CATEGORII DOCUMENTE |
In Romania accizele au fost reintroduse in practica financiara incepand cu 1 decembrie 1991 prin Hotararea Guvernului nr. 779/1991, ele avand un caracter de complementaritate cu impozitul pe circulatia marfurilor, produsele aflate sub incidenta accizelor nefiind purtatoare si de impozit pe circulatia marfurilor.
Evolutia legislativa in domeniu este un bun exemplu in ceea ce priveste instabilitatea legislatiei fiscale in Romania, dupa 1990.
Odata cu introducerea taxei pe valoarea adaugata, accizele cunosc o noua reglementare, prin Legea nr. 42/1993, care stabilea ca accizele preced taxa pe valoarea adaugata, fiind incluse in baza de impozitare pentru calculul T.V.A. Conform acestei reglementari accizele erau determinate in principal prin aplicarea unor cote procentuale asupra bazei de impozitare. Acest mod de calcul, denumit sistemul ad-valorem, a cauzat multe fenomene de evaziune fiscala prin subevaluarea bazei de impozitare, sau prin sustragerea de la impozitare a produselor respective, mai ales in conditiile in care pentru o serie de produse au fost fixate cote foarte mari de impunere (de exemplu la whisky si tigarete de calitate superioara cota de impunere era de 300%).
Pentru combaterea evaziunii fiscale, s-a trecut printr-o noua reglementare, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 82/1997, la calcularea accizei sub forma unei sume fixe in ECU pe unitatea de masura, pentru ca din anul 1999 sa se treaca la determinarea accizelor prin sume fixe in echivalent EURO pe unitatea de masura.
In ianuarie 2000 reglementarile in vigoare privind accizele sunt abrogate si inlocuite prin Ordonanta Guvernului nr. 27/2000, care la randul ei a fost abrogata si inlocuita prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 158/2001 care s-a aplicat de la 1 ianuarie 2002. O noua reglementare privind accizele este instituita la 1 ianuarie 2004 prin aparitia Codului fiscal, acesta fiind in vigoare si in prezent.
Conform reglementarilor actuale accizele din Romania se impart in doua mari categorii: accize armonizate cu cele existente in Uniunea Europeana si alte produse accizabile specifice Romaniei.
Incepand cu 1 ianuarie 1993, atunci cand a luat fiinta piata unica, Uniunea Europeana a introdus un sistem comun de accize, care se referea la trei categorii principale de produse: bauturi alcoolice, produse din tutun si uleiuri minerale. La acestea s-au adaugat incepand cu ianuarie 2004 si o serie de produse energetice precum: pacura, carbunele si coxul, gazul metan si electricitatea, a caror impozitare urmareste stabilizarea emisiei de dioxid de carbon in tarile comunitare pentru protejarea mediului inconjurator.
Armonizarea accizelor in U.E. se refera la stabilirea unor reguli comune (unice) cu privire la baza de impozitare, nivelul minim al cotelor de impunere si circulatia produselor supuse accizelor intre statele membre. Trebuie mentionat ca exista mari diferente intre tarile membre in ceea ce priveste nivelul accizei. Astfel, la bauturi alcoolice nivelul cel mai ridicat al accizei, care se intalneste in Suedia, este de peste 9 ori mai mare decat nivelul minim intalnit in Italia. La produse din tutun acciza specifica la 1.000 de tigarete din Marea Britanie este de 46 de ori mai mare decat cea din Spania, iar acciza ad-valorem din Franta este de aproape trei ori mai mare decat cea din Irlanda. In ceea ce priveste nivelul accizei la unele produse petroliere, de exemplu benzina fara plumb, acciza la 1.000 de litri reprezinta 297,63 Euro in Grecia si 814,89 Euro in Marea Britanie, adica de 2,79 ori mai mare.
Romania s-a angajat in cadrul negocierilor de aderare sa aduca accizele armonizate la nivelurile minime existente in U.E., obtinand in acest sens derogari pentru o serie de produse la care acest proces va continua si dupa data aderarii. Astfel, la produsele din tutun accizele se vor majora in mod treptat pana in 2010 inclusiv. De asemenea alinierea la nivelul de accizare stabilit de acquis-ul comunitar se va face in 4 ani de la data aderarii pentru benzina fara plumb, 6 ani pentru motorina folosita drept carburant pentru automobile, 3 ani pentru gazul natural utilizat in scopuri comerciale si 3 respectiv 2 ani pentru pacura, in functie de sistemul de utilizare si 3 ani pentru electricitate.
Accizele armonizate, cu exceptia tigaretelor se determina in echivalent euro pe unitatea de masura (hl, bucati, tona, MWh, GigaJoule etc.). La tigarete acciza este formata dintr-o acciza specifica, calculata in echivalent euro la 1.000 de tigarete, si o acciza ad-valorem, calculata prin aplicarea procentului legal stabilit asupra pretului maxim de vanzare cu amanuntul.
Productia si depozitarea produselor accizabile din categoria accizelor armonizate, acolo unde acciza nu a fost platita, se poate face numai in locuri special autorizate de autoritatea fiscala, numite antrepozite fiscale.
Bauturile alcoolice, cu exceptiile prevazute de lege, si produsele din tutun pot fi eliberate pentru consum sau pot fi importate numai daca sunt marcate corespunzator cerintelor legale.
Alte produse accizabile, in afara celor armonizate, specifice Romaniei sunt cafeaua si o serie de produse de lux precum: confectii din blanuri naturale, articole de cristal, bijuterii din aur sau platina, produse de parfumerie, arme de vanatoare si iahturi. La acestea se adauga autoturismele si diverse aparate electronice si electrocasnice: aparate video, dublu radiocasetofoane, camere video, aparate fotografice numerice.
La aceste produse, acciza se determina prin aplicarea unor cote procentuale, care variaza intre 1% la anumite tipuri de autoturisme si pana la 100% la arme de vanatoare, asupra bazei de impozitare, cu exceptia cafelei, la care acciza se determina in echivalent euro pe unitatea de masura. Baza de impozitare este reprezentata de pretul de livrare pentru produsele din productia interna si valoarea in vama, la care se adauga taxele vamale si alte taxe specifice, pentru produsele din import.
Accizele se platesc la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care produsele din productia interna au fost livrate pentru consum sau in alte scopuri. Pentru produsele importate plata se face in momentul inregistrarii declaratiei vamale de import.
Orice agent economic platitor de accize are obligatia de a depune la autoritatea fiscala competenta o declaratie de accize pentru fiecare luna, indiferent daca se datoreaza sau nu plata accizei pentru luna respectiva.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 858
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved