Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Portret aptitudinal

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Portret aptitudinal

Aptitudinea - latura instrumentala a personalitatii

In cele mai multe carti de specialitatea, daca vrem sa aflam ce este o aptitudine, descoperim ca nu exista o definitie general valabila care sa cuprinda tot spectrul informatiilor cuprinse in acest concept. De aceea se recurge la definirea aptitudinilor prin raportarea la alte concepte.



Definirea aptitudinilor prin opozitie cu capacitatile:

'Aptitudinea este substratul congenital al unei capacitati, preexistentand acesteia din urma, care va depinde de dezvoltarea naturala a aptitudinilor, de formatia educativa, eventual si de exercitiu; numai capacitatea poate fi obiectul unei aprecieri directe, aptitudinea fiind o virtualitate.'(Pieron,H.)

Definirea aptitudinilor prin raportarea la finalitatea functionarii lor:

Finalitatea aptitudinilor o reprezinta obtinerea unui randament superior mediei, intr-un anume domeniu de activitate.

'Aptitudinea este orice insusire psihica sau fizica considerata sub unghiul randamentului.'(Claparede, E.D) Cu alte cuvinte aptitudinea este posibilitatea unui individ de a dobandi sau ameliora un anumit randament, daca este plasat in conditii favorabile si daca este antrenat. Notiunea de randament se refera atat la cantitatea, cat si la calitatea activitatilor subiectului. Mai mult de atat, se refera si la usurinta si rapiditatea cu care se desfasoara activitatea. Se pare ca mai recent notiunea de randament a fost inlocuita cu cea de 'comportament eficient'.

Definirea aptitudinilor prin sesizarea continutului lor specific:

Aptitudinea este o insusire complexa de personalitate, produs complex al intregii personalitati, al intregii experiente. al vitalitatii fizice, al echipamentului informational ori al desprinderii, al metodelor de muca, al integrarii sau conflictului intereselor, al capacitatilor intelectuale.

Se poate observa ca sunt introduse o multime de componente psihice (informatii, deprinderi, capacitati, interese), dar in acest fel apare pericolul de a largi nepermis de mult sfera notiunii de de aptitudini, ceea ce poate duce la confundarea aptitudinilor cu alte componente ale vietiii psihice.

In acest context, psihologul roman Zlate, M., a dat o definitie generala si sintetica a aptitudinilor insotita de o serie de explicitari suplimentare. 'Aptitudinile reprezinta un complex de procese si insusiri psihice individuale, structurate intr-un mod original, care permite efectuarea cu succes a anumitor activitati.'

a) Deci, nu orice insusire psihica este o aptitudine, ci numai cea care ii diferentiaza pe oameni in privinta posibilitatii de a tinge performante superioare in diverse activitati;

b) Este aptitudine doar insusirea care contribuie efectiv la realizarea cu succes a activitatilor;

c) Numai insusirea care asigura indeplinirea activitatii la un nivel calitativ superior poate fi considerata aptitudine;

d) Sunt aptitudini insusirile dispuse intr-o anumita configuratie in virtutea careia dispun si de un mare grad de operationalitate.

Asadar, pentru ca o insusire psihica sa fie aptitudine trebuie sa satisfaca o serie de cerinte:

- sa fie individuala, diferentiatoare in planul randamentului activitatii;

- sa asigure efectiv finalitatea activitatii;

- sa contribuie la realizarea unui nivel calitativ superior al activitatii;

- sa dispuna de un mare grad de operationalitate si eficienta.

Forma calitativ superioara de manifestare a aptitudinilor complexe este talentul. El se deosebeste de aptitudine prin gradul inalt de dezvoltare a aptitudinilor si mai ales prin imbinarea lor corespunzatoare, ceea ce face posibila creatia de valori noi si originale.

Forma cea mai inalta de dezvoltare a aptitudinilor care se manifesta intr-o activitate de importanta istorica pentru viata societatii, pentru progresul cunoasterii umane, stiintei, tehnicii, culturii, conducand la o puternica originalitate o reprezinta geniul

Unul dintre motivele pentru care am ales facultatea de psihologie a fost faptul ca am considerat ca dispun de aptitudi interpersoanle dar si intrapersonale, de empatie si o buna capacitate de a comunica.Acestea cred ca sunt aptitudinile reprezentative ale personalitatii mele.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3060
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved