Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

Caracteristici ale mijloacelor tehnice de instruire

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micCaracteristici ale mijloacelor tehnice de instruire

Cele mai importante caracteristici ale mijloacelor tehnice de instruire, care le confera valoai pedagogica si, totodata anumite limite in utilizare, sunt urmatoarele:

Flexibilitatea sau adaptabilitatea, reprezinta trasatura care se refera la posibilitatile de adaptare necesitatile de moment. Exemple:- pe folia de celuloid se poate scrie, desena, sterge sau pastra cele scrise pentru zilele urmatoare

- cu retroproiectorul poate lucra atat profesorul, cat si elevii, el are, deci, un grad de flexibilitate apropiat de c al tablei de scris.

Generalitatea reprezinta o proprietate asociata flexibilitatii si se refera la posibilitatea de a codifica diferite forme, informatiile mesajelor transmise spre receptorul uman.

Exemplu: Calculatoarele electronice au un indice sporit de generalitate fata de film sau oricare alt mijloc audio-vizual. Ele redau procese evoluand in timp, redau ad-hoc dinamica proceselor si fenomenelor, efecte sonore etc. Pentru ca filmele didactice sa raspunda acestei exigente, ele trebuie multiplicate, iar pentru orice modificare a procesului este necesara producerea unui nou film.

Paralelismul este proprietatea care se refera la posibilitatea utilizarii simultane a aceluiasi mijloc, in mai multi, scopuri sau de catre mai multi utilizatori, in aceeasi unitate de timp. Exemple:

- hartia este resursa cea mai utilizata, fiind firesc ca fiecare elev sa utilizeze propriul caiet de notite
- calculatoarele electronice pot fi utilizate simultan, de catre mai multi elevi, in mai multe scopuri: asimilare de cunostinte, aplicare, verificare, evaluare, fixare, consolidare etc.

Accesibilitatea este o proprietate a mijloacelor tehnice determinata de complexitatea lor si de usurinta cu care ele pot fi utilizate. Fireste, cu cit un mijloc tehnic este mai complex, cu atat accesul utilizatorilor depinde in mai mare masura de programe speciale de instruire pentru cunoasterea si manuirea aparatelor.

Siguranta in functionare este reprezinta o caracteristica aflata in corelatie cu fiabilitatea si intretinerea si se refera la respectarea anumitor reguli si operatii la punerea in functiune, la utilizarea si la oprirea aparatelor.

Avand in vedere proprietatile mijloacelor tehnice, se poate spune ca, pentru stabilirea calitatii mijloacelor tehnice de instruire, se iau in considerare, simultan, patru categorii de factori, pe care trebuie sa-i aiba in vedere atat cei care le produc, cat si cei care le utilizeaza. Este vorba de factori pedagogici - notati cu P, tehnici - notati cu T, economici - notati cu Ec si ergonomici - notati cu Er. Astfel, calitatea mijloacelor tehnice de instruire - notata cu C^ este functie de aceste categorii de factori: Cm = f (P,T,Ec,Er).

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1860
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved