Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Gradinita

UTILIZAREA COMPUTERULUI CA INSTRUMENT AL RELATIEI DIRECTE ELEV-PROFESOR IN PROCESUL DE PREDARE INVATARE

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai micUTILIZAREA COMPUTERULUI CA INSTRUMENT AL RELATIEI DIRECTE ELEV-PROFESOR IN PROCESUL DE PREDARE INVATARE

Computerul ar trebui sa fie prezent permanent in orice sala de clasa, inlesnind cadrului didactic munca de indrumare si pregatire a elevilor.In scoala, computerul ar putea deveni un instrument didactic pentru realizarea activitatilor din clasa. De exemplu o profesoara de limba si literatura romana poate utiliza un imagini legate de un text literar, elevii trebuind, de exemplu sa recunoasca personajele si sa le caracteriezeze. O alta deschidere pe care o poate oferi computerul este in domeniul dezvoltarii creativitatii elevilor: aparitia unui nou personaj si cerinta de a construi povestirea pornind de la aceasta premisa. In domeniul stiintelor exacte aplicabilitatea computerului in procesul didactic se amplifica, pornind de la prezentarea sumara a unor concepte si cerinta de a face grupari, relationari dupa anumite criterii, etc.

O alta dimensiune a I.A.C. este ce a Internetului. Din punctul de vedere al formarii  elevilor cu ajutorul Internetului avem: comunicare, invatare si stocare a informatiei.

COMUNICARE. Doresc sa subliniez inca de la inceput ca nu este vorba despre simpla comunicare cu ajutorul email-ului (electronic mail) ce realizeaza legatura intre un utilizator si alt utilizator, ci despre o comunicare prin intermediul unei pagini de Web. Acesta reprezinta un alt mod de comunicare cu elevii. Daca la o lectie predata profesorul nu are prea multe instrumente de masura a receptiei realizate de elev, in cazul unei pagini de Internet masura se poate realiza foarte simplu prin numarul de accesari ale paginii. In plus avantajul acestei metode este acela de patrundere a profesorului intr-un domeniu in care elevul, la ora actuala este, practic, lasat singur. Daca am putea reusi sa provocam elevii sa realizeze ei insisi pagini de Internet deja inseamna ca din utilizatori pasivi ai internetului i-am transformat in utilizatori activi, care-si exprima ideile.

INVATAREA. Acum catva timp, un mod de aprofundare a cunostintelor elevilor se realiza prin cercurile stiintifice. Astazi, din diferite motive ponderea acestora a scazut. Un mod de a le revitaliza este de realizare a unei pagini de Web pentru pagini de discutii. La ora actuala, exista asa ceva pe Internet sub forma unor grupuri de discutii in care initiatorul unui astfel de grup, propune o tema si asteapta de la oricine este dornic diferite remarci pe acea tema. Opiniile ce le considera mai interesante sunt puse pe pagina. Cred ca este momentul sa deschid o paranteza: desigur se poate pune problema ca realizarea unei pagini poate fi ceva complicat sau costisitor. La ora actuala acest lucru este posibil de realizat cu costuri minime. Exista diferite pagini pe Internet unde se pot realiza pagini personale urmand doar instructiunile ce apar pe monitor. Desigur aceste pagini nu vor fi la un nivel grafic deosebit, dar nu atractia prin forma este scopul acestor pagini.Ultima dimensiune a Internetului pe care doresc sa o prezint este aceea de STOCARE A INFORMATIEI. Am sa revin la exemplul cu cercurile stiintifice. Sa presupunem ca in urma unor teme propuse s-a epuizat intr-o oarecare masura tema propusa. Atunci se poate realiza o alta pagina prin care se pot prezenta rezultatele acestor discutii. Prezentarea in sine poate fi un mod prin care invatam elevii, studentii sa stocheze informatia. Pentru ca in afara de stocarea informatiei sub forma bruta, text scris, putem prezenta si alte mijloace: prin diagrame, prin prelucrarea statistica a datelor.

Cele prezentate mai sus se refera la o aplicabilitate directa in procesul de invatamant a unui computer. Insa de multe ori aceasta modalitate ramane doar la un nivel experimental, intrucat la ora actuala cerinta ca in fiecare clasa sa existe un numar minim de computere pentru desfasurarea  unor aplicatii ca un mod de comunicare intre elev si profesor, ramane doar la nivelul unei dorinte ce este aproape imposibil de realizat ca si dezideratul ca fiecare elev sa aiba acasa un computer.

O alta dimensiune a muncii profesorului este cea despre care se vorbeste mai putin: cea de analiza a rezultatelor elevilor. De aceea, in acest curs prezint si o serie aplicatii ce se pot realiza cu ajutorul computerului in domeniul analizei muncii elevilor


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1452
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site