Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Coacazul negru

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Coacazul negru

Ribes nigrum L.

Fam.Saxifragaceae

Subfam.Ribesoideae



Coacazul negru (casis) este un arbust tipic, tufele traiesc 15-20 ani, sunt alcatuite din 15-25 tulpini care cresc din zona coletului. Tulpinile care pornesc din zona coletului au inaltimea de 1,0-1,5 m, ramificate in partea superioara. Potentialul de rodire maxim este la tulpinile de 2-5 ani.

Fructul este o baca ce poate atinge 1,5-1,6 grame, are forma globuloasa-ovala, de culoare neagra. La maturitatea deplina prezinta in varf un rest din periantul florii (fig.29).

Pulpa fructului este incolora sau verzuie, cu gust acru sau slab dulceag, cu aroma specifica, puternica. In fiecare fruct se gasesc 20-30 seminte mici cu tegumentul exterior mucilaginos, iar cel interior, dur.

Coacazul negru este originar din zona deluroasa si submontana a Europei si Asiei. In prezent se cultiva pe toate continentele, dar peste 85% din productie se obtine in Europa. |ari mari cultivatoare sunt: Polonia, Germania, Cehia, Anglia, Slovacia, Austria etc.

  Judetele cu pondere in cultura coacazului in Romania sunt: Cluj, Bihor, Mures, Suceava.

Soiurile de coacaz se deosebesc greu intre ele deoarece fructele acestora, dupa aspectul exterior sunt foarte asemanatoare. Diferentierile sunt legate de momentul de maturare, de lungimea ciorchinilor, marimea boabelor (bacelor), productivitate.

Dupa perioada de maturare, soiurile de coacaz se impart in:

  • soiuri cu maturare timpurie: Record, Joseni 17- incepand cu prima decada a lunii iunie:
  • soiuri cu maturare mijlocie: Tsema, Tenah, Blackdown, Cotswold Cross, Bogatar ;
  • soiuri tarzii :Tinker.

Din frunze, varfuri de lastari si fructe se prapara medicamente si ceaiuri pentru boli gastrointestinale, hepatobiliare, renale, cardiovasculare etc. Din frunze si lastari se extrag substante colorante.

Valoarea alimentara a coacazelor este ridicata deoarece acestea contin: 9,5g% zaharuri, 2,1 g% acizi, 0,9 g% proteine,56,8 mg% Ca, 4,5 mg% Fe, 35 mg% P, 314 mg%K, 2,8 mg% Na, 3,5 mg% Zn, 1,5 mg% Cu, 3,4 mg% Cl, 0,01 mg% Fl, 0,1 mg% vitamina A, 0,06 mg% vitamina B1 si 0,01 mg% vitamina B2. Continutul mediu de vitamina C al coacazelor negre este de 150 mg% ( mai mare decat al lamailor).

Coacazele negre se consuma in stare proaspata, congelate sau prelucrate sub forma de suc, sirop, compot, marc, marmelada, gem, jeleu, lichior, vin etc. Se utilizeaza la aromatizarea produselor lactate, la pregatirea supelor, salatelor de fructe s.a.

Pentru fabricarea gemurilor, coacazele negre se recolteaza in momentul cand bacele din varful ciorchinelui nu sunt complet coapte. Cele destinate congelarii sau prepararii sucurilor, se culeg la deplina maturitate.

Obisnuit, coacazele se recolteaza cu rahis, pe timp racoros si uscat, direct in ambalajele care ajung la beneficiar.

Coacazele negre recoltate la inceputul maturarii se pot pastra in incaperi racoroase timp de 8-10 zile, iar in depozite frigorifice, la temperatura de 0 oC si 90% umiditate relativa, chiar si o perioada de 35 zile.

Fructele destinate congelarii se vor pastra timp foarte scurt, pentru gem si compot circa 3-4 zile, iar pentru suc si sirop, timp mai indelungat. Dupa 7-8 zile de pastrare in conditii normale, fructele isi pierd din aroma si gust si scad in greutate.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1909
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved