Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Modelul logocentric de instruire aplicat in lectia ,,Celula procariota''la clasa a IX - a

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micModelul logocentric de instruire aplicat in lectia ,,Celula procariota''la clasa a IX - a

In cadrul lectiei "Celula procariota", capitolul "Unitatea structurala si functionala a vietii"(clasa a IX - a), conceptele biologice ce trebuie cunoscute de catre elevi sunt: celula procariota, perete celular, plasmalema, pinocitoza, fagocitoza, citoplasma, nucleoid, mezozom, ribozomi, aparat fotosintetic, sistem vacuolar, incluziuni ergastice, metabolismul procariotelor, sciziparitate.Lectia debuteaza cu reactualizarea cunostintelor legate de procariote, notiuni studiate in clasa a V - a, si anume: etimologia conceptului de organism procariot -

gr. pro = inainte si karyon = nucleu - organisme ce nu au nucleu individualizat; tipurile de organisme procariote - bacteriile si algele albastre - verzui; diversificarea ecologica a bacteriilor - apa, aer, sol, in alte organisme; forme de bacterii - coci, bacili, spirili, spirochete, vibrioni; alcatuirea celulei bacteriene - membrana celulara, citoplasma, substanta nucleara raspandita in citoplasma; nutritia saprofita - hranirea cu substante organice din corpul cadavrelor; nutritia parazita - hranirea cu substante organice din corpul vietuitoarelor; inmultirea bacteriilor prin diviziune celulara - inmultire prin impartirea celulei in doua; importanta bacteriilor atat pentru natura, inclusiv pentru om.

Reactualizarea cunostintelor prezentate mai sus este facuta de catre profesor, prin expunere si demonstratie cu ajutorul calculatorului (unei planse) si unui CD cu alcatuirea bacteriei si forme de bacterii.

In continuare, profesorul va explica alcatuirea celulei procariote la nivelul cerintelor programei scolare pentru clasa a IX - a, folosind in paralel cu explicatia si demonstratia cu ajutorul desenului schematic al unei celule bacteriene, care este o celula procariota si realizand schema lectiei.

Se prezinta continutul informational nou: peretele celular rigid, aflat la exteriorul celulei, cu rol protector, dominant lipoproteic, cu sac mureinic; plasmalema - membrana celulara, localizata sub peretele celular, de natura lipoproteica, cu rol in reglarea schimburilor materiale dintre celula si mediul ambiant si in respiratie, care nu se poate invagina pentru a forma vezicule, prin care sa incorporeze solutii nutritive de la exterior sau particule solide - fenomenele de pinocitoza (de la gr. pinein = a bea) si fagocitoza (de la gr. fagein = a manca); citoplasma - amestec de substante minerale si organice, fara citoschelet proteic din microtubuli si microfilamente ca la celula eucariota si fara curenti plasmatici; nucleoidul - substanta nucleara raspandita in citoplasma, nedelimitata de membrana, materialul genetic fiind reprezentat de un singur cromozom = o molecula circulara de A.D.N.; mezozomi - structuri sferice, rezultate din invaginarea locala a membranei celulare, cu mare plasticitate structurala si functionala, cu rol in respiratia celulara in ancorarea moleculelor de A.D.N. etc.; ribozomii - formatiuni sferice, fara membrana, mai mici decat cei de la celula eucariota, cu rol in sinteza proteica; aparatul fotosintetic - lamele si vezicule provenite din membrana celulara, cu pigmenti fotosintetizatori; sistemul vacuolar - invaginari ale plasmalemei, care contin suc vacuolar; incluziuni ergastice produse ale metabolismului celular.Se reaminteste elevilor notiunea de metabolism studiata in clasa a VII - a - schimbul permanent de materie si energie dintre organism si mediu. Profesorul va explica intensitatea metabolismului celulei procariote, metabolizarea unor substante diverse, chiar toxice, marea plasticitate a metabolismului bacterian. Se noteaza in schema lectiei.

Cu ajutorul unui desen schematic, in continuare, profesorul va explica inmultirea prin sciziparitate - inmultire prin diviziune directa (implica formarea unui sept de diviziune).

Activitatea elevilor in aceasta lectie consta in audierea conceptelor explicate de profesor, in observarea imaginilor din CD sau a plansei demonstrate, in efectuarea schemei lectiei si a desenelor schematice realizate de profesor, in elaborarea de raspunsuri pentru intrebarile adresate de profesor pe parcursul lectiei - "Care este alcatuirea celulei procariote?", "Ce insusiri prezinta metabolismul celulei procariote?", "Cum se reproduce celula procariota?" si in elaborarea concluziilor finale, sub indrumarea profesorului. Deci, activitatea elevilor este minima, lipsind efortul de redescoperire a noilor cunostinte biologice si situatiile de invatare care sa contribuie la dezvoltarea gandirii, imaginatiei, creativitatii, spiritului de echipa, comunicarii dintre elevi, interactiunilor dintre acestia etc. si care sa diferentieze activitatea individuala a elevilor, in functie de particularitatile biopsihice ale lor.

Prin intrebarile adresate elevilor si prin solicitarea stabilirii concluziilor lectiei de catre acestia, se realizeaza evaluarea formativa, evidentiindu - se gradul de atingere a performantelor scontate de catre profesor, prin obiectivele operationale stabilite in proiectarea lectiei.

Practic, rolul profesorului scade in aceasta lectie, el rezumandu - se la conceperea si distribuirea materialelor, la indicatii de utilizare a mijloacelor de invatamant programate pentru lectie, la corectarea unor greseli posibile in activitatea elevilor, la ajutor acordat unor elevi care il solicita, la efectuarea schemei lectiei etc., o mare parte din rolul lui fiind preluat de calculator si dischete, de fisele de instruire programata.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2545
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved