Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Poezii si cantece

GRADINITA-INSTITUTIE CIRCUMSCRISA EDUCATIEI FORMALE PENTRU COPIII INTRE 3 SI 7 ANI

Gradinita



+ Font mai mare | - Font mai mic



GRADINITA-INSTITUTIE CIRCUMSCRISA EDUCATIEI FORMALE PENTRU COPIII INTRE 3 SI 7 ANI

Sistemul de invatamant din Romania cuprinde, ca prima treapta a sa, institutiile de educatie prescolara. Acestea sunt institutii autonome: gradinite cu conducere proprie, sau institutii dependente managerial de cele in care se realizeaza invatamantul general obligatoriu. Ca institutii autonome gradinitele sunt de trei categorii:



gradinite cu orar normal cu un program de 4 ore care realizeaza numai partea explicit educationala;

gradinite cu orar prelungit cu un program de 8 ore; acestea asigura, pe langa activitatile instructiv educative si asistenta sociala pe durata unei zile de activitate;

gradinite cu orar saptamanal, care realizeaza zilnic cele 4 ore de activitati educative conforme programei invatamantului prescolar dar asigura asistenta sociala a copiilor nu doar pe durata a 8 ore ci pe intreg parcursul saptamanii. Ele se adreseaza familiilor care, datorita unor circumstante particulare nu pot avea grija de copil pe durata saptamanii de lucru.

In structura institutiei prescolare exista o organizare pe paliere de varsta dupa cum urmeaza:

Ø         grupa mica cuprinzand copii intre 3 si 4 ani

Ø         grupa mijlocie cuprinzand copii intre 4 si 5 ani

Ø         grupa mare cuprinzand copii intre 5 si 6 ani

Ø         grupa pregatitoare cuprinzand copii intre 6 si 7 ani

Legea invatamantului acorda statut de obligativitate doar grupei pregatitoare, motiv pentru care se inregistreaza situatia de eterogenitate ca nivel de educatie a colectivelor din gradinita: unii copii frecventeaza toate cele patru grupe, altii se insereaza in institutia prescolara doar de la grupa mijlocie sau de la grupa mare, iar cei mai multi parcurg doar grupa pregatitoare; in aceste conditii, obiectivele generale ale acestui nivel de varsta se modifica, intr-un an trebuind sa fie refacut, in cele mai multe cazuri, handicapul de instructie (si chiar de educatie) acumulat in anii anteriori.

Se discuta inca in planul strategiei educationale locul grupei pregatitoare, conturandu-se doua pareri. Prima cauta sa fundamenteze, pe argumente legate de natura si rolul institutiei prescolare, necesitatea pastrarii grupei pregatitoare pentru scoala in contextul invatamantului prescolar si, respectiv, in cadrul institutional al acesteia. Cea de a doua, cu alt set de argumente, incearca sa stabileasca locul grupei pregatitoare in institutia scolara. Ambele pareri au argumente solide. Credem ca in momentul in care se va defini clar ce se vrea de la invatamantul prescolar, de la scolaritatea mica (in termeni de finalitati operationale corelate unor obiective bine conturate) locul grupei pregatitoare se va stabili mult mai usor. Din punctul de vedere al structurii pe categorii de activitati, gradinita isi centreaza munca avand ca nucleu activitatile obligatorii, cu continuturi delimitate ca domenii de programa scolara; acestea sunt precedate de jocurile la alegere "au activitatile pe arii de stimulare si sunt succedate de alte activitati, in si mai mare masura la alegerea copiilor. Desigur ca, in functie de tipul de gradinita, combinatorica acestor tipuri, ca si plasarea lor in orar este nuantata, pastrandu-se in centrul atentiei activitatile obligatorii'.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3197
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved