Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Cheltuielile publice pentru agricultura

finante

+ Font mai mare | - Font mai micCheltuielile publice pentru agricultura

O pondere importanta a cheltuielilor cu actiunile economice, in tarile dezvoltate este alocata agriculturii care beneficiaza de sprijin financiar cu caracter nerambursabil.

Tarile membre ale Uniunii Europene beneficiaza de ajutoare financiare publice pentru agricultura din 2 surse : prima o reprezinta bugetele nationale, iar cea de-a doua bugetul comunitar.
Politica Agricola Comuna (PAC) este finantata din Fondul European pentru Orientare si Garantare Agricola (FEOGA) infiintat in 1962, care este impartit in doua structuri. Prima este sectiunea Orientare, un fond structural care finanteaza masuri de dezvoltare rurala, scheme de eco-agricultura, investitii in modernizarea exploatatiilor agricole, activitati de prelucrare-comercializare a produselor, stimularea dezvoltarii ocupatiilor alternative pentru locuitorii zonelor rurale.

Cea de-a doua parte a FEOGA este sectiunea Garantare cea mai importanta pentru PAC deoarece finanteaza cheltuielile cu Organizatiile Comune de Piata (COM), baza functionarii politicii. COM-urile sunt masurile comune de reglementare pe piata unica europeana pentru fiecare produs agricol (reflectate prin ajutoare financiare, cantitati maxim garantate, preturi, etc).

Ajutoarele financiare acordate de UE statelor membre constau in :

plati directe : ajutoare pentru productie (se acorda produselor al caror consum ar fi descurajat din cauza pretului prea mare )si plati compensatorii (compensari in urma scaderii preturilor);

restitutii la export – pentru piata externa, reglementarile PAC prevad posibilitatea ca anumite exporturi catre tarile terte sa beneficieze de restituirea diferentelor care exista intre preturile comunitare si cele mondiale;

alte ajutoare financiare – acordate fie din bugetul comun, fie din bugetele individuale ale statelor membre dar cu respectarea conditiilor stabilite de UE.

Din valoarea platilor directe alocate in UE, 25% se vor acorda Romaniei si Bulgariei pentru anul 2007.

Consiliul UE reglementeaza anual trei niveluri de pret:

pretul indicativ – pretul la care Consiliul recomanda vanzarea produselor;

pretul de interventie – pretul minim garantat la care organismele comunitare sau nationale trebuie sa cumpere de la producatori produsele ce le sunt oferite;pretul prag – reprezinta baza pentru calcularea prelevarilor la importul de produse agricole din terte tari astfel incat sa existe siguranta ca produsele extracomunitare nu patrund in UE la un pret situat sub acest prag si sa anuleze preferinta pentru produsele comunitare.

Preturile stabilite anual sunt menite sa asigure un venit minim producatorilor agricoli.

Actorii institutionali implicati in gestionarea PAC sunt Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul UE pentru Agricultura si Pescuit. Puterea legislativa ramane la nivelul Consiliului, dar deciziile in ceea ce priveste PAC se iau cu majoritate calificata.

Pentru agricultura, in 2007, Comisia Europeana a alocat 35% din cheltuieli si 10% pentru dezvoltarea rurala. Schema de buget UE pentru 2007 prevede si plata compensatiilor pentru Romania si Bulgaria –la 0.4% din totalul bugetului.  

In tarile in curs de dezvoltare, desi necesitatile de finantare a agriculturii sunt mari, posibilitatile sunt limitate. Resursele financiare sunt indreptate in principal spre finantarea unor lucrari de irigatii, apararea impotriva inundatiilor, combaterea daunatorilor, sistematizare rurala. Resursele financiare sunt completate cu credite interne si credite externe sau asistenta financiara de la Banca Mondiala.

Agricultura si industria alimentara din Romania detin un potential remarcabil. Romania ocupa unul dintre primele locuri in Europa ca suprafata agricola si arabila si, cu toate ca aproape 40% din populatia activa lucreaza in agricultura, contributia acesteia la PIB este de numai 13-15%. Agricultura durabila este o agricultura viabila din punct de vedere economic, care raspunde exigentelor cererii de alimente sanatoase si de calitate superioara, care garanteaza conservarea si reabilitarea resurselor naturale. Devenit stat membru cu drepturi depline, Romania va primi in urmatorii ani de la UE circa 12 miliarde de euro, din care aproximativ 7 miliarde euro vor fi alocati pentru dezvoltare rurala.

Ministerul Agriculturii a fost imputernicit de Guvern sa gestioneze fondurile din Politica Agricola Comuna a UE, institutia fiind abilitata sa prefinanteze si sa cofinanteze obiectivele de investitii acoperite de Fondul European de Garantare Agricola si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala.

Utilizarea fondurilor de la UE se va realiza prin intermediul Agentiei pentru Plati si Interventie pentru Agricultura, in cazul Fondului European de Garantare Agricola, si Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, pentru Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1050
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site