Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

TRANSPORTURILE AERIENE

Transporturi



+ Font mai mare | - Font mai mic



transporturile aeriene

INTRODUCERE

Transportul pe calea aerului poate asigura legatura cea mai directa intre doua puncte geografice; el asigura mobilitatea persoanelor la mari distante, fiind singurul mod de transport care poate sa lege intre ele orasele situate pe diferite continente intr-un timp foarte scurt (cateva ore). De regula orice calatorie care presupune parcurgerea unei distanta mai mari de 4.000 km, se face cu avionul.



Transportul aerian ofera mari avantaje (fiind extrem de rapid si sigur), fiind totodata cea mai buna varianta la care pot recurge autoritatile care administreaza insule in vederea asigurarii legaturii cu restul lumii, cu toate efectele pozitive pe care le are aceasta mobilitate asupra turismului international. Principiile ce reglementeaza transportul pe calea aerului au la baza acordurile dezvoltate in cadrul institutiilor internationale, dintre care cele mai importante sunt ICAO (Organizatia Aviatiei Civile Internationale), EUROCONTROL (Organizatia Europeana pentru Siguranta Navigatiei Aeriene)-care sunt organizatii inter-guvernamentale-si IATA (Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene)-care reuneste companiile de navigatie aeriana. Potrivit prevederilor promovate de IATA, teritoriile survolate de aeronave sunt impartite in trei zone de trafic, pentru fiecare existand cate o conferinta de trafic, in cadrul carora se adopta hotarari in privinta tarifelor care urmeaza a se aplica.

PREZENTAREA TEMEI

Generalitati

Dupa 1945 traficul aerian de marfuri si pasageri a cunoscul, la nivel mondial, o dezvoltare continua. Transportul aerian poate facilita aprovizionarea unor locuri/localitati care sunt inaccesibile altor mijloace de transport (de exemplu cum sunt insulele care au dezvoltat sectorul turistic, acesta constituind principala sursa de venit a lor), permite utilizarea unor ambalaje ieftins si usoare si eliminarea transbordarilor care pot duce la deteriorarea marfurilor.

Transportul aerian se preteaza la o gama larga de marfuri, dar se transporta cele care sunt extrem de perisabile sau cele care sunt de valoare mare si/sau volum redus, astfel se transporta documente si documentatii, posta, produse medicare (seruri vaccinuri), produse perisabile (ziare, flori, legume si fructe, branzeturi), numai aceste marfuri pot suporta costul relativ ridicat al transportului aerian.

Pentru transportul marfurilor se folosesc atat avioane mixte (marfurile fiind incarcate in cala avionului, sub puntea pe care sunt montate scaunele pentru pasageri) si avioane construite special pentru transportul marfurilor si care sunt adaptate unor astfel de transporturi, existand o tendinta de a utiliza la o scara tot mai mare avioanele specializate

Principalele avantaje ale transportului aerian sunt:

rapiditatea, deplasarea realizandu-se cu viteze mari, ne-fiind influentata de caracteristicile scoartei terestre;

convenabilitatea, putandu-se transporta diverse categorii de bunuri, posta si persoane;

oportunitatea, transportul realizandu-se intr-un timp scurt, la distante mari;

eficacitatea, existand posibilitatea realizarii de curse aeriene in conditii de regularitate (raportul dintre numarul curselor plecate conform orarului de zbor si numarul curselor programate) si frecventa (numarul curselor realizate de o companie aeriana, pe o anumita ruta, intr-o perioada determinata de timp);

accesibilitatea, existand posibilitatea transportului la preturi rezonabile a marfurilor si calatorilor;

confortabilitatea

siguranta, transportul aerian dovedindu-se a fi in ultimii ani, cel mai sigur mod de transport , avand in vedere raportul dintre numarul de accidente si volumul traficului anual pe plan mondial.

Aeronavele pot fi exploatate in regim de linie (prin curse regulate stabilite pe baza unui orar de zbor, facut public) si in curse neregulate (charter), efectuate in baza contractelor incheiate intre compania de transport aerian si beneficiarii care doresc exploatarea pentru o perioada determinata de timp a aeronavelor primite in chirie.

Institutii internationale in domeniul transportului aerian

Cea mai importanta institutie internationala in domeniut transportului aerian este Organizatia Internationala a Aviatiei Civile (I.C.A.O.), care este o organizatie interguvernamentala, cu sediul la Montreal, in Canada. ICAO este incepand din 1947 o agentie specializata a Natiunilor Unite, pe probleme care tin de transportul aerian.

Aceasta institutie internationala a luat fiinta cu ocazia Conferintei de la Chicago din decembrie 1944, ocazie cu care s-a adoptat si o Conventie internationala multilaterala, cunoscuta sub numele de "Conventia de tranzit", in care se face referile la "libertatile aerului", pe care partile si le acorda reciproc si care sunt:

dreptul de survol, fara aterizare pe teritoriul unui stat semnatar;

dreptul de a ateriza fara scopuri comerciale (escale tehnice, aprovizionare cu carburanti) pe teritoriul unui stat semnatar;

dreptul de a debarca calatori, marfa si posta luate de pe teritoriul statului a carei nationalitate o are aeronava;

dreptul de a lua pasageri, marfa si posta din alt stat semnatar al Conventiei, daca sunt destinate statului caruia ii apartine aeronava;

dreptul de a transporta calatori, marfa si posta catre/din trete tari.

O alta institutie internationala (care reuneste companiile de transport aerian din diverse tari) care a luat fiinta la Havana, in Cuba este Asociatia Internationala a Transporturilor Aeriene (I.A.T.A.). Membri cu drepturi depline ai acestei asociatii internationale sunt companiile de transport international aerian din diversele tari care sunt semnatare ale Conventiei de la Chicago, iar societatile de transporturi aeriene interne au numai statut de membri asociati.

Principalele obiective ale IATA sunt:

promovarea unui trafic aerian sigur, regulat si eficient, dezvoltarea relatiilor comerciale si punerea in valoare a cailor de navigatie ariana;

promovarea unui trafic aerian sigur, regulat si eficient, dezvoltarea relatiilor comerciale si punerea in valoare a cailor de navigatie ariana;

promovarea cooperarii dintre companiile de transport aerian international;

promovarea cooperarii cu ICAO si cu alte organizatii internationale interesate in faciltarea si promovarea transportului aerian international.

Potrivit conditiilor de expediere ale IATA, teritoriile survolate sunt impartite in trei zone de trafic, pentru fiecare zona existand cate o conferinta de trafic (conferinte care adopta hotarari privind tarifele de transport care se vor practica ). Acestea sunt:

zona I-America de Nord, America de Sud si insulele adiacente acestora;

zona II-Europa, Rusia europeana, Africa, Orientul Mijlociu, inclusiv Iranul, la care se adauga insulele adiacente acestora;

zona III-Asia si insulele din Oceanul Pacific.

Contractul de transport aerian international, primirea marfurilor la transport, executarea sa si raspunderea transportatorului

Marfurile pot fi admise la tansport daca indeplinesc urmatoarele conditii:

sa figureze pe lista marfurilor admise la transport;

sa nu prezinte riscuri pentru aeronava, celelalte marfuri si sa nu incomodeze pasagerii (in cazul transporturilor mixte);

sa fie cantarite la predare si sa fie insotite de toate documentele necesare;

sa fie ambalate intr-un ambalaj corespunzator, care sa asigure integritatea incarcaturii in timpul manipularilor;

coletele sa aiba mentionate pe ele numele si adresa expeditorului si destinatarului;

sa fie admise la aeoport in cadrul orelor stabilite de catre transportator;

compania de transport aerian fiind in drept sa refuze o expeditie la transport numai in situatii exceptionale, cand:

transportul este anulat/suspendat de catre organele de stat competente pe motive tehnice sau meteorologice;

transportul este interzis pe motive ce tin de securitatea zborului si a a incarcaturii;

transportul nu se poate efectua din cauza ca aeronavele care sunt disponibile nu corespund naturii marfurilor care fac obiectul transportului.

Marfurile periciloase, animalele vii sau cele care necesita o atentie speciala pot fi admise la transport numai daca se indeplinesc anumite conditii, cum ar fi prezenta insotitorului.

Expeditorul/predatorul raspunde de nerespectarea conditiilor de primire a marfurilor la transport, fiind obligat sa plateasca despagubiri transportatorului aerian pentru orice cheltuieli sau prejudicii ce pot aparea ca urmare a declararii inexacte a datelor privind marcarea, greutatea si numarul coletelor, descrierea incarcaturii, precum si in cazul in care a introdus in colete a unor obiecte interzise la transport.

Expeditiile postale au o greutate mai mica de 12 kg si transportul lor se efectueaza pe baza de conventii incheiate intre transportator si unitatea postala. Transportatorul este obligat sa efectueze transporturile de marfuri in ordinea in care a primit la transport marfurile si numai in cazuri exceptionale are dreptul de a da prioritate la transport anumitor marfuri (in functie de necesitati si de natura lor specifica).

Contractul de transport international aerian de marfuri imbraca forma scrisorii de transport aerian (Airway Bill), care dovedeste ca marfa a fost primita in vederea transportului sau si dovedeste incheierea contractului de transport aerian, precum si conditiile transportului. Scrisoarea de transport aerian este intocmita in 3 exemplare originale si se preda carausului o data cu marfa. Primul exemplar se remite transportatorului, al doilea se remite destinatarului si insoteste marfa, iar al treilea este semnat de catre transportator dupa primirea marfii la transport si se remite expeditorului.

Expeditorul raspunde de exactitatea mentiunilor din scrisoarea de transport aerian si de orice paguba care a fost suferita de caraus sau de alta persoana (fata de care este angajata raspunderea transportatorului aerian) din cauza declaratiilor inexacte sau incomplete. Expeditorul trebuie sa anexeze la scrisoarea de transport aerian toate documentele necesare pentru a se putea indeplini formalitatile vamale, administrative sau fiscale, fiind raspunzator fata de caraus pentru orice    prejudiciu care ar putea rezulta din lipsa, neregularitatea acestor documente sau lipsa unor mentiuni din ele, iar transportatorul nu este obligat sa verifice daca aceste documnte sunt exacte si/sau complete.

Modificarea contractului de transport aerian se poate face de catre expeditor, prin retragerea marfii pe aeroportul de plecare sau de destinatie, fie oprind-o in timpul unei escale pe acel aeroport, fie predand-o (la destinatie sau in timpul unei escale) altui destinatar decat cel indicat initial, fie sa o inapoieze la aeroportul de plecare (daca prin aceasta nu se vor aduce prejudicii transportatorului sau altor beneficiari de transport), cu obligatia de a suporta toate cheltuielile care rezulta din aceste dispozitii.

Daca destinatarul nu poate fi gasit sau daca refuza marfa, expeditorul poate sa dispuna de marfa asa cum s-a indicat mai sus.

Daca marfa a fost pierduta sau daca intr-un termen de 7 zile de la momentul la care marfa trebuia sa soseasca la destinatie, destinatarul are dreptul sa-si valorifice drepturile care rezulta din contractul de transport, transportatorul aerian fiind raspunzator pentru daunele aparute in caz de distrugere, pierdere sau avariere a marfii, daca aceste evenimente au avut loc in timpul calatoriei aeriene, in timpul in care marfurile se aflau in aeroport (intr-un depozit sau la bordul unei aeronave) sau in caz de aterizare in afara unui aeroport. Transportatorul aerian mai raspunde si pentru pagubele care rezulta din intarzierea transportului marfii respective.

Transportatorul aerian nu raspunde daca poate face dovada ca a luat toate masurile care puteau fi luate pentru a se inlatura prejudiciile sau daca acestea nu puteau fi luate, precum si daca pierderea rezulta datorita naturii marfii transportate.

In cazul transportului aerian international de marfuri, raspunderea transportatorului este limitata la suma de 250 franci/kg (1 franc=in acest caz cu o unitate monetara formata din 65,6 mg aur cu titlu 0,900 aur fin) , cu exceptia cazului in care expeditorul, in momentul in care a predat marfa la transport a facut o declaratie de interes special la livrare (platind o taxe suplimentara).

In cazul in care marfurile sunt avariate, dertinatarul poate sa inainteze in scris catre transportatorul aerian un protest, in cel mult 14 zile de la date la care a primit marfa, iar daca este vorba de o intarziere, protestul poate fi inaintat intr-un termen de 21 de zile de la data la care destinatarul a primit marfa.

Tarife aplicabile in transportul aerian international de marfuri

Taxele de transport si cele accesorii de la aeroportul de plecare, pana la aeroportul de sosire sunt suportate de catre expeditor sau de catre destinatar. Cele mai utilizate conditii de livrare in cazul utilizarii transportului aerian sunt urmatoarele:

franco fabrica, destinatarul suportand cheltuielile cu deplasarea marfii spre aeroportul de plecare, taxele accesorii si taxele de transport, precum si cheltuielile cu deplasarea pana la domiciliul sau;

franco aeroport de plecare, expeditorul avand in sarcina sa cheltuielile de transport pana la aeroportul de plecare si taxele accesorii de pe acest aeroport, toate celelalte cheltuieli si taxe fiind din acest moment in sarcina destinatarului;

franco aeroport destinatie, cand expeditorul suporta toate cheltuielile pana in aeroportul de destinatie (cu exceptia taxelor vamale, daca in contract nu s-a specificat alt fel).

Taxele de transport se calculeaza in conformitate cu tarifele in vigoare la data emiterii scrisorii de transport aerian. Pentru marfurile generale, IATA prevede un minim de taxare/expeditie (M), tarife pentru greutati pana la 45 kg (N) si tarife pentru greutati mai mari de 45 kg (Q), acestea descrescand proportional cu cresterea greutatii marfii.

Principalele forme de plata a taxelor de transport si accesorii sunt:

charges prepaid (CP), expeditorul platind taxele care sunt cunoscute pentru intregul parcurs, cele accesorii de pe aeroportul de plecare si de destinatie (iar alte taxe care apar in timpul transportului vor fi suportate de catre destinatar, daca expeditorul nu a facut o mentiune pe fracht prin care sa metioneze ca si le ia in sarcina sa);

charges collet (CC), taxele de transport si cele accesorii de la aeroportul de plecare si de sosire fiind suportate de catre destinatar;

cash on delivery (COD), ultimul transportator incasand de la destinatar, pe langa taxele de transport si accesorii si contravaloarea marfii.

Principalele tarife practicate pe baza reglementarilor internationale oficiale stabilite in cadrul sistemelor tarifare multilaterale sau care se convin pe o baza bilaterala sunt:

tarife pentru transportul marfurilor cu curse charter, efectuate la cererea beneficiarilor interni si externi (exprimate in USD/ora de zbor);

tarife pentru inchirierea de aeronave romanesti in cont strain (tarifele sunt exprimate in USD/ ora de zbor, tinand seama si de concurenta);

tarife pentru excedentul de bagaje la transportul de calatori prin curse regulate (exprimate in valuta/ kg de marfa, in functie de distanta de la aeroportul de plecare si pana la destinatie);

tarife de magazinaj, care se aplica in cazul in care intr-un termen de 5 zile de la data sosirii marfii pe aeroportul de destinatie, beneficiarii nu ridica coletele (se percep pentru fiecare zi calendaristica inceputa, crescand progresiv);

tarife pentru manipularea mesageriilor

tarife pentru intocmirea scrisorii de transport aerian (percepandu-se o suma forfetara pentru fiecare fracht intocmit).

    Autoevaluare:

Care sunt avantajele transportului aerian?

Care sunt principalele institutii internationale care privesc transportul aerian si care este sediul lor?

Care sunt mentiunile principale din contractul de transport aerian de marfuri (fracht)?

Rezumatul acestei sectiuni:

In acest capitol se prezinta in prima parte avantajele celui mai sigur mod de transport de pasageri, dintre care cea care se remarca chiar de la prima vedere este rapiditatea.

In privinta transportului de marfuri, transportul aerian ofera servicii si in acest domeniu, dar trebuie retinut faptul ca este cel mai scump mod de transport si din aceasta cauza marfurile care pot fi transportate pe calea aerului trebuie sa aiba o valoare suficient de mare sau sa fie de o urgenta deosebita-ziarele-pentru ca expeditorul sa recurga la alegerea acestui mod de transport.

Intre partile la contractul de transport international de marfuri pe calea aerului se incheie un contract de transport (fracht aerian), in care se mentioneaza clauze privind datele privind partile la contract, privind marfurile care vor fi transportate si conditiile de transport.

O parte a acestor conditii de transport priveste tarifele care se aplica in transportul aerian international. Cele mai utilizate conditii de livrare sunt: franco fabrica, franco aeroport de plecare si franco aeroport de destinatie.

Txele de transport vor fi calculate in functie de tarifele care sunt in vigoare la data emiterii frachtului aerian, iar principalele forme de plata a taxelor de transport si accesorii sunt: CP (Charges Prepaid), CC (Charges Collet) si COD (Cash on Delivery).

Referate propuse:

ICAO si rolul sau.

IATA si rolul sau.

EUROCONTROL si rolul sau.

Studii de caz propuse pentru acest capitol:

Precizati care sunt pasii de parcurs in vederea efectuarii unui transport de marfa pe calea aerului in trafic international.

Probleme propuse spre rezolvare:

  1. Sunteti in urmatoarea situatie: trbuie sa expediati o cantitate de 45 de kg. de medicamente cu avionul. Care sunt formele de plata a taxelor de transport si accesorii pentru care puteti opta?

Bibliografie:

www.icao.org

www.iata.org.

www.eurocontrol.org

www.jaa.org

Intrebari de autoevaluare:

  1. Care este modalitatea principala prin care se stabilesc tarifele care se aplica in transportul international aerian de marfuri?


C. Alexa, op. cit., pag. 60

ibidem, pag. 61

ibidem, pag. 67

ibidem, pag. 68

ibidem, pag. 62

ibidem, pag. 73



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2616
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved