Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Activitate cu ajutorul fisei de instruire programata in lectia ,,Compozitia chimica a materiei vii’’ la clasa a IX – a

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micActivitate cu ajutorul fisei de instruire programata in lectia ,,Compozitia chimica a materiei vii’’ la clasa a IX – aInformatii, explicatii, modelari, aplicatii practice si sarcini de lucru

Unitatea de lucru nr. 1

,,Compozitia chimica a materiei vii – generalitati’’

1. Citeste informatiile biologice de mai jos!

In celule se gasesc peste 60 de elemente chimice , dintre care, C, H, O, N, P si S sunt elemente de baza. Acestea se combina si formeaza substante anorganice si organice. Substantele anorganice sunt reprezentate de apa si saruri minerale, iar cele organice de glucide, lipide, proteine, acizi nucleici.

2.Rezolva itemii corespunzatori acestei unitati de lucru! 

3.Verifica – ti raspunsurile date cu cele corecte din fisa! 4.Daca ai rezolvat corect itemii, treci la parcurgerea urmatoarei unitati de lucru !

Unitatea de lucru nr. 2

,,Apa si sarurile minerale’’

1. Citeste informatiile biologice de mai jos!

Apa ocupa la majoritatea celulelor in jur de 60 % din masa celulara. Ea este principalul solvent si mediul de dispersie al diferitelor substante. Apa ia parte la transportul substantelor in celula si la numeroase reactii chimice. Continutul de apa al diferitelor celule variaza foarte mult. Substantele minerale sunt prezente in solutie sub forma de ioni sau intra in diverse combinatii cum sunt: clorurile, carbonatii, fosfatii (de Ca, Na, Mg etc.). Ele impregneaza unele membrane (Ca, Si), polarizeaza membranele celulare (Na, K, Cl), schimba starea fizica a protoplasmei etc.

2.Aplicatii practice

Incalzeste intr – o eprubeta cateva seminte sau o bucata de carne proaspata. Ce observi pe peretii eprubetei ?

Calcineaza intr – un creuzet cateva boabe de grau, frunze uscate sau fragmente de os. Ce reprezinta cenusa alba ramasa dupa calcinare ?

3.Rezolva itemii corespunzatori acestei unitati de lucru!

4.Verifica – ti raspunsurile date cu cele corecte din fisa!

5.Daca ai rezolvat corect itemii, treci la parcurgerea urmatoarei unitati de lucru !

Unitatea de lucru nr. 3

,,Glucidele si lipidele’’

1. Citeste informatiile biologice de mai jos!

Glucidele au rol nutritiv, energetic si uneori plastic. Se gasesc in cantitati mai mari in celulele plantelor decat in celulele animalelor. Dintre glucidele complexe fac parte si :

amidonul – cea mai importanta substanta de rezerva din celulele vegetale;

glicogenul – substanta de rezerva din celulele animale, bacterii si ciuperci;

celuloza – substanta din structura peretelui celular la plante.

Lipidele sunt cea mai importanta sursa de energie. Ele

se gasesc sub forma de emulsii, iar uneori sunt depozitate in cantitati mari in diferite celule (celulele adipoase, celulele din semintele de rapita, de floarea – soarelui etc.

2. Aplicatie practica

Incalzeste intr – o eprubeta, deasupra flacarii unei eprubete, suc de fructe ! Adauga reactivul Fehling ! Ce observati ?

Aceasta este o reactie de colorare specifica glucidelor.

3.Rezolva itemii corespunzatori acestei unitati de lucru!  4.Verifica – ti raspunsurile date cu cele corecte din fisa!

5.Daca ai rezolvat corect itemii, treci la parcurgerea urmatoarei unitati de lucru !Unitatea de lucru nr. 4

,,Proteinele’’

1.Citeste informatiile biologice de mai jos!

Proteinele sunt substante cu molecule mari ce se gasesc in celula intr – o proportie mai mare decat celelalte substante organice. Ele constituie elementul de constructie al materiei vii. Ele participa si la alcatuirea membranelor celulare impreuna cu lipidele; de asemenea, au rol energetic, regleaza diferite activitati, transporta unele substante etc.

Proteinele sunt formate din aminoacizi. Se cunosc 20 de aminoacizi, aceiasi la plante si animale.

Exemple de proteine: clorofila (din cloroplaste), cheratina (din par, unghii si coarne), miozina si actina (din muschi), colagenul (din oase), hemoglobina (din sange) etc.

Enzimele sunt substante proteice care determina sensul, viteza si succesiunea proceselor mwetabolice din celule. Fiecare enzima actioneaza numai asupra unei anumite substante numita substrat.

2.Rezolva itemii corespunzatori acestei unitati de lucru!  3.Verifica – ti raspunsurile date cu cele corecte din fisa!

4.Daca ai rezolvat corect itemii, treci la parcurgerea urmatoarei unitati de lucru !

Unitatea de lucru nr. 5

,,Acizii nucleici’’

1. Citeste informatiile biologice de mai jos!

Acizii nucleici sunt substante macromoleculare, polinucleotidice. Un nucleotid reprezinta combinatia dintre o baza azotata, un zahar si un rest de acid fosforic. Sunt doua tipuri de acizi nucleici: ADN si ARN. Bazele azotate sunt purinice – adenina (A) si guanina (G) si pirimidinice – timina (T) si citozina (C) in ADN si citozina (C) si uracil (U) in ARN. Zaharul este reprezentat de o pentoza – riboza la ARN si deoxiriboza la ADN. ARN are in mod obisnuit structura monocatenara, iar ADN are structura bicatenara, deoarece prin proprietatile sale de complementaritate structurala, A dintr – o catena se uneste prin legaturi de hidrogen cu T dintr – o a doua catena, iar G cu C.Cele doua catene complementare ale macromoleculei de ADN sunt spiralizate una in jurul celeilate si aceasta macromolecula a fost comparata cu o scara in spirala. Ordinea bazelor azotate in ADN reprezinta inscrierea informatiei ereditare  (informatiei genetice) in aceasta macromolecula. Aceasta ordine a bazelor azotate din ADN determina ordinea aminoacizilor in proteine.

2.Pe baza documentarii efectuate anterior, identifica si noteaza pe modelul ADN componentele acestuia.

Fig. 10 Modelul ADN

3.Rezolva itemii corespunzatori acestei unitati de lucru!  4.Verifica – ti raspunsurile date cu cele corecte din fisa! 

Itemi

Unitatea de lucru nr. 1

,,Compozitia chimica a materiei vii – generalitati’’

Completeaza urmatorul text lacunar.

In celule se gasesc peste 60 de elemente chimice , dintre care, ………………………sunt elemente de baza.

Substantele anorganice sunt reprezentate de ………………….…si…………………….., iar cele organice de glucide, ……………………., proteine,………………….

Unitatea de lucru nr. 2

,,Apa si sarurile minerale’’

Completeaza urmatorul text lacunar.

Apa este principalul solvent si mediul de ……………………al diferitelor substante. Apa ia parte la ……………………substantelor in celula si la numeroase ……………………chimice. Substantele minerale sunt prezente in solutie sub forma de ….…………………sau intra in diverse combinatii cum sunt: clorurile, ………………….…., …………………….(de Ca, Na, Mg etc.).

Unitatea de lucru nr. 3

,,Glucidele si lipidele’’

Completeaza urmatorul text lacunar.

Glucidele au rol……………………, ………………..si uneori plastic. Se gasesc in cantitati mai mari in celulele ………………….. decat in celulele…………………. Lipidele sunt cea mai importanta sursa de ………………

Unitatea de lucru nr. 4,,Proteinele’’

Completeaza urmatorul text lacunar.

Proteinele constituie elementul de ……………………al materiei vii. Ele participa si la alcatuirea ……………………. Celulare impreuna cu lipidele; de asemenea, au rol energetic, regleaza diferite activitati, ……………………unele substante etc.

Proteinele sunt formate din…………………

Enzimele sunt substante proteice care determina………………..…., viteza si …………………… proceselor metabolice din celule.

Unitatea de lucru nr. 5

,,Acizii nucleici’’

Completeaza urmatorul text lacunar.

Un nucleotid reprezinta combinatia dintre o baza azotata, un ……………………si un rest de…………………… Sunt doua tipuri de acizi nucleici: ………………….…si………………..….. Bazele azotate sunt …………………….– adenina (A) si guanina (G) si…………………….– timina (T) si citozina (C) in ADN si citozina (C) si uracil (U) in ARN. Zaharul este reprezentat de o pentoza - …………..…………la ARN si ……………………la ADN. ARN are in mod obisnuit structura ……….….……….. catenara, iar ADN are structura ……………………catenara.

Raspunsuri la itemi

Unitatea de lucru nr. 1

,,Compozitia chimica a materiei vii – generalitati’’

In celule se gasesc peste 60 de elemente chimice , dintre care, C, H, O, N, P si S sunt elemente de baza.

Substantele anorganice sunt reprezentate de apa si saruri minerale, iar cele organice de glucide, lipide, proteine, acizi nucleici.

Unitatea de lucru nr. 2

,,Apa si sarurile minerale’’

Apa este principalul solvent si mediul de dispersie al diferitelor substante. Apa ia parte la transportul substantelor in celula si la numeroase reactii chimice. Substantele minerale sunt prezente in solutie sub forma de ioni sau intra in diverse combinatii cum sunt: clorurile, carbonatii, fosfatii (de Ca, Na, Mg, etc.).

Unitatea de lucru nr. 3

,,Glucidele si lipidele’’

Glucidele au rol nutritiv, energetic si uneori plastic.

Se gasesc in cantitati mai mari in celulele plantelor decat in celulele animalelor. Lipidele sunt cea mai importanta sursa de energie.

Unitatea de lucru nr. 4

,,Proteinele’’

Proteinele constituie elementul de constructie al materiei vii. Ele participa si la alcatuirea membranelor celulare impreuna cu lipidele; de asemenea, au rol energetic, regleaza diferite activitati, transporta unele substante, etc.

Proteinele sunt formate din aminoacizi.

Enzimele sunt substante proteice care determina sensul, viteza si succesiunea proceselor mwetabolice din celule.

Unitatea de lucru nr. 5

,,Acizii nucleici’’

Un nucleotid reprezinta combinatia dintre o baza azotata, un zahar si un rest de acid fosforic. Sunt doua tipuri de acizi nucleici: ADN si ARN. Bazele azotate sunt purinice – adenina (A) si guanina (G) si pirimidinice – timina (T) si citozina (C) in ADN si citozina (C) si uracil (U) in ARN. Zaharul este reprezentat de o pentoza – riboza la ARN si deoxiriboza la ADN. ARN are in mod obisnuit structura monocatenara, iar ADN are structura bicatenara.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2515
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site