Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Marketingul transportului rutier

Transporturi

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
LEGAREA LA GEAMANDURA - MANEVRA NAVEI
INSTRUCTIUNI PRIVIND COMPLETAREA SI PRELUCRAREA FOII DE PARCURS PENTRU AUTOCAMIOANE
INSTRUCTIE Pentru manipularea instalatiilor CED +BLA cu pupitru domino din statia: Bujoreni
SERVICII POSTALE TRADITIONALE INTERNE
FACTORI EXTERNI CE INFLUENTEAZA CALITATILE MANEVRIERE ALE NAVEI
SERVICII POSTALE DE CURIERAT RAPID
STABILIREA LEGII DE DISTRIBUTIE A TRENURILOR SOSITE PENTRU TRIERE
ANALIZA FLUXURILOR DE SOSIRE SI SERVIRE A CALATORILOR
ASIGURARILE INTERNATIONALE
Posibilitati si mijloace de transport

TERMENI importanti pentru acest document


Warning: mysql(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /home/svadan38/public_html/replace_diacritice.php on line 116

Warning: mysql(): A link to the server could not be established in /home/svadan38/public_html/replace_diacritice.php on line 116

Warning: mysqli_fetch_row() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in /home/svadan38/public_html/replace_diacritice.php on line 117
:


MARKETINGUL TRANSPORTULUI RUTIER
1. CaracteristiciLE tehnico-economice ale transportului rutier

Transportul rutier este o forma de transport terestru si un subsistem al sistemului national al transporturilor, care asigura deplasarea in spatiu a marfurilor si persoanelor cu ajutorul autovehiculelor, remorcilor, trailerelor, etc. Transportul rutier de marfuri si de persoane se poate desfasura in:

-Trafic national, ca operatiune de transport rutier care se efectueaza intre doua localitati situate pe teritoriul aceluiasi stat, fara a depasi teritoriul statului respectiv.

-Trafic international, ca operatiune de transport rutier care se efectueaza intr-o localitate de plecare si o localitate de destinatie, situate pe teritoriul a doua state diferite, cu sau fara tranzitarea unuia sau mai multor state.

Atit transportul de marfa cit si cel de persoane pot imbraca forma de:

-Transport rutier public, atunci cind transportul rutier este efectuat pe baza de contract, contra plata, de catre operatorii de transport rutier care detin in proprietate sau cu orice alt titlu vehicule rutiere

-Transport pe cont propriu, atunci cind transportul se efectueaza fara incasarea unui tarif sau a echivalentului in natura ori in servicii al acestuia.

Autovehiculele se caracterizeaza printr-o mobilitate deosebita, nefiind legate de instalatii speciale fixe cum este cazul transportului feroviar care are nevoi de linii de cale ferata, depouri, triaje, etc. Datorita acestui fapt pot patrunde in locuri unde alte mijloace de transport nu au accesibilitate, constituind o componenta indispensibila a transporturilor multimodale. Cu ajutorul autovehiculelor se pot organiza transporturi directe de la furnizor si pina la beneficiarul marfurilor din tara sau strainatate, evitindu-se transbordarile pe parcurs si consecintele acestora:

-manipulari costisitoare,

-pierderi cantitative si calitative,

-rataciri de colete,

-sustrageri, etc.

Achizitia mijloacelor de transport auto necesita investitii specifice de valori mai mici, iar pregatirea conducatorilor auto se realizeaza cu cheltuieli mai reduse si intr-un timp mai mic, decit la calea ferata, in transportul naval sau aerian. Mijloacele de transport auto prezinta anumite limite astfel:

-Capacitatea de transport relativ redusa in comparatie cu cea a trenurilor de marfa sau a navelor comerciale, care determina costuri specifice pe tona/kilometru de citeva ori mai mari decit in transportul ferovial sau naval.

-Eficienta in transportul auto se realizeaza indeosebi pe distante scurte.

-Transportul auto este afectat in mod deosebit de criza energetica din cauza consumului ridicat de combustibili costisitori.

Tendintele care se manifesta in prezent in transportul auto sint generate de preocuparile specialistilor de a face acest mod de transport mai economic si mai rentabil, in acest sens se pot mentiona:

-tendinta de crestere a puterii si capacitatii de transport a mijloacelor auto,

-tendinta de extindere a tractiunii diesel, mult mai economica decat cea pe

baza de benzina,

-adancirea specializarii mijloacelor de transport auto atat in legatura cu

cresterea partizilor de marfa, cat si cu exigentele impuse de specificul

transportului diverselor marfuri,

-cresterea preocuparilor pentru construirea unor mijloacelor de transport auto

cu consumuri specifice de carburanti cat mai mici si extinderea cercetarilor

pentru proiectarea si construirea unor autovehicule capabile sa functioneze

prin utilizarea altor surse de energie.

Totodata devine posibila folosirea unor ambalaje mai usoare si mai ieftine, scurtarea perioadei de timp cit marfa se afla in procesul de circulatie. Mijloacele de transport auto dezvolta viteze tehnice si comerciale ridicate, fapt care are o mare importanta in transportul de marfuri perisabile, al celor care presupun un anumit grad de urgenta, etc. In transporturile pe distante mari, cum sint cele internationale, rulajul mijloacelor de transport auto este de doua ori mai ridicat decit cel al vagoanelor de cale ferata, trei curse pe luna fata de numai 1,5 curse in medie, ceea ce contribuie la accelerarea proceselor de productie si desfacere, la cresterea eficientei utilizarii autovehiculelor. Numeroase mijloace de transport auto asigura temperaturi optime pentru conservarea calitatii marfurilor pe parcursul transportului, intre -20°C si +20°C. Datorita temperaturilor optime asigurate de instalatiile de dotare, perisabilitatile nu depasesc 1-2% in transportul auto, fata de circa 8-10% in transportul pe calea ferata.

Mijloacele auto pot asigura livrari succesive la termene stabilite, care il scutesc pe beneficiar sa creeze stocuri de siguranta importante. Se elimina astfel depozitarea excesiva, deprecierea marfii in timpul depozitarii, imobilizarea unor importante fonduri banesti in stocuri prea mari si se creeaza posibilitatea utilizarii lor in alte scopuri. Importatorul ofera un pret mai avantajos pentru asemenea livrari „in grafic”. Autovehiculele pot fi redirijate usor in parcurs, in functie de conjunctura pietei externe sau alte considerente.2. Componentele procesului de transport rutier

Procesul de transport al marfurilor si calatorilor pe drumuri, sosele si autostrazi are trei componente de baza:

-drumul,

-autovehiculul,

-conducatorul auto.

a).Drumul. Acesta conditioneaza prin calitatile sale mobilitatea autovehiculelor si eficienta exploatarii lor tehnice si comerciale. Totalitatea drumurilor situate pe intreg teritoriul unei tari formeaza reteaua rutiera.

In cadrul acesteia din punct de vedere al importantei economice si administrative se deosebesc:

-Drumuri publice, care reprezinta acele cai de comunicatie terestra, amenajate pentru circulatia vehiculelor si aflate in administratia unui organ de stat, daca sint deschise circulatiei publice si satisfac cerintele de transport rutier ale intregii econmii nationale si ale populatiei.

-Drumurile de exploatare, care satisfac cerintele de transport ale unor unitati economice, agricole, forestiere, etc.

Din punct de vedere functional si administrativ drumurile publice se impart, in ordinea importantei lor astfel:

-Autostrazi, care au urmatoarele caracteristici:

-sint drumuri nationale de mare capacitate si viteza,

-sint rezervate exclusiv circulatiei autovehiculelor,

-nu deservesc proprietatile riverane,

-sint prevazute cu doua cai unidirectionale separate printr-o zona mediana,

avind cel putin doua benzi de circulatie pe sens si banda de stationare de

urgenta,

-au intersectii denivelate si accese limitate,

-intrarea si iesirea autovehiculelor fiind permisa numai prin locuri special

amenajate.

-Drumuri nationale, care fac legatura intre principalele orase ale tarii si intre acestea si punctele de frontiera cele mai importante.

-Drumuri de interes local, din care fac parte:

-drumurile judetene,

-drumurile comunale,

-reteaua stradala a oraselor tarii.

Drumurile judetene fac legatura intre principalele localitati ale judetelor, iar cele comunale se ramifica din cele judetene.

Caracteristic transporturilor rutiere este faptul ca drumurile si autovehiculele se afla in administrare diferita astfel:

-Autostrazile si drumurile nationale, respectiv drumurile de interes republican, se afla in administrarea „Companiei Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania”. -Drumurile judetene se afla in administrarea Consiliilor judetene, cele comunale in administrarea primariilor comunale, iar reteaua stradala a oraselor in administrarea primariilor oraselor.

b).Autovehiculul. Autovehiculele si remorcile acestora pot circula pe drumurile publice din Romania numai daca starea lor tehnica corespunde normelor si standardelor nationale de siguranta rutiera si protectie a mediului inconjurator. Pentru a putea fi mentinute in circulatie autovehiculele si remorcile inmatriculate trebuie supuse periodic, de catre proprietari, unei inspectii tehnice.

c).Conducatorul autovehiculului. Autovehiculele pot fi conduse pe drumurile publice numai daca, pe linga indeplinirea conditiilor tehnice necesare, sint inmatriculate la organele de politie si conducatorii lor poseda permise de conducere valabile pentru categoria din care face parte autovehiculul condus.Inainte de plecarea in cursa, conducatorul autovehiculului este obligat sa verifice starea tehnica a acestuia si in special sistemele de transmisie, directie, frinare, rulare, lumini si semnalizare. Daca autovehiculul nu indeplineste conditiile tehnice, conducatorul sau nu va pleca in cursa.

In timpul conducerii, conducatorul autovehiculului trebuie sa aiba asupra sa:

-permisul de conducere,

-certificatul de inmatriculare a autovehiculului,

-foaia de parcurs pentru autovehiculele apartinind firmelor sau institutiilor publice,

-dovada verificarii tehnice anuale sau dupa caz talonul cu reviziile tehnice ale autovehiculului.

Conducatorul auto trebuie sa respecte riguros in timpul conducerii, semnificatia mijloacelor de semnalizare rutiera, semnalele agentilor de circulatie si ale conducatorilor de vehicule aflati in trafic. De asemenea trebuie sa execute in siguranta si cu respectarea normelor legale manevrele privind incadrarea autovehiculului in mers, depasirea altor vehicule, acordarea prioritatii de trecere, intoarcerea si mersul inapoi, trecerea la nivel cu liniile de tramvai si cu cele de cale ferata, oprirea si stationarea voluntara, parcarea, etc. Acesta trebuie sa aiba in permanenta o conduita preventiva si o etica profesionala deosebita.

Aceste componente ale procesului de transport rutier trebuie sa fie cunoscute de catre specialistii in marketing ai firmelor de transport, deoarece in cadrul fiecarei componente apar elemente specifice de marketing, care influenteaza activitatea firmelor.

3. MARKETINGUL IN ACTIVITATILE DE TRANSPORT RUTIER

Marketingul in transporturile rutiere inseamna in primul rind rezolvarea problemelor de transport ale clientilor intr-un mod profitabil. Cea mai mare greseala pe care o poate face o companie de transport este aceea de a se concentra asupra vehiculelor de transport si pe tehnologia pe care o au in dotare, fara sa se intrebe daca serviciile pe care le ofera au cu adevarat cautare pe piata si daca clientii lor sint dispusi sa plateasca un pret rezonabil pentru aceste servicii.

Conceptul de marketing in transportul rutier se bazeaza pe patru principii de baza:

-Obiectivele de perspectiva mai indepartata ale firmei sint cele mai bine asigurate prin satisfacerea clientului.

-Pietele nu sint de un singur fel, ci sint compuse din diverse segmente de piata.

-Clientii nu cumpara „produse” sau „servicii”, ci mai degraba cumpara ceea ce poate face pentru ei serviciul de transport respectiv.

-Pietele transporturilor rutiere sint dinamice.

De aici rezulta faptul ca un client si piata transportului pe care se afla firma trebuie sa fie in punctul central al strategiei firmei de transport rutier.

Pentru firmele de transport rutier de marfuri in general se pot distinge patru strategii de baza astfel:

-subcontractarea, pentru firmele relativ mici,

-specializarea, pentru firmele mici catre mijlocii,

-construirea unei retele nationale sau internationale, pentru firmele medii sau mari.

-extinderea serviciilor logistice, pentru companiile mijlocii si mari de transport.

Pentru firmele de transport calatori, serviciile oferite sint definite cit mai exact posibil dupa:

-destinatii, adica legaturile dintre localitati diferite sau puncte diferite dintr-o localitate,

-orare de transport, la ore fixe, o data sau de mai multe ori pe zi,

-pretul biletelor pe distante scurte sau lungi,

-pretul abonamentelor si reducerile acordate, etc.

Faptul ca pietele transporturilor rutiere sint dinamice, adica se schimba mai des decit in alte tipuri de transport, are drept consecinta faptul ca firmele trebuie sa se ingrijeasca mereu de dezvoltarea serviciilor pornind de la nevoile si dorintele in schimbare ale clientilor si nu de la conceptele si tehnologia proprie firmelor, intrucit adesea duce la servicii „perfecte” tehnic, dar care din nefericire insa nu sint dorite pe piata.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 9439
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site