Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Casa in Orientul Indepartat

Arta cultura+ Font mai mare | - Font mai micCasa in Orientul Indepartat

Tipurile de case din India respectau in principal regiunea, climatul si traditiile locale. In sate se gaseau atat locuinte mari, cu vaste curii interioare, cat si locuinte simple cu putine camere sau chiar o singura incapere. In orase casele de mari dimensiuni erau mereu suprapopulate din cauza numarului mereu in crestere de locuitori. Existau numeroase palate, impresionante mai ales cu saracia din jur, multe dintre ele fortificate. Altele aveau in afara corpului principal de cladire numeroase cladiri auxiliare, pentru cele mai variate scopuri. Influenta europeana era foarte rar intalnita chiar si in orasele mari. In China casele traditionale din lemn au rezistat pre de milenii, casa cu o curte interioara si ziduri exterioare care o protejau era un simbol al microcosmosului societii chineze. Se gaseau si siruri de case mici, destinate celor mai saraci. La celalalt capat al scalei se aflau cladirile rezidentei imperiale, Orasul Interzis din Beijing fiind cel mai potrivit exemplu. In Japonia casa traditionala construita din lemn, si acoperita cu tigle, are o arhitectura specifica, din care de regula nu lipseste si o mica gradina. Se respecta proportiile dindesign si simplitatea eleganta. Influenta occidentala a fost mai puternica in Japonia decat in restul tarilor orientale, arhitectii niponi fiind reprezentanti importanti ai curentului modernist in arhitectura.

Casele au fost din cele mai vechi timpuri un adapost impotriva intemperiilor, un loc in care familia se simtea la ea "acasa", avand doar un scop de odihna si exuberanta. Incepand cu secolul XX rolul casei se shimba, ea fiind si un loc de relaxare si birou, datorita tehnici care a facut ca lumea sa fie la o departare de buton, si diferentele de rasa si relegie sa fie inexistente intre acestii "utilizatori" ai secolului XX.

Gestionarea locuintei

O utilizare a automatizari locuintei este ca se pot ajuta diferite categorii sociale pentru o viata mai usoara. De aceea au aparut diferite programe cum ar fi "A imbatrani frumos acasa ": nevoia de a se bucura de o viata mai sanatoasa si de o calitate mai buna a vietii de zi cu zi pe o perioada mai lunga, cu ajutorul tehnologiei, pastrand in acelasi timp un grad ridicat de independent, autonomie si demnitate, reducand izolarea sociala frecvent la persoanele in varsta din zonele rurale, sau putin populate precum si din zonele urbane cu sprijin familiar redus.

Pentru oameni cu diferite feluri de handicapuri va fi o adevarata mana cereasca sa utilizeze minuninile tehnicii facandu-i cat se poate de independenti si autonomi. Medicina moderna va putea urmari si administra diferite tratamente bolnavilor aflati la mare departare de spital, si care nu necesita interventi chirurgicale.

Omul se va putea relaxa si lasa anumite activitati sa fie facute automat de catre "casa inteligenta", el trebuind doar sa seteze anumiti parametri pe care ii doreste sau sa aleaga uni gata presetati.Va economisi mult timp daca va lasa anumite activitati sa fie facute automat.

Cel mai mult timp il petrecem facand curat, de mancare, spalat, calcat; imaginativa ce de timp s-ar economisi daca aceste treburi ar fi facute de catre anumite "automatizari".

Locuinta va trebui perceputa si ea ca un loc "profitabil", in care nu se baga doar bani ci se si economisesc. O casa care se gestioneaza singura si care va recicla aproape orice incepand de la hartie si terminand cu aerul. Vor capata anumite "personalitati", chiar independente "subjugate" indepliniri si satifaceri placerilor noastre de zi cu zi.

Scopul automatizari locuintei este acela ca omul sa aiba mai mult timp doar pentru el in acest secol al "vitezei", in care timpul este ceva pe care nu-l mai avem si care nu poate fi stapanit doar "furat" cateva momente din el.

Va trebui ca sa scadem consumul de energie care il cere zi de zi o lucuinta printr-o mai buna utilizare a aparatelor fara timpi morti si fara pierderi de energie inutile. Din acesta cauza au aparut tot feluri de aparate cu consum redus de energie :becuri, frigidere si masini de spalat noi din clasa A si B consuma cu circa 30-50% mai putina energie electrica decat cele vechi, montarea ferestrelor termopan combinata cu perdele si atenuarea puntilor termice de contur diminueaza pierderile de caldura din locuinte cu peste 7%, inlocuirea unei centrale de caldura vechi cu una noua cu condensatie si o distributie protejata termic permite economii de peste 15 %, suplimentarea izolatiei termice a peretilor contribuie cu 10-15%, a acoperisului si planseului peste subsol cu 10-20%, iar instalarea unui termostat de ambienta progamabil cu inca 7%, un colector solar individual reduce cu pana la 50% necesarul de caldura pentru prepararea apei calde etc, care scad consumul daca sunt utilizate cu "cap". Din aceasta cauza si programele care gestioneaza "casele intelingente" sunt facute in asa fel incat sa nu ramana aprins un bec mai mult decat trebuie.

O casa ar trebui sa fie ca un joc lego, adica sa poate fi interschimbabila pentru noile tendinte ce apar in domeniu, sa se supuna toanelor noastre de moment.

Necesitate si oportunitate

Fiecare om are in grija cate o planta sau mai multe in functie de preferinte si de placeri. Aceste plante trebuiesc udate din cand in cand si de aceea apelam la prieteni cand suntem plecati sau la firme specializate. Dar daca aceasta treaba poate fi facuta automat? Un automat programabil care sa faca treaba omului in lipsa lui fara sa ceara nimic doar energie si programe.

Din acesta cauza un dispozitiv de udat plantele in lipsa proprietarilor poate fi foarte util si foarte practic si cand nu suntem plecati de acasa, netrebuind sa tinem minte cand ar trebui sa udam plantele, deci un astfel de automat ne-ar scuti de multe griji si batai de cap cand suntem plecati in concediu.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1691
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved