Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Murul

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Murul

Rubus caesius L.

Fam.Rosaceae

Subfam.Rosoideae



Murul este un semiarbust cu partea subterana perena si cu tulpini care dureaza 2 ani: in primul an tulpinile se dezvolta vegetativ, iar in anul al doilea fructifica, apoi se usuca.

Tulpinile la mur sunt foarte lungi, atingand la unele soiuri 7-8 m, care cresc in lungime si grosime pana toamna tarziu.

Murele sunt fructe apocarpice, cu multe drupeole asezate in jurul unui receptacul conic (fig. 28), care la maturitate se desprinde impreuna cu fructul. Numarul drupeolelor la un fruct variaza de la 32 la 109 si fiecare contine o samanta. Forma fructului este conica, cilindrica sau sferica. Culoarea, in general, este neagra cu luciu, acoperita de pruina. Sunt si soiuri cu fructe de culoare rosie sau rosu inchis.

Maturarea incepe in iulie si dureaza, in functie de soi, pana la sfarsitul lunii octombrie.

In cultura sunt soiuri cu tepi si fara tepi, preferandu-se cele din urma.

Suprafete de tip comercial s-au infiintat in SUA, Anglia, Olanda si Bulgaria.

In Romania, murul s-a introdus in cultura in anul 1979, cand s-au infiintat primele plantatii comerciale la Baiculesti, Bilcesti, Maracineni si Floresti.

Amplasarea culturii trebuie sa se faca cu mare grija, deoarece la temperaturi de - 12 oC -15 oC, tulpinile de mur sunt afectate in proportie de 70-100%. Zone favorabile culturii murului sunt in judetele Valcea, Gorj si partea sudica si centrala a

judetului Mehedinti.

Dintre soiurile introduse si cultivate in tara noastra se mentioneaza urmatoarele:

- soiuri fara ghimpi: Thornfree (cu fruct mare, sferic, cu drupeole strans sudate intre ele si aderente la receptacul, de culoare neagra, lucioasa), Ewergreen, Loganberry, Boisenberry, Smoothstem;

soiuri cu ghimpi: Darrow, Comanche, Cherokee.

Fructele de mur contin in medie 6 g% zahar, 1,2 g% proteine, 1,0 g% grasimi, 4 g% celuloza, 0,5 g% cenusa (Ca-290 mg%, K-190 mg%, Na-30 mg%), 17,0 mg% vitamina C, 0,27 mg% vitamina A si 0,9 g% aciditate titrabila (acid malic).

Murele fiind fructe sensibile la transport si pastrare, se utilizeaza in majoritatea cazurilor sub forma de produse prelucrate: sirop, gem, peltea, dulceata, lichior, compot, marmelada etc.

Murele se remarca prin gust dulce-acrisor si culoare ce dau un aspect comercial deosebit produselor prelucrate.

Fructele intrunesc la maximum insusirile de gust specifice soiului in momentul cand se desprind usor, ceea ce corespunde inceputului coacerii depline. Ele se recolteaza pe timp racoros, uscat sau dimineata dupa ce s-a ridicat roua, conditii care asigura o pastrare mai buna si pe o perioada mai lunga. In zonele mai reci, murele se recolteaza o data pe saptamana, iar in cele calde, din 4 in 4 zile.

In plantatiile mari din unele tari s-a trecut la recoltarea cu combine speciale care prin vibrare desprind fructele coapte, care sunt trecute printr-un curent de aer pentru indepartarea frunzelor, apoi sunt prinse de aripi colectoare si depozitate in recipiente de 3-4 kg. Recoltarea cu masina se repeta la 5-6 zile.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1557
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved