CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
CULTURA ORGANIZAIONALA
CULTURA= sistem integrat al comportamentelor sociale, al modului de gandire, de simtire, invatate si transmise prin mecanisem nebiologice din generatie in generatie in cadrul societatii.
CULTURA ORGANIZATIONALA se compune din un set mai mul sau mai putin coerent, mai mult sau mai putin articulat, de valori, semnificatii, comportamente si practici organizationale care ofera practic principala grila de interpretare a realitati organizationale, cat si orientarea conduitei organizationale.
SCHEIN spune: cultura organizationala trebuie inteleasa ca un proces cognitiv de adaptare la diversitatea specifica a contextelor organizationale si de integrare in cadrul acestei realitati.
Cultura organizationala reprezinta o forta mai puternica sau putin puternica ce ne indica cum trebuie operat si ce standarde trebuie sa avem intr-o organizatie.
Caracteristici:
defineste granitele organizationale
face distincta organizatia
confera identitate indivizilor care lucreaza in interior
poate genera implicare organizationala
ajuta la directionarea individului in interiorul organizatiei.
Cultura organizationala ne ajuta sa diminuam incertitudinile. Ea reprezinta un
mod de viata pentru membrii organizatiei, cuprinzand valori, credinte, expectante, atitudini, o intreaga filosofie care ghideaza angajatii unei organizatii, definindu-se prin:
comportamente observate in mod regulat
norme de zi cu zi
valori dominante
Intre 2 si 6 ani se schimba cultura organizationala. Sunt 3 directii de cercetare a
culturii organizationale:
cultura organizationala ca norme, credinte, valori
cultura organizationala ca mituri, povestiri, limbaj de manifestare
cultura organizationala ca forma de manifestare prin mituri si ceremonialuri.
DEAL SI KENNEDY(cercetatori din SUA) spun ca doar o treime din organizatiile investigate au valori clare si identificabile, care dau tuturor angajatilor sensul directiei de actiune. Multe valori din anumite organizatii provin din experienta, din testarea a cea ce este util si ce nu este, din credintele indivizilor aflati in organizatie. Este o categorie care nu se asimileaza formal de noii angajati.
MARTIN a stabilit 7 tipuri de povestiri dincolo de varietatea organizatiei:
povestiri despre cum organizatia trateaza persoanele cu status inalt care incalca normele
povestiri despre cat de uman este managerul; despre performantele sefilor; despre managerii cu pozitii ierarhice foarte inalte care reusesc sau nu sa egalizeez statusul; despre capacitatea managerului de a deveni uman uneori
povestiri despre cum se poate avansa in cariera
povestiri despre concediere
povestiri despre modelul in care compania ii ajuta pe angajati sa se mute
povestiri despre cum actioneaza managerul cand apar greseli ale subordonatilor
povestiri despre modul in care organizatia depaseste obstacolele
Ritualuri de trecere, adica schmbarea statutului:
ritualuri ale degradarii, care distruse in strategiile de socializare
ritualuri ale promovarii profesionale
ritualuri ale schimbarii
ritualuri ale diminuarii conflictelor
ritualuri ale integrarii organizationale.
Principii:
Intr-o cultura organizationala valorile, normele, nu trebuie sa fie acceptate 100%, dar exista ideea ca toti membrii organizatiei au fost expusi in acelasi fel la ceastea si exista un minim de intelgere comuna al lor.
Managerii trebuie sa-i coordoneze pe ceilalti, daca vor sa existe o cultura de succes in organizatie.
Pentru a accepta o cultura organizationala, managerii trebuie sa-i implice pe sunordonati in procesul de acomodare cu noile valori, in procesul de elaborare a strategiei de dezvoltare a culturii organizationale, in testarea si evaluarea rezultatelor. Cand cooperarea inlocuieste competitia interna exista mai multe sanse de succes.
O cultura organizationala de tip castig - pierdere, adica cu un mediu competitional interior ii motiveaza pe angajati sa lucreze doar atat cat sa le indice supraveghetorilor ca si-au indeplinit sarcina.
Nu munca este cea care epuizeaza pe oameni, ci frustrarea provocata de manageri, sistem, politici interne, mediu de lucru.
Ce este de facut in interiorul organizatiei. Principii:
Managementul de top sa analizeze din cand in cand cultura organizationala.
La anumite intervalle de timp se va obtine feedback din partea angajatilor de la nivelurile ierarhice inferioare prin chestionare, etc.
Sa existe canale de comunicare deschise la nivelul intregii organizatii.
Este bine sa se inlature o perceptie de tipul noi contra lor .
Indivizii de la nivelurile ierarhice mai mici participa la luarea unor decizii.
TIPURI DE CULTURA ORGANIZATIONALA
Cultura de tip retea - organizatiile respective sunt caracterizate de munca bazata pe rutina, o loialitate in familie, relatii de prietenie, birourile sunt spatii prietenesti cu usi larg deschise, comunicarea este destul de mare(cantitativ).
Cultura mercenara - individualism competitiv si centrare accentuata pe rezultate; nu este exclusa cooperarea si apar in acelasi timp beneficiile individuale si organiationale. Solidaritatea interna apare mai ales in masura in care ne raportam la inamicul comun extern.
Cultura fragmentara - poate parea ca organizatia nu are cunostinte sa supravietuiasca pentru ca predomina persoanele cu rol de expert care de multe ori lucreaza independent pentru a-si atinge scopul. Exista o mare autonomie a membrilor organizatiei.
Cultura comunitara - cea care are sansele cele mai ridicate sa atinga eficienta. Exista si sociabilitate, si solidaritate, membrii organizatiei sunt pasionati de ce fac si pot desfasura activitati la un nivel ridicat de energie.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1231
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved