Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Marsilia

Arta cultura



+ Font mai mare | - Font mai mic



Marsilia



Marsilia este un oras plin de viata, inconjurat de un port vechi de 2600 de ani, cu un centru dinamic, parcuri intinse, cu un sat medieval, cartiere pentru shopping si nu in ultimul rand minunata bucatarie mediteraneana.

Daca ai o "imagine" a Marsiliei nu este de ajuns, pentru ca o vizita aici va fi o minunata surpriza. De exemplu grupul de dans folcloric L'Escolo de la Mar, fondat in 1854 de Frederic Mistrai si prietenii lui, este cel mai vechi din Franta.

Marsilia este, in principiu, un oras antic. Inceput de fenicieni pe la 600 i. Hr. (bineinteles ignorandu-i pe liguriani care deja traiau aici), preluat de greci in 540 i. Hr. si cucerit de romani acum 2000 de ani, orasul este plin situri

si artefacte antice. Marsilia este al doilea oras ca marime al Frantei, dupa capitala Paris.

Ceea ce defineste Marsilia poate fi: antichitate, bucataria mediteraneana (mancarea pescareasca), viata din port, muzeurile, istoria si nu in ultimul rand turismul. Privita din partea negativa a lucrurilor, reputatia orasului include mafia (gangsterii) si ciuma. "Reputatia" mafiei provine de la filmele frantuzesti, dar si americane ("The French Connection"), care au pus accent pe viata mafiei din Marsilia. Cat despre ciuma, aceasta a fost adusa in provincie in 1720, cand un vas cu matase si bumbac a ancorat in portul Marsiliei.

Zile de sarbatoare in Marsilia

Ziua comertului (Market Day) - in fiecare zi, in diferite parti ale orasului;

2 februarie - Fete de la Chandeleur;

15 august - pelerinaj la Notre Dame de la Garde

Gastronomia

Marsilia ar trebui sa fie cel putin capitala mancarurilor pescaresti. Cel mai renumit fel de mancare este Bouillabaisse, cu reputatie mondiala. Cele doua feluri principale oferite la restaurantele locale sunt: Bouillabaisse du Ravi si Bouillabaisse du Recheur. "Ravi" este cel mai complex si include 6 feluri de peste, iar "Du Recheur" este putin mai mic si mai usor, cu doar 3 feluri de peste. Acest fel este recomandat pentru pranz, dar chiar si asa, trebuie sa ai un apetit mare ca sa poti servi si altceva pe langa acesta.

Cele mai multe restaurante inconjoara Portul Vechi si chiar sunt cateva renumite pe aleile inguste de langa Quai du Rive Neuve.

"Moules Mariniere" (scoici) gatite aici au un gust aparte, deoarece sunt gatite cu foarte multa ceapa si "herbes de Provence".

Vinul alb "Cassis" este excelent cu mancarea de aici, iar Cassis blanc-de-blanc este cel mai bun. Acest vin atat de cunoscut si de respectat este local, produs in regiunea Cassis, la numai cativa km catre est.

La Marseillaise

Imnul national al Frantei s-a nascut la Strasbourg si a crescut la Marsilia. In 1792, in timpul Revolutiei, Rouge de Lisle, un tanar ofiter, a compus cantecul de razboi al armatei Ronului (Chant de guerre de l'Armee de Rhon). In Marsilia, in timpul unui banchet in cinstea a 500 de voluntari care fusesera trimisila Paris, cineva a cantat cantecul, care apoi a fost publicat si toata lumea l-a adoptat. Copii ale cantecului au fost date tuturor voluntarilor, care il catau de cate ori se opreau in drumul lor spre Paris, indemnand lumea sa li se alature. Marsaluind pe strazile Parisului, peste 500 de suflete cantau imnul atat de tare si de bine, cu un accentul lor de provincie. Astfel parizienii l-au indragit imediat si cantecul a devenit popular si a fost numit La Marseillaise.

Plimbarile prin oras

Oficiul de turism al Marsiliei pune la dispozitia turistilor 31 de cicuite pentru a vizita diferite parti a le orasului (istorice sau artistice). Unele circuite sunt cu autocarul, dar cele mai multe sunt pietonale cu o durata de aproximativ 2 ore fiecare.

Sunt foarte multe hoteluri in zona Portului Vechi, desi privelistea este "acoperita" de zgomotul din aceasta parte a orasului, care te face sa te trezesti dis-de-dimineata.

Cele mai multe hoteluri sunt in partea de nord a orasului (Quai du Port) si spre periferii (Quai des Beiges)

Scurt istoric al Marsiliei

Prima relatare a numelui orasului - sec. 6 i. Hr. - Massalia

Epoca preistorica

Vestigii preistorice se gasesc in pesterile cu picturi rupestre, descoperite la Grotte Cosquer de Calanque de Sormiou, la numai 10 km de centrul Marsiliei. Se estimeaza ca sunt vechi de cca 25.000 de ani.

Epoca Liguriana

Ligurianii au ocupat aceasta parte a coastei Mediteranei mult inainte de venirea grecilor din Asia Minor (Phocaean).

Epoca fenicienilor

Pe la 620-600 i. Hr., vasele feniciene au ancorat in micul golf Lacydon (acum Portul Vechi), pentru a face schimb de marfuri.

Liderul fenicienilor Protis (Pytheas Grecul) s-a casatorit cu fiica sefului tribului Ligurian. Zestrea fetei era un teritoriu care includea asa numitul Deal Garde unde in ziua de astazi este Notre Dame de la Garde. Sub conducerea lui Protis, micul oras Massalia s-a dezvoltat, astfel punand bazele Marsiliei.

Grecii

Grecii au cucerit Massalia in 540 i. Hr., dupa ce persii au distrus Phocaea. Orasul a prosperat , dezvoltandu-se ca centru de comert, facand schimb cu noile centre comerciale infiintate de greci: cetatile de pe coasta marii Mediterane ca Agde, le Brusc, Antibes, Nice si insulele Hyeres, dar si cu centrele de pe Ron: Arles si Avignon.

In urmatoarele secole, grecii au administrat Massalia ca o republica, recunoscuta drept un mare centru cultural, dar si pentru legile sale intelepte.

Massalia greceasca se intindea pe aproximativ 50 ha si includea Vechiul Port si peninsula din nordul acestuia, cu toata deschidearea la mare.

Galo-romanii

Grecii s-au aliat cu romanii in 154 i.Hr. dupa al doilea Razboi Punic.Dupa 30 de ani grecii au avut nevoie de ajutor impotriva celui mai mare trib Ligurian (Salian Francs). Raspunzand la aceasta cerere romanii au ajuns in provincie in 125 i.Hr. salvand Massalia si in acelasi timp cucerind-o.

Grecii si romanii au purtat razboiul cu tribul timp de 3 ani, inainte ca puternicii romani sa triumfe. Grecia a continuat sa detina Massalia ca republica independenta, fiind aliati cu romanii. Romanii au pus bazele Transalpine Gaul, cu cetatile Aix si Narbonne colonii romane.

Romanii

Pe la 50 i.Hr. razboiul dintre generalii romani Caezar si Pompei era in plina desfasurare iar Massalia trebuia sa-si aleaga tabara. Aceasta s-a aliat cu Pompei. Cezar cu ajutorul navelor de lupta din Arles a infrant Marsilia dupa 6 luni in 49 i. Hr.

Desi Massalia a fost jefuita de toate bogatiile, iar flota si comertul au fost dispersate la Arles, Frejus si Narbone, a ramas un oras liber. Renumita universitate greaca din Massalia era una dintre ultimele locuri din vest in care se preda greaca.

Massalia a fost activa din punct de vedere comercial dar a pierdut competitia cu Arles si Narbone deoarece flota sa a fost redusa drastic.

Crestinismul

Crestinismul a ajuns in Marsilia la sfarsitul erei romane, lasand vestigii ca de exemplu catacombele de pe Dealul Garde. Biserica a reprezentat singura autoritate reala in aceasta perioada si un cancelar a fost numit la inceputul secolului 4. In secolul 5 au fost infiintate aici 2 manastiri printer care Abbey St. Victor, care au fost primele din lumea vestica.

Evul mediu

La inceputul secolului 11 comertul s-a dezvoltat si orasul a prosperat. Marsilia a devenit republica independenta in 1214 dar a ramas independenta numai pentru 38 de ani. In 1252 Charles de Anjou a pus stapanire pe Marsilia.

Intre secolele 12-14 Marsilia a concurat cu Genova in comertul cu provizii si material de razboi pentru Cruciade. In aceasta perioada Marsilia a devenit foarte prospera, cultivand toate beneficiile detinerii unei parti din Ierusalim, unde avea propria biserica.

In 1660, regele Louis al 14-lea a ordonat daramarea zidurilor de aparare, iar cetatea si-a inceput expansiunea, pentru prima data, inafara ariei fortificate de la nord de Vechiul Port.

Napasta (ciuma)

Ciuma, intrand prin Marsilia in 1346, devasteaza toata Europa, lasand in urma 25 milioane de morti. Marea Napasta (ciuma) din sec. 18 a ajuns in Marsilia in 1720 omorand 100 de mii de oameni.

Restaurarea

Marsilia si-a revenit repede dupa Marea Napasta. I-a trebuit numai cativa ani pentru a-si reface activitatea economica, comertul extinzandu-se din Indiile de Vest pana in America Latina. La 1765 populatia si-a revenit la normal, ca inainte de 1720 si a continuat sa se dezvolte permanent.

Vedere asupra orasului

Vechiul Port

Este centrul industrial al Marsiliei sustinut de cheiul sau plin de barci de pescuit si iahturi si inconjurat de strazi inguste pline de restaurante cu specific mediteranean si magazine. Quai des Belges de la marginea portului gazduieste o piata de peste in fiecare dimineata, care are o viata a ei proprie. Vastul chei este un loc cunoscut pentru relaxare, iar multiplele terase si cafenele iti ofera aceast lucru cand esti obosit dupa o plimbare mai lunga.

Micul golf al Vechiului Port era folosit de fenicieni in 600 i.Hr. pentru ancorare, si a ramas principalul centru maritim pana in sec. 19, cand a fost construit portul modern care permitea ancorarea marilor vapoare cu abur. Cheiul, care este atat de popular astazi pentru vizitarea sa, a fost construit de regii Louis al 12-lea si Louis al 13-lea.

Vechea Primarie se afla in partea de nord a portului chiar langa Vila Diamantee din sec. 16 care gazduieste Muzeul Marsiliei Vechi. Muzeul Docurilor Romane este o cladire formata din doua corpuri in spatele Quai du Port, iar cartierul Panier se afla pe un deal in aceasta parte.

Catedralele La Major sunt situate in nord-vest fata de Vechiul Port langa Gare Maritime.

In extrimitatea nord-estica se afla Bursa, situl arheologic si Gradina Ruinelor si Mall-ul central al orasului (Centre Burse). Muzeul de Istorie al Marsiliei se afla langa Gradina Ruinelor, de fapt chiar in Centre Bourse.

Restaurantele se gasesc in special in partea de sud (Quai de Rive Neuve), dar si pe o intreaga arie de strazi adiacente catre chei. Opera orasului se afla chiar in aceasta arie, iar Teatrul National "Le Criee" este amplasat la jumatatea drumului catre chei, in fata portului.

Vechiul Port este in special plin de barci de pescuit si de mici ambarcatiuni, nu de marile iahturi care pot fi vazute pe Coasta de Azur.

Districtul Panier

Acest district este asemanator satelor medievale din Beyond. Din Vechiul Port, Le Panier se vede ca un deal cu o multime de case in stil medieval.

Acest cartier are caracter si mandrie.

Vechiul Centru Cultural (Vieille Charite) are o arcadacare inconjoara minunata capela din centru. In aceasta cladire se afla Muzeul Arheologic Mediteranean, alaturi de o mica cafenea, o foarte buna librarie si cateva mici si discrete galeii si magazine.

Bulevardul Canebiere

Bulevardul Canebiere (sec. 17) se intinde de la marginea Vechiului Port, prin centrul orasului, pana in Piata Stalingrad (de unde este continuat ce Bvd de la Liberation). La Canebiere a fost important in timplul celui de-al 2-lea Imperiu (in timpul domniei lui Napolean al 3-lea, 1852-1870), cand erau construite cochete si distincte cladirii. Astazi, aceasta distinctie a disparut. Agitatia si activitatea zilnica a timpurilor noastre distrug vechiul Canebiere, care simboliza Marsilia si ii aducea faima.

Numele bulevardului vine de la cuvantul provincial "canebe" (canepa), de la numele fabricii de sfoara care era odata acolo. In timpul Evului Mediu recoltele de canepa (chenevieres) de pe campurile din vecinatatea Portului Vechi erau singura sursa de canepa. Fabrica locala torcea si tesa canepa in sfoara (franghie) care era folosita de marinari la ancorarea vaselor in port.

Multiplele strazi care iau nastere din acest bulevard sunt cele mai bune locatii pentru shopping, cum este, de exemplu Rue St. Ferreol si Rue de Rome. Muzeul Cantini este la capatul acestui bulevard, la 6 strazi spre dreapta.

Piata General-de-Gaulle se afla la capatul bulevardului, langa Vechiul Port, vis-a-vis de Bursa; este un loc de intalnire al localnicilor foarte indragit. Parterul cladirii Bursei gazduieste Camera de Comert si Muzeul Maritim si Comercial al Marsiliei.

Sudul portului si Culmea Garde

Regiunea din apropierea partii de sud a Vechiului Port a fost construita in timpul lui Louis al 14-lea, care a inceput expansiunea Marsiliei in 1660. Docurile, care erau folosite din 1488, au fost zidite si marite in 1666, avand o capacitate de cazare de 20.000 de oameni, in spe cial marinari si sclavii galerelor. Vechile docuri au fost daramate in 1780, cand regiunea a fost reconstruita.

Parcul Pharo este situata pe o culmea domoala, la marginea Vechiului Port, la aproximativ 20 de minute de mers pe jos, de-a lungul Quai de Rive Neuve si Bvd-ului C. Livon.

Basilica St Victor este amplasata in partea de sud-vest a Vechiului Port, langa Fortul St. Nicolas. Se poate ajunge pe jos de la Vechiul Port si nu este de parte nici de Parcul Pharo.

Spectaculoasa Catedrala Notre-Dame de la Garde este vizibila de aproape oriunde, chiar si de pe autostrada care vine de la Aix. Catedrala este amplasata pe Culmea Garde, de unde poti admira o priveliste minunata a Marsiliei, porturile, insulele si inaltimile de la nord si est. Notre-Dame de la Garde este la cateva strazi de sudul portului, dar pentru a ajunge acolo iti trebuie masina sau autobuzul, pentru ca este foarte mult de urcat.

Parcul Borely este la aproape 4 km sud de Vechiul Port, si se poate ajunge acolo cu masina sau cu autobuzul nr. 83. In partea de est a parcului sunt amplasate cateva Gradini Botanice.

Districtul Longchamp - Quartier Longchamp

Aceasta regiune, ce inconjoara Palais Longchamp se afla la aproximativ 2 km nord-vest de Vechiul Port. Din Piata Stalingrad, unde se termina Bvd La Canebiere, Bvd Longchamp se intinde pe o arie comerciala, cu apartamente rezidentiale (nu foarte interesante) pana la Palais Longchamp.

Palais Longchamp, cu intrarea sa mangnifica, include Muzeul Artelor Frumoase si Muzeul de Stiinte ale Naturii. Aici se afla si un acvariu, dar la subsolul caldirii. Restul Pa rcului Longchamp are un Observator, terenuri de joaca pentru copii si kilometri patrati de colindat.

Muzeul Grobet-Labadie este vis-a-vis de Piata H. Dunant, in fata Palatului Longchamp.

Parcurile Marsiliei

Parcul Borely - Parc Borely

Amplasare: Sud

Este un parc mare si minunat, ceva asemanator Parcului Vincennes din Paris sau Central Park din New York. Parcul Borely este bogat in intinderi de apa serpuite, pline de rate, lebede si barci. In weekendurile insorite aleile parcului sunt pline de pietoni plimbareti si de o varietate de masinarii cu pedale, care pot fi inchiriate (de la "biciclete" pentru 6 pasageri pana la cele pentru copii, roz si in forma de purcelusi).

In partea de sud a parcului de afla Chateau Borely, o castel impresionant construit in 1770.

In parc se poate ajunge cu masina, bineinteles, sau poti lua autobuzul nr.83 din statia Cours Ballard, colt cu Quai de Belges a Vechiului Port. Autobuzul parcurge "Corniche John F. Kennedy", un drum de coasta, de unde pot fi vazute celelalte insule ale golfului. Daca pleci la plimbare intr-un weekend insorit, chiar si iarna fiind, nu vei avea unde sa parchezi din cauza aglomeratiei. Asa ca trebuie sa o iei pe partea cealalta a parcului sau sa parchezi langa Scoala de balet, la nord de Borely, si apoi sa mergi pe jos prin Parcul Henri Fabre si sa traversezi raul pana in Borely.

In Parcul Borely sunt amplasate cateva Gradini Botanice, in partea de est a acestuia, langa Gradina Engleza. Gradinile sunt minunate si adapostesc o flora variata, fiind incluse si arii cu plante aromatice si livezi.

Programul acestor gradini:

Deschis: In zilele lucratoare, apr-iun, sept-oct: 10-12, 13-17:30

In weekend, apr-iun, setp-oct: 13:30-17:30

In zilele lucratoare nov-mar: 9:30-12, 13-17:45

In wekend nov-mar: 13:30-17:45

Inchis: miercurea in iul-aug, si pe 1Mai

Intrarea: 7 euro

Parcul Longchamp - Cing Avenue de Longchamp

Amplasare: Longchamp

Acest minunat parc se afla la o distanta destul de mica de centru, ce poate fi parcursa pe jos, si se intinde pe mai multe nivele, pe un deal jos, bine impadurit. Intrarea principala in parc este la Patalul Longchamp.

Parcul Longchamp este un parc tanar, plin de viata, un parc pentru copiii de toate varstele. Aici, copiii se pot plimba cu rolele, skateboard-urile, pot face plimbari cu ponei, etc.

Deoarece este amplasat pe mai multe nivele, parcul pare mai mare decat este. Majoritate din suprafata parcului este acoperita cu alei pavate, care serpuiesc printre copaci si printre frunzisul des. Acestea trec si prin locul, unde in urma cu 15-20 de ani erau custile fostei gradini zoologice.

Parcul este strabatut, pe o intinsa suprafata, de un apeduct antic (Aqueduct de Provence), care inca mai alimenteaza cu apa o parte a orasului.

Parcul Pharo - Parc du Pharo

Amplasare: Sud

Acesta este un parc intins, cu multe pajisti, amplasat pe un o colina joasa, la marginea indepartata a Vechiului Port. Parcul gazduieste un frumos castel, minunate gradini si ofera o panorama superba a partii inferioare a Vechiului Port. Castelul este, de fapt, Palatul Pharo, una dintre fostele resedinte ale imparatasei Eugenie, sotia lui Napoleon al 3-lea. Numele "pahro" vine de la "far", dar care nu mai este acum aici.

Parcul Pharo este un parc destinat relaxarii, cu pajisti intinse si cateva alei largi, fara prea multa activitate. Aici este, deasemenea, intr-un mic coltisor, si un loc de joaca pentru copii, cu tobogane si cateva "buburuze" pentru copiii mai mici.

In partea impadurita a parcului, aproape de intrare, cateva "familii" de pisici trandavesc pe banci si pe iarba. Probabil sunt aici pentru ca orasul este renumit pentru mancarea pescareasca.

Atractii turistice

Arcul de Triumf - Porte d'Aix (Arc de Triomphe)

Amplasare: St. Charles

A fost construit in 1883 pentru a comemora Revolutia si raszboaiele Primului Imperiu. Monumentul este amplasat in Piata Jules Guesde, unde autostrada A7 intra in oras. Arcul poate fi vazut de pe toata suprafata bulevardului principal (care are multe nume, printre care si Ru de Rome)

Turnul cu ceas Accoules - Clocher des Accoules

Amplasare: Panier

Acest turn cu ceas construit in sec.12, in spatele Vilei Diamantee, este tot ce a mai ramas din una dintre cele mai vechi biserici din Marsilia.

Gradina Ruinelor - Jardin de Vestiges

Locatie: Vechiul Port

Acest minunat parc arheologic se afla chiar in centrul orasului (dominat de gigantica cladire "Centre Bourse"). Aici se gasesc ruinele docurilor din sec.1, dar si ruine ale vechii cetati grecesti din sec.4. Mai pot fi vazute aici si cateva apeducte, tevi folosite la drenajul apei, ziduri si turnuri din timpul erei romane. Piatra de constructie folosita aici acum 2000 de ani la constructia cetatii este aceeasi (piatra de var-roz - "Couronne") folosita in sec.17-18 la constructia Vieille Charite.

Palatul Longchamp - Palais Longchamp

Locatie: Longchamp

Palatul Longchamp, construit intre anii 1862-1869, se afla la intrarea in Parcul Longchamp. Intrarea in palat, pazita de patru lei din piatra, este un complex magnific de fantani. Dar de fapt aceste fantani ascund, cu mare viclenie, un turn de apa. Turnul acesta si cladirile care formeaza palatul au fost construite ca monumente ce comemoreaza construirea unui nou canal care aduce apa din raul Durance. Ultimul sector al acestui canal trece prin Parcul Longchamp, printr-un apeduct din piatra.

Palatul Longchamp adaposteste doua muzee: in partea stanga a cladirii se afla Muzeul de Arte Frumoase, iar in cea dreapta Muzeul de Stiinte ale Naturii.

Pesterile Loubiere - Grottes Loubiere

Locatie: la 13 km nord-est de centru; 2 km nord-vest de Castelul Gombert.

Pesterile sunt aparent inchise publicului, si au fost cativa ani buni (pana in sept 2004); contin 5 galerii foarte frumoase, care se intind pana la 1500 m, cu draperii translucide, stalagmite si stalactite de o mare frumusete.

Basilica Notre-Dame-de-la-Garde - Basilique de N-D-de-la-garde

Locatie: Sud

Este cosntruita in sec.19, si imbina stilul romanic cu cel bizantin. Este amplasata pe culmea unui deal, cu o vedere fantastica asupra orasului (aici era odata un punct de paza).

In sec. 13 a fost ridicata aici o capela, care a devenit prioritate pentru calugarii Sfantului Victor. In sec. 16 biserica a fost fortificata, pentru a tine piept amenintatoarei invazii a lui Charles al 5lea al Spaniei. In 1853, au fost incepute lucrarile basilicii de astazi si au fost terminate in 1899. Basilica este dominata de o enorma statuie a Fecioarei Maria (statuie aurita), care este amplasata pe clopotnita basilicii inalta de 60 m (poza).

Basilica se afla la aproximativ o ora (de mers pe jos) de Vechiul Port sau de parcul Pharo. Poti lua autobuzul nr. 60 de la Cours Ballard, colt cu Quai des Belges a Vechiului Port sau daca vrei poti folosi masina personala, deoarece vei gasi locuri de parcare pe deal.

Catedrala La Major - Cathedrale de la Major

Locatie: in nordul Vechiului Port, langa docuri

Imensa catedrala (construita in stilu romano-bizantin), avand cupole gigantice si spectaculoase, a fost construita intre anii 1852-1893. Catedrala veche (si mai mica) La Major, inghesuita in partea inferioara, a fost construita in sec.11 (stilul romanic). In sec. 19 mare parte din aceasta mica catedrala a fost daramata pentru a se construi noua si mareata catedrala.

Excursii cu ferryboat-ul si circuite pietonale

Un ferryboat traverseaza apele Vechiului Port, intre Hotel-de-Ville si Place des Huiles.

Program: 8:00-12:30; 13:30-18:30, zilnic

Tarif: un singur tur: 2 euro; plimbare de-a lungul golfului:3 euro

"Marseille en 31 Circuits" - excursii tematice in Marsilia puse la dispozitia turistilor de Biroul de Turism al orasului. Majoritatea sunt circuite pietonale de aproximativ 2 ore, altele sunt circuite cu autocarul care se pot extinde de la 2 ore la o zi intreaga. Grupurile sunt de 12 persoane.

Program: 1 iunie - 30 eptembrie

Plecari: 10:00 si 14:30

Shopping in Marsilia

Marsilia, si in special La Canebiere, a fost un oras perfect pentru cumparaturi inca din timpul celui de al Doilea Imperiu, din sec.19. Iata cateva exemple pentru a stii de unde sa incepi:

La Bourse - La Canebiere

Aici se afla inima Marsiliei si punctul maxim de atractie pentru turistii dornici de cumparaturi.

Mall-ul

Se afla chiar in centrul Marsiliei (langa Bursa) si se mai numeste si "Centre Bourse", o cladire cam uratica la exterior, dar in interior totul este foarte modern; mall-ul se intinde pe mai multe nivele cu un "amestec" de magazine si cafenele. Poti gasi aici tot ce iti doresti.

Strazile Marsiliei sunt pline de magazine, boutique-uri , cafenele si reasturante. (ex: St. Ferrol - poza)

Marsilia este un oras extraordinar, plin de viata, cu o istorie bogata. Este unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei, unde s-a nascut spiritul de libertate si independenta. Cei care vor sa traiasca istoria acestor locuri, dar si sa se bucure de peisajele si plajele Marii Mediterane sunt bineveniti in Marsilia si nu vor regreta alegerea facuta.

Bibliografie: www.beyond.fr./vilages/marseilles.html Traducere din limba engleza

The Tour de France 2005 route is shown by the pink lines. Blue dots are departure towns; orange dots are arrival towns.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1958
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved