Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Functiile familiei

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Functiile familiei

Exista mai multi autori care au descris pe larg functiile pe care le indeplineste o familie. O prezentare clara si detaliata o poti gasi la Maria Voinea, in cartea ei "Sociologia Familei" (1993). Eu am preferat aici o scurta trecere in revista a principalelor functii ale familiei. Acestea sunt:



Functia economica - presupune a asigura resursele materiale, financiare necesare existentei familiei (locuinta, hrana, haine, etc.). Aceasta functie este foarte importanta. Daca ea este realizata corespunzator, atunci familia se poate concentra si poate indeplini si celelalte functii. Aceasta functie este realizata de ambii soti prin aducerea veniturilor (ca urmare a exercitarii unei profesii, cel mai des), prin procurarea si producerea hranei, a obiectelor de imbracaminte si de trai, prin transmiterea profesiei si/sau sustinerea copiilor in alegerea profesiei.

Functia de socializare - presupune a transmite cu scopul asimilarii de catre copii, mai ales, dar si de catre toti membrii familiei, a atitudinilor, valorilor, principiilor, modelelor de comportament caracteristice unui anumit grup social. Cu alte cuvinte, este vorba de functia de educare. Scopul acesteia este integrarea in societate a persoanei (copilului). Educatia se manifesta la toate nivelurile: material, fizic, psihologic, moral, spiritual. Evident, familiile au diferite grade de manifestare a acestei functii: unele se preocupa foarte mult de educarea membrilor sai, in timp ce altele mai deloc.

Functia de solidaritate - presupune a asigura unitatea si stabilitatea familiei. Ea implica manifestarea sentimentelor de afectiune, de respect, de apartenenta la grupul familial, a increderii membrilor unii in altii, a ajutorarii si a sustinerii reciproce de-a lungul timpului, a dezvoltarii intimitatii. Se observa ca in ultima vreme aceasta functie pare din ce in ce mai slab indeplinita, fapt dovedit de cresterea ratei divorturilor si a inmultirii relatiilor de concubinaj, a celibatarilor si a familiilor monoparentale.

Functia sexual-reproductiva - presupune ca cei doi soti sa se ssatisfaca sexual reciproc si sa dea nastere la copii. Aceste doua componente ale acestei functii sunt indeplinite diferit, in sensul ca in unele familii accentul se pune pe implinirea sexuala, in timp ce in alte familii, se acorda o importanta mai mare nasterii copiilor. Evident acest lucru este dependent de cultura din care fac parte familiile, de gradul si tipul de educatie avut, de credintele religioase, de dorinta si caracteristicile fizice si psihologice ale celor doi soti (parteneri). Actualmente, in societatile mai avansate economic cuplurile si familiile tind tot mai mult sa puna in prim plan implinirea afectiv-sexuala, dupa care cea reproductiva.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1101
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved