Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


Piersicul

Pomicultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Piersicul

Persica vulgaris Mill.

Fam. Rosaceae

Subfam. Prunoideae



Piersicul este o specie pomicola valoroasa, ocupand locul 7 pe glob, dupa portocal, bananier, mar, mango, ananas si par. In Romania, este a treia specie, dupa mar si prun, ca importanta economica si perspectiva de cultivare.

Importanta acestei specii rezulta din avantajele care motiveaza cultura: precocitatea, productivitatea, inexistenta periodicitatii de rodire, valoarea alimentara si terapeutica.

Piersicul este un pom cu ritm foarte rapid de crestere in primii ani de la plantare, care devine moderat o data cu intrarea pe rod, astfel ca dimensiunile coroanei, la deplina maturitate raman in limita de 4 - 5 m in diametru (fig. 21).

La piersic, florile pot fi de tip rozaceu sau campanulat in functie de soi.

Fructele sunt drupe foarte variate ca marime, forma, culoare, epoca de coacere, pubescenta a pielitei, aderenta samburelui sau gust.

 

  Pe plan mondial, principala zona de cultura este Europa (43,7 %), apoi America (22 %) si Asia (16,2 %).

  In Europa, cele mai mari tari cultivatoare sunt: Italia, Franta, Grecia si Spania, iar pe celelalte continente se remarca S.U.A., Argentina, China, Japonia, Turcia.

In tara noastra cele mai mari productii se obtin in judetele Constanta, Bihor, Timis, Dolj, Olt, Arad si Ialomita.

Pe plan mondial, s-a extins cultura a trei categorii de piersici:

- piersici propriu - zise cu pielita pubescenta si sambure neaderent;

- nectarine cu pielita glabra;

- pavii, piersici destinate industrializarii cu pielita pubescenta si samburele in general aderent.

Un aspect avantajos, pentru industria de prelucrare este faptul ca piersicile se recolteaza pe o lunga perioada a sezonului de vara - toamna.

Astfel, din grupa piersicilor propriu - zise, recoltarea incepe in decada a II-a a lunii iunie cu soiul Madeleine Pouyet, continua cu Springold, Springcrest, Cardinal, Collins, Jerseyland, Redhaven, Splendid, Southland, Congres, Jerseyglo, Triumf, Victoria, Flacara si se incheie cu Superb de toamna in decada I - a II-a a lunii septembrie.

Nectarinele au o perioada mai mica de esalonare a maturarii, incepand cu soiul Cora (decada a III-a a lunii iunie), continuand cu Delta, Romaner 2, Crimsongold, Nectared 2, Independence, Nectared 4, Flavortop si incheind cu Fantasia in decada a III-a a lunii august.

Soiurile de pavii (piersici pentru industrializare) sunt mai putine la numar, cu maturare din decada a III-a a lunii iunie pana in decada a II-a a lunii septembrie. cele mai raspandite soiuri de pavii sunt: NJC 108, Loring, Vesuvio, Babygold 5, Babygold 6, Veteran, Vivian, Fortuna.

Piersicile sunt foarte apreciate ca fructe proaspete sau prelucrate: dulceturi, compoturi, gemuri, fructe deshidratate, congelate, extracte aromate pentru bauturi racoritoare, sucuri, nectare, distilate, rachiuri s.a.

Piersicile sunt indicate in cura hepatica, ateroscleroza, amelioreaza hipertensiunea arteriala, obezitatea si afectiunile renale.

Detasabilitatea pulpei de pe sambure este o caracteristica de importanta tehnologica, fructele cu sambure aderent putand fi prelucrate numai cu masini speciale.

La piersic, fructele ajung la maturitate esalonat, in 7 - 10 zile. Din aceasta cauza, recoltarea se realizeaza in 2 - 3 reprize. Maturitatea de recoltare se considera a fi momentul in care fructele au ajuns la marimea, forma si pigmentatia caracteristice soiului.

Nectarinele se coloreaza in rosu cu mult inainte de coacere, de aceea alegerea momentului optim de recoltare este mai dificil, cand devin moi in apropierea punctului stilar. Nectarinele sunt si mult mai perisabile, ele suporta mai greu transportul si manipularile.

Atat piersicile cat si nectarinele se recolteaza evitandu-se lovirea sau presarea lor, mai ales la cele cu pulpa alba, care sunt foarte sensibile.

Piersicile si nectarinele destinate compotului se recolteaza la maturitatea de livada, cand culoarea de fond a virat spre galben, iar in zona punctului stilar nu se inregistreaza inmuierea pulpei.

Fructele destinate deshidratarii, gemului, se recolteaza in faza maturitatii de consum, in care gustul, aroma, structura si textura sunt optime. Recoltarea se realizeaza manual pentru piersici si nectarine. Paviile pot fi recoltate cu vibratorul.

Compozitia chimica a piersicilor este prezentata in tabelul 10.6.

Tabelul 10.6

Principalele componente chimice din piersici la 100 g parte comestibila

(dupa Vieru R. si colab.,1981)

Substanta

U.M.

Limite de variatie

Apa

g

Zaharuri

g

Proteine

g

Grasimi

g

Celuloza

g

Substante minerale

g

Calciu

mg

Magneziu

mg

Potasiu

mg

Sodiu

mg

Fosfor

mg

Vitamina C (acid ascorbic)

mg

Vitamina A (caroten)

mg

Vitamina B1

mg

Vitamina B2

mg

Vitamina B6

mg

In lunile iulie - august cand temperatura este ridicata, este necesara preracirea fructelor. Pentru pastrarea temporara se va realiza in depozit o temperatura de - 0 + 1,5 oC, cu o umiditate a aerului de 85 %. In atmosfera controlata (3 % O2, 5 % CO2 si 92 % N) piersicile se pot pastra 40 - 50 zile.

Calitativ, piersicile trebuie sa corespunda SR 3156 - 1995.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2316
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved