CATEGORII DOCUMENTE |
Animale | Arta cultura | Divertisment | Film | Jurnalism | Muzica | Pescuit |
Pictura | Versuri |
Deviza
regala: 'FR GOTT, FRST UND VATERLAND'
"DUMNEZEU, PRINT, PATRIE!"
(Vechiul blazon)
(Noua stema)
La inceput
teritoriul
Primul senior de Liechtenstein mentionat in istorie a fost Hugo (sec. al XII-lea), proprietarul castelului cu acelasi nume. Timp de cinci secole, seniorii care i-au urmat au ocupat slujbe de functionari imperiali si au reusit sa iasa din umbra datorita averii agonisite si a fidelitatii lor pentru Habsburgi. Astfel ca, incepand din 1607 sunt ridicati la rangul de mari-palatini, iar mai apoi la cel de printi, ocupand functii importante in stat si obtinand numeroase seniorii. Tinta lor era insa aceea de a deveni printi ai imperiului, fapt pentru care era necesara dobandirea unei seniorii "imediate" (care sa tina direct de imparat).
In acest scop
printul Hans Adam le Riche o cupara initial pe cea de Schellenberg[1] (vezi
contractul de cumparare din imagine ), iar mai
apoi pe cea de Vazuv. Cele doua seniorii reunite sunt ridicate la rangul de
principat pe 23 ianuarie 1719, de catre imparatul romano-germanic Charles VI.
De la aceasta data Principatul
In anul 1806 mare parte a Sfantului Imperiu a fost invadat de Napoleon I, acest eveniment avand ca rezultat dizolvarea imperiului, odata cu abdicarea imparatului Francis II si prabusirea mecanismelor politice si legale pentru Liechtenstein, care inceteaza a mai avea obligatii fata de vreun lord feudal dinafara principatului. Incepand din 25 iulie 1806 Liechtenstein devine principat autonom in cadrul Confereratiei Rinului, in realitate el este vasal al Imperiului Francez condus de Napoleon I - asa-zisul protector al sau, situatie care va dura pana in anul 1813, cand, pe data de 19 octombrie, aceasta confederatie este dizolvata.
Jean I
este cel care obtine suveranitatea principatului si admiterea in Confederatia
Rinului. Printul comanda cavaleria austriaca in batalia de la
Dupa caderea Imperiului francez si disparitia Confederatiei Rinului, principatul isi redobandeste autonomia.
Organizarea
politica: Forma de guvernare este monarhia parlamentara democratica , puterea executiva fiind exercitata de seful guvernului,
numit de print, la propunerea Dietei. Printul este seful statului, in
Liechtenstein el detine cele mai intinse puteri din toata Europa monarhica (la
fel ca si printul de
Jean II
"Le Bon" s-a nascut in
In timpul domniei lui Jean II, desi evenimentele politice au impiedicat principatul sa devina o mare putere economica, s-au pus bazele dezvoltarii ulterioare: in anul 1861 se infiinteaza prima banca a tarii - Casa de Economii si Imprumut, in anul 1923 are loc tratatul de uniune vamala cu Confederatia Helvetica, in urma caruia francul elvetian incepe sa circule ca moneda nationala.
In timpul
primului razboi mondial printul incearca sa tine
A avut cea mai lunga domnie din istoria Europei (71 de ani), a ramas celibatar si s-a stins din viata la 11 februarie 1929 intr-unul dintre castelele sale din Moravia.
Ii urmeaza la tron fratele sau, Franz I, in varsta de 76 de ani. Fost ambasador al Austro-Ungariei si cunoscut istoric, acesta este preocupat mai mult de continuarea lucrarilor sale decat de soarta supusilor, cel care isi asuma regenta fiind printul Alois, nepotul sau. Franz I a domnit 9 ani si a fost casatorit cu Elisabeth von Gutmann- o vaduva provenind din aristocratia vieneza, cu care nu a avut copii.
Franz
Josef II - stranepot al precedentului, este finul imparatului
Austro-Ungariei, al carui nume il poarta. Este fiul cel mare al printului
regent Alois de Liechtenstein si al Elisabethei Amelie de Austria, sora
arheducelui Franz Ferdinand. Pasionat fiind de natura si de arbori, in mod
special, printul se specializeaza in silvicultura si obtine, in anul 1929,
diploma de inginer forestier, dupa ce isi facuse studiile intr-un colegiu din
Viena. Confruntat cu probleme politice grave reuseste totusi sa obtina acordul
lui Hitler in ceea ce priveste principiul inviolabilitatii principatului
Este un print popular, care traieste simplu si continua traditia de binefacere specifica dinastiei din care face parte; este preocupat in special de mediul inconjurator, fapt pentru care se implica total in transformarea statului sau intr-o mare putere industriala, prin instalarea de industrii nepoluante: filatelie, textile, ceramica, farmacie, optica, tehnologie de varf.
Modest si rezervat nu face niciodata vizite oficiale in strainatate: "Ar fi ridicol pentru suveranul unei tari atat de mici sa faca vizite oficiale si, la sosire, sa se trezeasca in fata unei garzi de onoare mai numeroase decat populatia Liechtensteinului."[2]
La 26 august
1984 incredinteaza puterea primului sau nascut: Hans Adam, fara sa abdice. La
moartea sa, Liechtensteinul devenise
In urma casatoriei cu Georgiana von Wilczek - provenea dintr-o mare familie austriaca, era proprietara mai multor domenii in Cehoslovacia si una dintre cele mai frumoase tinere vieneze- au rezultat cinci copii: Hans Adam, Phillippe Erasmus, Nicolas, Norberta si Wenceslas.
Hans Adam
II s-a nascut la 14 februarie 1945 si a crescut impreuna cu ceilalti patru
frati ai sai in castelul
Ca suveran al Liechtensteinului cea mai mare dorinta a sa este aceea de a scoate principatul de sub influenta Elvetiei. Este motivul pentru care sustine cu inflacarare intrarea statului in ONU. Dupa lungi dispute, printul obtine adeziunea populatiei de a adera la spatiul economic european. Cu toate acestea, relatiile dintre suveran si supusii sai au ramas incordate.
Propunerea
clasei politice de a revizui Constitutia din 1921 il nemultumeste si amenita cu
abdicarea, in cazul in care modificarile propuse ii vor stirbi prea mult din
putere. "Am sa vand principatul lui Bill Gates si
La 30 iulie 1967 "printul superlativelor", cum a fost numit Hans Adam, s-a casatorit cu Marie-Aglae Kinsky von Wichnitz und Tettau, contesa de vita nobila de origine poloneza, cu cinci ani mai in varsta decat el. Fina intelectuala si sotie devotata, contesa ii daruieste printului patru copii (vezi img.): Alois (mostenitorul tronului), Maximilian, Constantin si Tatiana.
Printul Alois s-a nascut la 11 iunie 1968 la Zurich, a urmat studiile primare si liceul la Vaduz, dupa care s-a inscris la Academia militara Sandhust, din Marea Britanie. A devenit print mostenitor la 13 noiembrie 1989 in urma mortii lui Franz Josef II, iar la 15 august 1990 a depus juramant pe Cosntitutie odata cu tatal sau, noul suveran Hans Adam II, care incepe sa-l initieze cu privire la viitoarele sarcini de sef de stat.
S-a casatorit cu printesa regala Sophie de Bavaria, descendenta in linie dreapta a ultimului rege domnitor al Bavariei - Ludwig III. Cuplul are trei copii: Josef Wenzel, Marie Caroline si Georg, ultimul nascut in anul 1999.
In ciuda
dimensiunii sale mici si a resurselor limitate,
Din
luna mai a anului 1995
Fiind cunoscut mai ales pentru dimensiunea teritoriala redusa si pentru unele imprumuturi bancare generoase, Liechtenstein si-a mentinut independenta incepand din anul 1719. Familia regala a incercat si chiar a reusit sa pastreze neutralitatea in timpul celor doua razboaie mondiale, asigurandu-si o reputatie care va dainui in timp.
Actualul conducator, printul Hans Adam II (in imagine, impreuna cu sotia) dispune de o avere personala impresionanta, zvonindu-se ca ar fi unul dintre cei mai bogati sefi de stat din lume.
Liechtenstein
face parte din cele sase state independente - cele mai mici din lume, fiind mai
mare decat
[1] Schellenberg a apartinut sinistrului conte Hannibal de Hohenems, care isi terorizase timp de 30 de ani supusii - 300 din cei 3000 de locuitori au fost arsi pe rug pentru vrajitorie.
[2] Apud: De la Meurthe Boulay, L.; Jaudel, F. Il este encore des rois. Presses de la Cite, 1981.
[3] Apud: Billaut, Francois. Point de vue, 20 ianuarie 1999
[4] Ridicat
in sec. XII si reconstrut in sex XVII, castelul din
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1410
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved