CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
Definirea organizatiilor
Inainte de a infatisa elementele care sa ne conduca la definirea organizatiei, este necesar sa facem precizarea ca limba romana are avantajul semantic al existentei a doi termeni diferiti care evidentiaza deosebirea dintre "organizatie" si "organizare", spre deosebire de limbile engleza, franceza, poloneza, care dispun de un singur termen.
Astfel, in literatura anglo-saxona exista termenul "organization" care este utilizat atat in acceptiunea de organizatie - unitate sociala care exista in realitate, cat si in cea de organizare, desemnand procesul care are drept rezultat organizatia. In limba franceza, de exemplu, pentru George Lapassade, termenul "organization" are "cel putin doua semnificatii: pe de o parte desemneaza un act organizator care se exercita in institutii; pe de alta parte, el vizeaza realitati sociale: o uzina, o banca, un sindicat, sunt organizatii"5. In literatura economica, psihologica, sociologica intalnim numeroase definitii ale conceptului de organizatie.
Pentru a ilustra acest lucru, vom parcurge cateva dintre ele.
Acelasi G. Lapassade scrie: "Voi numi organizatie sociala o colectivitate instituita in vederea unor obiective definite, asa cum sunt: productia, distributia bunurilor, formarea oamenilor". Organizatia este deci "un ansamblu format din parti care coopereaza"6.
La Jan Szczepanski: "prin acest termen se intelege un grup cu scop, o asociatie infiintata pentru realizarea anumitor teluri si care urmareste realizarea lor de asa maniera, incat sa asigure folosirea rationala a muncii intre membri, o conducere unica care sa coordoneze eforturile diferitilor membri sau subgrupuri, intr-un cuvant, un grup care urmareste realizarea anumitor scopuri intr-un mod organizat"7. Mai departe, J. Szczepanski caracterizeaza organizatia ca "modalitati de conducere si indrumare a oamenilor, cat si a unor mijloace diferite de actiune, precum si modalitatile de coordonare a activitatilor, de armonizare a eforturilor si de control al rezultatelor pentru atingerea unui scop de catre un numar mai mare de oameni care efectueaza in mod partial sarcinile"8.
Tot din literatura poloneza, amintim ca, dupa filozoful Tadeusz Kotarbinski, organizarea este punerea partilor unui ansamblu in astfel de raporturi, incat acestea sa coopereze eficient la succesul intregului. Telul organizarii este deci sporirea eficientei actiunii prin cooperarea si armonizarea eforturilor agentilor participanti. Nota caracteristica, dupa T. Kotarbinski, este infaptuirea "cooperarii pozitive", sporirea eficientei agentului colectiv9.
Peter M. Blau scrie ca "o organizatie se constituie atunci cand sunt stabilite proceduri explicite pentru a coordona activitatile unui grup in interesul atingerii unor obiective specifice. Eforturile colective ale oamenilor ajung sa fie organizate oficial (formal), fie pentru ca toti au anumite interese comune, fie pentru ca un grup furnizeaza stimuli celorlalti ca sa lucreze pentru interesul sau"10.
T. Parsons caracterizeaza organizatia ca o unitate sociala creata intentionat pentru a urmari anumite teluri concrete, subliniind chiar ca "trasatura caracteristica, definitorie, a unei organizatii care o distinge ca termen de referinta formal analitic de alte tipuri de sisteme sociale o constituie primatul orientarii spre un obiectiv concret si particular"11.
Pentru E.H. Schein "o organizatie este coordonarea rationala a activitatilor unui numar de oameni pentru atingerea unui anumit scop explicit comun, prin diviziunea muncii si functiilor si printr-o ierarhie de autoritate si responsabilitate"12.
Daniel Katz si Robert Kahn considera ca modelul teoretic al unei organizatii este un sistem input-output de energie si nu sunt de acord cu includerea elementului "teluri" in definitia organizatiei13..
Pentru Henry Mintzberg "organizatiile inseamna actiunea colectiva de urmarire a unei misiuni comune, o modalitate mascata de a spune ca un manunchi de oameni se aduna sub un semn distinctiv pentru a produce un oarecare produs sau serviciu"14.
Richard M. Steers afirma ca "organizatiile sunt colectivitati de indivizi si grupuri care activeaza impreuna pentru a realiza obiective in comun impartasite15.
Este firesc sa amintim aici teoria lui Max Weber, creatorul "tipului ideal" de birocratie, care a vrut sa arate pana la ce punct organizarea birocratica este o solutie rationala la complexitatea problemelor moderne. M. Weber accentueaza asupra caracterului "inalt formalizat al relatiilor sociale interne" si numeste birocratie "sistemul de administrare si organizare care tinde la rationalitate integrala" sustinand ca "birocratia are o eficacitate mai mare decat alte forme de organizare", iar caracterul sau esential ar trebui sa se regaseasca in toate sectoarele organizate ale societatii. Max Weber a analizat activitatea unor "birouri" administrative si de aici s-a nascut denumirea de "organizatii birocratice". In literatura de specialitate termenul de "birocratie" sau "sistem birocratic" nu are sensul peiorativ pe care l-a capatat in limbajul curent, acela de formalism, complicatii inutile, tergiversari, indiferenta fata de om. Termenul, in sens sociologic weberian, semnifica organizatia complexa moderna. In fond, teoria sa se refera la organizatiile complexe moderne, instituite oficial16.
Desigur, exista o multitudine de punct de vedere formulate de economisti, sociologi, filosofi, in definirea organizarii si organizatiilor, fapt care ilustreaza o mare varietate a perspectivelor de abordare. Foarte plastic surprinde Dean J. Champion aceasta posibila abordare a organizatiei de pe pozitia diferitelor modele organizationale, recurgand la un fragment dintr-o poveste de Tolstoi. Apreciindu-l ca sugestiv, redam fragmentul ales: "Un sef indian a adunat cativa orbi si le-a cerut sa descrie un elefant. Fiecare orb a atins o alta parte a elefantului (de exemplu: corp, coada, cap etc.) si, ca urmare, fiecare a dat o alta interpretare la ceea ce insemna un elefant pentru el"17. In unele privinte cam asa stau lucrurile atunci cand se pune problema alegerii modelului organizational; in functie de modelul ales, se obtine, asa cum am vazut, o alta imagine a organizatiei.
Parcurgerea catorva definitii cu autoritate aflate in circulatie am propus-o pentru a putea realiza o imagine din care sa extragem o formulare sintetica care sa cuprinda trasaturile definitorii ale organizatiei, pornind de la cateva elemente constant prezente in majoritatea abordarilor, indiferent de orientarea si extensia acestora.
Prin conceptul de organizatie intelegem un sistem deschis, coerent si dinamic alcatuit dintr-un numar relativ mare de indivizi cu statute si roluri distincte, construit intentionat pentru a realiza eficient un scop definit, prin armonizarea resurselor umane si materiale in conditiile existentei unui ansamblu valorico-normativ si a unor modalitati de conducere.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1249
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved