Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

PROIECT DIDACTIC CLASA: a XII-a Limba si literatura romana Caracterizarea personajului Ilie Moromete din romanul postbelic, Morometii de Marin Preda

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micPROIECT DIDACTIC

SCOALA: Grup Scolar Economic-AdministrativLOCALITATEA: Piatra-Neamt

PROFESOR:

OBIECTUL: Limba si literatura romana

TIPUL LECTIEI: Predare si sistematizare

SUBIECTUL LECTIEI: Caracterizarea personajului Ilie Moromete din romanul postbelic, Morometii de Marin Preda.

CLASA: a XII-a

I. INAINTE DE A INCEPE LECTIA:

Se aleg cele mai adecvate metode pentru realizarea planului de caracterizare a personajului principal al romanului Morometii, Ilie Moromete, care trebuie sa cuprinda elemente din fisa-tip de caracterizare a unui personaj literar (vezi anexa 1) si pentru activizarea elevilor, astfel incat sa participe activ in numar cat mai mare la ora.

Se studiaza notiunile teoretice invatate, fisa-tip de caracterizare a unui personaj literar
si aplicatiile facute pentru alte opere literare in timpul semestrului si se concluzioneaza ca au fost suficiente si bine sistematizate, iar elevii nu ar trebui sa aiba probleme in a realiza acest lucru.

v     MOTIVATIA:

Lectia este foarte importanta intrucat este o lectie de predare-invatare in care se realizeaza planul de caracterizare a personajului Ilie Moromete, plan care va fi dezvoltat acasa de catre elevi intr-un eseu structurat. Marin Preda este scriitor canonic, obligatoriu pentru bacalaureat. La subiectul de tipul III exista 4 variante in care elevii trebuie sa realizeze caracterizarea personajului intr-un roman postbelic, variante care pot fi ilustrate cu romanul Morometii de Marin Preda (vezi anexa 2).

v     COMPETENTE GENERALE:

1. Utilizarea corecta si adecvata a limbii romane in diferite situatii de comunicare;

2. Comprehensiunea si interpretarea textelor;

4. Argumentarea orala sau in scris a unor opinii in diverse situatii de comunicare;

v     COMPETENTE SPECIFICE:

1.3. Folosirea adecvata a strategiilor de comunicare orala in monolog si dialog, in vederea realizarii unei comunicari eficiente si personalizate;

1.4. Utilizarea adecvata a tehnicilor de redactare, in vederea realizarii unei comunicari eficiente si personalizate;

2.2. Compararea, pe baza unor criterii clar formulate, a unor viziuni despre lume, despre conditia umana sau despre arta reflectate in textele studiate;

2.3. Compararea propriei interpretari a textelor studiate cu altele, realizate de colegi sau de critici si istorici literari;

3.2. Integrarea cunostintelor privind limba si literatura romana intr-o viziune coerenta asupra culturii romanesti.

v     COMPETENTE DERIVATE:

Ø      Stabilirea locului personajului in opera;

Ø      Identificarea tipologiei personajului;

Ø      Evidentierea statului social;

Ø      Explicarea semnificatiei numelui;

Ø      Identificarea elementelor care contureaza portretul fizic si a modalitatilor de caracterizare;

Ø      Identificarea elementelor care contureaza portretul moral si a modalitatilor de caracterizare;

Ø      Interpretarea simbolului salcamului;

Ø      Relevarea naturii personajului (evolueaza sau nu);

Ø      Relevarea caracterului de noutate adus de personaj;

Ø      Compararea opiniilor critice.

v     VALORI SI ATITUDINI

Ø      Cultivarea interesului pentru lectura si a placerii de a citi, a gustului estetic in domeniul literaturii;

Ø      Stimularea gandirii autonome, reflexive si critice in raport cu diversele mesaje receptate;

Ø      Cultivarea unei atitudini pozitive fata de comunicare si a increderii in propriile abilitati de comunicare;

Ø      Abordarea flexibila si toleranta a opiniilor si a argumentelor celorlalti.

v     CONDITII PREALABILE:

Elevii cunosc etapele realizarii unei caracterizari deoarece au primit la inceputul anului scolar o fisa-tip de caracterizare a unui personaj pe care au aplicat-o si la alte personaje studiate, deci ar trebui sa se descurce cu succes la o noua aplicatie. De asemenea, au avut de extras exemple cu citate semnificative pentru caracterizarea personajului atunci cand au intocmit The Student Jurnal Handout (vezi anexa ).

De asemenea, am vizionat in prealabil filmul Morometii si am decis sa vizionez impreuna cu elevii secventa taierii salcamului - secventa fundamentala pentru intelegerea intrigii, intrucat continutul se potriveste cu obiectivele mele, secventa nu este prea lunga (secventa este decupata si pe https://www.youtube.com/watch?v=SEkrzAxbqfY). Am asigurat cele mai bune conditii fizice pentru vizionare, am competentele tehnice necesare pentru a opera cu echipamentul.

v     EVALUARE:

Observare sistematica a activitatii la clasa.

Jurnalul reflexiv.

v     STRATEGII DIDACTICE:

Metode si procedee didactice: exercitiu de spargere a ghetii, termenii-cheie initiali, brainstorming, lucrul in echipe, conversatia, metoda audio-vizuala, problematizarea, horoscopul etc.

v     MANAGEMENTUL RESURSELOR SI AL TIMPULUI:

Timp de lucru: 2 ore.

Materiale didactice:

 • manualul (Eugen Simion (coordonator), Limba si literatura romana, manual pentru clasa a XII-a, Editura Corint, Bucuresti, 2007),
 • Marin Preda, Morometii, Editura Cartea Serv, Bucuresti, 2006;
 • Nicolae Manolescu, Arca lui Noe, Editura Gramar, Bucuresti, 2002;  
 • Nicolae Manolescu, Literatura romana postbelica. Proza. Teatrul, vol. II, Editura Aula, Brasov, 2001.
 • C.D. cu filmul Morometii;
 • P.C., videoproiector, ecran;
 • The Student Jurnal Handout;
 • fise cu citate extrase din text;
 • fise cu descriptorii zodiilor;
 • imagini cu actorul Victor Rebengiuc care il interpreteaza pe Ilie Moromete in filmul regizat de Stere Gulea inserate in Prezentarea Power Point cu personajele din romanul Morometii;
 • Prezentare Power Point cu imagini pentru semnul zodiacal Taurul;
 • caiete, tabla, creta.

II. DESFASURAREA LECTIEI PROPRIU-ZISE:

v     EVOCAREA

Exercitiu de spargere a ghetii (ice breaking): Profesorul si elevii se prezinta spunandu-si prenumele si caracterizandu-se cu un adjectiv care incepe cu aceeasi litera cu care incepe prenumele (Eu sunt Catalina si sunt calma; Eu sunt Ana si sunt atenta etc.).

Elevii sunt determinati, cu ajutorul metodei termenii-cheie initiali, profesorul scrie pe tabla cuvintele fisa-tip de caracterizare. Printr-un brainstorming, elevii sunt determinati sa isi aminteasca elementele cuprinse intr-o caracterizare, raportarea facandu-se prin intrebari frontale. Cu ajutorul unei prezentari Power Point sunt reamintite tipurile de personaje din romanul Morometii, despre care s-a discutat ora anterioara (centrale: Ilie Moromete; secundare: Cocosila, Dumitru al lui Nae, Tudor Balosu, Nicolae, Catrina, Ilinca, Tita, Nila, ga Maria; episodice: Traian Pisica, Udubeasca, Scamosu, Jupuitu; dupa Nicolae Manolescu: informatorii - Parizianu si reflectorii - Ilie Moromete in volumul I si Nicolae Moromete in volumul al II-lea; tipuri de tarani: bogati: Balosu, Aristide; de conditie mdie: avand fiecare lotul sau de pamant: Moromete, Botoghina; saraci: Tugurlan, Birica; personaje-tip: tipul contemplativului - Moromete, revoltatul - Tugurlan, orgoliosul - Victor Balosu, natangul - Nila, ambitiosul - Aristide, coltosul - Praschiv etc.)

v     REALIZAREA SENSULUI se interfereaza cu REFLECTIA

Tot prin activitate frontala, se ia fiecare element al fisei-tip de caracterizare si se aplica in cazul personajului Ilie Moromete. Se incepe cu elementele din introducere: Ilie Moromete ilustreaza un alt tip de taran decat literatura predecesorilor lui Marin Preda deoarece apartine altui moment istoric, lumii taranesti interbelice si contrazice opinia lui Eugen Lovinescu, conform careia taranul nu are complexitate sufleteasca si nu poate fi protagonist de roman.

 • Tipologia personalului: personaj central/ principal/ protagonist, complex, rotund, individual, uman, adult, masculin, reflector etc.
 • Statutul social: pater familias, taran de conditie medie, cu o familie numeroasa, hibrida, cu copii proveniti din doua casatorii.
 • Semnificatia numelui: numele unui sfant, destul de frecvent folosit pentru a numi taranii; individualizat si printr-o porecla de catre un copil revoltat ca a taiat salcamul Nea Patanghele.

Pentru indicarea elementelor care trebuie analizate pentru cuprins, respectiv pentru portretul fizic, elevii furnizeaza citatul din primul volum: ,,Era cu zece ani mai mare decat Catrina (contingent'911, facuse razboiul) si acum avea acea varsta intre tinerete si batranete cand numai nenorociri sau bucurii mari pot schimba firea cuiva." (caracterizare directa facuta de narator).

In vederea conturarii portretului moral, elevii vor viziona timp de 10 minute scena taierii salcamului (metoda audio-vizuala), deosebit de importanta, intrucat salcamul reprezinta in lumea vegetala, ceea ce Moromete reprezinta pentru lumea satului, fiind un fel de axis mundi. Inainte de inceperea vizionarii elevilor li se furnizeaza un set de intrebari asupra caruia trebuie sa se concentreze, pentru ca vizionarea sa fie activa, si nu pasiva.

 • Ce personaje din familia lui Ilie Moromete apar in secventa vizionata?
 • Care sunt relatiile dintre personaje?
 • Care este efectul filmarii numai fetei lui Ilie Moromete in prim-plan?
 • Ce sugereaza prim-planul cu salcamul?
 • Ce senzatie ti-a produs muzica in scena taierii salcamului?
 • Ce registre stilistice ai remarcat?
 • Daca ai fi fost regizor, ce actor ai fi ales pentru rolul lui Ilie Moromete?
 • Explica in ce consta analepsa (flash-back)?

Dupa vizionare, se va analiza semnificatia simbolului salcamului - elevii au avut de citit in prealabil studii critice de Eugen Simion si Niolae Manolescu si prezinta informatiile pe care le-au gasit in timpul documentarii:

,,Salcamul . are valoare premonitorie. El reprezinta unitatea, trainicia Morometilor, fiind in lumea obiectelor ceea ce reprezinta tatal in viata familiei. E un arbore cu autoritate, dominator, un punct stabil de referinta. Fara el, Moromete arata bicisnic Prabusirea lui anunta un sfarsit, o destramare, o modificare de ierarhii in lumea Morometilor. O data cu taierea arborelui incepe si declinul familiei, anticipat in acest chip de o drama in lumea vegetala Arborele este simbolul verticalitatii, un element axial (axul lumii), arhetipul puterii, un simbol, totodata phalic E cu alte cuvinte, un personaj ca oricare altul si, daca apropierea nu scandalizeaza, am putea spune ca salcamul in discutie este dublul vegetal a lui Moromete. Destinul unuia este anticipat de destinul celuilalt."

Tot elevii trebuie sa furnizeze exemple pentru a ilustra anumite trasaturi ale personajului (detasat si nelinistit, iubitor de taclale si insingurat, inteligenta, ironia, umorul, sociabilitatea, simtul moral; are timpul si placerea de a glumi, sta de vorba, contempla miscarea celorlalti tarani ai satului; faptul ca are pamant ii da un sentiment de siguranta de confort, de aceea cand are timp liber se intalneste cu prietenii, citeste si comenteaza ziarul, se amuza pe seama celor naivi; exista mereu o distanta intre ceea ce gandeste si ce spune; adunarea din poiana lui Iocan ,,acest banchet spiritual taranesc" etc.) si mijloace de caracterizare (caracterizare indirecta care reiese din fapte, comportament, limbaj, in relatie cu celelalte personaje etc.).

Tot acum este momentul sa prezinte raspunsurile la intrebarile lansate de profesor inaintea vizionarii secventei. Autocaracterizarea este ilustrata cu replica spusa medicului - crezul lui Moromete: ,,Domnule, eu intotdeauna am dus o viata independenta."

La sfarsit, se foloseste metoda horoscopului, o metoda distractiva care vizeaza dezvoltarea vocabularului elevilor, acestia isi insusesc destul de multe neologisme. Elevii primesc fise cu descriptorii tuturor zodiilor (vezi anexa 4), lucreaza in perechi si trebuie sa stabileasca in ce semn zodiacal il incadreaza pe Ilie Moromete. Li se atrage atentia ca prin folosirea metodei horoscopului se identifica elemente ale portretului moral si ca trebuie sa opteze pentru semnul zodiacal unde se potrivesc majoritatea trasaturilor (de exemplu, Ilie Moromete poate fi incadrat in zodia taurului: tenace, stoic, prudent, inflexibil, conventional, incapatanat, rigid, valoare: hotarare; pericol: posesiv). E posibil sa nu se potriveasca chiar toti descriptorii. De asemenea, li se mentioneaza ca nu trebuie sa comita greseala sa scrie intr-o caracterizare ca Ilie Moromete este in zodia, acesta fiind doar un mod interactiv de a identifica portretul moral. Profesorul prezinta elevilor trei imagini care reprezinta semnul zodiacal Taurul, asamblate intr-o Prezentare Power Point.

In concluzie, se stabileste faptul ca Ilie Moromete este un personaj dinamic, prezentat in evolutie, continua sa traiasca in sculptura naiva a lui Din Vasilescu; poate fi comparat cu personajul Ion din romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, insa pentru Moromete, pamantul nu mai constituie o problema, ci plata taxelor si a ratei la banca si modul cum sa-si tina familia unita; a fost considerat un taran-filosof, fiind considerat ,,cel din urma taran in acest roman al deruralizarii satului" (N. Manolescu); ,,Din romanul unui destin, Morometii devine romanul unei colectivitati (satul) si al unei civilizatii sanctionate de istorie". (Eugen Simion)

In functie de aderarea la o opinie sau alta, se face si o dezbatere pe grupe avand ca premisa urmatoarele intrebari: Este filmul o adaptare proasta care nu se ridica la nivelul romanului sau este o capodopera?; Ce s-a pierdut si ce s-a castigat prin ecranizarea romanului?

v     EVALUARE

Jurnalul reflexiv: Elevii trebuie sa raspunda la urmatoarele intrebari, in scris, pe caiete:

 • Ce idee abordata ti s-a parut interesanta?
 • Ce dificultati ai intalnit pe traseu?
 • Daca ai putea schimba un element al stilului de predare, care ar fi acela?

In functie de feed back-ul elevilor, pe viitor, profesorul isi poate imbunatati stilul de predare-invatare-evaluare.

III. DUPA LECTIE, ACASA

v     EXTENSIA

Redactati un eseu in care sa caracterizati personajul principal al romanului Morometii de Marin Preda (aplicatia 1 din anexa 2). Elevii care au calculator acasa pot tehnoredacta tema folosind programul Microsoft Word.

Suplimentar, pentru cei talentati la desen (valorificarea teoriei inteligentelor multiple): Desenati semnul zodiacal in care l-ati inclus pe Ilie Moromete si trasati sageti unde sa scrieti descriptorii acestui semn.

AUTOEVALUARE:

P.C.-ul este o alternativa novatoare si eficienta care compenseaza unele deficiente ale manualelor (de exemplu, cromatica alb-negru). Utilizarea filmelor in procesul instructiv-educativ, in predarea literaturii romane, evita plictiseala si monotonia, oferind posibilitatea unor activitati de invatare dintre cele mai variate pentru elevi de niveluri diferite, in scopuri variate si in vederea dezvoltarii urmatoarelor competente: ascultare, scriere, vorbire, comunicare etc. Informatiile sunt multisenzoriale, amintind de sincretismul artelor.

Filmele pot fi cronofage (daca filmul ales este prea lung sau daca profesorul decide sa vizioneze intreg filmul in timpul orelor de curs). De asemenea, exista si opinia comuna ca ceva se pierde cand o carte este ecranizata, la care se adauga: riscul vizionarii unui film ca o activitate pasiva, daca vizionarea nu este urmata de o discutie; riscul ca imaginea unui personaj sa se fixeze prea puternic in mintea unui elev (poate fi si un avantaj).

Insa avantajele nu sunt de neglijat: crearea unui mediu placut si atractiv pentru procesul instructiv-educativ; furnizarea unor mostre de limba autentica si informatie culturala, permitand elevilor sa sesizeze expresia faciala, gesturile, limbajul trupului, intonatia, debitul vorbirii etc.; facilitarea vizualizarii a ceea ce citesc, astfel incat toti elevii au o experienta comuna; crearea unor modele mentale care le permit: intelegerea intrigii, identificarea personajelor, a locului de desfasurare a actiunii etc..

Avand in vedere avantajele enumerate, consider ca utilizarea acestei metode inovatoare este un real castig pentru elevii mei.ANEXA 1

FISA-TIP PENTRU CARACTERIZAREA UNUI PERSONAJ LITERAR

I.           INTRODUCERE

Date despre autor si opera

Locul personajului in opera

Stabilirea tipologiei personajului

erou/ figura/ actor/ actant;

principal (central)/ secundar/ episodic/ figurant (criteriu: locul ocupat in actiune);

protagonist/ antagonist/ spectator/ comentator (criteriu: rolul avut in actiune);

erou/ antierou;

plat (unilateral, liniar, simplu, ale carui actiuni sunt previzibile)/ rotund (complex);

realist/ romantic/ simbolic;

istoric/ fictiv/ legendar/ fabulos/ mitic/ alegoric (criteriu: raportul cu realitatea);

exceptional/ contradictoriu in romantism;

titular (eponim)/ sugerat prin titlu;

individual/ colectiv;

pozitiv/ negativ (criteriu: etic);

uman (adult; copil)/ animalier;

prezent/ absent;

feminin/ masculin;

suprapersonaj (ex. padurea spanzuratilor);

personaj-reflector (cel care participa sau numai asista la evenimente, in ipostaza unui observator care exprima punctul de vedere al naratorului si comenteaza, de pe o pozitie relativ obiectiva, actele altor personaje);

personaj-martor;

personaj-narator;

raufacator/ donator (furnizor)/ ajutor/ fata de imparat (personajul cautat) si tatal ei/trimitatorul/ falsul erou/ eroul in basm.

Statutul social (apartenenta la o anumita clasa sociala, meserie etc.; ex: intelectual, taran, aristocrat, sclav etc.)

Semnificatia numelui

II.        CUPRINS

Evidentierea portretului fizic (fizionomie, vestimentatie, varsta, mimica, gestica etc.) prin:

Caracterizare directa facuta de catre narator, de catre alte personaje (in genul epic), de catre dramaturg in didascalii (in genul dramatic);

Caracterizare indirecta;

Autocaracterizare.

Evidentierea portretului moral prin:

Caracterizare directa de catre narator sau de catre alte personaje (in genul epic), de catre dramaturg in didascalii (in genul dramatic);

Caracterizare indirecta care reiese din: meditatii interioare, ganduri, actiuni, fapte, gesturi, mediul in care personajul traieste, locuinta, relatia cu celelalte personaje, comportament, limbaj, vestimentatie, nume etc.

Autocaracterizare;

Evidentierea trasaturii dominante a caracterului si natura personajului, tipul uman pe care il reprezinta (personaj tip in realism; caractere in clasicism, construite in jurul unei singure idei sau trasaturi de caracter: avarul, arivistul etc.)

Constanta atitudinii personajului: daca pastreaza aceleasi trasaturi pe tot parcursul operei literare, daca sufera anumite modificari sau transformari evolutive, uneori spectaculoase si ce anume le determina (personaj static sau dinamic)

III.     CONCLUZIE

Locul personajului in umanitatea operei scriitorului, in contextul literaturii nationale si universale (daca a mai aparut la alti scriitori, in alte opere)

Caracterul de noutate adus de personaj

Nota: Aprecierile critice pot aparea la inceputul sau la sfarsitul unei caracterizari

ANEXA 2

Scrie un eseu de 2 - 3 pagini, despre particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un text narativ studiat, apartinand lui Marin Preda. In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

- prezentarea a patru elemente ale textului narativ, semnificative pentru realizarea personajului ales (de exemplu: actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, constructia subiectului, perspectiva narativa, modalitati de caracterizare, limbaj etc.);

- prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales, prin raportare la conflictul/ conflictele textului narativ studiat;

- relevarea principalei trasaturi a personajului ales, ilustrata prin doua episoade/ secvente narative/ situatii semnificative sau prin citate comentate;

- exprimarea unui punct de vedere argumentat, despre modul in care se reflecta o idee sau tema textului narativ in constructia personajului pentru care ai optat.

Scrie un eseu de 2 - 3 pagini, despre particularitatile de constructie a unui personaj dintr-un roman studiat, apartinand perioadei postbelice. In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

- prezentarea a patru elemente ale textului narativ, semnificative pentru realizarea personajului ales (de exemplu: actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, constructia subiectului, perspectiva narativa, modalitati de caracterizare, limbaj etc.);

- prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales, prin raportare la conflictul/ conflictele romanului studiat;

- relevarea principalei trasaturi a personajului ales, ilustrata prin doua episoade/ secvente narative/ situatii semnificative sau prin citate comentate;

- exprimarea unui punct de vedere argumentat, despre modul in care se reflecta o idee sau tema romanului in constructia personajului pentru care ai optat.

Scrie un eseu de 2 - 3 pagini, despre relatiile dintre doua personaje ale unui roman studiat, apartinand perioadei postbelice. In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

- prezentarea a patru elemente ale textului narativ, semnificative pentru constructia personajelor alese (de exemplu: tema, perspectiva narativa, actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, constructia subiectului, modalitati de caracterizare, limbaj etc.);

- evidentierea situatiei initiale a celor doua personaje, din perspectiva tipologiei in care se incadreaza, a statutului lor social, psihologic, moral etc.;

relevarea trasaturilor celor doua personaje, semnificative pentru ilustrarea relatiilor, prin raportare la doua episoade/ secvente narative ale romanului ales;

- exprimarea unei opinii argumentate despre relatiile dintre cele doua personaje, din perspectiva situatiei finale/ a deznodamantului.

Scrie un eseu de 2 - 3 pagini, despre relatiile dintre doua personaje ale unui text narativ studiat, apartinand lui Marin Preda. In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

- prezentarea a patru elemente ale textului narativ, semnificative pentru constructia personajelor alese (de exemplu: tema, perspectiva narativa, actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, constructia subiectului, modalitati de caracterizare, limbaj etc.);

- evidentierea situatiei initiale a celor doua personaje, din perspectiva tipologiei in care se incadreaza, a statutului lor social, psihologic, moral etc.;

- relevarea trasaturilor celor doua personaje, semnificative pentru ilustrarea relatiilor, prin raportare la doua episoade/ secvente narative ale textului narativ ales;

- exprimarea unei opinii argumentate despre relatiile dintre cele doua personaje, din perspectiva situatiei finale/ a deznodamantului.

ANEXA 3

THE STUDENT JURNAL HANDOUT

(Portofoliul de lectura a elevului pentru romanul Morometii de Marin Preda)

1. Romanul este alcatuit din doua volume, 3, respectiv, 5 carti, iar cartile sunt alcatuite din capitole numerotate cu cifre romane. Propune cate un titlu pentru fiecare volum, pentru fiecare carte, respectiv, pentru fiecare capitol!

2. Scrie un rezumat de cinci fraze pentru fiecare capitol!

3. Fiecare capitol privilegiaza un anumit personaj/ un eveniment.

a) Identifica personajul/ evenimentul!

b) Alege un citat reprezentativ pentru fiecare capitol si explica semnificatia acestuia!

c) Descrie calitatile si defectele personajului!/ Descrie evenimentul!

d) Intr-un paragraf, descrie rolul personajului in opera literara/ rolul evenimentului in opera literara (poate fi intriga, punctul culminant etc.)!

ANEXA 4 CARACTERIZAREA UNUI PERSONAJ CU AJUTORUL METODEI HOROSCOPULUI

BERBEC 21.03-20.04

Trasaturi

Plin de initiativa

Dinamic

Hotarat

Egoist

Extremist

Neortodox

Capricios

VALOARE: idealism

PERICOL: egoism

TAUR 21.04-21.05

Trasaturi

Tenace

Stoic

Prudent

Inflexibil

Conventional

Incapatanat

Rigid

VALOARE: hotarare

PERICOL: posesiv

GEMENI 22.05-20.06

Trasaturi

Multilateral

Altruist

Magnetic

Perspicace

Ambitios

Ambiguu

Nelinistit

VALOARE: destept

PERICOL: imprastiat

RAC 21.06-20.07

Trasaturi

Intuitiv

Analitic

Sociabil

Hipersensibil

Ostentativ

Susceptibil

Metodic

VALOARE: sensibilitate

PERICOL: nesiguranta

LEU 21.07-21.08

Trasaturi

Optimist

Vivace

Ambidextru

Arogant

Opulent

Ostentativ

Impetuos

VALOARE: magnetism

PERICOL: egoism

FECIOARA 22.08-22.09

Trasaturi

Perfectionist

Obiectiv

Analitic

Incapatanat

Precaut

Indecis

Modest

VALOARE: capacitate analitica

PERICOL: hipercriticism

BALANTA 22.09-22.10

Trasaturi

Intuitiv

Logic

Estetic

Temperat

Autocompatimitor

Indolent

Indecis

VALOARE: diplomatie

PERICOL: autocompatimire

SCORPION 23.10-22.11

Trasaturi

Tenace

Intreprinzator

Pasionat

Ager. Arogant

Senzual

Nemilos

Sarcastic

VALOARE: scop

PERICOL: nemilos

SAGETATOR 23.11-20.12

Trasaturi

Neinteresat

Idealist

Profetic

Compatimitor

Risipitor

Incapatanat

Lipsit de tact

De neincredere

VALOARE: viziune

PERICOL: imprastiat

CAPRICORN 21.12-19.01

Trasaturi

Diplomatic

Pragmatic

Profund

Intreprinzator

Avar

Egoist

Materialist

Carierist

VALOARE: ambitie

PERICOL: rigiditate

VARATOR 20.01-18.02

Trasaturi

Omenos

Meditativ

Onorabil

Altruist

Lipsit de simt practic

De neinduplecat

Excentric

VALOARE: zelos

PERICOL: fanatism

PESTI 19.03-20.03

Trasaturi

Altruist

Filantropic

Compatimitor

Adaptabil

Supersensibil

Credul

Risipitor

Capricios

VALOARE: flexibilitate

PERICOL: autocompatimire
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 9031
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved