Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

PROIECT DIDACTIC LA BAZELE TEORETICE ALE DRESAJULUI - PRINCIPIILE DE BAZA ALE DRESAJULUI CANIN

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micPROIECT DIDACTIC LA BAZELE TEORETICE ALE DRESAJULUITema: PRINCIPIILE DE BAZA ALE DRESAJULUI CANIN

OBIECTIVE:

La incheierea acestei teme participantii:

vor cunoaste cele cinci principii de baza ale dresajului;

vor fi in masura sa puna in practica principiile de baza ale dresajului in scopul atingerii obiectivelor finale ale programului de dresaj.

DURATA: 50 minute

LOCATIA:

Sala de pregatire de specialitate

PLANUL TEMEI:

KNOW - HOW

REPETITIA

RABDAREA

RECOMPENSAREA

CORECTIA

PRINCIPIILE DE BAZA ALE DRESAJULUI CANIN

Sunt cinci principii de baza care se aplica aproape tuturor metodelor de dresaj canin. Pentru a avea succes, conductorii cainilor de serviciu trebuie sa inteleaga foarte bine aceste principii si modul in care sunt aplicate.

Cea mai buna modalitate de a sublinia importanta acestor principii este aceea de a afirma ca obiectivele finale ale oricarui program de dresaj sunt indeplinite prin punerea in aplicare a acestor principii.

1.KNOW-HOW

Know-how-ul reprezinta cel mai fundamental si mai important dintre aceste principii. Un conductor incepator trebuie sa stie exact cum sa indeplineasca fiecare exercitiu inainte de a-l putea indeplini corect.

In fiecare etapa a procesului de instruire, este descris tiparul sau succesiunea de operatiuni, modul de realizare a acestora, precum si obiectivele care trebuie indeplinite. Conductorul trebuie sa cunoasca fiecare metoda sau tehnica, precum si modul de punere in aplicare a acestora. In cazul in care conductorul nu cunoaste procedurile de dresaj sau este neglijent in aplicarea acestora, rezultatele se vor reflecta neindoios si asupra performantelor cainelui.

In multe situatii, instructorul (dresorul) poate presupune ca o anumita metoda sau procedura ii este cunoscuta conductorului si, in consecinta, nu o mai explica in detaliu. Cand se intampla acest lucru, cainele poate invata gresit si orice erori necesita ore de antrenament pentru corectare. Prin urmare, este esential ca instructorul sa cunoasca rutina unui anumit exercitiu, inainte de a incepe sa lucreze cu cainele.

2.REPETITIA

De vreme ce cainele invata prin asociere, repetitia este principiul cel mai important prin care cainele deprinde modul de indeplinire a unor noi sarcini si isi imbunatateste performantele. Este esential ca un caine sa repete exercitiile de cat mai multe ori, pana in momentul in care dobandeste performantele asteptate. Desi cainele invata prin asociere si repetitie, la un moment dat isi poate pierde interesul daca unul dintre exercitii este practicat prea des in cursul unei perioade scurte.

Pierderea interesului survine in momentul in care cainele se plictiseste de indeplinirea repetata a unor sarcini. Prin urmare, este foarte important ca exercitiile de antrenament sa fie planificate cu grija, astfel incat sa fie placute pentru caine, dar sa si reprezinte o provocare pentru el. Aceasta este cheia succesului!

De asemenea, pe masura ce cainele se apropie de faza finala a dresajului initial, in cursul unei zile de dresaj trebuie combinate mai multe etape. Astfel, cainele este expus mai multor medii si indeplineste exercitii diferite. In acest fel, se mentin motivatia si interesul cainelui.3.RABDAREA

Una dintre cele mai importante caracteristici ale conductorului este rabdarea. Experienta a dovedit ca atunci cand cineva se afla in postura de instructor, iar pierderea rabdarii este evidenta, nu numai ca poate crea confuzie, dar nici nu se intampla nimic constructiv. Exact aceeasi situatie se va crea si in cazul in care instructorul nu are rabdare la antrenarea unui caine.

Atitudinea unui conductor poate limita capacitatea cainelui. Daca trebuie obtinut un succes, este esential atunci ca conductorul sa poata dovedi un auto-control complet.

4.RECOMPENSAREA

Pe baza acestui principiu al dresajului, cainelui i se transmite ca a facut bine ceea ce i s-a comandat de catre conductor. Aduceti-va aminte, cainele invata prin asociere. Prin urmare, de fiecare data cand cainele indeplineste cu succes o anumita sarcina, chiar daca indeplinirea acesteia dureaza mai mult decat se anticipa, cainele trebuie "laudat".

In momentul in care cainele este laudat, el simte ca ceea ce a facut este corect; astfel, cainele devine mai nerabdator si motivat pentru a indeplini din nou sarcina respectiva. Aceasta este consecinta unui sistem eficient de recompensare. Exista mai multe metode de recompensare a cainelui (numai cele utilizate in cadrul programului de dresaj pentru depistarea drogurilor (al Serviciului Vamal) vor fi discutate).

In cursul etapelor initiale ale dresajului, conductorul trebuie sa recompenseze cainele in mod frecvent, fizic sau verbal, prin mangaierea cainelui sau printr-o bataie usoara sau prin cuvinte de lauda.

De vreme ce fiecare caine este diferit, iar nivelul de sensibilitate al acestora difera, fiecare conductor trebuie sa aprecieze modul in care cainele trebuie laudat. De asemenea, tot prin aceasta forma de lauda, se poate obtine o legatura apropiata intre conductor si caine. Dezvoltarea unei legaturi stranse intre caine si conductor este esentiala, aceasta nu trebuie sa fie totusi exagerata, pentru ca animalul poate deveni dependent.

Desi cainele trebuie recompensat pentru sarcinile pe care le indeplineste corect, acesta trebuie si corectat in cazul in care nu-si indeplineste sarcinile corect.

5.CORECTIA

De vreme ce cainii nu pot distinge binele de rau, atunci asocierea dintre recompensa si corectie constituie singura modalitate de invatare. In cazul in care un caine nu isi indeplineste corect o anumita sarcina, corectia trebuie sa fie aplicata imediat. In mod normal, admonestarea exprimata pe ton aspru sau printr-o smucitura a lesei ar trebui sa fie suficienta.

De asemenea, momentul administrarii corectiei este factorul cel mai important. Cainele nu poate conecta o mustrare cu o eroare pe care a comis-o in urma cu cateva minute sau chiar secunde inainte de corectie. Corectia este eficienta numai daca animalul o asociaza cu o greseala.

Daca exista orice intarziere intre greseala si administrarea corectiei, atunci corectia trebuie evitata pentru ca ar fi inutila si ar dezorienta cainele.

Un caine nu trebuie corectat pentru stangacie sau incetineala manifestate in procesul de invatare. In aceste situatii, corectiile incetinesc procesul de invatare al cainelui, in loc sa il accelereze.

De multe ori, cainele comite anumite greseli care i se datoreaza conductorului. Prin urmare, este esential ca conductorul sa transmita cainelui exact ce se doreste din partea lui. In orice etapa a dresajului pentru depistarea drogurilor, conductorul trebuie sa se controleze si sa nu aplice cainelui corectii severe. Orice corectie severa administrata in cursul acestor exercitii poate cauza un regres al performantelor cainelui.

In mod normal, singura corectie care ar trebui administrata este admonestarea verbala. Cu toate acestea, datorita diferitelor nivele de sensibilitate, fiecare caine trebuie tratat si abordat individual.

In orice situatie, trebuie sa va amintiti urmatoarele: spiritul de observatie, rabdarea, autocontrolul, discretia si sincronizarea sunt esentiale in administratia unor corectii adecvate.

Conductorul nu trebuie niciodata sa loveasca animalul cu un obiect, cu piciorul sau cu palma, asa cum nu trebuie sa administreze corectii sau pedepse gratuite unui caine.

RC 303/1641-2005; ML/PM; 1 EX

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1575
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved