesire. De la liniile ale caror semnale de iesire nu sunt defecte, circulatia trenurilor (expedierile) se vor face normal pe baza dependintei tip BLA.

In cazul cand I.D.M. constata ca toate semnale luminoase de iesire dintr-un capat al statiei nu se pot pune pe liber, expedierea trenurilor se face la cale libera, pe baza ordinului de circulatie, in care se vor specifica si conditiile de circulatie pe dependinta BLA, cu viteza de cel mult 20Km/h, cu deosebita atentie pana la semnalul urmator.

In cazul defectarii semnalului YPIII, respectiv YPII, semnalele de iesire Y1-5 nu se mai pot pune pe liber (in acest caz se trece la circulatia pe baza de cale libera atat pentru semnalele de parcurs, cat si pentru cele de iesire).
Obs. Este interzisa utilizarea indicatiei de chemare atat pentru semnalele de parcurs (YPIII, YPII), cat si pentru semnalele de iesire (Y1-Y5).

II. Cand dependinta tip BLA este declarata defecta si scoasa din functie de catre pers. SCB, circulatia trenurilor se va face pe baza de cale libera cu respectarea prevederilor Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 .

Dependinta BLA poate fi declarata defecta si scoasa din functie numai de catre pers. SCB. Cauzele defectarii se inscriu de acesta in R.R.L.I.S.C. sau se comunica prin telefonograma, radiograma, radio-telefon, transmise din linie curenta, indicandu-se si conditiile in care se face circulatia trenurilor.

I.D.M. comunica operatorului de circulatie despre defectarea dependintei BLA si scoaterea ei din functie, avizand imediat si seful statiei despre aceasta. In acest caz circulatia trenurilor se face in baza intelegerii telefonice (cale libera).

Cand dependinta BLA este scoasa din functie, mecanicul trenului va fi avizat prin ordin de circulatie ca circulatia trenului se face in baza intelegerii telefonice (cale libera).

Cand defectarea dependintei tip BLA si scoaterea sa din functie este accidentala, avizarea trebuie sa se faca de catre statiile ce delimiteaza distanta de circulatie pe care dependinta tip BLA este scoasa din functie.

Cand scoaterea din functie a dependintei tip BLA este determinata de o defectare temporara, iar Regionala de cai ferate a aprobat scoaterea din functie pentru o anumita perioada de timp, avizarea trebuie sa se faca de statia in care trenul are ultima oprire, pe baza dispozitiei operatorului de circulatie transmisa tuturor statiilor de pe sectia respectiva privind scoaterea din functie a dependintei BLA.

Operatorul de circulatie impreuna cu I.D.M. ai statiilor care delimiteaza distanta de circulatie pe care dependinta tip BLA este scoasa din functie trebuie sa stabileasca trenurile care au plecat din ultima statie cu oprire si nu au fost avizate, pentru a lua masuri de oprire a lor si avizare.

Cand scoaterea din functie a dependintei tip BLA este programata si avizata din timp, ca urmare a executarii unor lucrari si intreg personalul interesat este instruit din reglementarile intocmite de Regionala de cai ferate, mecanicul trenului nu se mai avizeaza prin ordin de circulatie.

Repunerea in functie a dependintei tip BLA se face numai de catre pers.S.C.B., cu aratarea eventualelor conditii de circulatie si numai dupa executarea cu I.D.M din ambele statii a probelor de buna functionare si constatarea semnalizarilor corecte pe aparatele de comanda.

I.D.M. care a primit comunicarea de repunere in functie a dependintei BLA, incunostiinteaza de acest lucru pe operatorul de circulatie pentru verificarea liniei curente si trecerea la circulatia trenurilor pe baza acesteia.

Operatorul de circulatie va aviza toate statiile de pe sectia respectiva despre trecerea la circulatia trenurilor dupa sistemul dependintei tip BLA.

Dupa repunerea in functie a dependintei tip BLA, operatorul de circulatie impreuna cu I.D.M. din statiile care delimiteaza distanta de circulatie intre care dependinta tip BLA a fost scoasa din functie, trebuie sa stabileasca trenurile care au fost avizate despre scoaterea din functie a dependintei tip BLA si au plecat din ultima statie cu oprire si sa le opreasca pentru a aviza mecanicul trenului prin ordin de circulatie despre reluarea circulatiei pe baza dependintei tip BLA.

Cand instalatia operatorului de circulatie nu functioneaza, in toate cazurile, avizarea scoaterii din functie, respectiv repunerea in functie a dependintei tip BLA, catre mecanicul trenului, se va face de statiile ce delimiteaza distanta de circulatie intre care dependinta BLA a fost scoasa din functie.

Executarea lucrarilor de intretinere si reparare la instalatiile de dependinta tip BLA

Executarea lucrarilor de intretinere
fara scoaterea din functie a dependintei tip BLA

Inainte de inceperea lucrarilor, pers. SCB inscrie in R.R.L.I.S.C. din statia de unde pleaca, lucrarile pe care le va face.

In mod obligatoriu se va inscrie ca prin lucrarile pe care le executa nu se provoaca scoaterea din functie si nici nefunctionarea corecta a dependintei BLA.

I.D.M. semneaza de luare la cunostinta a inscrierilor facute de pers. SCB.

Dupa terminarea lucrarilor, pers. SCB executa probe de functionare cu I.D.M. din statiile vecine si inscrie in R.R.L.I.S.C. , terminarea lucrarilor, eventualele constatari facute cu ocazia lucrarilor de intretinere si masurile care trebuie luate. I.D.M. semneaza de luare la cunostinta a inscrierilor facute de pers. SCB.

Inscrierea de terminare a lucrarilor poate fi facuta atat in statia din care s-a plecat, cat si din statia vecina, daca pers. SCB a parcurs toata distanta dintre cele 2 statii.

Daca inscrierea se face in statia vecina, pers. SCB va mentiona in R.R.L.I.S.C. , ca inscrierea facuta sa fie transmisa prin telefonograma si statiei vecine, unde s-a facut inscrierea de incepere a lucrarilor.

I.D.M., pe baza mentiunii facute de pers. SCB transmite inscrierea statiei vecine.

Executarea lucrarilor de intretinere cu scoaterea din functie a dependintei tip BLA

Pe baza aprobarii de scoatere din functie a dependintei tip BLA, pers. SCB inscrie in R.R.L.I.S.C., scoaterea din functie.

Perioada exacta pe care se scoate din functie dependinta tip BLA, se stabileste de catre personalul in competenta caruia intra aprobarea de scoatere din functiune si se comunica odata cu aprobarea de scoatere din functie.

I.D.M. semneaza de luare la cunostiinta si procedeaza conform Instructiei de miscare

Pentru reducerea duratei de scoatere din functie a dependintei tip BLA, comunicarea restabilirii functionarii se poate face si de pe teren, dar numai in urmatoarele conditii:

dupa executarea lucrarilor pe teren, pers.S.C.B, conducatorul lucrarii, cere I.D.M. din ambele statii vecine, efectuarea unor probe de functionare.

dupa efectuarea probelor, I.D.M comunica pers.S.C.B rezultatele obtinute.

pers. S.C.B pe baza constatarilor proprii si rezultatelor probelor efectuate de I.D.M. din ambele statii, comunica prin radiograma, telefonograma sau in scris acestora, repunerea in functie a blocului de linie automat. I.D.M inscriu in R.R.L.I.S.C. radiograma, telefonograma sau comunicarea scrisa a pers. S.C.B. si apoi procedeaza la repunerea in functie a dependintei BLA conform Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 .

Se interzice ca I.D.M sa treaca la circulatie pe baza dependintei BLA, chiar daca au primit comunicarea pers. SCB de repunere in functie, inainte de efectuarea cu statia vecina a probelor de functionare si inainte de avea pe aparatul de comanda indicatia de control de buna functionare prevazuta in Instructia de manipulare a instalatiei.
Observatii:

Daca sectiunea izolata Y1AD este defecta, trenurile se expediaza pe baza de cale libera, cu ordin de circulatie, in care se va preciza "iesiti cu semnalul pe oprire, circulati cu 20 Km/ora pana la semnalul urmator".

Cand dependinta tip BLA este declarata defecta si scoasa din functie de catre pers. S.C.B., circulatia trenurilor se va efectua pe baza de cale libera (cu respectarea prevederilor Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 .

Este interzisa folosirea indicatiei de chemare pentru expedierea trenurilor pe distanta inzestrata cu dependinta tip BLA.

Cand se executa lucrari la linie, reparatii sau inlocuiri de sini care afecteaza functionarea instalatiilor de dependinta tip BLA, I.D.M. nu-si va da consimtamantul pentru efectuarea lucrarilor, decat dupa avizarea si luarea la cunostiinta sub semnatura a pers. SCB.

Fara luarea la cunostiinta de catre pers. S.C.B., se interzice desfasurarea acestor lucrari.

Orice rupere de plumb si schimbare a semnalizarilor normale de pe aparatul de comanda, trebuiesc consemnate in R.R.L.I.S.C. si aduse la cunostiinta pers. S.C.B.

In cazul deranjamentelor la instalatia tip BLA, in scopul reducerii duratei de restabilire a functionarii instalatiilor, se admite ca inscrierea de incepere a verificarilor cu rupere de plumburi la dulapurile cu aparataj, sa se faca in R.R.L.I.S.C. al statiei de unde pleaca pers. S.C.B. (chiar daca aceasta statie nu este limitrofa cu intervalul de BLA afectat) , urmand ca aceasta inscriere sa fie transmisa de I.D.M. operatorului RC pentru avizarea celor 2 statii limitrofe.

Manipularea instalatiilor in cazuri speciale

Orice deficienta constatata in functionarea instalatiilor SCB va fi consemnata in R.R.L.I.S.C. , avizandu-se pers. SCB, cu mentionarea numarului de ordine, a datei, orei si numelui celui avizat.

Masuri speciale in cazul defectarii sectiunii izolate 1AD

In aceasta situatie, dependinta tip BLA nu se mai poate orienta. Circulatia se face in urmatoarele conditii:

I.D.M. din statiile Rm.-Valcea, Bujoreni si operatorul RC, prin consultare telefonica, stabilesc care a fost ultimul tren expediat, respectiv primit de catre cele 2 statii.

I.D.M. care a primit ultimul tren, se convinge prin indicatiile luminoschemei ca trenul a garat complet si nu exista pericol sa fi ramas vagoane in linie curenta. In cazul in care trenul a avut trecere prin statie, I.D.M. va verifica semnalele de fine de tren, la defilarea acestuia.

Dupa stabilirea faptului ca linia curenta este libera, se trece la circulatia trenurilor pe baza de cale libera, conform prevederilor Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 .

I.D.M. va efectua operatiile descrise in prezenta Instructie de manipulare pentru efectuarea parcursului de iesire.

Dupa efectuarea acestor operatii, I.D.M. expeditor din statia Bujoreni va inmana ordin de circulatie mecanicului de locomotiva, conform prevederilor Instructiei de miscare.

Obs. In cazul cand becul de la indicatorul sectiunii izolate 1AD s‑a ars, pentru efectuarea unor comenzi de expediere in directia RM.VILCEA, I.D.M. din statia Bujoreni de acord cu I.D.M. din statia RM.VILCEA, se conving prin consultare telefonica, de starea indicatorilor dependintei tip BLA de pe pupitrul cu luminoschema al statiei RM.VILCEA si de faptul ca linia curenta este libera.

Masuri speciale in cazul cand dependinta tip B.L.A. este declarata defecta si scoasa din functie de pers. SCB

In aceasta situatie, circulatia trenurilor se va face pe baza de cale libera, cu respectarea prevederilor Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 . Repunerea in functie a dependintei tip BLA se face numai de catre pers. SCB, dupa executarea cu I.D.M. din cele 2 statii (RM.VILCEA, Bujoreni) a probelor de buna functionare, de concordanta si constatare a semnalizarilor corecte pe luminoschema.

Observatii:

In cazul inlocuirii unei sini cu alta ruginita sau la executarea unor lucrari care au ca urmare depunere de corpuri straine pe suprafata acesteia, pers. care a excutat lucrarea este obligat sa curete suprafata sinei. Dupa terminarea lucrarilor, se vor efectua probe de sensibilitate (suntare) si numai dupa aceea linia se considera buna pentru circulatie.

Cand se executa lucrari la linie, reparatii sau inlocuiri de sini in zona unde linia este controlata electric, I.D.M. nu isi va da consimtamantul in R.R.L.I.S.C. pentru inceperea lucrarilor, decat dupa ce a fost avizat si pers. SCB de lucrarile care se vor efectua.

CAP. 9    INSTALATIA BLA (Bloc de linie automat) - cap Y

Introducere

Blocul de linie automat pe sectia de circulatie Bujoreni - Cozia este de tipul "Unificat', intre instalatia CED din statie si instalatiile CED din statia Daiesti, existand dependente materializate prin BLA pe cale dubla. Fiecare fir al liniei duble are propria lui instalatie de BLA, permitand circulatia in ambele sensuri.

Generalitati asupra functionarii BLA

Blocul de linie automat este materializat prin semnale, sectiuni izolate si dulapuri cu aparataj montate in linie curenta.

Semnalele de trecere ale BLA sunt montate pe partea dreapta a caii pentru fiecare sens de circulatie si sunt amplasate cate la acelasi Km. Semnalele prevestitoare ale statiei sunt semnale de trecere BLA, avand si functia de semnale prevestitoare.

In situatia cand trenurile circula pe linia falsa, semnalele sunt intalnite pe partea stanga in sensul de mers, avand pe partea dreapta un indicator conform Instructiei de semnalizare.

Aceste semnale nu au o pozitie normala, ele dand indicatii corespunzatoare sensului de orientare al instalatiei BLA. In acest sens trebuie cunoscut faptul ca 2 statii vecine se gasesc totdeauna in situatia de statie expeditoare, respectiv de statie primitoare.

Orientarea BLA intr-un sens sau altul se face prin simpla comanda de expediere executata de una din statii. Odata blocul orientat si comanda de expediere fiind realizata, statia vecina este blocata pe primiri si nu mai poate expedia tren in sens contrar.

Dupa eliberarea sectiunii 1AD de catre tren, statia expeditoare poate trimite un alt tren la sector de bloc catre statia vecina (primitoare).

Dupa eliberarea liniei curente, blocul de linie automat ramane orientat in sensul trecerii ultimului tren. Daca este nevoie de o noua expediere a unui tren in sensul in care blocul este orientat, statia expeditoare poate executa din nou o comanda de iesire. Daca insa este nevoie ca un tren sa circule in sens invers orientarii blocului si linia curenta este libera, statia primitoare poate orienta instalatia BLA in sens invers prin executarea comenzii de iesire a trenului.

In acest caz statia care a fost primitoare devine statie expeditoare, iar statia care a fost expeditoare va fi blocata pe primiri. Odata blocul reorientat, in acest sens pot circula 2 sau mai multe trenuri.

In sensul in care blocul este orientat, toate semnalele trecere BLA din linie curenta vor da urmatoarele indicatii:

"verde" - daca urmatoarele 2 sectoare de bloc sunt libere .

"galben" daca numai primul sector de bloc este liber, iar al doilea este ocupat.

"rosu" daca primul sector de bloc este ocupat.

Semnalul de bloc care este si semnal prevestitor va da indicatia de "galben" in stare normala.

In sensul opus orientarii blocului, toate semnalele de bloc sunt blocate pe indicatia de "rosu".

La arderea becului de la o indicatie permisiva, semnalul de trecere BLA isi schimba indicatia, trecand pe una mai restrictiva, iar in cazul arderii becului de la focul rosu, acesta trece pe rosu de rezerva.

In cazul cand un tren depaseste semnalul de intrare al unei statii aflate pe primiri, BLA se orienteaza automat pe expedieri, ca si cand s-ar fi facut o comanda de iesire.

La ocuparea de catre tren a liniei curente sau in caz de deranjament (indicatorul lco aprins) instalatia nu mai permite inversarea sensului prin simpla comanda de expediere executata de una din statii (reorientarea BLA).

Indicatori luminosi si butoane la aparatul de comanda al statiei

Pentru ca I.D.M sa aiba informatiile necesare asupra functionarii si starii blocului de linie automat pe aparatul de comanda sunt prevazuti butoane si indicatori de semnalizare pentru fiecare fir de circulatie si anume:

indicatorul 'prima sectiune de apropiere-departare (1ad)', cu filtru alb, in stare normala stins, amplasat pe axul liniei curente.

indicatorul 'a doua sectiune de apropiere-departare (2ad)', cu filtru alb, in stare normala stins, amplasat pe axul liniei curente.

indicatorul 'linie curenta ocupata' (lco), cu filtru alb, in stare normala stins.

indicatorul 'bloc expedieri' (be) cu filtru verde.

indicatorul 'bloc primiri' (bp) cu filtru rosu.

Starea normala a acestor 2 indicatori este in functie de sensul de orientare a blocului. Cand statia este orientata pe expedieri arde indicatorul verde, iar cand este orientata pe primiri, arde indicatorul rosu.

un indicator cu filtru alb.

3 butoane (bav, be, bp).

o Indicator "bp" - bloc primiri

Este format dintr-o celula circulara cu filtru rosu, cu urmatoarele semnalizari:

celula circulara stinsa: BLA orientat in sensul expedierilor.

celula circulara aprinsa rosu-continuu: BLA orientat in sensul primirilor.

celula circulara aprinsa rosu-clipitor: deranjament la BLA sau buton bav actionat.

o Indicator "be" - bloc expedieri

Este format dintr-o celula circulara cu filtru verde, cu urmatoarele semnalizari:

celula circulara stinsa: BLA orientat in sensul primirilor.

celula circulara aprins verde-continuu: BLA orientat pe expedieri.

celula circulara aprinsa verde-clipitor: deranjament la BLA sau buton bav actionat.

o Indicator "lco" - linie curenta ocupata

Este format dintr-o celula circulara cu filtru alb, amplasata intre indicatorii be si bp, care controleaza starea de liber sau ocupat a liniei curente, cu urmatoarele semnalizari:

celula circulara stinsa : linia curenta este libera.

celula circulara aprins : linia curenta ocupata pana la statia vecina.

Obs. Indicatorul LCO se aprinde si in cazul efectuarii unei comenzi de iesire pe BLA (chiar daca linia curenta este libera) sau daca unul din circuitele de cale BLA este defect.

o Indicator cu filtru alb

Este format dintr-o celula circulara cu filtru alb, amplasat sub butonul bav, aprins in stare normala (alimentare BLA de la sursa de 220V) si care se arde clipitor in cazul alimentarii BLA de la sursa de curent continuu (convertizor).

o Butoanele be si bp

Sunt fara fixatie, normal plumbuite, fiind folosite pentru orientarea blocului de linie automat (BLA) in caz de deranjament.

o Butonul bav

Este cu fixatie, normal plumbuit si care se actioneaza in cazul unui deranjament la BLA in scopul blocarii sensului de circulatie existent in momentul actionarii.
Observatii

Prin actionarea butonului bav se exclude posibilitatea expedierii pe baza de BLA.

Butonul bav se actioneaza si in cazul executarii unor lucrari care impun circulatia pe baza de cale libera.

La executarea unei comenzi de iesire sau la primirea unui tren in statie, I.D.M trebuie sa urmareasca indicatiile date de acesti indicatori luminosi care dau informatii privind starea BLA si asupra a pozitiei trenului. Daca se observa ca una sau mai multe indicatii date de acesti indicatori nu sunt conforme cu situatia de pe teren (unul din beculete s-a ars sau a aparut un deranjament in instalatie), atunci I.D.M este obligat sa consemneze constatarea in R.R.L.I.S.C. si sa anunte imediat pers. SCB cel mai apropiat.

Indicatorii 'be' si 'bp' de pe luminoschema sunt prevazuti si cu sageti care arata sensul de circulatie al trenului in functie de orientarea blocului.

In afara de indicatorii luminosi, mai exista pentru fiecare directie de mers, cate 2 butoane, fara fixatie, normal pumbuite (be si bp), care se apasa pentru orientarea in regim special a blocului de linie automat.

Modul de lucru


Cazul 1 - Statia este orientata pe expedieri:

I.D.M efectueaza parcursul de iesire in conditiile prevazute in Instructia de manipulare a instalatiilor CED.

la punerea pe liber a semnalelor de iesire se aprinde indicatorul lco (linie curenta ocupata), atat in statia ce expediaza, cat si in statia ce urmeaza sa primeasca trenul.

indicatorul primei si celei de a doua sectiuni de apropiere-departare se aprind si se sting pe masura ocuparii si eliberarii sectoarelor de bloc respective de catre tren.

pe teren indicatiile semnalelor de bloc se schimba conform Instructiei de semnalizare pe masura ocuparii si eliberarii sectoarelor de bloc de catre tren.

dupa eliberarea primei sectiuni de apropiere-departare, I.D.M poate expedia al doilea tren.

la eliberarea liniei curente de catre tren se stinge indicatorul lco in ambele statii.

Atat timp cat linia curenta este ocupata (indicatorii lco aprinsi), in statia primitoare sunt blocate parcursurile de expediere.


Cazul 2 - Statia este orientata pe primiri

pentru a efectua un parcurs de iesire, I.D.M se convinge ca linia curenta este libera si ca statia vecina nu a executat in prealabil un parcurs de iesire in directia sa (indicatorul lco stins).

dupa aceasta actioneaza butonul semnalului de iesire de la linia de la care se expediaza trenul.

la apasarea pe buton se declanseaza inversarea orientarii BLA, ca urmare se stinge indicatorul 'bloc primiri' si se aprinde indicatorul 'bloc expedieri', iar in statia vecina se stinge indicatorul 'bloc expedieri' si se aprinde indicatorul 'bloc primiri'.

se aprind indicatorii "lco" in ambele statii.

semnalul de iesire comandat trece pe "liber".

In continuare modul de lucru este similar cu cel descris in cazul 1.
Obs. In cazul cand indicatorii au becurile arse, I.D.M se convinge de starea indicatorilor din statia vecina si ca indicatiile sunt conforme cu starea BLA, ca linia curenta este libera si executa parcursul de iesire.

Cazul 3 - Inversarea BLA in caz de deranjament

In cazul defectarii uneia sau mai multor sectiuni izolate din linia curenta (indicatorul lco aprins ), blocul nu se mai poate inversa prin simpla efectuare a unei comenzi de iesire.

Inversarea se poate face totusi in anumite conditii speciale si anume:

I.D.M din cele 2 statii vecine prin consultare intre ei si cu operatorul RC, stabilesc care a fost ultimul tren expediat si respectiv primit de cele 2 statii, verifica daca linia curenta este libera si trec la circulatia trenurilor pe baza intelegerii telefonice (cale libera ), conform artprevederilor Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 .

I.D.M din statia care a primit trenul se convinge prin verificare la fata locului, ca trenul primit a garat complet si nu exista pericolul sa fi ramas vagoane in linie curenta. In cazul ca trenul a avut trecere prin statie, este necesar ca I.D.M sa observe la defilarea trenului semnalele de fine de tren. Daca nu a observat semnalul de fine de tren, I.D.M nu va proceda la inversarea BLA in regim special.

I.D.M din cele 2 statii mentioneaza in R.R.L.I.S.C. , defectarea sectiunilor si ruperea plumburilor de control de la butoanele BP, respectiv BE pentru inversarea blocului in regim special.

dupa aceasta cei 2 I.D.M apasa simultan butoanele dupa cum urmeaza: I.D.M din statia care era pe primire si care vrea sa expedieze un tren, apasa pe butonul BE, iar I.D.M din statia care era pe expedieri, apasa butonul BP.

In acest mod se produce inversarea sensului de orientare a BLA.

Indicatoarele LCO din ambele statii raman aprinse, semnalizand sectiunile defecte din linie curenta.

Se mentioneaza in mod deosebit, ca in situatia cand una sau mai multe sectiuni izolate din linie curenta se defecteaza si inversarea sensului de circulatie se face ca in cazul 3, BLA nu se considera scos din functie, circulatia efectuandu-se pe baza intelegerii telefonice (cale libera) conform prevederilor Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 .

BLA nu se reorienteaza decat daca apasarea celor 2 butoane bp si be din statiile vecine se face simultan.
Obs. Inversarea BLA din butoanele bp-be nu este posibila daca sectiunile izolate cuprise intre semnalul de intrare si primul macaz sunt inzavorate. In acest caz se va proceda mai intai la dezavorarea artificiala a acestor sectiuni, conform Instructiei de manipulare a instalatiei CED si numai dupa aceea se poate trece la inversarea BLA in regim special.

Sisteme de acoperire a portiunilor de linie inchisa pentru circulatie din linie curenta

Conform RET, art. 144 "Iesirile din linie curenta inchisa intre cele doua statii intre care se executa lucrarea, trebuie sa fie acoperite cu discuri rosii mobile pazite de agenti sau trebuie sa utilizeze alte sisteme prevazute de reglementarile specifice aprobate".

La instalatiile CED aceasta acoperire se realizeaza prin blocarea parcursurilor de circulatie catre linia curenta inchisa.

Mod de lucru

In mod normal butoanele BILC si BDLC sunt sigilate cu plumbul CT, iar indicatorul luminos este stins.

La primirea unei dispozitii de inchidere a liniei curente planificat sau accidental, I.D.M. din statiile vecine inscriu in R.R.L.I.S.C., ruperea sigiliului pentru apasarea butonului bilc al firului de circulatie pentru care s-a acordat inchiderea. Ca urmare a apasarii butonului BILC, indicatorul "linie curenta inchisa" se aprinde cu lumina rosie , iar instalatia CED nu mai permite punerea pe liber a semnalelor de iesire pentru parcursurile de circulatie spre linia curenta inchisa. Lucrarile pe linia curenta inchisa vor fi incepute numai dupa ce responsabilul cu siguranta circulatiei pentru lucrarea respectiva a primit confirmarea apasarii butoanelor bilc de la I.D.M. din ambele statii, respectiv numerele din R.R.L.I.S.C., prin care au fost inregistrate ruperile plumburilor CT de la butoanele BILC.

La deschiderea linei curente, dupa primirea dispozitiei de deschidere a liniei de la operatorul RT, I.D.M. din statiile vecine inscriu in R.R.L.I.S.C., ruperea plumbului CT pentru apasarea butonului BDLC. Dupa apasarea butonului BDLC, indicatorul luminos "linie curenta inchisa" se stinge, iar instalatia CED permite efectuarea parcursurilor de circulatie cu semnale de iesire pe liber catre linia curenta.

I.D.M. din cele 2 statii vecine sigileaza butoanele BILC si BDLC cu sigiliul statiei, urmand ca personalul S.C.B. sa le inlocuiasca in momentul ajungerii in statii si luarii la cunostiinta de inscrierile in R.R.L.I.S.C..

In cazul unui deranjament constand in disparitia tensiunii de alimentare a instalatiilor CED, semnalele de iesire nu pot fi puse pe liber pentru parcursuri de circulatie, in aceasta situatie circulatia trenurilor executandu-se conform capitolului "Circulatia trenurilor in linie curenta in cazuri speciale" din Instructia de manipulare a instalatiilor CED. La revenirea tensiunii, indicatorul "linie curenta inchisa" se va aprinde cu lumina rosie , I.D.M. va inscrie in R.R.L.I.S.C., acest deranjament, va aviza personalul SCB si va rupe plumbul CT pentru actionarea butonului BDLC. Dupa apasarea acestuia, instalatia revine la normal si I.D.M. aplica sigiliul statiei la butonul BDLC.

Circulatia trenurilor in linie curenta in cazuri speciale

In cazul cand 2 sau mai multe semnale luminoase de trecere din linie curenta indica o lumina rosie, dau indicatii dubioase sau sunt stinse, precum si la intreruperea functionarii BLA, circulatia trenurilor se va face in baza intelegerii telefonice (cale libera), conform prevederilor Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 .

Nici in aceasta situatie BLA nu se considera scos din functie.

Calea libera va fi avizata mecanicului de locomotiva prin ordin de circulatie in care se va specifica modul de circulatie conform prevederilor Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 .

Din momentul informarii I.D.M. de catre mecanicul trenului despre semnalele luminoase de trecere gasite cu lumina rosie, cu indicatii dubioase sau stinse si pana in momentul stabilirii cauzelor nefunctionarii semnalelor luminoase de trecere ale BLA si a conditiilor de circulatie, de catre pers. SCB, circulatia trenurilor se face astfel: primul tren expediat pe baza de cale libera trece fara sa opreasca in fata semnalelor luminoase de trecere cu lumina rosie, indicatii dubioase sau stinse, cu exceptia semnalelor luminoase ale BLA care fac si functia de semnale de avarie la treceri la nivel, cu viteza de cel mult 20 Km/h pana la primul semnal luminos de trecere cu indicatie permisiva. In prima statie mecanicul trenului comunica prin radio-telefon la I.D.M. daca a constatat ceva deosebit pe teren.

In cazul in care radio-telefonul nu functioneaza, mecanicul opreste trenul in prima statie, chiar daca nu are oprire si comunica I.D.M. cele constatate. I.D.M. va inscrie constatarile comunicate de mecanicul trenului in R.R.L.I.S.C. .

In cazul cand mecanicul primului tren expediat nu a constatat nimic deosebit in circulatie, urmatoarele trenuri expediate pe baza de cale libera, trec fara sa opreasca in fata semnalelor luminoase de trecere cu lumina rosie, cu indicatii dubioase sau stinse, cu exceptia semnalelor de trecere care fac si functia de semnale de avarie la treceri la nivel, cu viteza stabilita.

Avizarea mecanicului trenului prin ordin de circulatie se face de catre statiile care delimiteaza distanta pe care nu functioneaza semnalele luminoase de trecere ale BLA.

In ordinul de circulatie inmanat mecanicului se mentioneaza ca circulatia trenurilor se face pe baza intelegerii telefonice (cale libera), ca trenul trece fara sa opreasca in fata semnalelor de trecere cu lumina rosie, cu indicatii dubioase sau stinse cu exceptia semnalelor de trecere ale BLA care fac si functia de semnale de avarie la trecerile la nivel. Pentru primul tren se va indica si viteza de cel mult 20 Km/h.

Daca mecanicul trenului a comunicat I.D.M. ca a constatat deteriorari la linie se va proceda conform prevederilor din Instructia de miscare.

In cazul cand I.D.M. constata ca un singur semnal luminos de iesire nu se poate pune pe liber, se trece la circulatia pe baza de cale libera, cu ordin de circulatie in care se vor mentiona si conditiile de circulatie pe BLA conform Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005, cu viteza de cel mult 20 Km/h peste schimbatoarele de cale la iesire. De la liniile ale caror semnale de iesire nu sunt defecte, circulatia trenurilor (expedierile) se vor face normal pe baza de BLA.

In cazul cand I.D.M. constata ca toate semnale luminoase de iesire dintr-un capat al statiei nu se pot pune pe liber, expedierea trenurilor se face la cale libera, pe baza ordinului de circulatie, in care se vor specifica si conditiile de circulatie pe BLA, cu viteza de cel mult 20Km/h, cu deosebita atentie pana la semnalul urmator cu indicatie luminoasa permisiva.

Cand BLA este declarat defect si scos din functie de catre pers. SCB, circulatia trenurilor se va face pe baza de cale libera cu respectarea prevederilor Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005.

a.      BLA poate fi declarat defect si scos din functie numai de catre pers. SCB. Cauzele defectarii se inscriu de acesta in R.R.L.I.S.C. sau se comunica prin telefonograma, radiograma, radio-telefon, transmise din linie curenta, indicandu-se si conditiile in care se face circulatia trenurilor.

I.D.M. comunica operatorului de circulatie defectarea BLA si scoaterea lui din functie, avizand imediat si seful statiei despre aceasta. In acest caz circulatia trenurilor se face in baza intelegerii telefonice (cale libera).

b.     Cand BLA este scos din functie, mecanicul trenului va fi avizat prin ordin de circulatie ca circulatia trenului se face in baza intelegerii telefonice (cale libera) si nu va lua in considerare indicatiile date de semnalele de trecere BLA, cu exceptia semnalelor care fac si functia de semnale de avarie la treceri la nivel (precum si eventualele conditii noi de circulatie, daca exista).

Cand defectarea BLA si scoaterea sa din functie este accidentala, avizarea trebuie sa se faca de catre statiile ce delimiteaza distanta de circulatie pe care BLA este scos din functie.

Cand scoaterea din functie a BLA este determinata de o defectare temporara, iar Regionala de cai ferate a aprobat scoaterea din functie pentru o anumita perioada de timp, avizarea trebuie sa se faca de statia in care trenul are ultima oprire, pe baza dispozitiei operatorului de circulatie transmisa tuturor statiilor de pe sectia respectiva privind scoaterea din functie a BLA.

Operatorul de circulatie impreuna cu I.D.M. ai statiilor care delimiteaza distanta de circulatie pe care BLA este scos din functie trebuie sa stabileasca trenurile care au plecat din ultima statie cu oprire si nu au fost avizate, pentru a lua masuri de oprire a lor si avizare.

c.      Cand scoaterea din functie a BLA este programata si avizata din timp, ca urmare a executarii unor lucrari si intreg personalul interesat este instruit din reglementarile intocmite de Regionala de cai ferate, mecanicul trenului nu se mai avizeaza prin ordin de circulatie. In acest caz semnalele luminoase de trecere ale BLA se scot din functie si se semnalizeaza conform Instructiei de semnalizare.

d.     Repunerea in functie a BLA se face numai de catre pers.S.C.B., cu aratarea eventualelor conditii de circulatie si numai dupa executarea cu I.D.M din ambele statii a probelor de buna functionare si constatarea semnalizarilor corecte pe aparatele de comanda.

I.D.M. care a primit comunicarea de repunere in functie a BLA, incunostiinteaza de acest lucru pe operatorul de circulatie pentru verificarea liniei curente si trecerea la circulatia trenurilor pe baza blocului de linie automat. Operatorul de circulatie va aviza toate statiile de pe sectia respectiva despre trecerea la circulatia trenurilor dupa sistemul BLA.

Dupa repunerea in functie a BLA, operatorul de circulatie impreuna cu I.D.M. din statiile care delimiteaza distanta de circulatie intre care BLA a fost scos din functie, trebuie sa stabileasca trenurile care au fost avizate despre scoaterea din functie a BLA si au plecat din ultima statie cu oprire si sa le opreasca pentru a aviza mecanicul trenului prin ordin de circulatie despre reluarea circulatiei pe baza BLA.

e.      Cand instalatia operatorului de circulatie nu functioneaza, in toate cazurile, avizarea scoaterii din functie, respectiv repunerea in functie a BLA, catre mecanicul trenului, se va face de statiile ce delimiteaza distanta de circulatie intre care BLA a fost scos din functie.

Executarea lucrarilor de intretinere si reparare la blocul de linie automat

Executarea lucrarilor de intretinere
fara scoaterea din functie a BLA

Inainte de inceperea lucrarilor, pers. SCB inscrie in R.R.L.I.S.C. din statia de unde pleaca, lucrarile pe care le va face, dulapurile si semnalele de trecere BLA la care va lucra.

In mod obligatoriu se va inscrie ca prin lucrarile pe care le executa nu se provoaca scoaterea din functie si nici nefunctionarea corecta a blocului de linie automat.

I.D.M. semneaza de luare la cunostinta a inscrierilor facute de pers. S.C.B.

Dupa terminarea lucrarilor, pers. SCB executa probe de functionare cu I.D.M. din statiile vecine si inscrie in R.R.L.I.S.C. , terminarea lucrarilor, eventualele constatari facute cu ocazia lucrarilor de intretinere si masurile care trebuie luate. I.D.M. semneaza de luare la cunostinta a inscrierilor facute de pers. SCB.

Inscrierea de terminare a lucrarilor poate fi facuta atat in statia din care s-a plecat, cat si din statia vecina, daca pers. SCB a parcurs toata distanta dintre cele 2 statii.

Daca inscrierea se face in statia vecina, pers. SCB va mentiona in R.R.L.I.S.C. , ca inscrierea facuta sa fie transmisa prin telefonograma si statiei vecine, unde s-a facut inscrierea de incepere a lucrarilor.

I.D.M. pe baza mentiunii facute de pers. SCB transmite inscrierea statiei vecine.

Executarea lucrarilor de intretinere
cu scoaterea din functie a BLA

Pe baza aprobarii de scoatere din functie a blocului de linie automat, pers. SCB inscrie in R.R.L.I.S.C. , scoaterea din functie.

Perioada exacta pe care se scoate din functie blocul de linie automat, se stabileste de catre personalul in competenta caruia intra aprobarea de scoatere din functiune si se comunica odata cu aprobarea de scoatere din functie.

I.D.M. semneaza de luare la cunostiinta si procedeaza conform Instructiei de miscare

Pentru reducerea duratei de scoatere din functie a blocului de linie automat, comunicarea restabilirii functionarii se poate face si de pe teren, dar numai in urmatoarele conditii:

dupa executarea lucrarilor pe teren, pers.S.C.B, conducatorul lucrarii, cere I.D.M. din ambele statii vecine, efectuarea unor probe de functionare.

dupa efectuarea probelor, I.D.M comunica pers.S.C.B rezultatele obtinute.

pers. S.C.B pe baza constatarilor proprii si rezultatelor probelor efectuate de I.D.M. din ambele statii, comunica prin radiograma, telefonograma sau in scris acestora, repunerea in functie a blocului de linie automat. I.D.M inscriu in R.R.L.I.S.C. radiograma, telefonograma sau comunicarea scrisa a pers. S.C.B. si apoi procedeaza la repunerea in functie a blocului de linie automat conform Instructiei de miscare.

Se interzice ca I.D.M sa treaca la circulatie pe baza blocului de linie automat, chiar daca au primit comunicarea pers. SCB de repunere in functie, inainte de efectuarea cu statia vecina a probelor de functionare si inainte de avea pe aparatul de comanda indicatia de control de buna functionare prevazuta in Instructia de manipulare a instalatiei.
Observatii:

Daca sectiunea izolata 1AD este defecta, trenurile se expediaza pe baza de cale libera, cu ordin de circulatie, in care se va preciza "iesiti cu semnalul pe oprire, circulati cu 20 Km/ora pana la primul semnal de bloc".

Daca sectiunea izolata 2AD este defecta, trenurile se expediaza normal pe baza de BLA si cu semnal de iesire pe "liber". Daca a fost necesara inversarea sensului prin actionarea butonului be (si bp la statia vecina), trenul se expediaza cu semnal pe liber, dar pe baza de cale libera.

Cand BLA este declarat defect si scos din functie de catre pers. S.C.B., circulatia trenurilor se va efectua pe baza de cale libera (cu respectarea prevederilor Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 .

Este interzisa folosirea indicatiei de chemare pentru expedierea trenurilor pe distanta inzestrata cu BLA.

Cand se executa lucrari la linie, reparatii sau inlocuiri de sini care afecteaza functionarea instalatiilor BLA, I.D.M. nu-si va da consimtamantul pentru efectuarea lucrarilor, decat dupa avizarea si luarea la cunostiinta sub semnatura a pers. SCB.

Fara luarea la cunostiinta de catre pers. S.C.B., se interzice desfasurarea acestor lucrari.

Orice rupere de plumb si schimbare a semnalizarilor normale de pe aparatul de comanda, trebuiesc consemnate in R.R.L.I.S.C. si aduse la cunostiinta pers. S.C.B.

In cazul deranjamentelor la instalatia tip BLA, in scopul reducerii duratei de restabilire a functionarii instalatiilor, se admite ca inscrierea de incepere a verificarilor cu rupere de plumburi la dulapurile de aparataj, sa se faca in R.R.L.I.S.C. al statiei de unde pleaca pers. S.C.B. (chiar daca aceasta statie nu este limitrofa cu intervalul de BLA afectat), urmand ca aceasta inscriere sa fie transmisa de I.D.M. operatorului RC pentru avizarea celor 2 statii limitrofe.

CAP. 10  INSTALATIA BAT (BARIERA AUTOMATA DE TRECERE) CAP Y

Descrierea generala a instalatiei. Parti componente

a.      Pe teren: semnale de avertisment rutiere, semicumpene, semnal alb-clipitor, dulap de aparataj S.C.B., cabluri subterane.

b.     La postul central: butoane si indicatori luminosi pe aparatul de comanda, aparataj in sala cu relee.

Descrierea instalatiei de pe teren

Semnale de avertisment rutier care asigura la apropierea trenului, semnalizarea pentru conducatorii vehiculor rutiere (prin aprinderea cu lumina rosu-clipitor si conectarea unor sonerii de avertizare acustica). Aceasta semnalizare se intrerupe dupa eliberarea completa de catre tren a T.N. (trecere la nivel)

Indicatia care permite circulatia vehiculelor rutiere peste T.N. este lipsa luminilor rosu-clipitor de la semnalul de avertisment rutier si lumina alb-clipitor de la indicatorul amplasat desupra semnalului rutier.

Constructiv, semnalul rutier este prevazut in partea superioara, cu un indicator de atentie in cruce, 2 unitati luminoase amplasate in acelasi plan, simetric fata de indicatorul atentie, o sonerie de avertizare acustica si cate o unitate luminoasa alb-clipitor

Interzicerea circulatiei rutiere se efectueaza prin:

emiterea semnalelor acustice si luminoase de interzicere a circulatiei rutiere, de catre semnalele de avertisment rutier.

coborarea automata a semicumpenelor care vor acoperi jumatate partea dreapta) din latimea carosabila a drumului.

Semicumpana de bariera

Constructiv, este alcatuita dintr-o brat metalic cu contragreutati de echilibrare, pe care se fixeaza o bara tronconica din lemn vopsita alb cu rosu si prevazuta cu indicatori luminosi de semnalizare.

Doi indicatori luminosi cu filtre de culoare rosie sunt montati, unul la mijloc si altul la extremitatea barei dinspre electromecanism, acestea fiind orientate in directia de unde vin vehiculele. La extremitatea libera a semicumpenei, este amplasat un indicator luminos cu filtru rosu (in directia de unde vin vehiculele) si cu filtru galben (spre calea ferata).

Semicumpana este montata pe bratul metalic printr-o articulatie care permite rotirea acesteia in plan orizontal, cu un unghi de 45 in cazul ca aceasta este lovita de un vehicul rutier, evitandu-se astfel deteriorarea acesteia.

In pozitia verticala a semicumpenei, cei 3 indicatori luminosi de pe bara de lemn sunt stinsi.

In pozitia orizontala a semicumpenei, indicatorul luminos de la extremitatea libera a semicumpenei, va arde cu lumina continua, iar ceilalti 2 indicatori luminosi vor arde pulsator in contratimp.

Descrierea instalatiei de la postul central. Butoane si indicatori luminosi pe pupitrul luminoschema

Pe aparatul de comanda, pasajul la nivel prevazut cu instalatie B.A.T. este reprezentat prin benzi colorate amplasate transversal (perpendicular) pe trasa liniei respective.

Langa aceste linii sunt montate urmatoarele elemente

A.   Butoane:

1. buton inchidere bariera (bib), de culoare neagra, cu fixatie, neplumbuit si se actioneaza de I.D.M., in cazul inchiderii barierei pentru un parcurs de circulatie sau manevra (in cazul parcursului de manevra nu este posibila inchiderea automata).

2. buton anulare functionare (baf), de culoare neagra, cu fixatie, plumbuit si care se actioneaza de I.D.M., in cazul aparitiei unui deranjament in functionarea barierei (lipsa control electric) pentru a permite punerea unui semnal pe liber pentru un parcurs comandat. Actionarea acestui buton se va face cu respectarea prevederilor instructionale (inclusiv cu supravegherea T.N. si acoperirea acesteia).

3. buton deschidere bariera (bdb) de culoare neagra, fara fixatie, plumbuit si care se actioneaza de I.D.M., in cazul cand sectiunile izolate in care este cuprinsa semibariera au ramas inzavorate dupa eliberarea acesteia de catre tren, cu respectarea prevederilor instructionale.

4. buton intrerupere sonerie (bis , de culoare rosie, cu fixatie, plumbuit si se actioneaza de catre I.D.M., pentru intreruperea soneriei de avertizare pana la remedierea deranjamentului, cu respectarea prevederilor instructionale si avizarea pers. S.C.B.
Obs. In stare normala, toate aceste butoane sunt in pozitia tras.

B.   Indicatori luminosi si acustici

1. Indicator anulare functionare este compus dintr-o celula circulara cu filtru rosu, amplasata intre cele 3 butoane (bib, bdb, baf). Acest indicator da urmatoarele informatii

a.      celula circulara aprinsa rosu-continuu: instalatia BAT este scoasa din functie, semnalel de circulatie si de manevra se pot pune pe liber fara a se mai controla starea BAT in schemele electrice ale instalatiilor CED.

b.     celula circulara stinsa: instalatia BAT este regim de comanda automata, starea acesteia fiind controlata in schemele electrice ale instalatiilor CED.

2. Indicator control functionare b.a.t. (k.f.-t.n.) este compus dintr-o celula circulara cu filtru alb, amplasata langa butonul bis. Acest indicator da urmatoarele informatii

a.      celula circulara iluminata alb-continuu la instalatia BAT nu s-a produs nici un deranjament.

b.     celula circulara iluminata alb -clipitor: la unul din semnalele rutiere s-a ars un bec. Aceasta semnalizare se obtine indiferent daca bariera a fost sau nu actionata.

c.      celula circulara stinsa si suna soneria de avertizare: la instalatia BAT s-a produs cel putin unul din urmatoarele deranjamente:

una din semicumpene a fost lovita si talonata.

la unul din semnalele de avertizare rutiere s-au ars ambele becuri.

s-a pierdut controlul electric la BAT pentru pozitia deschis (cel putin una din semicumpene numai este in pozitie perfect verticala).

s-a intrerupt electroalimentarea cu tensiune alternativa a dulapului cu aparataj al instalatiei BAT.

3. Indicator control pozitie semicumpene este compus din 2 celule dreptunghiulare, asezate in unghi ascutit (o celula orizontala cu filtru rosu inscriptionata inchis si o celula inclinata la 45 cu filtru alb inscriptionata deschis). Acest indicator da urmatoarele informatii

a.      celula dreptunghiulara orizontala stinsa si celula dreptunghiulara inclinata iluminata alb-continuu: BAT este deschisa (semicumpenele sunt in pozitie perfect verticala), cu control electric.

b.     celula dreptunghiulara orizontala iluminata rosu-continuu si celula dreptunghiulara inclinata stinsa: BAT este inchisa (semicumpenele sunt in pozitie orizontala), cu control electric.

c.      celula dreptunghiulara orizontala iluminata rosu-clipitor si celula dreptunghiulara inclinata iluminata alb-clipitor (semnalizari simultane): BAT se afla in una din urmatoarele situatii:

s-a comandat inchiderea semibarierei, semicumpenele efectueaza cursa de coborare (7-10 sec).

s-a comandat deschiderea semibarierei, semicumpenele efectueaza cursa de ridicare (7-10 sec).

cel putin una din cumpene a fost lovita si talonata.

semicumpenele sunt coborate sau ridicate, dar nu au control pentru pozitia respectiva.

d.     ambele celule dreptunghiulare orizontala si inclinata) stinse: la BAT sunt arse ambele becuri la unul din semnalele de avertisment rutier, indiferent de pozitia semicumpenelor.

4. Soneria de avizare (aceiasi cu soneria de talonare) suna continuu (daca indicatorul luminos control functionare bat este stins), avertizand I.D.M. ca la instalatia BAT s-a produs unul din deranjamentele mentionate la punctul 2.
Obs. Pana la remedierea deranjamentului, I.D.M. poate intrerupe soneria prin apasarea butonului bis, cu ruperea plumbului de control, numai dupa consemnarea in R.R.L.I.S.C. si avizarea pers. S.C.B., conform prevederilor instructionale.

Functionare instalatiei BAT

Functionarea in regim automat

A.   Inchidere

Instalatia BAT este in dependenta cu instalatia CED din statie. Actionarea automata a barierei se face automat numai pentru parcursele de circulatie executate cu semnalele de intrare sau de iesire pe liber.

Inceperea semnalizarii la semnalele de avertisment rutier, respectiv actionarea semicumpenelor, se declanseaza automat in momentul cand trenul ocupa "sectiunea de avertizare", iar pentru instalatia CED s-a comandat, respectiv executat un parcurs de circulatie peste T.N.

"Sectiunea de avertizare" este sectiunea izolata, la ocuparea careia, se comanda automat inchiderea BAT, aceasta fiind diferita de la caz la caz, in functie de parcursul comandat dupa cum urmeaza:

a.      Pentru parcursuri de intrare din directia Daiesti pe liniile din statie, actionarea BAT incepe automat in momentul ocuparii sectiunii izolate 1AD (Sectiunea de avertizare), daca semnalul de intrare este pe liber.
Obs. In cazul cand
sectiunea 1AD este ocupata, cand se efectueaza un parcurs de intrare, pe liniile din statie, actionarea BAT incepe imediat dupa apasarea butonului semnalului de intrare, acesta nemaipunandu-se pe liber pana cand nu se obtine controlul inchiderii barierei.

b.     Pentru parcursuri de iesire in directia Daiesti de la orice linie din statie, actionarea BAT incepe automat in momentul apasarii butonului semnalului de iesire, daca sectiunea izolata a liniei de garare respective este ocupata (Sectiunea de avertizare).
Obs.
Semnalul de iesire nu se pune pe liber pana cand nu se obtine controlul inchiderii barierei.

c.      Pentru parcursuri de trecere in sensul RM.VILCEA -Daiesti pe liniile directe din statie, actionarea BAT incepe automat in momentul ocuparii sectiunii izolate 029c, respectiv 039c (Sectiuni de avertizare), daca semnalele de intrare si de iesire sunt pe liber.

d.     Pentru parcursuri de trecere in sensul RM.VILCEA -Daiesti pe liniile abatute din statie, actionarea BAT incepe automat in momentul ocuparii sectiunii izolate a liniei de garare (Sectiunea de avertizare), daca semnalele de intrare si de iesire sunt pe liber.

B.   Semnalizari

1. pe teren:

La T.N., odata cu ocuparea sectiunii de avertizare se declanseaza presemnalizarea optica si acustica, dupa cum urmeaza:

semnalele de avertisment rutier din ambele directii ale drumului incep sa functioneze, prin aprinderea in contratimp (pulsator) a luminii rosii la unitatile luminoase, unitatea luminoasa alb-clipitor se stinge

La fiecare semnal de avertisment rutier incepe sa sune soneria de avertizare.

Pe semicumpenele aflate in pozitie verticala, se aprind cei 3 indicatori luminosi, primul (cel mai de sus) cu lumina continua, iar ceilalti 2 cu o lumina clipitoare.

Din momentul cand a inceput presemnalizarea acustica si optica la T.N., vehiculele rutiere trebuie sa opreasca in fata semnalelor de avertisment rutier, iar cele angajate in traversarea caii ferate inainte de inceperea semnalizarii, sunt obligate sa grabeasca eliberarea T.N., iesiind pe partea dreapta a partii carosabile, neacoperita de semicumpene.

Dupa cca 10 sec de la inceperea presemnalizarii optice si acustice, semicumpenele incep sa coboare simultan in pozitie orizontala (procesul dureaza 7‑10 sec).

Dupa ce semicumpenele au ocupat pozitia orizontala, la BAT inceteaza functionarea sirenei de avertizare, dar continua semnalizarea optica de la semnalele de avertisment rutier si indicatorii de pe semicumpene, cat timp bariera este inchisa.

2. La aparatul de comanda

In momentul declansarii presemnalizarii optice si acustice la semnalele de avertisment rutier de la T.N., semnalizarea la aparatul de comanda este urmatoarea

celulele de control ale indicatorului control pozitie semicumpene incep sa semnalizeze cu lumina clipitoare. Aceasta semnalizare dureaza cca 20 sec, acesta fiind timpul cuprins intre momentul inceperii presemnalizarii la semnalele de avertisment rutier si momentul cand semicumpenele au ajuns in pozitia orizontala.

pozitia orizontala a semicumpenelor este semnalizata prin iluminarea in rosu‑permanent a celulei orizontale (inchis si stingerea celulei inclinate deschis a indicatorului control pozitie semicumpene, in acest mod obtinandu-se controlul electric al inchiderii barierei.


Observatii:

1. Numai dupa obtinerea controlului electric al inchiderii BAT, se poate executa un parcurs peste T.N.

2. Pierderea controlului electric al inchiderii BAT, dupa ce aceasta a fost inchisa, are drept consecinta anularea parcursului comandat.

3. Deschiderea BAT efectuata automatr sau prin tragerea butonului bib se realizeaza numai dupa ce sectiunea izolata pe care se afla TN este libera si dezavorata.

C.   Deschidere

1. Parcurs de circulatie efectuat cu semnalul pe liber

Daca inchiderea BAT s-a facut automat la apropierea trenului, deschiderea se realizeaza automat dupa ce trenul elibereaza sectiunile izolate pe care se afla T.N.

D.   Semnalizari

1. Pe teren

Dupa eliberarea sectiunii izolate pe care se afla T.N., semicumpenele incep sa se ridice automat, ajungand dupa cca 8 sec in pozitie verticala.

Pe timpul manevrarii semicumpenelor spre pozitia verticala va continua sa functioneze numai semnalizarea optica de pe semicumpene si de la semnalele de avertisment rutier.

Semnalizarea de pe semicumpene si de la semnalele de avertisment rutier se sting in momentul cand s-a obtinut controlul electric al pozitiei verticale la toate semicumpenele si se aprinde unitatea luminoasa amplasata deasupra semnalelor de avertizare rutiera.

2. La aparatul de comanda

In momentul cand semicumpenele au inceput cursa de ridicare, cele 2 celule ale indicatorului control pozitie semicumpene incep sa semnalizeze, cu lumina rosu-clipitor (celula orizontala) si alb-clipitor (celula inclinata), in contratimp. Aceasta semnalizare dureaza pana cand semicumpenele obtin controlul electric pentru pozitia verticala.

Pozitia verticala a semicumpenelor este semnalizata prin stingerea celulei orizontale si iluminarea in alb-continuu a celulei inclinate, in acest mod obtinandu‑se controlul electric al deschiderii barierei.

Regim manual. Inchidere si deschidere

Pentru inchiderea si deschiderea BAT se utilizeaza butonul bib.

1. Inainte de actionarea butonului bib, I.D.M. va verifica daca sunt indeplinite cumulat urmatoarele conditii

Butoanele baf, bdb, bis sunt in pozitia tras si plumbuite.

Butonul bib este in pozitia tras.

Indicatorul luminos control functionare bat (kf-tn) este iluminat alb‑continuu.

Indicatorul luminos control pozitie semicumpene are fanta inclinata iluminat alb‑continuu.

Soneria de avizare deranjament nu suna.

2. Dupa ce s-a convins ca sunt indeplinite aceste conditii, I.D.M. apasa butonul bib si asteapta inchiderea barierei.

3. Dupa ce a obtinut pe aparatul de comanda controlul electric al inchiderii barierei, I.D.M. va efectua parcursul

4. Deschiderea BAT se va efectua de catre I.D.M., numai dupa ce trenul va elibera sectiunile izolate pe care se afla T.N.

5. Pentru deschiderea B.A.T., I.D.M. va trage butonul bib, readucandu-l in pozitia normala. In continuare B.A.T. se deschide, iar la postul central semnalizarea va fi ca in cazul regimului de functionare automata pentru B.A.T.
Observatii:

1. In cazul efectuarii unui parcurs de manevra, bariera automata nu se inchide automat.

2. Pentru efectuarea unui parcurs de manevra peste TN, I.D.M. va inchide B.A.T. prin apasarea butonului bib de pe aparatul de comanda si numai dupa ce va obtine controlul electric al inchiderii barierei va executa parcursul de manevra in conformitate cu prevederile prezentei instructii de manipulare.
Deschiderea B.A.T. se efectueaza prin tragerea butonului bib, numai dupa ce sectiunile izolate pe care se afla T.N. sunt libere si dezavorate.

Manipularea instalatiei B.A.T. in conditii speciale

A.   Talonarea semicumpenelor

In cazul in care un vehicul rutier loveste una sau ambele semicumpene, acestea se taloneaza, rotiindu-se in plan orizontal cca 45 , avand drept consecinta urmatoarele:

semnalele de circulatie si manevra care comanda parcursuri peste T.N. trec automat pe oprire.

La aparatul de comanda incepe sa sune soneria avizare deranjament.

Indicatorul luminos control pozitie semicumpene semnalizeaza pierderea controlului electric al BAT.

Indicatorul luminos control functionare bat (kf-tn) se stinge.

In aceasta situatie pers. M procedeaza astfel

1. I.D.M. da dispozitie agentului M autorizat stabilit prin PTE sa se deplaseze la T.N.

2. Agentul M autorizat se deplaseaza imediat la fata locului, noteaza in limita posibilitatilor, datele de identificare ale vehicului care lovit BAT (tip, culoare, numar de inmatriculare, numele si prenumele conducatorului auto, etc), verifica starea semicumpenei lovite si detaloneaza semicumpana, rotiind‑o usor in plan orizontal pana la aducerea acesteia in pozitia de fixare normala. Agentul M autorizat comunica I.D.M. constatarile de la fata locului, precum si datele despre vehicul si conducatorul auto.

3. I.D.M. inscrie in R.R.L.I.S.C. cele raportate de agentul M despre lovirea semicumpenei, dupa care avizeaza pers. S.C.B., chiar daca bariera a fost readusa in pozitie normala de catre agentul M autorizat, BAT functioneaza si se poate actiona ca si inainte de lovire.

4. In cazul in care agentul M autorizat constata ca semicumpenele sunt grav avariate si nu se mai pot readuce in pozitie normala, pers. M va proceda astfel

Agentul M autorizat raporteaza, dupa verificarea pe teren, ca semicumpenele nu se mai pot readuce la normal.

In baza raportului agentului M de pe teren, I.D.M. inscrie in R.R.L.I.S.C. despre lovirea BAT, dupa care avizeaza pers. S.C.B. pentru interventie, pana la remediere, instalatia B.A.T. fiind considerata scoasa din functie.

I.D.M. da dispozitie agentului M de pe teren sa indrepte semicumpana lovita astfel incat pe timpul ridicarii spre pozitia verticala sa nu loveasca sistemul optic al semnalului de avertisment rutier sau crucea cu celule reflectorizante.

I.D.M. aduce butoanele in pozitia normala (tras , comandandu‑se astfel deschiderea barierei.

In continuare, pentru parcursurile de circulatie si manevra, T.N. va fi asigurata cu bariere de mana, pana la remedierea deranjamentului de catre pers. S.C.B.
Observatii:

1. Daca pe timpul ridicarii semicumpenei, aceasta loveste semnalul rutier, electromotorul acesteia va functiona pe frictiune ambreiaj), deteriorandu‑se dupa o functionare prelungita in aceste conditii.

2. Daca nu se obtine controlul electric al deschiderii BAT, I.D.M. se va convinge personal sau prin agentul M autorizat stabilit prin PTE, ca semicumpenele sunt ridicate.

3. Daca semicumpenele nu se ridica dupa tragerea tuturor butoanelor, agentul M autorizat le va ridica manual, individual, pe fiecare, pentru deschiderea circulatiei rutiere.

B.   Arderea ambelor becuri la semnalul de avertisment rutier

In cazul in care la unul din semnalele rutiere nu se mai aprinde nici unul din cele 2 becuri se declanseaza semnalizarea de deranjament, perturbarile in functionarea instalatiilor si semnalizarile la aparatul de comanda fiind aceleasi ca in cazul talonarii semicumpenelor.

I.D.M. va aviza pers. S.C.B. pentru interventie, consemnand despre aceasta in R.R.L.I.S.C. .

Pana la remedierea deranjamentului, T.N. va fi asigurata cu bariera de mana.
Obs. Daca la semnalul de avertisment rutier se arde un singur bec, T.N. se va asigura in continuare de instalatia BAT, dar se va consemna deranjamentului in R.R.L.I.S.C. si aviza pers. S.C.B. pentru remediere.

C.   Utilizarea butonului baf

I.D.M va utiliza butonul baf, cand din cauza unui deranjament la instalatia BAT, nu se mai pot executa parcursuri de circulatie sau manevra peste T.N. cu punerea pe liber a semnalelor corespunzatoare, ca in situatiile de mai jos:

Lipsa control inchidere BAT la aparatul de comanda.

La arderea a 2 becuri de la un semnal rutier.

Neinchiderea B.A.T. datorita unui deranjament.

Lipsa alimentare BAT

In aceste situatii, instalatia B.A.T. se considera scoasa din functie si se infiinteaza post de paza deservit de catre un agent M autorizat stabilit prin PTE

I.D.M. va utiliza butonul baf, numai dupa ce s-a convins personal prin indicatiile de pe aparatul de comanda ca B.A.T. nu functioneaza si a primit raportul scris al pers. M. de pe teren, ca T.N. este acoperita, consemnand in prealabil despre ruperea plumbului de la acest buton, precum si cauza pentru care s-a efectuat aceasta operatie.

Dupa apasarea butonului baf, instalatia CED permite punerea pe liber a semnalelor ce comanda parcursuri peste T.N., indiferent de starea B.A.T.
Obs. Prin actionarea butonului baf, nu se mai controleaza functionarea BAT in instalatia CED (
nu se mai verifica conditiile de siguranta a circulatiei in zona T.N.) , responsabilitatea includerii T.N. in parcursuri de manevra si circulatie revine I.D.M. si pers. M de pe teren. Din punct de vedere al resposabilitatii, butonul baf este similar butoanelor semnalelor de chemare ale semnalelor de circulatie.

D.   Utilizarea butonului bdb

I.D.M. va deschide B.A.T. din butonul bdb pentru parcursuri de circulatie sau manevra, cand dupa eliberarea de catre tren a sectiuniilor izolate pe care se afla T.N., acestea raman inzavorate, situatie in care B.A.T. nu se mai deschide.

Inainte de deschiderea barierei, I.D.M. verifica ca toate butoanele aferente de pe aparatul de comanda sunt in pozitia tras, indicatorii luminosi nu semnalizeaza prezenta unui deranjament si ca nu exista vehicul feroviar in miscare catre T.N.

Dupa ce s-a convins ca sunt indeplinite toate aceste conditii, I.D.M. consemneaza in R.R.L.I.S.C. despre ruperea plumbului de la butonul bdb, rupe plumbul il apasa si-l tine apasat in aceasta pozitie pana cand se obtine controlul electric ca B.A.T. s‑a deschis.

E.   Arderea unui bec de la o unitate sau de la ambele unitati alb-clipitor

daca se intrerupe filamentul unui bec de la o unitate sau de la ambele unitati ale focurilor alb-clipitor, indicatorul cu filtru alb kfg se stinge si va suna soneria de deranjament Observatii:

1. In cazul in care dupa dezavorarea artificiala a setiunilor izolate in care este inclus T.N., B.A.T. nu se deschide, I.D.M. va actiona butonul bdb, cu respectarea prevederilor prezentei instructii.

2. Actionarea butonului bdb se va face numai daca semnalele de circulatie si manevra sunt pe oprire, iar dincolo de acestea nu se afla un vehicul feroviar in miscare catre T.N.

Plumburi de control pentru instalatia BAT

Plumburile de control care se verifica de pers. M la intrarea in serviciu

La aparatul de comanda

1. Plumbul de control de la buton anulare functionare (baf)

2. Plumbul de control de la buton deschidere bariera (bdb)

3. Plumbul de control de la buton intrerupere sonerie (bis)

Plumburile de control care pot fi rupte de pers. M

La aparatul de comanda

1. Plumbul de control de la buton anulare functionare (baf)

2. Plumbul de control de la buton deschidere bariera (bdb)

3. Plumbul de control de la buton intrerupere sonerie (bis)

Raspunzator de integritatea acestor plumburi, de la instalatiile S.C.B., este pers. M de serviciu, care utilizeaza aceste instalatii.

Ruperea plumburilor se consemneaza, in prealabil de I.D.M in R.R.L.I.S.C. , cu avizarea imediata a pers. S.C.B. Cand dupa ruperea plumburilor si "deblocarea" instalatiei se constata ca aceasta functioneaza normal, se aplica plumburile statiei. Cand instalatia nu functioneaza normal, se considera scoasa din functie pana la inlaturarea deranjamentului de catre pers. S.C.B.

Dispozitii finale

1. Manipularea instalatiei BAT este permisa numai pers. autorizat in acest scop si numai pe timpul serviciului.

2. Orice deranjament ce apare in functionarea instalatiei BAT, chiar daca dispare de la sine, se va inscrie in R.R.L.I.S.C. si va fi adus la cunostiinta pers. S.C.B. pentru verificare si aducere in stare normala de functionare.

3. In cazul circulatiei trenurilor cu boghiuri speciale (carucioare, drezine, etc) peste T.N., actionarea BAT se va face prin apasarea butonului bib de catre I.D.M de la postul central, inainte de executarea parcursului de intrare, respectiv de iesire.

CAP. 11  COLOANA DE MANEVRA

Generalitati

Este un dispozitiv care usureaza munca I.D.M. intrucat permite trecerea unor zone de macaze solicitate intens la manevra de sub comanda I.D.M. sub comanda unui alt agent autorizat care are posibilitatea sa manevreze de pe teren macazele din zona respectiva.

CM este amplasata pe teren in zona macazelor ce urmeaza sa fie manevrate de la coloana, astfel incat de langa coloana, se asigura vizibilitatea macazelor comandate.

Descrierea instalatiei

Coloana de manevra propriu-zisa este compusa dintr-un suport (picior) de sustinere pe care se afla o cutie din fonta cu usa asigurata cu cheie, in care este montat un panou de comanda, intregul ansamblu fiind fixat pe o fundatie de beton. Deasupra panoului de comanda este montata o sirena electrica.

Panoul de comanda cm. Butoane, indicatori si manete

In cutia panoului de comanda sunt montate manete de tip cilindric, prevazute cu placute inscriptionate privind rolul acestora si avand urmatoarea destinatie:

1. manete utilizate pentru manevrarea macazelor, cu 2 pozitii:

pozitie nemanevrata (pozitia normala), prevazuta cu un indicator cu filtru verde si inscriptionata cu semnul "+", corespunzatoare pozitiei de plus a macazului.

pozitie manevrata, prevazuta cu un indicator cu filtru galben si inscriptionata cu semnul "-", corespunzatoare manevrarii macazului pe pozitia de minus.
Obs. Aprinderea unuia din indicatoarele mentionate mai sus, semnalizeaza si controlul din punct de vedere electric pentru pozitia respectiva a macazului.

2. o maneta "consimtamant pentru confirmarea preluarii macazelor la comanda locala de catre agentul care manipuleaza coloana, prevazuta cu un indicator luminos cu filtru alb "consimtamant".
Observatii:

1. Primirea variantei de catre agent se face numai dupa inclinarea manetei "consimtamant si dupa aprinderea indicatorului luminos "consimtamant".

2. In stare normala, toate manetele de macaz cat si cea de consimtamant sunt inclinate la stanga.

3. Un indicator cu filtru rosu care se aprinde cand instalatia B.A.T. cap Y este inchisa (numai pentru CM2

Pentru iluminarea panoului de comanda pe timp de noapte este amplasat in partea superioara a panoului un bec care se aprinde de la butonul amplasat langa acesta de catre agentul care manipuleaza coloana.

Coloane de manevra. Butoane si indicatori pe aparatul de comanda

Pe aparatul de comanda din statie, pentru fiecare coloana de manevra, sunt amplasate urmatoarele butoane si indicatori:

A.   Butoane:

1. buton actionare sirena locala (bsl), fara fixatie si neplumbuit.

2. Butoane variante transmitere macaze de la comanda centralizata la comanda locala (bpl), cu fixatie, in stare normala tras.

3. Buton anulare sectiuni izolate in caz de deranjament, utilizat in cazul retransmiterii macazelor de la comanda locala la comanda centralizata la defectarea anumitor sectiuni izolate (amplasat langa butoanele numite 'macazuri'), fara fixatie, in stare normala tras si plumbuit.

4. buton "control sectiuni manevra locala" bkstl, fara fixatie si neplumbuit.

B.   Indicatori luminosi:

1. un indicator cu filtru rosu inscriptionat "cm", amplasat langa butonul bsl, in stare normala stins, care se aprinde cand agentul de la coloana de manevra a actionat maneta de consimtamant.

2. un indicator cu filtru rosu, in stare normala stins amplasat langa bpl, cu urmatoarele semnalizari:

rosu-clipitor: la apasarea butonului de transmitere a macazului la comanda locala de catre I.D.M.

rosu-continuu: la obtinerea controlului electric al transmiterii macazelor la CM.


Obs. Pe aparatul de comanda sunt inscriptionate sub butoanele de variante CM, macazele care se transmit la comanda locala la apasarea butonului de varianta, precum si cele de acoperire
intre paranteze

Transmiterea manevrarii macazelor
la comanda locala

In statie s-a prevazut ca miscarile de manevra sa poata fi comandate local de la CM, statia Bujoreni fiind dotata cu 2 coloane de manevra (CM1, CM2), dupa cum urmeaza:

1. La CM1 = macazele 23, 27 (macaze de acoperire

2. La CM2 = macazele 24, 36 (macaze de acoperire

a) Modul de lucru

1. Inainte de transmiterea macazelor la comanda locala la coloana de manevra, I.D.M. trebuie sa se convinga de urmatoarele:

nu s-a comandat un parcurs incompatibil in capatul opus al statiei.

sectiunile izolate ale macazelor respective sunt libere (celulele de control stinse)

macazele ce se transmit la comanda locala, precum si cele de acoperire sunt manevrate in pozitia corespunzatoare si au control electric.

instalatia BAT la CM2 este actionata si are control pe pozitia de inchis

2. Daca aceste conditii sunt indeplinite, I.D.M. apasa butonul BSL. La coloana de manevra suna sirena, anuntand pe agentul fixat prin PTE al statiei, sa se prezinte la coloana. Legatura I.D.M.- agent se poate stabili si prin telefon, coloane de convorbire, etc.

3. Agentul de la coloana, dupa ce ia legatura cu I.D.M., inclina maneta de consimtamant spre dreapta in pozitia manevra libera. (pe pupitrul de comanda se aprinde indicatorul rosu de langa BSL cu lumina continua).

4. I.D.M. apasa butonul de transmitere a macazelor la comanda locala. Pe pupitru de comanda se aprinde cu lumina rosu-continuu indicatorul de langa butonul de varianta si simultan se aprind indicatorii cu lumina alba de la semnalele de manevra din zona transmisa la coloana.
Pe teren
macazurile incluse varianta, precum si cele de acoperire se manevreaza automat pe pozitia corespunzatoare respectiv pozitia de acoperire. Semnalele de manevra care comanda parcursurile de manevra peste macazele transmise la coloana trec si ele la comanda locala, trecand automat pe manevra permisa sau manevra interzisa in functie de pozitia macazelor.
La coloana de manevra se aprind indicatorii de control pozitie macaze si cu lumina alba indicatorul manetei de consimtamant.

Din acest moment agentul poate sa manevreze macazele prin inclinarea manetelor de macaz pe pozitia plus sau minus in functie de planul de manevra.


Obs. In cazul cand pe aparatul de comanda este apasat butonul de varianta, iar la CM nu este inclinata maneta de consimtamant, indicatorul de langa acest buton se aprinde cu o lumina rosu-clipitor.

b) Efectuarea manevrei de la CM de catre agent

Pentru efectuarea unui parcurs de manevra de la CM, agentul executa urmatoarele operatii:

Se convinge ca becul indicatorului manetei de consimtamant este aprins, deoarece nu se pot manevra macazele daca maneta de consimtamant nu este inclinata.

Verifica daca in zona macazelor ce vrea sa le manevreze nu se afla material rulant in stationare sau in miscare.

Verifica ca indicatorul de control functionare instalatie BAT este aprins cu lumina rosie continua (daca este cazul).

Manevreaza macazele pe pozitia de plus sau minus dupa cerintele parcursului prin inclinarea manetelor corespunzatoare. Macazele se manevreaza pe teren, iar la coloana apare indicatia de control a pozitiei acestuia prin aprinderea indicatorilor respectivi.

Observatii:

1. Manevrarea macazelor de la CM se face cu vizibilitate directa, fara controlul electric al ocuparii sectiunilor izolate, pe raspunderea directa a agentului colonist.

2. Daca macazul nu se manevreaza complet (ramane fara control) nu se aprinde nici unul dintre indicatorii de control pozitie macaz.

3. In cazul in care agentul constata ca unul sau mai multe macaze nu au control, va trece la verificarea pe teren a cauzelor. In cazul cand deranjamentul are drept cauza defectiuni la instalatia S.C.B., agentul va trec la executarea manevrei conform prevederilor din instructiile de miscare si de manipulare a instalatiilor S.C.B., cu avizarea pers. S.C.B. pentru verificarea instalatiei.

4. I.D.M. are posibilitatea de a verifica in orice moment starea de ocupat a zonei transmise la coloana prin apasarea butonului bkstl (control sectiuni manevra locala).

c) Trecerea manevrarii macazelor de la comanda locala
la comanda centralizata

La terminarea manevrei, agentul retransmite macazele la comanda centralizata, in care scop executa urmatoarele operatii:

e.      Ia masuri ca sectiunile izolate de macaz sa fie libere.

f.        Readuce manetele de manevrare ale macazelor in pozitia normala, verificand daca au control pe aceasta pozitie.

g.     Readuce maneta consimtamant in pozitia normala.

Pe aparatul de comanda, daca operatiunile de mai sus au fost executate, indicatorul din dreptul butonului BSL se stinge, iar langa butonul de varianta arde indicatorul cu o lumina rosu-clipitor.

h.     I.D.M. trage butonul de varianta pentru transmiterea macazelor de la comanda centralizata la comanda locala, ceea ce are ca efecte stingerea indicatorului de langa acest buton, a indicatorilor semnalelor de manevra din zona de manevra locala si aprinderea celulelor de control a macazelor din varianta respectiva (macazele si semnalele sunt trecute la comanda centralizata).

i.        I.D.M. deschide functionarea bariera din capatul de statie respectiv.
Obs. Daca operatiile de la punctele a-c nu sunt efectuate, la readucerea la normal de catre I.D.M. a butonului pentru transmiterea macazelor de la comanda centralizata la comanda locala BPL, indicatorul acestuia nu se stinge, iar macazele nu trec la comanda centralizata.

Manipularea CM in cazuri speciale

In cazul cand s-a defectat una sau mai multe sectiuni izolate de macaz pe timpul cat s-a executat manevra locala, retransmiterea macazelor la comanda centrala nu se mai poate face in mod normal, desi butoanele de varianta si manetele de consimtamant sunt in pozitie normala.

In acest caz I.D.M. da dispozitie agentului de la coloana de manevra de executare a operatiilor prezentate in capitolul anterior (privind readucerea la pozitie normala a manetelor de macaz si de consimtamant, de verificare pe teren a starii de liber sectiunilor izolate defecte). Dupa ce s-a convins din raportul agentului de pe teren ca sectiunile izolate sunt libere, I.D.M. rupe plumbul de la butonul de anulare sectiuni cm (bdl) si actioneaza acest buton pentru a trece macazele si semnalele, de la comanda locala la comanda centrala.
Ruperea plumburilor de la aceste butoane este permisa numai dupa inscrierea acestei operatii in R.R.L.I.S.C. si aratarea motivului, cu respectarea prevederilor din instructia de miscare si din prezenta instructie.
Obs. In cazul cand sunt sectiuni izolate ocupate cu material rulant, retransmiterea acestora la comanda centrala, este interzisa.

Plumburi de control pentru coloana de manevra

Plumburile de control care se verifica de pers. M la intrarea in serviciu

La aparatul de comanda

1. Plumbul de control de la buton anulare sectiuni izolate in caz de deranjament bdl

Raspunzator de integritatea acestor plumburi, de la instalatiile S.C.B., este pers. M de serviciu, care utilizeaza aceste instalatii.

Dispozitii finale

1. Daca operatiile de transmitere a macazelor si semnalelor de manevra nu au fost executate, la tragerea butonului de varianta BPL, indicatorul rosu al acestuia nu se stinge, iar macazele si semnalele nu se retransmit la comanda centralizata.

2. In cazul cand un macaz si-a pierdut controlul pe timpul executarii manevrei de la CM, agentul va opri miscarile de manevra, va verifica instalatia de pe teren pentru stabilirea cauzei care a provocat aceasta, luand masurile corespunzatoare si va aviza pers. S.C.B. (coloana nu se poate da la comanda centrala fara interventia pers. S.C.B.).

3. In situatia manevrarii macazelor de la coloana de manevra, cand la actionarea manetei de macaz, macazul nu se manevreaza, agentul M este obligat sa readuca maneta in pozitia initiala, dupa care anunta pers. SCB pentru remedierea inconvenientului. Neaducerea manetei in pozitia initiala este o situatie periculoasa, deoarece macazul respectiv se poate manevra sub materialul rulant in miscare.

CAP. 12  SEMNALIZAREA FUNCTIONARII INSTALATIEI S.C.T. (SUPRAVEGHETOR CICLIC DE TEMPERATURA)

Destinatie

Supraveghetorul ciclic de temperatura (SCT) este destinat supravegherii temperaturii din arborii de cablaj ai salilor de relee CED. Instalatia semnalizeaza atat la I.D.M. cat si in sala de relee, atingerea temperaturii pragului de avertizare de cca. 45 C si a temperaturii pragului de alarmare de cca. 55 C.

Parti componente

Sonde traducatoare (ST) montate in arborii de cablaj din sala de relee in diferite.

Unitatea de prelucrare si decizie (UPD) montata in sala cu relee

Unitatea de afisare si semnalizare (UAS) montata la I.D.M. pe aparatul de comanda CED.

Descrierea unitatii de afisare si semnalizare (U.A.S)

U.A.S. este instalata in pupitru I.D.M. si se compune din :

- un beculet (led) verde: indica initializarea ciclica.

- un beculet (led) galben: indica starea de defect.

- un beculet (led) rosu: indica depasirea pragurilor de temperatura.

- o sonerie.

- un ecran.

Semnalizari la I.D.M.

A.   Semnalizarea la I.D.M. atingerii temperaturii pragului de avertizare,
cca. 45
C (prag termic)

Cand se atinge temperatura pragului de avertizare, cca 450 C, beculetul rosu se aprinde timp de 35 secunde, simultan fiind prezent si un semnal acustic.

Aceasta semnalizare reapare la fiecare ciclu de 'citire' a sondelor (cca 10 secunde - durata unui ciclu) atat timp cel putin una din sonde se mentine la temperatura pragului de avertizare.

B.   Semnalizarea la I.D.M. atingerii temperaturii pragului de alarmare,
de cca. 55
C

Cand se atinge temperatura pragului de alarmare, cca 550 C, de cel putin o sonda, explorarea ciclica inceteaza, aparatul oprindu-se pe sonda in cauza, semnalizand urmatoarele:

beculetul rosu sta continuu aprins.

semnalul acustic este prezent fara intrerupere.

se afiseaza in C valoarea temperaturii sondei la care s-a oprit explorarea ciclica (prima sonda care a atins pragul de alarmare).
Obs. In cazul atingerii pragului de alarmare, pe ecranul aparatului montat pe rama din sala de relee se afiseaza atat temperatura cat si numarul sondei citite.

Semnalizarea la I.D.M. a starii de defect

Evidentierea starii de defect aparute la una din sonde se face cu ajutorul beculetului galben astfel:

Intreruperea circuitului de legatura al unei sonde: beculetul galben se aprinde timp de 35 sec, revenind la fiecare ciclu de explorare.

Scurtcircuitarea circuitului unei sonde: beculetul galben sta continuu aprins simultan cu semnalizarea atingerii pragului de alarmare, cu precizarea ca temperatura afisata va fi de cca. 80 0C.

Obligatiile I.D.M.

1. I.D.M. este obligat sa urmareasca in permanenta semnalizarea unitatii de semnalizare si afisare (UAS).

2. In cazul cand pe UAS apare una din semnalizarile mentionate in subcapitolul precedent, I.D.M. va inscrie in R.R.L.I.S.C. felul semnalizarii si va aviza imediat turantul SCB.
In cazul cand nu poate fi avizat turantul SCB, se va aviza seful de district SCB (la district sau la domiciliu) sau la orice alt pers. SCB de la district, Sectie CT sau Divizia Instalatii.

3. Pentru semnalizarile privind atingerea pragului de alarmare, daca turantul SCB lipseste si pana la sosirea acestuia sau a sefului de district SCB, I.D.M. va aviza imediat Seful de statie, va inscrie in RRlSC despre ruperea plumburilor de la cheia salii cu relee, va intra in sala cu relee, va observa daca este miros de fum sau fum la ramele cu relee, dulapurile cod sau sursele de electroalimentare, caz in care va proceda la scoaterea sigurantelor inscriptionate cu cerculet rosu de pe TID si va manipula pakosalterele (comutatoarele) la 900 fata de pozitia lor normala, luand si primele masuri de stingere a incendiilor prin folosirea instictoarelor din sala cu relee. In caz ca nu constata foc sau miros de fum, iar temperatura afisata pe ecranul aparatului din sala de relee nu creste, I.D.M. va mentine sub observatie sala de relee pana la sosirea pers. SCB, in special zona cablajului unde este introdusa sonda cu numarul afisat pe ecranul aparatului din sala de relee. Daca temperatura afisata creste, I.D.M. va proceda ca mai sus (scoaterea sigurantelor, manipularea pakosalterelor) si la nevoie va stinge eventualul incendiu.

CAP. 13  MANIPULAREA MACAZUL 1LG

Pentru asigurarea liniei Lg. Goranu, la ramificatia Goranu s‑a introdus macazul 1Lg (pozitie normala cu acces spre linia de evitare). Pozitia normala a macazului 1Lg este controlata din punct de vedere electric prin circuitul macazului 3/5.

Pentru intrarea si iesirea convoiului pe si de pe Lg.Goranu, manipularea macazului 1Lg se va face de catre acar cu ajutorul unei manivele speciale (sigilata, cu un profil specific, aceasta fiind utilizata numai pentru manevrarea acestui macaz), din dispozitia I.D.M. din statia Bujoreni, dupa cum urmeaza:

Parcursuri de intrare la Lg.Goranu

I.D.M

Acar

POST CENTRAL - LUMINOSCHEMA

Se convinge cu ajutorul Sefului de manevra, ca trenul respectiv este pregatit pentru a intra pe Lg.Goranu, iar prin indicatiile luminoschemei ca macazele 3/5 si 7/9 sunt pe pozitia de plus si au control electric.

Transmite dispozitia de verificare a liniei si parcursului pe teren, de manevrare cu manivela macazul 1Lg in pozitia cu acces pe Lg.Goranu.

(macazul 3/5 ramane fara control electric)

Dupa ce se convinge personal ca parcursul comandat, zona macazelor si marcile de siguranta sunt libere, manevreaza cu manivela macazul 1Lg in pozitia cu acces pe Lg.Goranu. Raporteaza ca macazul 1Lg a fost manevrat si inzavorat in pozitia comandata.

Imneaza, prin intermediul Sefului de manevra, ordin de circulatie mecanicului de locomotiva, in care se va preciza ca semnalul YPII va fi depasit cu indicatie pe oprire, iar apoi va executa parcurs de manvera pana la semnalul YPII.

Trenul intra pe Lg.Goranu

(macazul 3 isi recapata controlul electric)

Manevreaza cu manivela macazul 1Lg in pozitia normala. Raporteaza ca trenul a intrat pe Lg.Goranu , ca macazul 1Lg a fost manevrat si inzavorat in pozitia normala (cu acces spre linia de evitare).

Se convinge din raportul acarului si prin indicatiile luminoschemei ca macazul 3/5 este pe pozitia de plus si are control electric.

In continuare, parcursurile se executa normal, in bloc.

Parcursuri de iesire de la Lg.Goranu

I.D.M

Acar

POST CENTRAL - LUMINOSCHEMA

Raporteaza ca trenul se afla oprit in fata semnalului XG care este stins si dotat cu disc de culoare rosie) si asteapta acceptul de intrare in statia Bujoreni.

Se convinge din raportul acarului ca trenul respectiv este pregatit pentru a in statie, iar prin indicatiile luminoschemei ca macazele 3/5 si 7/9 sunt pe pozitia de plus si au control electric.

Transmite dispozitia de verificare a liniei si parcursului pe teren, de manevrare cu manivela macazul 1Lg in pozitia cu acces spre statie.

(macazul 3/5 ramane fara control electric)

Dupa ce se convinge personal ca parcursul comandat, zona macazelor si marcile de siguranta sunt libere, manevreaza cu manivela macazul 1Lg in pozitia cu acces spre statie. Raporteaza ca macazul 1Lg a fost manevrat si inzavorat in pozitia comandata.

Da semnalul "inainte" , care va fi repetat si de Seful de manevra.

Trenul se pune in miscare in baza acestui semnal si isi va continua mersul pana la semnalul XPII.

Obs. Daca I.D.M. a efectuat parcurs de manevra in bloc, trenul isi continua mersul. In caz contrar acesta se opreste in fata semnalului XPII (care va fi pe oprire), urmand sa intre in statie cand I.D.M. va executa parcursul de manevra necesar.

(macazul 3 isi recapata controlul electric)

Dupa depasirea de catre tren a macazului 1Lg, il manevreaza cu manivela in pozitia normala (cu acces spre linia de evitare). Raporteaza ca trenul a parasit Lg.Goranu , ca macazul 1Lg a fost manevrat si inzavorat in pozitia normala (cu acces spre linia de evitare)

Se convinge din raportul acarului si prin indicatiile luminoschemei ca macazul 3/5 este pe pozitia de plus si are control electric.

In continuare, parcursurile se executa normal, in bloc.


Obs.
Dupa terminarea manevrei, acarul va readuce manivela pentru manevrarea macazului 1Lg la postul central si o va preda I.D.M. sau Sefului de statie, care o va sigila cu plumbul statiei.

CAP. 14  CONDITIILE IN CARE SE VA EXECUTA CIRCULATIA SI MANEVRAREA VAGOANELOR IN STATIILE CED PE TIMPUL EXECUTARII URMATOARELOR LUCRARI: REVIZII BIANUALE LA ELECTROMECANISMELE DE MACAZ SI SABOT, INCLUSIV A FIXATOARELOR DE VARF. VERIFICAREA PARTILOR ASCUNSE LA APARATELE DE CALE CENTRALIZATE ELECTRODINAMIC. INLOCUIREA APARATELOR DE CALE CENTRALIZATE ELECTRODINAMIC.

In conformitate cu prevederile Actului nr. 46/152/1992 al Regionalei C.F. Craiova, se va proceda dupa cum urmeaza:

Consideratii generale

4. Conform prevederilor Instructiei 351 pentru intretinerea tehnica si repararea instalatiilor SCB, precum si Indrumatorului pentru intocmirea Planului Tehnic de Exploatare, in cazul cand pers. SCB, datorita unor lucrari trebuie sa scoata din functie instalatiile de siguranta circulatiei care necesita modificari in Planul Tehnic de Exploatare a statiei sau cand urmeaza sa se lucreze in alt mod decat cel prevazut in Instructia de manipulare a instalatiei, se intocmesc prescriptii catre Regionala de cai ferate privind conditiile in care se va executa circulatia trenurilor si manevrarea vagoanelor.   

5. Revizia bianuala a electromecanismelor de macaz si sabot, inclusiv a fixatoarelor de varf, se face cu scoaterea din functie acestora, pe baza programelor intocmite in comun de Sectiile CT si L, avizate de RCM, conform prevederilor Instructiei 351. Odata cu reviziile bianuale la electromecanismele de macaz se va face de regula si revizia joantelor izolante.

6. Aprobarea pentru scoaterea din functie a instalatiilor SCB solicitate de pers. SCB se va da in conformitate cu prevederile Instructiei 351.

7. Verificarea partilor ascunse la aparatele de cale se va face conform prevederilor Instructiei 305, simultan cu revizia bianuala a electromecanismelor de macaz in baza programului comun intocmit de Sectiile CT si L, cu inchidere de linie si scoaterea din functie a electromecanismelor de macaz si a fixatoarelor de varf.

8. Inlocuirea aparatelor de cale se va face cu inchidere de linie si scoaterea din functie a electromecanismelor de macaz si fixatoarelor de varf, pe baza proceselor verbale intocmite de pers. L, SCB si statie.

9. Cererea, aprobarea si introducerea pe teren a inchiderilor de linie se va face in conformitate cu Instructia 317 pentru restrictii de viteza si inchideri de linie.

10. Sefii unitatiilor L si CT vor nominaliza de fiecare data cand se executa lucrari, responsabilii lucrarilor conform competentelor din instructiile de serviciu, iar Seful Statiei va nominaliza agentul M. de pe teren autorizat, care va executa sarcinile din prezentele prescriptii si din instructiile de serviciu.

11. Zona de telecomunicatii, prin pers. TTR va asigura telecomunicatiile intre I.D.M. si agentul M de pe teren.

12. Seful Statiei va urmari in mod special circulatia trenurilor si manevrarea vagoanelor pe timpul executarii lucrarilor .

13. Inscrierile in R.R.L.I.S.C. se vor face impreuna cu pers. SCB si L, in conformitate cu prevederile Instructiei 351.

14. La intocmirea prezentelor prescriptii s-a avut in vedere reducerea repercursiunilor in circulatie cand se executa lucrari la unul din macazele unei diagonale, prin asigurarea circulatiei normale peste macazul din celelalt capat al diagonalei, conjugat cu macazul in lucru.

15. Portiunile de linie care urmeaza a se inchide, precum si instalatiile SCB ce urmeaza a se scoate din functie, inclusiv durata, se vor nominaliza in programele comune pentru reviziile bianuale si verificarea partilor ascunse, respectiv procesele verbale pentru inlocuirea aparatelor de cale.

16. Intarzierile de trenuri provocate de lucrari se vor analiza la rubrica 'Lucrari de constructii si instalatii'. Repartizarea pe ramuri se va face in functie de lucrarile ce le-au provocat (L respectiv SCB) si se vor stabili de conducatorii lucrarilor impreuna cu Seful de Statie printr-un proces verbal incheiat la terminarea lucrarilor si care se va transmite telefonic la RCM de I.D.M., urmand ca eventualele divergente sa se solutioneze de delegatii ramurilor la analiza de la RCM.

Scoaterea din functie a instalatiilor S.C.B. si LC cu ocazia lucrarilor

17. Instalatiile SCB care se vor scoate din functie si care se vor nominaliza in programele comune, respectiv in procesele verbale, pe baza carora se va solicita aprobarea de scoatere din functie, pentru oricare din lucrarile prevazute in prezenta anexa sunt urmatoarele:

electromecanismul macazului in lucru.

dispozitivul de manevrare al macazului in lucru.

sectiunea izolata in care este cuprins macazulul in lucru.

Pe timpul scoaterii din functie, pers. SCB va lua masuri si va raspunde de blocarea posibilitatii efectuarii unei comenzi peste sau la instalatia la care se lucreaza prin intreruperea circuitului de manevrare si control la electromecanismelor de macaz si a alimentarii sectiunii izolate. In timpul scoaterii din functie a dispozitivelor de manevrare a macazurilor, acele macazurilor se vor fixa prin carlige (clesti) si drugi de conexiune.

Pe timpul inchiderii de linie, cand se lucreaza la unul din macazele unei diagonale, macazul din celelalt capat al diagonalei la care nu se lucreaza, dar este conjugat cu macazul in lucru se va eclisa pe directa de pers. L. Agentul M va supraveghea acest macaz si nu va permite pers. L sau SCB sa intervina in vreun fel la acest macaz.

Scoaterea din functie se va face pe toata durata lucrarilor de linie, reviziei bianuale sau recentralizarii macazului.

Modul de lucru

In cazul cand lucrarile se executa la unul din macazele unei diagonale:

17. Pe timpul inchiderii de linie pentru verificarea partilor ascunse sau a inlocuirii unuia din macazele unei diagonale

17.1. Parcurse de circulatie sau manevra peste macazul in lucru sau peste macazele care sunt cuprinse in sectiunea izolata macazului in lucru.

Aceste parcurse nu se vor executa, linia fiind inchisa. (+completare: Nota nr. 46/167/1993 - ultimul pct).

17.2. Parcurse de circulatie sau manevra peste macazul din celalalt capat al diagonalei, conjugat cu macazul in lucru

Pe toata perioada de inchidere de linie, parcursele de circulatie sau manevra peste macazul din celalalt capat al diagonalei, conjugat cu macazul in lucru se vor executa numai pe pozitia pe directa ("plus") a acestuia, cu comanda normala in bloc, cu semnalele pe liber.

In acest scop I.D.M. va aviza cu 5' inainte de efectuarea parcursului agentul M. de pe teren privind parcursul ce urmeaza a se efectua. Acesta avizeaza pers. L si SCB responsabile cu lucrarile.

Pers. L responsabil va lua masuri de asigurare a gabaritului de libera trecere si de avizare a pers. din subordine. Pers.S.C.B. responsabil va lua masuri de avizare a pers. din subordine pentru a numai lucra la instalatie, va intregi circuitul de control la electromecanismele macazelor diagonalei si va da consimtamant scris in Condica agentului M. ca s-a intregit controlul pe pozitia de "plus" (directa) a electromecanismelor macazelor diagonalei si ca s-a incetat lucrul.

Dupa primirea consimtamantului scris de la pers. SCB, agentul M. va verifica macazul din celalalt capat al diagonalei ca este pe pozitie pe directa si eclisat, ca este asigurat gabaritul de libera trecere si va raporta in scris I.D.M. ca se poate executa parcursul. Numai dupa primirea raportului scris de la agentul M. de pe teren si dupa constatarea pe luminoschema a controalelor de buna functionare a instalatiei, I.D.M. va efectua comanda de pe aparatul de comanda pentru punerea pe liber a semnalului de circulatie sau manevra.

Comenzile si consimtamintele se vor da pentru fiecare parcurs in parte.

Reluarea lucrului se va face numai cu acordul I.D.M transmis verbal pers. L si SCB prin agentul M. si numai dupa intreruperea circuitului de control al electromecanismelor macazelor diagonalei.

18. Pe timpul reviziei bianuale sau a recentralizarii unuia din macazele unei diagonale:

18.1. Parcurse de circulatie si manevra peste macazul in lucru, peste macazele care sunt cuprinse in sectiunea izolata a macazului in lucru, precum si peste macazul conjugat cu macazul in lucru, din celalalt capat al diagonalei, pe pozitia de abatere ("minus") a acestuia.

Circulatia si manevra peste aceste macazuri se vor executa cu semnalele pe "oprire" cu viteza de cel mult 20 Km/h.

I.D.M. va aviza cu 5' inainte agentul M. de pe teren privind parcursul ce urmeaza a se efectua, iar acesta pe pers. SCB responsabil cu lucrarile.

Macazul in lucru se va manevra si asigura cu drug de conexiune si carlig de pers. SCB in pozitia indicata de pers. M., dupa care va da consimtamant scris in Condica agentului M. ca macazul este asigurat si ca s-a incetat lucrul. La trecerea trenului peste acest macaz, pers. SCB responsabil va supraveghea macazul in lucru.

Macazul conjugat cu macazul in lucru celalalt capat al diagonalei se va manevra de agentul M. cu manivela conform prevederilor din Instructia de manipulare, in pozitia corespunzatoare, atat cand intra in parcurs in pozitia de abatere ("minus"), cat si cand este cerut ca macaz de acoperire in pozitia pe directa ("plus").

Macazele la care nu se lucreaza, dar sunt cuprinse in sectiunea izolata scoasa din functie, se vor manevra de I.D.M. de la aparatul de comanda conform prevederilor din Instructia de manipulare pentru cazul cand sectiunea izolata este defecta.

In acest scop I.D.M. va dispune verificarea pe teren de catre agentul M. a starii de liber a sectiunii izolate scoasa din functie. Numai dupa primirea raportului scris ca sectiunea izolata este libera, I.D.M. va trece la manevrarea acestor macaze de la aparatul de comanda.

Celelalte macaze neafectate de lucrari se vor manevra de I.D.M. de la aparatul de comanda cu verificarea pe luminoschema a starii de liber a sectiuniilor izolate ale acestor macaze.

Dupa primirea consimtamantului scris de la pers. SCB, agentul M. va verifica si va raporta in scris I.D.M. ca macazul in lucru este in pozitie corespunzatoare si asigurat cu carlig si drug de conexiune, ca macazul conjugat cu macazul in lucru l-a manevrat cu manivela in pozitie corespunzatoare si ca celelalte macaze la care nu se lucreaza, dar sunt cuprinse in sectiunea izolata scoasa din functie, sunt de asemeni in pozitie corespunzatoare, precum si sectiunea izolata scoasa din functie este libera.

Manevrarea corespunzatoare a macazelor pe teren sau de la aparatul de comanda se va face atat cand intra ca macaze de parcurs, cat si cand intra ca macaze de acoperire, iar verificarea starii de liber a sectiunii izolate pe teren se va face atat pentru sectiunea izolata ce intra in parcurs, cat si cand intra ca sectiune negabaritica pentru alt parcurs.

Numai dupa primirea raportului scris de la agentul M., I.D.M. va putea actiona semnalul de chemare al semnalului de intrare pentru primirea trenului, butonul semnalulului de chemare al semnalului de iesire pentru expedierea trenului din statiile de pe sectii fara BLA sau dispune inmanarea ordinului de circulatie pentru expedierea trenului din statiile situate pe sectii cu BLA sau pentru manevra. Miscarile de manevra se vor executa conform Regulamentului de semnalizare nr. 004

Comenzile si consimtamintele se vor da pentru fiecare parcurs in parte.

Reluarea lucrului se va face numai cu acordul I.D.M. transmis verbal prin agentul M.

18.2. Parcurse de circulatie si manevra peste macazul celalalt capat al diagonalei, conjugat cu macazul in lucru, in pozitia de directa ("plus") a acestuia

Pe perioada reviziilor bianuale sau recentralizarii unui macaz al unei diagonale, parcursele de circulatie si manevra peste macazul celalalt capat al diagonalei, conjugat cu macazul in lucru, in pozitia de directa ("plus") a acestuia, se vor executa de regula cu comanda normala in bloc, cu semnalele pe liber.

In acest scop I.D.M. va aviza cu 5' inainte agentul M. de pe teren privind parcursul ce urmeaza a se efectua. Acesta avizeaza pers. SCB responsabil cu lucrarile. Pers. SCB responsabil va lua masuri de avizare a pers. din subordine pentru incetarea lucrului si va intregi circuitul de control al macazelor diagonalei. Macazul in lucru se va manevra pe pozitia de directa de catre pers. SCB, avand rol de macaz de acoperire si il va asigura cu drug de conexiune si carlig. De asemeni va manevra cu manivela electromecanismul de macaz al acestui macaz in pozitia pe directa a macazului (de "plus") in vederea obtinerii controlului de "plus" la macazele diagonalei, dupa care va mentiona in scris in Condica agentului M. consimtamantul ca macazul in lucru este asigurat pe directa, ca s-a reintregit controlul pe pozitia de "plus" a electromecanismelor macazelor diagonalei si ca s-a incetat lucrul.

Macazul din celalalt capat al diagonalei peste care urmeaza a se efectua parcursul, conjugat cu macazul in lucru, se va manevra pe directa prin actionarea electromecanismului de macaz cu ajutorul manivelei si se va asigura si cu carlig pentru parcursele dinspre varful macazului de catre agentul M.

In aceasta situatie se va obtine controlul pe " plus" la macazele diagonalei.

Dupa primirea consimtamantului scris de la pers. SCB, agentul M. va verifica si va raporta la I.D.M., ca macazul in lucru este asigurat prin drug de conexiune si carlig in pozitia pe directa, iar macazul din celalalt capat al diagonalei l-a manevrat pe directa si s-a montat carlig pentru parcursele pe la varful acestuia.

Numai dupa primirea raportului scris de la agentul M. si dupa constatarea pe luminoschema a controlului de buna functionare a instalatiei, I.D.M. va efectua comanda de la aparatul de comanda pentru punerea pe liber a semnalului de circulatie sau manevra. Comenzile si consimtamintele se vor da pentru fiecare parcurs in parte.

Reluarea lucrului se va face numai cu acordul I.D.M. transmis verbal pers. SCB prin agentul M. si numai dupa intreruperea circuitului de control al electromecanismelelor macazelor diagonalei.
Nota: In cadrul reviziilor bianuale, cand din anumite cauze (ca de exemplu demontari de piese pentru inlocuire sau reparare, demontari de fire din cablaj, etc.), nu se mai poate reintregi prin instalatie circuitul de control, parcursele de circulatie si manevra peste macazul din celalalt capat al diagonalei, conjugat cu macazul in lucru in pozitia de directa ("plus") a acestuia, se vor face cu semnalele pe oprire.

In cazul cand lucrarile se executa la un macaz neconjugat
care nu face parte dintr-o diagonala

n4. Pe timpul inchiderii de linie pentru verificarea partilor ascunse
sau a inlocuirii macazului neconjugat:

19. Parcursele de circulatie si manevra peste macazul in lucru sau peste macazele la care nu se lucreaza, dar sunt cuprinse in sectiunea izolata a macazul in lucru, nu se executa in acest interval, linia fiind inchisa.

n5. Pe timpul reviziei bianuale sau a centralizarii macazului neconjugat:

20. Parcursele de circulatie si manevra peste macazul in lucru si peste macazele care sunt cuprinse in sectiunea izolata a macazul in lucru, se vor executa cu semnalele pe "oprire", cu viteza de cel mult 20 Km/h.

In acest scop I.D.M. va aviza cu 5' inainte agentul M. privind parcursul ce urmeaza a se efectua, iar acesta pers. SCB responsabil cu lucrarile.

Macazul in lucru se va manevra si se va asigura cu drug de conexiune si carlig, de catre pers. S.C.B., in pozitia indicata de agentul M., dupa care va da consimtamant scris in Condica agentului M. ca macazul este asigurat si ca s-a incetat lucrul. La trecerea trenului peste acest macaz, pers. SCB responsabil va supraveghea macazul in lucru.

Macazele la care nu se lucreaza, dar sunt cuprinse in sectiunea izolata scoasa din functie, se vor manevra de I.D.M. de la aparatul de comanda conform prevederilor din Instructia de manipulare pentru cazul cand sectiunea izolata este defecta. In acest scop I.D.M. va dispune verificarea pe teren de catre agentul M. a starii de liber a sectiunii izolate scoase din functie. Numai dupa primirea raportului scris ca sectiunea izolata este libera, I.D.M. va trece la manevrarea acestor macaze de la aparatul de comanda. Celelalte macaze neafectate de lucrari se vor manevra de I.D.M. de la aparatul de comanda cu verificarea pe luminoschema a starii de liber a sectiunii izolate a acestor macaze. Dupa primirea consimtamantului scris de la pers. SCB, agentul M. va verifica si va raporta la I.D.M., ca macazul in lucru este in pozitie corespunzatoare, asigurat cu carlig si drug de conexiune, iar celelalte macaze la care nu se lucreaza, dar sunt cuprinse in sectiunea izolata scoasa din functie, sunt de asemeni in pozitie corespunzatoare, precum si faptul ca sectiunea izolata scoasa din functie este libera.

Manevrarea corespunzatoare a macazelor pe teren sau de la aparatul de comanda se va face atat cand intra ca macaze de parcurs, cat si cand intra ca macaze de acoperire, iar verificarea starii de liber a sectiunii izolate pe teren, se face atat cand aceasta intra in parcurs, cat si cand este sectiune negabaritica pentru alt parcurs.

Numai dupa primirea raportului scris de la agentul M., I.D.M. va putea actiona semnalul de chemare al semnalului de intrare pentru primirea trenului, butonul semnalulului de chemare al semnalului de iesire pentru expedierea trenului din statiile de pe sectii fara BLA sau dispune inmanarea ordinului de circulatie pentru expedierea trenului din statiile situate pe sectii cu BLA sau pentru manevra.

Miscarile de manevra se vor executa conform Regulamentului de semnalizare nr. 00

Comenzile si consimtamintele se vor da pentru fiecare parcurs in parte.

Reluarea lucrului se va face numai cu acordul I.D.M. transmis verbal pers. S.C.B. prin agentul M.

Circulatia in linie curenta pe sectiile inzestrate cu instalatii de bloc de linie automat

21. In cazul cand lucrarile se efectueaza la o statie aflata o sectie de circulatie inzestrata cu instalatii de de bloc de linie automat si semnalul de iesire nu se poate pune pe "liber" din cauza lucrarilor, se va proceda conform Regulamentului de semnalizare nr. 004

Trecerea unui tren pe langa semnalul de iesire care nu se pune pe "liber" se va face in baza ordinului de circulatie, in care se va mentiona ca trenul va circula cu viteza de cel mult 20 Km/h peste schimbatoarele de cale la iesire si ca va lua sau nu in considerare semnalele BLA, dupa cum instalatia BLA este sau nu orientata in sensul expedierilor.

Pentru instalatia prevazuta cu butoane inainte de expedierea trenurilor se va face inversarea sensului de circulatie.

Manipularea instalatiilor BAT si SAT pe timpul lucrarilor

22. Manipularea instalatiilor BAT si SAT se va face conform prevederilor Instructiei de manipulare a acestor instalatii, pentru cazul cand un semnal de intrare sau de iesire nu se pune pe "liber".

Dispozitii finale

23. Programele de inchidere de linie si scoaterea din functie a instalatiilor SCB se vor aplica intocmai, fiind obligatorii pentru toate unitatiile CF ce participa la aceste lucrari (M, L, SCB). Pentru orice consecinta in siguranta circulatiei si regularitatii circulatiei trenurilor cauzate de neacordarea inchiderilor de linie sau a scoaterilor din functie a instalatiilor SCB sau de neprezentarea la lucrari a pers. M, L sau SCB cu personal autorizat si materiale sau scule necorespunzatoare, raman direct raspunzatori sefii unitatilor respective.

24. Dupa terminarea lucrarilor, inainte de redarea in functie a instalatiilor, se vor face probe de concordanta si buna functionare.

25. Sefii unitatilor care participa la aceste lucrari sunt obligati sa instruiasca si sa examineze personalul din prezentele prescriptii si sa ceara autorizarea in functie a personalului care isi schimba functia. Instruirea, examinarea si autorizarea in noile functii trebuie trebuie terminate cu cel putin 5 zile inaintea punerii in aplicare a prezentelor prescriptii si de fiecare data cand se executa astfel de lucrari.

26. Toate reglementarile si prescriptiile emise anterior in legatura cu reviziile bianuale la electromecanismele de macaz, verificarea partilor ascunse si inlocuirea aparatelor de cale de la statiile CED isi inceteaza valabilitatea.

27. Se difuzeaza la statiile CED, Districte L, Sectiile L, CT, IFTE, Depouri si Remize de Locomotive, RCM, RCR, RCT, Div. M, L, T, I, Serv. SCC.

Nota nr. 46/167/1993 a Diviziei Instalatii
- Regionala C.F. Craiova

Conform Notei nr. 46/167/1993 a Diviziei Instalatii - Regionala C.F. Craiova, privind faptul ca in unele cazuri, pe timpul inchiderii de linie in cadrul lucrarilor, cand sunt create conditii pentru circulatie peste unele zone ale sectiunii izolate scoasa din functie a macazului in lucru, Art. 17- pct.1 si Art. 19 din prezentele Prescriptii, se vor completa astfel:

in cazul cand configuratia zonei macazurilor si liniilor permite, iar in urma celor stabilite prin aplicarea prevederilor Art. 5, 6, 13 din prezentele Prescriptii, nu s-a inchis linia peste unele macaze la care nu se lucreaza, dar sunt cuprinse in sectiunea izolata scoasa din functie a macazului in lucru, circulatia si manevra trenurilor peste aceste macaze se va efectua cu semnalele pe "oprire" conform prevederilor din Instructia de manipulare a instalatiei CED pentru cazul de defectare a unei sectiuni izolate, precum si a modului de lucru prevazut la Art. 18, respectiv 20 din prezentele Prescriptii.

CAP. 15      CIRCULATIA TRENURILOR DE CALATORI INCALZITE SAU CLIMATIZATE ELECTRIC IN STATIILE CED, DE PE LINIILE NEELECTRIFICATE DOTATE CU CIRCUITE DE CALE IN CURENT ALTERNATIV PERMANENT

Masuri suplimentare de siguranta care trebuie luate in scopul preveniri unor evenimente de cale ferata conform actului nr. 2/3/15/19.12.2005 al Directiei Instalatii:

Art.1 Circulatia trenurilor de calatori incalzite sau climatizate electric in statile CED, de pe liniile neelectrificate dotate cu circuite de cale in curent alternativ permanent se va face respectand urmatoarele:

Manevrarea individuala a macazurilor din parcurs sau executarea unei comenzi care necesita manevrarea macazurilor, se va face:

(1). Pentru parcursurile de intrare in statie numai dupa verificarea vizuala de catre I.D.M. pe luminoschema a consumarii parcursului si la un interval de minim 15 secunde dupa verificarea de catre acesta a opririi efective a trenului pe linia de garare. Inaintea verificari I.D.M. va solicita mecanicului trenului prin RTF sa opreasca trenul cu locomotiva in dreptul semnalului de iesire sau al marci de siguranta a liniei de garare, dupa caz.

(2). Pentru parcursurile de iesire din statie numai dupa ce I.D.M. a constatat prin verificarea pe luminoschema ca trenul a iesit din statie, respectiv prin verificarea pe lluminoschema a starii de ocupat a sectiunii izolate dintre semnalul de intrare si semnalul prevestitor si a eliberarii sectiunii izolate cuprinsa intre ultimul macaz din parcurs si semnalul de intrare.

(3). Pentru parcursurile de trecere prin statie :

a) pentru macazurile cuprinse in parcursul de intrare :

- numai dupa ce I.D.M. constata prin verificarea pe luminoschema ca trenul a eliberat sectiunea liniei de primire - expediere cuprinsa in parcursul de trecere

b) pentru macazurile cuprinse in parcursul de iesire:

- numai dupa ce I.D.M. constata prin verificarea pe luminoschema ca trenul a iesit din statie, respectiv prin verificarea pe luminoschema a starii de ocupat a sectiunii izolate dintre semnalul de intrare si semnalul prevestitor si a eliberarii sectiunii izolate cuprinsa intre ultimul macaz din parcurs si semnalul de intrare.

Art. 2 Parcursurile de manevra pentru ducerea / aducerea garniturilor cu vagoane de calatori incalzite sau climatizate electric intre grupa liniilor de primire - expediere si grupa tehnica in statiile CED de pe liniile neelectrificate dotate cu circuite de cale in curent alternativ permanent se va face cu instalatia de incalzire a vagoanelor oprita. Prin PTE-ul statie/HM se va reglemanta modul de realizare a acestei conditii.

CAP. 16      REGLEMENTARI PRIVIND MODUL DE TRATARE SI EXECUTAREA CIRCULATIEI SI MANEVREI TRENURILOR PESTE CIRCUITELE DE CALE RUGINITE

In conformitate cu prevederile Actului nr. 22/1/214/2002 din Divizia Instalatii - Regionala C.F. Craiova, in cazul executarii circulatiei si manevrei trenurilor peste circuitele de cale ruginite, se va proceda astfel:

In statiile CED sectiunile care nu corespund la proba cu suntul vor fi scoase din functie, conform art. 141 din Instructia nr. 351, intrerupandu-se alimentarea acestora prin scoaterea sigurantei de alimentare (din pichetul PA). Pe aparatul de comanda aceste sectiuni izolate vor prezenta ocupat pe luminoschema.

In cazul in care in statiile CED exista sectiuni izolate de macaz cu ramificatii care nu sunteaza (datorita faptului ca dau acces spre linii ocupate permanent cu material rulant sau din alte motive), neexistand posibilitatea scoaterii lor din functie datorita blocarii circulatiei centralizate, organul S.C.B., in urma masuratorilor, consemneaza acest fapt in R.R.L.I.S.C., stabilind si conditiile de circulatie si manevra a trenurilor, avizeaza Seful Districtului S.C.B. Aceste sectiuni vor prezenta liber pe luminoschema, dar efectuarea comenzilor peste aceste ramificatii se va face cu verificarea pe teren, de catre organ M. autorizat, a starii de liber a acestora, atat inainte de efectuarea cat si dupa consumarea parcursurilor, cu consemnarea in R.R.L.I.S.C., a rezultatului verificarilor.

Seful Districtului S.C.B impreuna cu Seful Statiei respective vor intocmi un proces verbal in care vor consemna sectiunile izolate scoase din functie, sectiunile izolate care au ramificatii care nu sunteaza dar care nu pot fi scoase din functie, precum si conditiile de circulatie si manevra a trenurilor peste acestea. Cu ocazia reviziilor in comisie MLCT se va urmari existenta si reactualizarea acestor procese verbale.

Seful Statiei respective va instrui intreg personalul M. repartizat manipularii instalatiilor S.C.B. respective, consemnand acest lucru prin luare la cunostiinta sub semnatura, va asigura pastrarea unui exemplar al Procesului Verbal la PTE-ul statiei si afisarea altui exemplar in Biroul de miscare.

Nota de modificare a procesului verbal de verificare a sectiunilor scoase din functie sau care nu sunteaza

In conformitate cu prevederile Actului nr. 42/1/694/23.05.2005 din Regionala C.F. Craiova, se va proceda astfel:

In modelul de proces verbal pentru verificarea sectiunilor scoase din functiune ocupate pe luminoschema-libere pe teren se va prevede ca acestor sectiuni sa se faca inainte de includerea lor intr-un parcurs de circulatie sau manevra, iar pentru sectiunile care nu sunteaza pe una din pozitii se va prevede in continuare ca verificarea sa se faca atat inainte, cat si dupa includerea lor intr-un parcurs de circulatie sau manevra.

CAP. 17      REGLEMENTARI PRIVIND CIRCULATIA TRENURILOR CE CONTIN VAGOANE CARE AU STATIONAT O PERIOADA MAI MARE DE TIMP PE LINIILE DE GARARE

In conformitate cu prevederile Actului nr. 22/1/722/06.09.2002 din Divizia Instalatii - Regionala C.F. Craiova, in cazul circulatiei trenurilor ce contin vagoane care au stationat o perioada mai mare de timp pe liniile de garare, se va proceda astfel:

A.  I.D.M. din statia expeditoare a unui astfel de tren este obligat:

sa avizeze expediarea unui astfel de tren operatorului de circulatie RC, cat si conditiile de circulatie impuse in acest caz.

dupa expedierea unui astfel de tren, urmatorul tren va fi expediat numai dupa primirea reavizului de sosire de la statia vecina. I.D.M. din statia vecina va verifica pe teren gararea completa a trenului, dupa care va transmite reavizul de sosire.

instalatiile BAT-SAT, aferente parcursului respectiv, din statie sau de pe distantele BLA cu comanda in statia respectiva (daca este cazul), vor fi actionate din butoane. In cazul in care comanda acestor instalatii se face din statia care primeste trenul, I.D.M. din statia expeditoare va solicita actionarea instalatiilor SAT-BAT aferente din butoane, inainte de expedierea trenului.

la instalatiile CR3 este interzisa inmagazinarea de parcursuri ce intersecteaza parcursul respectiv. Se pot executa parcursuri ce ce intersecteaza parcursul respectiv (la CR3) sau se pot manipula elemente de instalatii cuprinse in parcusul respectiv (la CR2) numai dupa verificarea pe teren de catre I.D.M. in urma consumarii parcursului respectiv, a concordantei dintre indicatiile de pe luminoschema si starea liniei (eventual a TN-ului). In cazul in care se constata necorcondante in urma acestei verificari, I.D.M. va aviza imediat seful statiei si organul S.C.B.

daca TN-urile respective au fost eliberate de aceste trenuri, instalatiile BAT-SAT aferente vor fi aduse in pozitie normala.
Se impune ca circulatia trenurilor ce contin vagoane care au stationat o perioada mai mare de timp pe liniile de garare sa se faca cu respectarea conditiilor impuse la pct. A cel putin un interval de 50 Km si pe sectiile dotate cu BLA.

B.  Operatorul de circulatie RC este obligat sa avizeze I.D.M. din toate statiile incluse in intervalul de cel putin 50 Km impus ca pentru circulatia trenului ce contine vagoane au stationat o perioada mai mare de timp pe liniile de garare (avand bandajele ruginite) sa se respecte conditiile stabilite la pct.A.

C.  I.D.M. din statiile intermediare ale intervalului de circulatie, de cel putin 50 Km, a unui tren ce contine vagoane au stationat o perioada mai mare de timp pe liniile de garare (avand bandajele ruginite) sa se respecte conditiile stabilite la pct. A2.,3.,4.,5.

CAP. 18  MASURI DE SIGURANTA IN EXECUTAREA LUCRARILOR DE INTRETINERE SI REPARATIE NECESARE A FI INSUSITE DE PERSONALUL DE MISCARE CE MANIPULEAZA INSTALATIILE DE CENTRALIZARE CONFORM INSTRUCTIEI 351 - CAPITOLUL 7

Masuri de siguranta ce trebuie luate de catre pers. S.C.B. cu ocazia executarii lucrarilor

1. Aparatele S.C.B. care realizeaza dependente de orice fel intre ele, trebuie sa fie inchise si plumbuite.
Ruperea plumburilor si deschiderea aparatelor este permisa numai pers. S.C.B., insarcinat in acest scop, cu obligatia ca aceasta operatie sa se inregistreze in prealabil in
R.R.L.I.S.C.
Pentru integritatea plumburilor la aparatele SCB, prevazute in instructia de manipulare a instalatiilor respective, este raspunzator personalul de serviciu care utilizeaza aceste aparate.

2. In caz de nefunctionare a instalatiilor S.C.B. si cand personalul SCB nu se afla la fata locului, anumite plumburi prevazute in instructia de manipulare a instalatiei respective (subcapitolul privind plumburile care pot fi pot fi rupte de pers. M) pot fi rupte de I.D.M. dispozitor pr sau revizorul de ace si acar din ordinul I.D.M. dispozitor scris in conditiile prevazute in Instructia de manipulare a instalatiei respective si a Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005.
Ruperea plumbului se va consemeaza in prealabil in
R.R.L.I.S.C., avizandu-se imediat Seful statiei, precum si personalul SCB .
Cand dupa ruperea plumburilor si deblocarea instalatiei se constata ca aceasta functioneaza in mod normal, se vor aplica sigiile (plumburile) statiei.
Cand instalatia nu functioneaza in mod normal, se considera scoasa din functie pana la inlaturarea defectului de catre personalul S.C.B.

3. Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere, de interventie, modificare, mutare, reparare, verificare si inlocuire a instalatiilor si aparatelor S.C.B., precum si a altor lucrari care ar provoca scoaterea lor temporara din functie, fara incuvintarea I.D.M., prin semnatura sa de luare la cunostiinta si fara a inregistra operatiile in prealabil in R.R.L.I.S.C.

4. In R.R.L.I.S.C., se va scrie inainte de inceperea lucrarilor, ce anume se executa, la care parti din instalatie, daca se scot sau nu din functiune, data si ora inceperii lucrarii, durata aproximativa a lucrarilor si conditiile in care se face circulatia trenurilor si executarea manevrelor.
In legatura cu stabilirea conditiilor de a circulatiei trenurilor si executare a lucrarilor, org. S.C.B. vor preciza daca: primirea si expedierea trenurilor, precum si executarea manevrelor se va face cu comanda normala data de I.D.M. de la aparatul de comanda; daca executarea comenzilor se va face sub supravegherea personalului care executa lucrarile; daca primirea si expedierea trenurilor, precum si executarea manevrelor se face cu semnalele in pozitia pe 'oprire'; daca trecerea trenurilor peste macazele ale caror instalatii S.C.B. sunt in reparatie, se face cu viteza redusa sau normala admisa, etc.
In cazul cand potrivit inscrierilor facute in
R.R.L.I.S.C., de catre pers. S.C.B., in care se mentioneaza ca o comanda se poate executa numai in urma consimtamantului dat in scris catre acesta, comanda se poate executa de catre I.D.M. dispozitor, numai daca a obtinut consimtamantul pers. S.C.B. dat in scris in Registrul de cai libere si comenzi.

5. Incuvintarea pentru executarea lucrarilor se da de catre I.D.M dispozitor, prin semnatura sa de luare la cunostiinta a inscrierii facute de catre org. SCB in R.R.L.I.S.C.
Cand aceste lucrari se executa la instalatii si aparate S.C.B. de la posturi de macazuri, I.D.M dispozitor trebuie sa dea dispozitie scrisa acarilor, revizorilor de ace, prin care sa-i incunostiinteze ca pers. S.C.B. a fost incuviintat sa execute lucrari la instalatiile si ap. S.C.B. de la postul de macazuri respectiv. Pers. SCB nu va incepe executarea lucrarilor, pana nu se comunica incuvintarea postul de macazuri.

6. Cand se executa lucrari in incinta statiilor centralizate electrodinamic la instalatiile din exterior numai de catre un singur org. S.C.B., acesta va da I.D.M dispozitor, respectiv I.D.M. dispozitor de bloc, prin telefon sau coloana de convorbiri, consimtamantul pentru executarea unei comenzi de la aparatul de comanda, numai dupa ce l-a inscris in condica portativa ce se afla asupra sa. Consimtamantul se va transmite de catre electromecanic cu numarul de inregistrare din Condica portativa si va confirmat de catre I.D.M. cu numarul de inregistrare din Registrul de cai libere si comenzi, care de asemenea va fi inregistrat in Condica portativa.
Condica portativa se pastreaza la biroul de miscare si se inmaneaza org. SCB numai dupa ce acesta a facut inscrierile in legatura cu executarea lucrarilor in
R.R.L.I.S.C., si a consemnat primirea condicii.

7. Dupa terminarea lucrarilor, org. SCB va inscrie in R.R.L.I.S.C., data si ora terminarii lucrarilor, precum si eventualele conditii de circulatie, iar I.D.M. dispozitor va semna de luare la cunostinta.

8. Dupa terminarea lucrarilor la posturile exterioare din incinta statiei, executate de un singur org. S.C.B., se admite in mod exceptional ca inscrierea cu privire la terminarea lucrarilor si repunerea in functie a instalatiilor sa fie inlocuita printr-o telefonograma transmisa de la un post exterior al statiei (post macazuri, post bariera) I.D.M. dispozitor, respectiv I.D.M. dispozitor de bloc.
Telefonograma se inscrie org. S.C.B. in Registrul de comenzi al postului de macazuri si de bariera, iar acarul, revizorul de ace sau pazitorul de bariera o transmite I.D.M. dispozitor, respectiv I.D.M dispozitor de bloc care o inregistreaza in
R.R.L.I.S.C.
In statiile centralizate electrodinamic, cand lucrarile s-au executat in exterior de catre un singur org. S.C.B., acesta comunica telefonograma privind darea in functie a instalatiei, direct I.D.M dispozitor, respectiv I.D.M dispozitor de bloc, prin radio, megafon, coloana de convorbire, telefon sau aviz scris.
Comunicarea se inscrie cu numar si ora de transmitere in Condica portativa.
I.D.M dispozitor, respectiv I.D.M dispozitor de bloc inscrie numarul, ora transmiterii si continutul telefonogramei sau comunicarii scrise de org. S.C.B. in
R.R.L.I.S.C., si confirma org S.C.B. inscrierea lor, transmitand numarul si ora inscrierii in R.R.L.I.S.C. Pers. S.C.B. noteaza in Condica portativa numarul si ora de inscriere transmise de I.D.M. Din acest moment, I.D.M. poate efectua comenzi, folosind instalatia de centralizare in conditiile stabilite de org. S.C.B.
Dupa terminarea lucrarilor pe teren, org. S.C.B. este obligat sa inapoieze condica portativa I.D.M care i-a inmanat-o, inscriind despre aceasta in
R.R.L.I.S.C.,

9. In intervalul de timp cat se lucreaza la instalatiile si aparatele SCB, circulatia trenurilor si executarea manevrelor trebuie sa se faca potrivit inscrierilor facute de org. S.C.B. in R.R.L.I.S.C.
Raspunzator pentru inscrierile facute in
R.R.L.I.S.C., este org. S.C.B., iar pentru nexecutarea acestor inscrieri I.D.M dispozitor.

10. In toate cazurile, verificarea si proba instalatiilor si aparatelor SCB ce se gasesc in functie, trebuie sa se faca cu acordul si sub supravegherea I.D.M. dispozitor, sau cu consimtamantul I.D.M dispozitor de bloc pe sectiile dispecer.
Dupa executarea oricarei lucrari, personalul SCB este obligat sa faca probe de buna functionare si de concordanta (daca lucrarea necesita acest lucru) a instalatiilor care sunt afectate de lucrarea executata si sa verifice ca toate eventualele defectiuni notate in
R.R.L.I.S.C., au fost remediate.

11. Executarea lucrarilor de intretinere si reparare la blocul de linie automat, se va face si cu respectarea urmatoarelor dispozitii:

a.      In cazul executarii lucrarilor de intretinere fara scoaterea din functie a blocului de linie automat, inainte de inceperea lucrarilor, org. S.C.B. inscrie in R.R.L.I.S.C., din statia de unde pleaca lucrarile pe care le va face, dulapurile si semnalele de bloc la care va lucra.
In mod obligatoriu se va inscrie ca prin lucrarile pe care le executa nu se provoaca scoaterea din functie a blocului de linie automat.
In caz ca se vor produce intarzieri de trenuri din cauza trecerii semnalelor pe 'oprire' sau imposibilitatii executarii de comenzi cauzate de lucrarile de intretinere, raspunde org. S.C.B.
Pers. S.C.B. va mentiona in
R.R.L.I.S.C., ca inscrierea de incepere a reviziei sa fie transmisa prin telefonograma si statiei vecine. I.D.M., in baza mentiunii facute de org. S.C.B., transmite inscrierea statiei vecine.

I.D.M. semneaza de luare la cunostinta a inscrierilor facute de org. S.C.B.

Inscrierea facuta la terminarea lucrarilor poate fi inregistrata atat in statia din care s-a plecat, cat si din statia urmatoare, daca org. S.C.B. a parcurs toata distanta dintre cele 2 statii.

Daca inscrierea se face in statia vecina, org. S.C.B. va mentiona in R.R.L.I.S.C., ca inscrierea facuta de org. S.C.B. sa fie transmisa prin telefonograma si statiei vecine, unde s-a facut inscrierea de incepere a lucrarilor.

I.D.M. pe baza mentiunii facute de org. S.C.B. transmite inscrierea statiei vecine.

b.     In cazul executarii lucrarilor de intretinere cu scoaterea din functie a blocului de linie automat, pe baza aprobarii de scoatere din functie a blocului de linie automat , org. S.C.B. inscrie in R.R.L.I.S.C.,, scoaterea din functie a instalatiei.

Perioada exacta de scoatere din functie a blocului de linie automat , se stabileste de catre organul in competenta caruia intra aprobarea de scoatere din functie si se comunica odata cu aprobarea de scoatere din functie.

I.D.M. semneaza de luare la cunostinta si procedeaza conform Instructiei de miscare.

12. Pentru reducerea duratei de scoatere din functie a blocului de linie automat , comunicarea restabilirii functionarii se poate face si de la locul executarii lucrarii, dar numai in urmatoarele conditii:

Dupa executarea lucrarilor pe teren, org. S.C.B., conducatorul lucrarii, cere I.D.M din ambele statii vecine, efectuarea unor probe de functionare.

Dupa efectuarea probelor, I.D.M. comunica org. S.C.B. rezultatele obtinute.

Org. S.C.B. pe baza constatarilor proprii si rezultatelor probelor efectuate de I.D.M, comunica prin radiograma, telefonograma sau in scris I.D.M din ambele statii, repunerea in functie a blocului de linie automat.
I.D.M inscriu in
R.R.L.I.S.C., radiograma, telefonograma sau comunicarea scrisa a org. S.C.B. si apoi procedeaza la repunerea in functie a blocului de linie automat conform Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005

Se interzice ca I.D.M. sa treaca la circulatie pe baza blocului de linie automat, chiar daca au primit comunicarea org. SCB de repunere in functie, inainte de a efectua impreuna cu statia vecina a probelor de buna functionare si inainte de avea pe aparatul de comanda indicatiile de control de buna functionare, prevazute in Instructia de manipulare a instalatiei.

13. In cazul deranjamentelor la blocul de linie automat in scopul reducerii duratei de restabilire a functionarii instalatiilor, se admite ca inscrierea de incepere a verificarilor si cu ruperea plumburilor de control la dulapurile de aparataj, sa se faca in R.R.L.I.S.C., al statiei de unde pleaca org. S.C.B. (chiar daca aceasta statie nu este lumitrofa cu intervalul de bloc de linie afectat), urmand ca aceasta inscriere sa fie transmisa de catre I.D.M. operatorului RC pentru avizarea celor 2 statii limitrofe.
Dupa efectuarea verificarilor si stabilirea naturii deranjamentului, eventualele modificari in conditiile de circulatie existente se transmit de la fata locului prin telefonograma, radiograma sau in scris I.D.M., dupa inregistrarea acestora cu numar si ora de transmitere in Condica de revizie a dulapului.
I.D.M. inscriu in
R.R.L.I.S.C., telefonograma, radiograma sau comunicarea scrisa transmisa de catre org. S.C.B.

14. Executarea lucrarilor de intretinere si reparatii la instalatiile CED se va face si cu respectarea urmatoarelor dispozitii:

a.      Executarea lucrarilor de intretinere si reparare in intervale libere de circulatie:

Executarea lucrarilor de intretinere si reparare in intervale libere de circulatie, cu sau fara aprobare de scoatere din functie a instalatiei se face numai cu aprobarea I.D.M.

Org. S.C.B. care conduce lucrarile impreuna cu I.D.M. stabilesc perioada de timp in care se pot efectua lucrarile. La inscrierea care se face R.R.L.I.S.C., si care se semneaza de catre org. S.C.B. si de I.D.M., se va mentiona ca executarea lucrarilor se face in intervale libere de circulatie (mentionandu‑se aceasta perioada) si ca la partile din instalatie la care se lucreaza, nu se va executa nici o comanda.

Dupa terminarea lucrarilor, org. S.C.B. va consemna aceasta in R.R.L.I.S.C.,, iar I.D.M. va semna de luare la cunostinta.

b.     Executarea lucrarilor de intretinere sub circulatie fara scoaterea din functie a instalatiilor.

Electromecanismele de macaz si sabot, precum si la semnalele luminoase de circulatie si de manevra se va lucra, de regula cu doi electromecanici S.C.B., unul va conduce executarea lucrarilor pe teren si altul va face inscrierile in R.R.L.I.S.C.

De blocarea posibilitatii efectuarii unei comenzi peste sau la instalatia la care se lucreaza, este raspunzator org. S.C.B. care realizeaza aceasta blocare prin intreruperea controlului, intreruperea alimentarii sectiunii izolate sau alte masuri.

La inceperea lucrarilor de intretinere sub circulatie, fara scoatere din functie a instalatiilor, la unul sau mai multe macazuri sau semnale prevazute in programul de lucru, electromecanicul de la aparatul de comanda inscrie in R.R.L.I.S.C., lucrarile care se efectueaza, cu respectarea prevederilor prezentului capitol, privind conditiile de concrete de lucru si modul in care se face circulatia. Inscrierea va fi luata la cunostiinta sub semnatura de catre I.D.M.

Intervalele de lucru pentru fiecare parte a instalatiei se inscriu in R.R.L.I.S.C., cu acordul si semnatura I.D.M. si se comunica electromecanicului de pe teren.

In cazul necesitatii schimbarii conditiilor de lucru, la solicitarea electromecanicului de pe teren sau in functie de circulatia trenurilor, lucrarile executate in conditiile stabilite se vor incheia si se vor stabili, prin inscriere in R.R.L.I.S.C.,, noile conditii de lucru care vor fi aduse la cunostiinta electromecanicului de pe teren.

Electromecanicul de pe teren va lucra la instalatii numai potrivit dispozitiilor electromecanicului de la aparatul de comanda care va stabili conditiile si intervalele in care se poate lucra

Electromecanicul de la aparatul de comanda va aviza electromecanicul de pe teren inaintea fiecarei comenzi si nu-si va da consimtamantul pentru executarea comenzilor respective decat pe baza incuviintarii electromecanicului de pe teren.

In cazul in care prin natura lucrurilor au fost scoase si repuse pe borne fire din circuitele de comanda si control ale macazurilor si din alte instalatii, electromecanicul de pe teren nu isi va da acordul, iar cel de la aparatul de comanda nu isi va da consimtamantul pentru executarea comenzilor pana cand nu s-au facut probe de buna functionare si concordanta a instalatiilor peste care urmeaza sa treaca trenul.

La restul instalatiilor exterioare (picheti, distribuitoare, dulapuri) electromecanicul face inscrierea in R.R.L.I.S.C., inainte de inceperea lucrarilor, mentionand ca nu se scot din functie, I.D.M. semneaza de luare la cunostiinta.

Dupa terminarea lucrarilor se mentioneaza aceasta in R.R.L.I.S.C.

c.      Executarea lucrarilor de intretinere reparare cu scoaterea din functie a instalatiilor:

Pe baza aprobarii de scoatere din functie, in care se precizeaza si modul de executare a circulatiei pe perioada cat instalatia este scoasa din functie, org. S.C.B. va face inscrierea in R.R.L.I.S.C., precizand in detaliu modul de executie a circulatiei si a manevrelor in conformitate cu aprobarea de scoatere din functie.

15. In scopul reducerii duratei de scoatere din functie a electromecanismelor de macaz, comunicarea restabilirii functionarii acestora se poate face si de la locul executarii lucrarii, atunci cand nu exista posturi de macazuri in apropiere, dar numai cu respectarea urmatoarelor conditii:

in timpul executarii lucrarilor se va intrerupe circuitul de manevrare a motorului si se scurtcircuiteaza sectiunea izolata a macazului sau in locul scurtcircuitarii sectiunii izolate se va intrerupe circuitul de control, impiedicandu-se astfel executarea de parcursuri. De blocarea posibilitatii efectuarii comenzilor la partile de instalatii la care se lucreaza, raspunde org. S.C.B.

dupa executarea lucrarilor pe teren, org. S.C.B. cere I.D.M. efectuarea de probe de functionare.

dupa efectuarea de probelor, I.D.M. comunica org. S.C.B. rezultatele obtinute.

org. S.C.B. pe baza constatarilor proprii si rezultatelor probelor efectuate de I.D.M., comunica direct I.D.M. repunerea functie a instalatiei, prin radiograma sau telefonograma inscrisa in condica portativa a org. S.C.B. sau printr-un aviz scris.

I.D.M. inscrie in R.R.L.I.S.C., radiograma, telefonograma sau comunicarea scrisa a org. S.C.B. si trece la efectuarea comenzilor cu instalatia respectiva.

telefonograma se transmite telefonic sau prin reteaua de megafoane, cu obligatia ca ea sa se faca direct intre org. S.C.B. si I.D.M dispozitor.

comunicarea org. S.C.B. de pe teren ca instalatia functioneaza normal si se reda in functie, dublata de posibilitatea punerii pe liber a semnalului care acopera parcursul in care intra macazul care a fost in reparatie, precum si existenta pe aparatul de comanda a tuturor indicatiilor de control prevazute in instructia de manipulare a instalatiei pentru functionarea normala a instalatiei, da dreptul I.D.M de a executa comenzi in care intra electromecanismele de macaz la care s-a lucrat.

Competente privind scoaterea din functie a instalatiilor S.C.B.

16. Scoaterea din functie totala sau partiala a instalatiilor S.C.B. in caz de deranjamente, cu ocazia lucrarilor de intretinere sau a modificarilor temporare care afecteaza Planul Tehnic de Exploatare al statiei se poate face astfel:

a.      de catre Seful de statiei, respectiv de catre I.D.M. in caz de deranjament, cand nu se mai pot executa comenzi, partial sau total sau daca la revizia schimbatoarelor de cale si instalatiilor S.C.B. se constata lipsuri sau defecte care pericliteaza siguranta circulatiei.
Circulatia se va face conform prevederilor din Instructia de manipulare a instalatiei pentru cazurile de deranjament.

b.     de catre org. S.C.B., in cazuri accidentale cand se constata cu ocazia reviziei sau a lucrarilor de intretinere si reparare, defectiuni care pericliteaza siguranta circulatiei.
Scoaterea din functie se face prin inscrierea in
R.R.L.I.S.C., cu precizarea defectiunilor constatate.
Circulatia se va face conform prevederilor din Instructia de manipulare a instalatiei.
Dupa scoaterea din functie, org. S.C.B. este obligat sa ia imediat masurile pentru restabilirea functionarii instalatiilor.

c.      De catre org. S.C.B., planificat la cererea acestuia, cu aprobarea org. competente, pentru executarea lucrarilor de intretinere, reparare sau modificare a instalatiilor.

17. Aprobarea de scoatere din functie planificata se da

De I.D.M. pentru lucrarile care executa in intervalul liber de circulatie.

de operatiorul de la Regulatorul de circulatie sau agentul care manipuleaza instalatia dispecer, in toate cazurile in care se provoaca intarzieri de trenuri dar nu se provoaca anulari sau modificari in mersul trenurilor de calatori si marfa.

de conducerea regionalei de cai ferate pe raza careia se produce scoaterea din functie, in toate cazurile cand se provoaca anulari sau modificari in mersul trenurilor de orice fel, cu exceptia trenurilor internationale pentru care se va cere in prealabil avizul Directiei Miscare si Comercial.

de conducerea Departamentului Cailor Ferate la scoaterea din functie a instalatiilor CED de pe magistrale.

18. In toate cazurile, in aprobarea de scoatere din functie se va preciza si modul de executare a circulatiei pe perioada cat timp instalatia este scoasa din functie.
In inscrierea care se face in
R.R.L.I.S.C., de org. SCB se va preciza detaliat modul de executare a circulatiei pe perioada cat instalatia este scoasa din functie, in conformitate cu aprobarea data.
In cazul cand org. S.C.B., datorita unor lucrari trebuie sa scoata din functie instalatia de siguranta circulatiei, care necesita modificari in Planul Tehnic de Exploatare a statiei sau cand urmeaza sa lucreze in alt mod decat cel prevazut in Instructia de manipulare a instalatiei se procedeaza astfel:

Regionala CF intocmeste prescriptiile privind conditiile in care se va executa circulatia trenurilor si manevrarea vagoanelor, stabilind si personalul necesar, pe functii, pentru asigurarea circulatiei in perioada respectiva.

prescriptiile intocmite si aprobate se vor trimite unitatilor interesate cu 10 zile inainte de inceperea lucrarilor. Sefii unitatilor respective sunt obligati sa instruiasca si sa examineze personalul care va executa serviciul in noile conditii de lucru si sa ceara autorizarea in functie a personalului care isi schimba functia. Instruirea, examinarea si autorizarea in noile functii trebuie terminate cu cel putin cinci zile inaintea punerii in aplicare a prescriptiilor aprobate.

Inchiderea liniilor si introducerea restrictiilor de viteza

19. Inchiderile prevazute ale liniilor curente sau din statii, precum si introducerea restrictiilor de viteza se face in conformitate cu prevederile "Instructiei pentru restrictii de viteza si inchideri de linie".

Masuri suplimentare ce trebuie luate de catre personalul SCB cu ocazia executarii lucrarilor de intretinere, reparatii si modificari

20. Lucrarile de intretinere si reparatie a instalatiilor SCB trebuie sa se faca de regula fara reducerea vitezei trenurilor, cu garantarea sigurantei depline a circulatiei.
Numai in cazuri exceptionale la executarea lucrarilor de volum mare si complicate din punct de vedere al executarii lor, se admit intreruperi in circulatie si restrictii de viteza.
Lucrarile trebuie sa se execute in intervale de circulatie, astfel alese, incat sa rezulte abateri minime de la graficul de circulatie a trenurilor.

21. Lucrarile de modificare a schemelor electrice ale instalatiilor S.C.B. se fac numai dupa planuri puse de acord cu terenul, pe baza de prescriptii aprobate, pe etape, cu evidentierea operatiilor care se excuta, cu inscrierea fiecarei etape in R.R.L.I.S.C., si cu executarea probelor de buna functionare dupa fiecare etapa.
Executarea lucrarilor de modificare a schemelor electrice ale instalatiilor B.L.A., inclusiv instalatiile de semnalizare automata a trecerilor de nivel aferente, se fac cu scoaterea din functie a instalatiei B.L.A. pe intregul interval.
Executarea lucrarilor de modificare a schemelor electrice ale celorlalte instalatii S.C.B. se face cu scoaterea din functie a partilor de instalatie afectate.

22. Daca, inca din timpul lucrarilor de intretinere si reparare se constata ca instalatiile S.C.B. nu realizeaza una sau mai multe conditii de siguranta a carei neindeplinire interzice darea sau mentinerea in functie a instalatiilor S.C.B., personalul care a constatat defectiunea este obligat sa scoata din functie partea respectiva a instalatiei si sa ia imediat masuri de remediere.

23. La scoaterea din functie pe timp mai scurt a dispozitivelor de manevrare a macazurilor, acele macazuri se vor fixa prin carlige (clesti) si drugi de conexiune, sau prin eclisare, acolo unde se pot monta carlige.
Peste aceste macazuri, viteza de circulatie a trenurilor si manevra se va limita la cel mult 20 Km / ora, circulatia si manevra se vor executa cu semnalele pe 'oprire'.
La trecerea trenurilor peste macazuri, personalul SCB raspunzator va supraveghea macazurile in reparatie.
Cand scoaterea din functie se face pe un timp mai lung, macazurile se descentralizeaza, montandu-se dispozitivele de manevra sau cand acestea lipsesc, se vor eclisa macazurile de catre org. L.
Conditiile de primire si expediere a trenurilor se vor stabili de org. care au in competenta aprobarea scoaterii din functie.

24. La scoaterea din functie a incuietorilor pentru controlul pozitiei macazurilor, circulatia trenurilor peste aceste macazuri se va face cu revizuirea lor potrivit dispozitiilor din instructia de miscare, iar in cazul instalatiilor de asigurare cu incuietori si bloc circulatia se va face si cu semnalele pe "oprire".

25. Scoaterea din functie a sabotilor de deraiere se face numai dupa au fost asigurate vagoanele contra fugirii.
Modul de efectuare a manevrei pe timpul scoaterii din functie a sabotilor de deraiere se stabileste de catre organele care au in competenta aprobarea scoaterii din functie a acestora.

26. La scoaterea din functie a instalatiei B.A.T. se infiinteaza un post de paza. La scoaterea din functie a instalatiei S.A.T. se restrictioneaza circulatia feroviara in dreptul trecerii la nivel, iar pe semnalul de avertizare rutier se monteaza un indicator rutiier octogonal  stop asigurat cu lacat.

27. In cazul scoaterii partiale sau totale din functie a aparatului de comanda sau a aparatului de manevra pentru o durata mai scurta de timp, primirea si expedierea trenurilor pentru care nu se poate executa comanda prin bloc in conditiile prevazute in programul dezavorare a instalatiilor, acestea efectuandu-se in conditiile stabilite de catre org. SCB care efectueaza lucrarea inscrisa in R.R.L.I.S.C., si cu semnalele pe 'oprire'.

28. Se interzice in mod categoric punerea pe 'liber' a semnalelor din alta parte decat numai de la butoanele de actionare.

29. La executarea lucrarilor de intretinere si reparare, cand se demonteaza piese sau legaturi electrice care realizeaza dependente impuse prin programul de inzavorare al instalatiei S.C.B. sau cand prin natura lucrarilor numai este garantata deplin siguranta circulatiei, instalatia se scoate temporar din functie, partial sau total, dupa caz.

CAP. 19  MASURI ORGANIZATORICE NECESARE PENTRU ASIGURAREA CIRCULATIEI LA TRECERILE LA NIVEL CU BARIERE AUTOMATE FARA PAZITORI DE BARIERA PE TIMPUL UNOR DEFECTIUNI GRAVE

1. Prezentele masuri organizatorice, din actul nr. 46/123/95 al RCF Craiova, completeaza conditiile de siguranta, realizate automat prin instalatie si sunt intocmite pe baza Documentului CTE nr. 342 / 28.12.1976 si a textului definitiv, rezultat in urma experimentarii si aprobat de Conducerea MTTc prin Nota nr. 34/481/1995 a Departamentului CF - Directia Linii si Instalatii din 20.04.1980, semnata de Conducerea DLI, DMS, DIN si RSC.

2. Sunt considerate defectiuni grave:

Imposibilitatea actionarii instalatiei BAT de la statie, fie pentru inchidere,
fie pentru deschidere.

Ruperea sau talonarea cel putin a unei cumpene de bariera.

Defectarea ambelor becuri de la un semnal rutier.

Defectarea becului de la un semnal de avarie.

Aceste defectiuni sunt semnalizate pe luminoschema aparatului de comanda din statia care telecomanda instalatia BAT, conform prevederilor din instructia de manipulare a instalatiilor BAT.

3. In cazul cand bariera automata din incinta statiilor sau linie curenta ramane defecta, fie in pozitie deschisa, fie inchisa (si nu poate fi actionata de la aparatul de comanda din statie), precum si in cazul cand cumpana barierei este rupta sau talonata (rotita fata de pozitia ei normala ), I.D.M. (dupa ce a fost sesizat, prin semnalizarile de pe aparatul de comanda, din biroul de miscare, sau prin alte mijloace, asupra defectiunii), va aviza imediat personalul de locomotiva prin ordin de circulatie, in care se va mentiona ca bariera automata este defecta si fara paza, procedand conform prevederilor corespunzatoare din Instructia de miscare.
In aceleasi mod va proceda si in cazul arderii ambelor becuri de la fiecare semnal rutier si arderii becurilor de la semnalele de avarie.

4. Defectiunile de mai sus, precum si orice alte defectiuni sau functionari necorespunzatoare ale instalatiei se inscriu in R.R.L.I.S.C., avizandu-se imediat pers. SCB pentru remediere, precum si Seful de Statie.

5. In vederea evitarii accidentelor si reducerii intarzierilor de trenuri, pana la remedierea defectiunilor BAT de catre pers. SCB, Divizia Trafic si Divizia Infrastructura vor asigura agenti autorizati M, respectiv L (fara a se norma personalul suplimentar si fara a se afecta siguranta circulatiei) care va participa la circulatia trenurilor pe timpul defectiunilor grave de la instalatia BAT care functioneaza fara paza din incinta statiei respective si din linie curenta, procedandu-se astfel:

a.      Pentru instalatiile din incinta statiei respective, I.D.M., respectiv I.D.M. dispozitor de bloc sau operatorul de pe sectia dispecer va trimite la bariera agentul autorizat M., trecut in Planul Tehnic de Exploatare al statiei, care va participa la circulatia trenurilor pana la remedierea defectiunilor conform prevederilor din Instructia de miscare.

b.      Pentru instalatiile BAT din linie curenta, I.D.M., respectiv I.D.M. dispozitor de bloc, va aviza picherul Districtului L, seful de echipa sau alt pers. L existent in statie pentru a trimite la bariera un agent autorizat L, care va participa la circulatia trenurilor, conform reglementarilor prevazute in Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 si Instructia nr. 321.

c.       Deservirea (comanda, confirmarea, etc) se va face in conditiile stabilite pentru barierele mecanice prin manevrarea barierei de mana rabatabila in plan orizontal.

6. La fiecare bariera automata din incinta statiei respective sau din linie curenta, sectiile L vor monta bariere mecanice, rabatabile in plan orizontal, prevazute cu dispozitiv de incuiere pentru a se impiedica folosirea barierelor de catre persoane straine sau a fi deplasate din pozitia normala de factori externi (vant, etc).

7. Trecerile la nivel vor fi dotate cu telefon de catre Zona de telecomunicatii. In cazul in care nu exista canton sau cabina la T.N., telefonul se va monta intr‑o coloana de manevra montata la T.N. de Sectia CT, prevazuta cu dispozitiv de incuiere.

8. Pentru asigurarea securitatii aparatajului din cantoanele sau cabinele de la T.N. acolo unde exista, Sectiile L vor stabili masuri corespunzatoare, ca de exemplu completarea geamurilor si eventual usilor cu gratii de fier.

9. Pupitrul de comanda locala a instalatiilor BAT se va scoate din functie electric, astfel incat sa nu poata fi actionat de persoane straine. In cazul cand la T.N. nu exista canton sau cabina, pupitrul de comanda se va monta intr-o coloana de manevra ce se monteaza la T.N. de catre Sectia CT. Conectarea pupitrului de comanda locala a instalatiei BAT se va putea face numai de personalul autorizat dupa un consimtamant scris sau dat prin telefonograma de catre I.D.M. dispozitor din statia care telecomanda instalatia BAT si numai pe timpul probelor si verificarilor instalatiei BAT.

10. Inscrierile dispozitiilor date de I.D.M. si confirmarea primirii acestora se va face intr-o condica constituita special pentru T.N.

11. Condica T.N., cheia dispozitivului de incuiere a barierelor mecanice, cheia cantonului sau cabinei (acolo unde exista), precum si cheile coloanelor de manevra in care este montat pupitrul si telefonul, se vor pastra in biroul de miscare al statiei care telecomanda instalatia BAT.

12. Preluarea si incetarea serviciului la T.N. se va face prin dispozitie scrisa data de catre I.D.M. al statiei care telecomanda instalatia BAT, care se va inregistra in Condica cantonului, dupa sosirea acestuia la T.N. Pentru T.N. din linie curenta, dispozitia scrisa va fi inregistrata si de I.D.M. din statia vecina cu T.N., in Registrul de comenzi.

13. Circulatia peste T.N. din momentul producerii defectiunii grave si pana la preluarea serviciului de catre agentul autorizat se va face conform reglementarilor din Instructia de miscare si Instructia de manipulare a instalatiei BAT si a prescriptiilor de exploatare a instalatiei BAT.

14. Divizia Trafic si Infrastructura vor intocmi reglementari concrete pentru fiecare T.N. care functioneaza fara paza, privind modul de executare a serviciului de catre agentul autorizat M. pentru T.N. din incinta statiilor, respectiv de catre agentul L. pentru T.N. din linie curenta, pana la remedierea defectiunilor de catre pers. SCB si care se vor aproba de Conducerea Regionalei.
Aceste reglementari vor cuprinse in planurile tehnice de exploatare al statiilor si se vor afita si in cabina sau cantonul trecerii la nivel. In cazul cand numai exista cabina sau canton la T.N., aceste reglementari se vor anexa la Condica T.N. ce se pastreaza in biroul de miscare.

15. Pentru deranjamentele de la barierele din linie curenta, pers. SCB imediat ce ajuns la locul deranjamentului (bariera defecta) va lua legatura cu I.D.M. de serviciu din ambele statii prin telefonul de canton sau de la coloana de manevra, circuit BLA, radio, retea de difuzoare si va stabili conditiile de lucru care vor fi trecute in condica portativa ce se prevede in fiecare dulap BAT. In mod obligatoriu se va mentiona in Condica portativa ca probele de functionare se vor executa in perioade libere de circulatie comunicate de catre I.D.M. din ambele statii.
In cazul cand pers. SCB ajunge la bariera defecta din linie curenta inaintea agentului autorizat, va lua si primele masuri ce se impun pentru siguranta circulatiei
Darea in functie a barierei din linie curenta, dupa remedierea defectiunii, se face prin inscrierea in Condica portativa, dupa care se va transmite prin telefon, radio, retea de difuzoare sau aviz scris, I.D.M. din statiile vecine.
In acelasi mod se va proceda si in cazul efectuarii lucrarilor de intretinere si revizie a barierelor automate din linie curenta fara paza.

16. Pentru deranjamentele de la barierele din incinta statiei, pers. SCB se va conforma prevederilor din Instructia nr. 351 - Cap.7 'Masuri de siguranta la executarea lucrarilor de intretinere si reparatii', precum si Instructiei de miscare

17. Intreg personalul de CF care observa ruperea sau talonarea acesteia, trebuie sa incunostiinteze imediat I.D.M., direct, telefonic sau prin radio despre aceasta defectiune.
In statiile intermediare si haltele de miscare unde nu exista pers. SCB in permanenta (tura), I.D.M. la intrarea in serviciu, odata cu verificarea instalatiilor conform Instructiei de miscare, va verifica si starea barierei automate.
Pentru barierele din linie curenta, instalatia va fi revizuita zilnic, din punct de vedere al integritatii elementelor componente de catre
revizorul de cale din raza respectiva.

18. Cu ocazia reviziilor ce se efectueaza de catre I.D.M., respectiv revizorul de cale, la barierele automate se vor verifica:

starea de integritate a semnalelor rutiere si de avarie (inclusiv daca nu sunt lentile exterioare sparte).

daca cumpana barierei nu este rupta sau talonata.

daca dulapurile de la bariera si puturile de baterii sunt inchise si au plumburile completate.

daca semicumpenele barierelor mecanice sunt in buna stare si asigurate.

daca cantoanele, cabinele si coloanele de manevra in care este montat aparatajul (pupitrul de comanda, telefonul, etc) sunt inchise si nu sunt violate de raufacatori.

19. Zona de telecomunicatii va asigura buna functionare a telefoanelor de la canton, cabinele de manevra si dulapurile de la barierele automate, planificand revizii conform Instructiei nr. 350.

Prezentele masuri organizatorice au fost difuzate statiilor CF, districtelor L, SCB, TTR, sectiilor CT, L, IFTE, pe a caror raza de activitate functioneaza instalatii BAT fara paza, depourilor CF, RCM, Divizia Trafic, Insfrastructura, Serviciul CCTF.

CAP. 20  PLUMBURILE DE CONTROL LA INSTALATIILE SCB CARE SE VERIFICA DE PERS. DE MISCARE LA INTRAREA IN SERVICIU:

a) La exterior:

20. Plumburile de la bolturile barelor de tractiune si control ale electromecanismului de macaz/ sabot.

21. Plumbul de la contactul cutit si de la capacul electromecanismului de macaz/ sabot.

b) La postul central:

1. Plumburile de la butoanele semnalelor de chemare.

2. Plumburile de la capacele aparatului de comanda.

3. Plumburile de la manivelele de manevrare manuala a electromecanismelor de macaz/sabot si de la clestii de fixare.

4. Plumbul de la usa salii cu relee.

5. Plumbul de la cheia usii salii cu relee.

6. Plumburile de la butoanele de despiedicare artificiala a parcursurilor (sectiuni izolate).

7. Plumburile de la butoanele de anulare a sectiunilor izolate a macazurilor.

8. Plumbul de la butonul intrerupere sonerie avarie redresori.

9. Plumbul de la buton sonerie talonare.

10. Plumburile de la usa si cheia salii cu baterii de acumulatori.

11. Plumburile de la butoanele instalatiei BLA (BE, BP, BAV)

12. Plumburile de butoanele instalatiei B.A.T. (BDB, BAF, BIS).

Plumburile de control la instalatiile SCB care pot fi rupte de pers. de miscare

Conform prevederilor Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005 , urmatoarele plumburi pot fi rupte de pers. de miscare:

a) La exterior:

1. Plumbul de la contactul cutit al electromecanismului de macaz/sabot pentru introducerea manivelei de manevrare manuala a electromecanismului.

b) La postul central:

1. Plumburile de control de la butoanele semnalelor de chemare.

2. Plumburile de la manivela de manevrare manuala a electromecanismelor de macaz/sabot si de la clestii de fixare.

3. Plumburile butoanelor de deszavorare artificiala a parcursurilor (sectiuni izolate).

4. Plumburile butoanelor de anulare a sectiunilor izolate de macazuri.

5. Plumbul de la butonul intrerupere sonerie avarie redresori.

6. Plumbul de la butonul soneriei de talonare.

7. Plumburile de la usa si cheia salii cu relee, respectiv de la usa salii de baterii de acumulatoare se rup numai in cazuri exceptionale (incendii, deranjamente la sursa de alimentare, forta majora).

8. Plumburile butoanelor instalatiei BLA (BE, BP, BAV)

9. Plumburile de butoanele instalatiei B.A.T. (BDB, BAF, BIS).

Conditiile in care pot fi rupte plumburile de control de mai sus sunt mentionate prezenta instructie.

CAP. 21  DISPOZITII SUPLIMENTARE PRIVIND SIGURANTA CIRCULATIEI

Manipularea instalatiilor CED+BLA nu este permisa decat pers. autorizat in acest scop.

Pers. M. este obligat sa respecte intocmai Instructia de manipulare a instalatiilor CED.

Pentru buna functionare a instalatiilor trebuie respectate urmatoarele reguli:

1. Pers. insarcinat cu manipularea instalatiilor CED+BLA este obligat sa le intretina in perfecta stare de curatenie. Schimbatoarelor de cale li se va asigura o functionare corecta si fara intrerupere, prin intretinerea lor in stare de curatenie, iluminare si ungere a pieselor componente.

2. Inainte de luarea serviciului in primire, pers. M este obligat sa verifice buna functionare a instalatiilor, efectuand revizia schimbatorilor de cale si a instalatiilor CED, in conformitate cu prevederile Regulamentului pentru circulatia trenurilor si manevra vehiculelor feroviare nr. 005

3. Se interzice manipularea instalatiilor CED in alte scopuri, decat cele prevazute in Instructia de manipulare.

4. Este interzisa manipularea instalatiilor SCB destinate efectuarii circulatiei si executarea manevrelor, de alt pers., decat pers. M. de serviciu autorizat in acest scop.

5. Aparatele CED vor fi inchise si plumbuite, ruperea plumburilor si deschiderea acestora, fiind permisa doar pers. SCB autorizat in acest scop, dupa inscrierea, in prealabil, in R.R.L.I.S.C. .

6. Pers. M trebuie sa urmareasca cu deosebita atentie functionarea instalatiilor CED, orice anomalie sau deficienta observata in manipulare sau functionare, chiar daca s-ar inlatura de la sine, va fi consemnata in R.R.L.I.S.C. si va fi avizat imediat pers. S.C.B. pentru remediere.

7. Este interzisa efectuarea unor lucrari de verificare, reparatii sau inlocuiri de piese la instalatii, fara consemnarea in prealabil in R.R.L.I.S.C. si luarea la cunostinta, sub semnatura, a I.D.M. de serviciu.

8. Probele de buna functionare a instalatiilor se vor efectua de catre pers. SCB cu acordul I.D.M.

9. Manipularea instalatiilor se va executa cu deosebita atentie, fara fortari, bruscari, loviri sau socuri, in ritm normal, fara graba.

10. In cazul atacarii false a unuia sau a mai multor macaze din statie, va fi avizat in cel mai scurt timp pers. de intretinere a caii si pers. SCB, fiind interzisa manipularea macazelor, pana cand nu au fost verificate de pers. de specialitate L si SCB, in prezenta Sefului de unitate.

11. In cazul atacarii false a unui macaz, convoiul angajat in trecere peste acest macaz va fi lasat sa treaca complet. Se permite oprirea vehiculelor peste macazul atacat fals, numai daca prin aceasta s-ar evita un eveniment.

12. In cazul arderii becurilor de la indicatorii de pe aparatul de comanda, instalatia functioneaza normal. In aceasta situatie I.D.M. avizeaza imediat pers. SCB pentru inlocuirea acestora.

13. Orice deranjament la instalatiile S.C.B. sau ruperea unui plumb de control se va consemna in R.R.L.I.S.C. cu numar de ordine, data, ora si numele pers. SCB avizat.

14. Pers. M. este obligat sa supravegheze starea de liber a sectiunilor izolate semnalizata de indicatorii de pe pupitrele CED, iar la parcurgerea acestora de catre tren, sa urmareasca ocuparea si eliberarea lor, fapt semnalizat prin
iluminarea corespunzatoare a indicatorilor respectivi.

15. Pentru orice defectiune la sectiunile izolate se va aviza pers. SCB si L. pentru remediere, consemnand in R.R.L.I.S.C. aceasta cu numar de ordine, ora si numele celor avizati.

16. I.D.M. este obligat sa cunoasca, pe toata perioada desfasurarii serviciului, starea de liber sau ocupat a liniilor din statie si sa verifice in permanenta corectitudinea indicatiilor in raport cu situatia de pe teren.

17. In urma lucrarilor ce se executa la electromecanisme de macaz cu dezlegari de fire, bare de conexiune si control, demontari de piese si inlocuire de aparataj, se vor efectua obligatoriu probe de functionare si concordanta. Cand lucrarile sus mentionate se executa de un singur org. SCB aflat pe teren, probele de functionare si concordanta se efectueaza intre acesta si I.D.M. de serviciu la pupitru. In acest caz I.D.M. de serviciu manevreaza macazul pe una din pozitii, iar dupa obtinerea controlului pe luminoschema comunica aceasta pers. SCB de pe teren. Pers.SCB de pe teren solicita efectuarea probelor de concordanta, I.D.M. care apasa BKSTX sau BKSTY, urmarind unde da acces macazul respectiv, comunica pers. SCB pozitia macazului cu formula: macazul nr. .. da acces catre macazul nr. .. sau la linia de garare nr. ... .
I.D.M. manevreaza macazul pe cealalta pozitie, procedand in acelasi mod. Pers. SCB de pe teren confirma sau nu pozitia corecta a macazului cu aceeasi formula de mai sus.
Numai dupa efectuarea acestor probe si convingerea de catre cei care le-au executat ca totul este in regula, se trece la darea in functie a electromecanismului de macaz la care s-a lucrat prin consemnarea in R.R.L.I.S.C. a terminarii lucrarilor si probelor de functionare si concordanta efectuate.
In cazul macazurilor conjugate probele de concordanta se vor efectua pentru fiecare macaz in parte

18. Se interzice efectuarea lucrarilor de intretinere, interventie, modificare, reparatii, verificare si inlocuire la instalatiile SCB, precum si altor lucrari care ar provoca scoaterea lor din functie fara inscrierea in R.R.L.I.S.C. si incuvintarea I.D.M., prin semnatura de luare la cunostinta si consemnarea orei de aprobare a inceperii lucrarilor si terminarea acestora.

19. Daca se solicita executarea de lucrari la linii, instalatii ELF, TTR sau alte lucrari in incinta statiei sau linie curenta care afecteaza functionarea instalatiilor SCB, I.D.M. nu va aproba executarea acestor lucrari fara luare la cunostiinta, sub semnatura in R.R.L.I.S.C. de catre pers. S.C.B. pentru supraveghere, mentinere sau aducere a instalatiei SCB in stare de functionare.

20. I.D.M. are obligatia ca in timpul serviciului sa supravegheze in permanenta functionarea instalatiilor CED si BLA, sa nu permita nici unei persoane ( inclusiv pers. S.C.B. ) sa manipuleze instalatia si sa execute probe la cererea pers.SCB cu ocazia reviziei sau interventiei la deranjamente.
La solicitarea pers. SCB, pentru efectuarea de probe sau pentru readucerea in stare normala a instalatiei, dupa efectuarea anumitor probe, I.D.M. poate rupe urmatoarele plumburi:

Plumburile de control de la butoanele semnalelor de chemare.

Plumburile butoanelor de deszavorare artificiala a parcursurilor (sectiuni izolate).

Plumburile butoanelor de anulare a sectiunilor izolate de macazuri.

Plumbul de la butonul intrerupere sonerie avarie redresori.

Plumbul de la butonul soneriei de talonare.

Plumburile de la butoanele aferente instalatiei BLA (BP, BE, BAV).

Plumburile de la butoanele aferente instalatiei B.A.T. (BDB,BAF, BIS)

Plumburile de la butoanele aferente instalatiei C.M.

21. I.D.M. nu va interveni in functionarea instalatiei CED si a semnalizarilor optice de pe aparatul de comanda, prin demontarea elementelor ce compun fata aparatului inclusiv a butoanelor si a becurilor de la indicatorii luminosi.

22. Pentru integritatea plumburilor prevazute in prezenta Instructie de manipulare raspunde pers. M. de serviciu care utilizeaza aceste instalatii.

23. Ruperea plumburilor de catre pers. M. se face in cazurile si in conditiile prevazute de prezenta Instructie de manipulare, cu avizarea imediata a pers. SCB, dupa care se va aplica plumbul statiei, cu consemnarea acestora, in prealabil, in R.R.L.I.S.C. .

24. Pe timp nefavorabil: inghet, polei, ninsoare abundenta, viscol sau alte cazuri de forta majora, cand I.D.M. constata ca macazurile nu se pot manevra, nu le va manipula decat dupa indepartarea cauzelor care impiedica manevrarea.

25. Daca pers. M. observa persoane care nu au atributii de intretinere si reparare a instalatiilor SCB care deterioreaza sau sustrag parti componente ale acestor instalatii, va aviza imediat politia TF si pers. S.C.B.

26. Insusirea prevederilor prezentei instructii de manipulare este obligatorie pentru tot personalul autorizat la manipularea instalatiei CR3 pe sectii cu dependenta tip BLA

27. Daca diferite aspecte ale aceleiasi probleme sunt prezentate in paragrafe diferite, ele trebuie intelese si aplicate in totalitatea lor.

28. Orice modificare, completare sau derogare la prezenta instructie, se va efectua numai cu aprobarea Regionalei CF Craiova.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8652
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved