Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Creditele bugetare si destinatia acestora

finante

+ Font mai mare | - Font mai micCreditele bugetare si destinatia acestora

Creditele bugetare aprobate pentru anumite destinatii reprezinta limite maxime de cheltuieli ce nu pot fi depasite. Creditele bugetare puse la dispozitia institutiilor publice au o singura sursa: veniturile bugetare. Aceste credite sunt nerambursabile, nepurtatoare de dobanzi si sunt utilizate in interesul general al statului.Deschiderea finantarii la nivelul ordonatorilor de credite se face pe baza unui document numit cerere pentru deschiderea de credite. In respectivul document sunt precizate valoarea creditului, destinatiile acestuia prin defalcarea pe structura clasificatiei bugetare (parti, capitole, titluri, articole, aliniate).[1] Cererile de credite pot fi intocmite trimestrial in doua transe (prima transa pentru primele doua luni din trimestru, cea de-a doua pentru ultima luna din trimestru), sau lunar.

La creditele acordate din bugetul de stat, aprobarea deschiderii de credite se da de Directia Generala a Trezoreriei si Datoriei Publice, pe baza cererii de deschidere de credite bugetare. Cererea va fi insotita de o nota de fundamentare prin care se justifica cuantumul sumelor solicitate.

Virarile de credite bugetare reprezinta operatiunea prin care se realizeaza o diminuare absoluta a creditelor bugetare de la un articol sau aliniat bugetar si o majorare corespunzatoare la alt articol sau aliniat bugetar, insa aceasta operatiune poate fi efectuata doar in trimestrele III si IV. Acest fapt reprezinta o renuntare la efectuarea unor cheltuieli si angajarea altor cheltuieli neprevazute in bugetul initial.

Spre deosebire de virarile de credite, prin modificarea de alocatii bugetare, creditele anuale nu se modifica, ci doar se schimba repartizarea pe trimestre in sensul ca la un articol se duc credite din trimestrul IV in II, in timp ce la alt articol se face operatiunea invers.

O finantare speciala este finantarea pe baza de programe. Aceasta se diferentiaza de finantarea traditionala, bazata pe categorii de venituri si cheltuieli, in ceea ce priveste pregatirea, analizarea si prezentarea bugetului. O finantare pe baza de programe se axeaza in principal pe rezultatele ce se asteapta a se obtine in urma desfasurarii activitatilor si serviciilor. Intr-un buget de programe, veniturile si cheltuielile se leaga de obiectivele stabilite pe o perioada mai mare de timp (mai multi ani).

Contul 700 "Finantarea de la buget privind anul curent"

Platile de casa efectuate de institutiile publice se evidentiaza cu ajutorul contului 700 "Finantarea de la buget privind anul curent", care are doua analitice: 700.01 "Finantarea de la bugetul de stat" si 700.02 "Finantarea de la bugetul local".

Contul 700 "Finantarea de la buget privind anul curent" este un cont de pasiv.

In creditul contului 700 "Finantarea de la buget privind anul curent" se inregistreaza platile de casa (plati efectuate) pe masura aparitiei acestora.

In debitul contului se inregistreaza sumele recuperate din finantarea anului curent, reprezentand reintregirea platilor (restituiri din sumele ridicate din cont).

Soldul creditor al contului reprezinta in cursul anului totalul platilor efectuate.

Inchiderea contului 700 se face la sfarsitul anului prin debitarea lui in corespondenta cu soldurile finale ale contului de cheltuieli (410). In situatia in care cheltuielile efective sunt mai mari decat platile de casa, diferenta se inchide prin debitarea contului 702 "Finantarea de la buget privind anii precedenti" si creditare contului de cheltuieli. Daca platile de casa sunt mai mari decat cheltuielile efective, diferenta se inchide prin debitarea contului 700 "Finantarea de la buget privind anul curent" si creditarea contului 702 "Finantarea de la buget privind anii precedenti".

Contul 702 "Finantarea de la buget privind anii precedenti si alte surse"

Contul 702 "Finantarea de la buget privind anii precedenti si alte surse" este cont de pasiv.

In creditul lui se inregistreaza valoarea animalelor tinere, la ingrasat si pentru experienta rezultate din prasila, precum si valoarea debitorilor, materialelor si altor active preluate de la alte institutii.

In debitul contului se inregistreaza valoarea debitorilor insolvabili, materialelor distruse de calamitati si a animalelor tinere trecute in categoria activelor fixe corporale.

Soldul creditor al contului reprezinta sursele mijloacelor bugetare provenite din finantarea anilor precedenti.

Aplicatii:

Cu ocazia inventarierii, ca urmare a evaluarii stocurilor, se constata o crestere de 2.000.000 lei la materialele achizitionate in anii precedenti:

= 702 2.000.000 lei

"Materiale" "Finantare de la buget privind anii

precedenti si alte surse"

La o institutie publica ce se ocupa cu cresterea animalelor se inregistreaza pui obtinuti din prasila, in valoare de 12.500.000 lei:

= 702 12.500.000 lei

"Animale tinere "Finantare de la buget privind aniisi la ingrasat" precedenti si alte surse"

O institutie publica primeste prin transfer de la alta institutie publica un teren in valoare de 25.000.000 lei si active corporale a caror valoare contabila este de 35.000.000 lei, din care amortizarea este in suma de 11.500.000 lei.

inregistrarea terenului:

011 = 702 25.000.000 lei

"Terenuri" "Finantare de la buget privind anii

precedenti si alte surse"

inregistrarea activelor corporale:

013 = % 35.000.000 lei

"Active fixe corporale" 702 23.500.000 lei

"Finantare de la buget privind anii

precedenti si alte surse"

11.500.000 lei

"Amortizari privind activele

fixe corporale"

4. La sfarsitul anului, situatia soldurilor finale ale cheltuielilor si platilor este urmatoarea (inainte de a se efectua operatiunile de inchidere):

700 "Finantare de la buget 410 "Cheltuielile institutiei

D privind anii precedenti" C D de la buget" C

700.000.000 570.000.000

Se inchid conturile de cheltuieli de la buget:

700 = 410 570.000.000 lei

"Finantare de la buget  "Cheltuielile institutiei

privind anul curent" de la buget"

Situatia finantarilor de la buget privind anul curent:

D 700 "Finantare de la buget" C


570.000.000 700.000.000

SFC = 130.000.000

Contul 700 "Finantare de la buget privind anul curent" se inchide prin debitarea lui in corespondenta cu creditul contului 702 "Finantare de la buget privind anii precedenti si alte surse":

700 = 702 130.000.000 lei

"Finantare de la buget "Finantare de la buget privind anii

privind anul curent" precedenti si alte surse"
Contul 704 "Credite bancare"

Contul 704 "Credite bancare" este un cont de pasiv. In creditul lui se inregistreaza creditele bancare acordate institutiilor publice, iar in debit creditele bancare rambursate la termenele stabilite.

Soldul creditor al contului reprezinta creditele nerambursate care nu au ajuns la scadenta.

Aplicatie:

O institutie publica finantata din venituri proprii obtine un credit de la banca pentru achizitionarea unui activ corporal, care nu se supune amortizarii, in suma de 95.000.000 lei.

= 704 95.000.000 lei

"Disponibil al institutiei publice finantata "Credite bugetare"

din venituri proprii"

Se emite factura de catre furnizor si se receptioneaza activul corporal:

420 = 234 95.000.000 lei

"Cheltuielile institutiilor publice "Furnizori"

finantate din venituri proprii"

Concomitent are loc intrarea in gestiune a activului corporal:

013 = 307 95.000.000 lei

"Active fixe corporale" "Fondul bunurilor care alcatuiesc

domeniul privat al statului"

Se achita datoria fata de furnizori din disponibil:

234 = 120 95.000.000 lei

"Furnizori" " Disponibil al institutiei publice finantate

din venituri proprii"

Ulterior, dupa realizarea si incasarea altor venituri proprii, are loc rambursarea imprumutului:

704 = 120 95.000.000 lei

"Credite bugetare" " Disponibil al institutiei publice finantate

din venituri proprii"

Contul 706 "Finantarea din credite externe guvernamentale"

Contul 706 "Finantarea din credite externe guvernamentale" este un cont de pasiv.

In creditul acestui cont se inregistreaza creditele externe guvernamentale primite, iar in debit creditele rambursate potrivit scadentelor din contractul de imprumut. Soldul creditor al contului reprezinta creditele externe nerambursate.

Aplicatie:

O institutie publica primeste un credit extern guvernamental de 1.000 Euro. La data contractarii imprumutului 1 Euro = 3,6 lei. La sfarsitul lunii 1 Euro are cursul de 3,68 RON.

Incasarea imprumutului:

121 = 706 3.600 lei

"Disponibil in valuta din "Finantare din credite externe

credite externe guvernamentale" guvernamentale"

Inregistrarea diferentei nefavorabile de curs valutar la sfarsitul lunii: 

412 = 706 80 lei

"Diferente de curs valutar" "Finantare din credite externe

guvernamentale"Moisescu Florentina si colaboratorii, Administratie publica - gestiunea resurselor si audit, Editura Chisinau, 2004, p. 129

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2111
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved