Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Pieter Bruegel cel Batran

Arta cultura

+ Font mai mare | - Font mai micPieter Bruegel cel Batran

Pieter Bruegel cel Batran (n. ca. 1525, Kempen - d. 18 septembrie 1569, Bruxelles), cel mai de seama pictor flamand al secolului al XVI-lea. Gratie originalitatii si unicitatii operei sale, ocupa un loc exceptional in istoria picturii. Artistul renunta la traditiile si tiparele Renasterii, dar profita la maximum de experientele predecesorilor sai flamanzi si italieni pentru a-si dezvolta propriul stil.
Pieter Bruegel cel Batran s-a nascut candva intre anii 1525 si 1530 in regiunea Kempen, in apropierea granitei de astazi dintre Olanda si Belgia. A plecat de tanar la Antwerpen, pe atunci cel mai important port din aceasta parte a Europei. Isi face ucenicia la Pieter Coecke van Aalst, pictorul curtii lui Carol Quintul. Tanarul Bruegel acumuleaza totodata solide cunostinte umaniste, ii citeste pe autorii antici, dar si pe Erasmus din Rotterdam si pe François Rabelais. In anul 1551 este acceptat ca maestru in 'Breasla Sfantului Luca'. Lucreaza impreuna cu pictorii Hieronymus Cock si Peeter Balten si participa la activitatea celebrei 'Camere a retoricienilor' din Antwerpen, un fel de club al scriitorilor care avea relatii cu breasla locala a pictorilor.

Calatoria in Italia

In anul 1552 Bruegel porneste intr-o calatorie in Italia, care avea sa dureze doi ani. Viziteaza Roma si Napoli, realizand un mare numar de desene, care vor starni admiratia prietenilor artistului. Intors la Antwerpen, isi muta preocuparile in cu totul alta directie: incepe sa studieze obiceiurile locale, frecventeaza carciumile flamande si ia parte la petreceri populare. Lumea taranilor, cel mai putin atinsa de conventiile impuse de comportament si eticheta, devine pentru Bruegel sursa principala de inspiratie. Adesea, imbracat in straie taranesti, dandu-se drept o ruda sau satean, ia parte la petrecerile lumii satului, unde observa atent si face nenumarate schite.

'Tinerele fete stau aici in compania flacailor Niciun argument rational, nicio decizie solida nu ar putea tine piept acelui ritm, acelei muzici, acelor glasuri tandre de femei. La semnalul capelmaistrului dansul se sfarseste, insa numai atunci cind dansatoarea primeste un sarut' (Erasmus din Rotterdam).

In anul 1557 executa pentru atelierul lui Hieronymus Cock o serie de desene consacrate celor sapte pacate capitale, care obtin un mare succes. Editorul comanda imediat o noua serie dedicata celor sapte virtuti. Dar artistul doreste sa faca si dovada talentului sau de pictor. Incepe realizarea unor proiecte mai mari, precum 'Proverbele flamande' (1559) si 'Jocurile de copii' (1560).

Plecarea la BruxellesDin cauza tulburarilor politice care cutremura Olanda acelor vremuri, Bruegel se muta in anul 1563 la Bruxelles, unde are loc casatoria cu Marieke Coecke. Primul fiu, Pieter, cel ce va deveni pictorul Pieter Bruegel cel Tanar, vede lumina zilei in anul 1564. Din acel moment, Bruegel incepe sa creeze cea mai mare parte a operei sale, cele mai importante tablouri fiind realizate in rastimp de mai putin de sase ani.

Pictorul moare la Bruxelles pe 18 septembrie 1569. Deoarece Inchizitia teroriza intreaga Flandra, artistul, aflat pe patul de moarte, arde cateva dintre cele mai compromitatoare panze, pentru a-si proteja familia. Va fi inmormantat in naosul din dreapta al bisericii Notre-Dame de la Chapelle din Bruxelles.

Arta lui Bruegel este atemporala si in acelasi timp inseparabil legata de epoca sa, perioada de inflorire a culturii umaniste si de mari transformari religioase, politice si intelectuale, in care se raspandesc cu repeziciune ideile reformatoare. Calatoria in Italia a avut o importanta decisiva pentru dezvoltarea lui Bruegel ca pictor. Influentele artei italiene erau, de altfel, evidente in pictura flamanda din acea vreme. Bruegel realizeaza insa o cotitura fundamntala: arta, care pentru creatorii renascentisti reprezenta o reflectare a celor mai de pret calitati omenesti, se transforma - in cazul lui - intr-un instrument de descriere a vietii de fiecare zi, de creare a unor imagini - satirice, sarcastice si in acelasi timp frumoase - care oglindesc obiceiurile epocei.

'Dinastia Bruegel'

Pieter Bruegel cel Batran a fost initiatorul unei adevarate dinastii de pictori. Pieter Bruegel cel Tanar (1564-1638), fiul sau cel mai mare, lucreaza la Antwerpen incepand din anul 1585; este un copiator talentat al tatalui sau. Fratele lui, Jan Bruegel (1568-1625), picteaza la inceput flori, dar dupa o calatorie intreprinsa in Italia devine un peisagist original, cu o sugestiva paleta cromatica. Si fiul lui Jan, Jan Bruegel cel Tanar (1601-1678), va deveni la randul lui pictor, la fel ca si cei doi fii ai acestuia, Abraham si Jan Baptista.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1038
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site