Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Fundamentarea veniturilor bugetare

finante+ Font mai mare | - Font mai micFundamentarea veniturilor bugetare


1. Fundamentarea impozitului pe veniturile agricole ale persoanelor fizice
Codul fiscal:

Art. 71. - Veniturile din activitati agricole sunt venituri din urmatoarele activitati:

a) cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, īn sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau īn sistem irigat;

b) cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;

c) exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si altele asemenea;

d) valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, īn stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate privata sau luate īn arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare, īncepānd cu data de 1 ianuarie 2008.


Art. 74. - (1) Impozitul pe venitul net din activitati agricole se calculeaza prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului net, determinat pe baza de norme de venit, cāt si īn sistem real, impozitul fiind final.

(2) Orice contribuabil care desfasoara o activitate agricola prevazuta la art. 71 pentru care venitul se determina pe baza de norma de venit are obligatia de a depune anual o declaratie la organul fiscal competent, pāna la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul īn curs. Īn cazul unei activitati pe care contribuabilul īncepe sa o desfasoare dupa data de 25 mai, declaratia se depune īn termen de 15 zile inclusiv de la data la care contribuabilul īncepe sa desfasoare activitatea.

(3) Īn cazul unui contribuabil care determina venitul net din activitati agricole pe baza datelor din contabilitatea īn partida simpla, acesta este obligat sa efectueze plati anticipate, aferente acestor venituri, la bugetul de stat, la termenele prevazute la art. 82 alin. (3).

(4) Īn cazul contribuabililor care realizeaza venituri banesti din agricultura, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vāndute catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati pentru utilizare ca atare, impozitul se calculeaza prin retinere la sursa prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, īncepānd cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final.

(5) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (4) se stabileste prin norme care se emit de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu avizul Ministerului Finantelor Publice.


Pentru fundamentarea veniturilor estimate a se realiza din acest impozit folosim:

Indicator

Sursa

Valoare

Productia agricola vegetala īn 2006

Anuarul statistic

28.700 mil. lei

Suprafata agricola totala

Recensamāntul agricol

13.930.710 ha

Suprafata agricola apartinānd gospodariilor individuale

Recensamāntul agricol

7.708.758

PIB 2006 (preturi curente)

INS

345.000 mil. lei

PIB 2009 (preturi curente)

INS

491.000 mil. lei

Inflatie progonozata 2010

Comisia Nationala de Prognoza

3,7%

Crestere economica prognozata 2010

Comisia Nationala de Prognoza

0,5%

Ponderea productiei agricole individuale livrate la baze de colectare

MFP

10%

Cota de impunere

Codul fiscal

2%


Estimare venit 2010 = 28.700 x (7.708.758/13.930.710) x (491.000/345.000) x (1,037 x 1,005) x 10% x 2% = 47 mil. Lei2. Fundamentarea veniturilor din CASS la o Casa Judeteana de Sanatate


Īn exemplul nostru vom fundamenta doar contributiile colectate de la trei categorii de platitoti (pentru celelalte categorii calculele sunt similare)


Baza legala:

Legea nr. 95/2006 privind reforma īn domeniul sanatatii

Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).

(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:

a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;

b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decāt cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;

c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se īncadreaza la lit. b);

d) indemnizatiilor de somaj;

e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;

f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobānzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate īn mod individual si/sau īntr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai īn cazul īn care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 21 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.

(21) Īn situatia īn care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.

(3) Īn cazul persoanelor care realizeaza īn acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) si la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.

(4) Īn cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 5,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentānd o treime din salariul de baza minim brut pe tara.

(5) Contributiile prevazute la alin. (2) si (4) se platesc dupa cum urmeaza:

a) lunar, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. a), d) si f);

b) trimestrial, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. b) si la alin. (4);

c) anual, pentru cele prevazute la alin. (2) lit. c) si f).

(6) Contributia de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza asupra sumelor acordate īn momentul disponibilizarii, venitului lunar de completare sau platilor compensatorii, potrivit actelor normative care reglementeaza aceste domenii, precum si asupra indemnizatiilor reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare.

(7) Obligatia virarii contributiei de asigurari sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care plateste asiguratilor veniturile prevazute la alin. (2) lit. a), d) si e), respectiv asiguratilor pentru veniturile prevazute la alin. (2) lit. b), c) si f).

(8) Termenul de prescriptie a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate se stabileste īn acelasi mod cu cel prevazut pentru obligatiile fiscale.

Art. 258. - (1) Persoanele juridice sau fizice la care īsi desfasoara activitatea asiguratii au obligatia sa calculeze si sa vireze la fond o contributie de 5,2% asupra fondului de salarii, datorata pentru asigurarea sanatatii personalului din unitatea respectiva.

(2) Prin fond de salarii realizat, īn sensul prezentei legi, se īntelege totalitatea sumelor utilizate de o persoana fizica si juridica pentru plata drepturilor salariale sau asimilate salariilor.

(3) Nerespectarea prevederilor art. 257 alin. (1) duce la diminuarea pachetului de servicii de baza, potrivit prevederilor art. 220. Diminuarea pachetului de servicii de baza are loc dupa 3 luni de la ultima plata a contributiei.

(4) Pentru perioada īn care angajatorii suporta indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, acestia au obligatia de a plati contributia de 5,2% raportata la fondul de salarii, pentru salariatii aflati īn aceasta situatie.Macheta de fundamentare este urmatoare:

Indicator

Unitate de masura

Valoare

Nr. angajati

Nr.

58.945

Salariu mediu brut

Lei

1836

Cota contributie angajati


5,5

Grad de colectare


95

CASS ANGAJATI

LEI

67.855.834

Cota contributie angajatori


5,2

Grad de colectare


80

CASS ANGAJATORI

LEI

54.024.932

Numar PFA

Nr

2.485

Venim anual impozabil PFA

Lei

32.000

Cota contributie PFA


5,5

Grad de colectare PFA


94

CASS DE LA PFA

LEI

4.111.184

Numar someri

Nr.

2.888

Indemnizatie de somaj

Lei

550

Cota contributie someri


5,5

Grad de colectare


100

CASS DE LA SOMERI

LEI

1.048.344

TOTAL CASS

LEI

127.040.294

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1133
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved