Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Coacazul rosu

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Coacazul rosu

Ribes rubrum L.

Fam.Saxifragaceae

Subfam.Ribesoideae



Coacazul rosu se prezinta sub forma de tufa, cu mai multe tulpini inalte de 1,0-1,5 m. Ramurile tufei isi mentin capacitatea de rodire timp de 5-8 ani, dar sub aspectul productivitatii, cele mai valoroase sunt ramurile de 3-5 ani.

Inflorescenta este un racem relativ lung, format din 5-27 flori mici, de culoare verzuie.

Fructul este o baca de culoare rosie, alba sau rozalie, cu nuanta caracteristica soiului. Marimea bacelor spre varful ciorchinelui, de obicei, scade usor (fig.30). Pielita bacei este in toate cazurile neteda, mai mult sau mai putin transparenta si puternic lucioasa. In baca se gaseste un numar mic de seminte (in general 5).

Coacazul este o specie intensiva si precoce, cu potential mare de productie.

Majoritatea productiei mondiale provine din Europa, cantitatile mai mari fiind obtinute in Germania, Polonia, Austria, Cehia, Slovacia, Norvegia, Ungaria, Franta etc.

In tara noastra, coacazul rosu ocupa suprafete mici in cultura pura (in judetul Satu-Mare). Se cultiva insa in curtile si gradinile familiale in aproape toate judetele tarii, fiind cu pretentii agrotehnice mai mici decat coacazul negru.

In 100 grame de fructe se gasesc in medie : 7g zaharuri, 1,2 g acizi, 0,7 g proteina, 0,7 g cenusa, 39,8 mg Ca, 4,5 mg Fe, 35 mg P, 187 mgK, 7,6 mgNa, 3,5 mg Zn, 1,5 mg Cu, 3,8 mg Cl, 0,01 mgFl, 0,06 mg vitamina A, 0,04 mg Vitamina B1, 0,03 mg vitamina B2, 30 mg vitamina C, precum si cantitati remarcabile de vitamina PP si B6.

In conditiile tarii noastre, foarte multe soiuri de coacaz rosu din sortimentul mondial se pot cultiva fara probleme deosebite, insa, potrivit listei oficiale din anul 1996, estet admis la inmultire un numar restrans de soiuri.

Maturarea fructelor incepe in decada I a lunii iunie cu soiul Rosu timpuriu, continua cu soiurile Abundent, Margaritar (alb), Joncleer van Tets, Red Lake si se incheie cu soiul Houghton Castle, la sfarsitul lunii iunie, inceputul lunii iulie.

Coacazele rosii se valorifica in stare proaspata ca fructe de desert sau ca materie prima pentru congelare si prelucrare. Se pot obtine pulpa si marc din coacaze, dulceata, gem, marmelada, compot, suc, sirop, jeleu, vin, otet etc. Sucul se poate transforma in suc sterilizat, in racoritoare, in peltea, in sirop si in bauturi alcoolizate.

Coacazele rosii destinate consumului proaspat si pentru congelare se recolteaza la maturitatea deplina. Pentru fabricarea gemului se recolteaza cand, pe varful ciorchinelui, bacele nu sunt inca bine colorate, iar cele destinate transformarii in suc, se recolteaza la maturitate deplina, cand randamentul in suc este mare.

Coacazele recoltate la inceputul maturarii se pastreaza 8-10 zile fara pierderi deosebite, in incaperi racoroase. In depozite frigorifice, la 0 oC si 90% umiditate relativa, coacazele rosii se pastreaza timp de 7 saptamani.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1735
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved