Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Terorismul contemporan

Sociologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Terorismul contemporan

Punctul de plecare al terorismului contemporan - daca putem incerca sa fixam unul - l-a constituit al doilea Razboi Mondial odata cu ajutorul dat diferitelor nationalisme ale Europei occidentale de catre propaganda nazista, repunerea in discutie a imperiilor coloniale, razboaiele succesive din sud-estul Asiei si infruntarea americano-sovietica aproape constanta .



De atunci incoace lupta nu a facut decat sa se intensifice, sa se intinda in lumea intreaga. Focarul acestor actiuni s-a deplasat din Europa spre coloniile din Orientul Mijlociu, Asia si Africa, miscarile nationaliste aparute impotrivindu-se incercarilor statelor europene de a-si permanentiza prezenta in colonii, actionand ca un catalizator in declansarea unor miscari de eliberare nationala .

In anii 1960 si 1970, numarul gruparilor care ar putea fi descrise ca teroriste a crescut si a inclus nu numai miscarile de eliberare nationala si etnic-separatiste precum Organizatia pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Patria Basca si Libertatea (ETA) sau Armata Republicana Irlandeza (IRA), ci si pe cele extremiste de stanga (comuniste), precum Factiunea Armata Rosie (fosta Republica Federala Germana) si Brigazile Rosii (Italia) sau de dreapta (neo-fasciste) .

Ca si gruparile teroriste anticolonialiste, multe din gruparile etnic-separatiste si extremiste au adoptat metode teroriste pentru a-si face publice scopurile politice urmarite.

Gruparile teroriste se vor deda unei serii de operatiuni de hartuire, fara o eficacitate directa deosebita, dar destinate sa tina opinia internationala treaza.

Pe la mijlocul anilor 1980, asa-zisul terorism de stat a reaparut, manifestandu-se printr-o serie de atacuri impotriva unor obiective americane sau occidentale din Orientul Mijlociu. State, precum Iran, Irak, Siria si Libia s-au evidentiat ca principali sponsori ai terorismului.

Existenta unor state-sponsor ale gruparilor teroriste ramane o preocupare a comunitatii internationale si-n prezent, reprezentand un fenomen conex resurgentei terorismului de sorginte fundamentalist islamica. Prima manifestare a acestui tip de terorism a reaparut in 1979, cand transformarea Iranului intr-o democratie ismalica a conferit terorismului fundamentalist Islamic siit sprijin financiar si baza logistica .

Atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 au demonstrat cat de periculos este radicalismul religios cand apeleaza la tehnici teroriste.



Jean Servier, Terorismul, Editura Institutul European, Bucuresti, 2002, p.2

Miscarile de eliberare din Kenya, Malaysia, Cipru si Palestina (foste dominioane britanice sau franceze) au fost purtate de grupari care ar putea fi numite mai degraba teroriste

Bruce Hoffman, op.cit., p.67

David C. Rapoport, op.cit., p.167



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 893
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved