Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Norme de prudenta bancara

finante

+ Font mai mare | - Font mai micNorme de prudenta bancara. Regulile de prudenta bancara pe plan international si national se exprima in majoritatea cazurilor utilizand anumiti indicatori, rate, coeficienti. Aceste raporturi au ca sfera de cuprindere cele mai semnificative aspecte ale managementului bancar. Pentru tarile membre UE, prudenta bancara se masoara utilizand anumiti indicatori, rate sau coeficienti. Cei mai importanti sunt:Rata europeana de solvabilitate este cel mai important indicator de prudenta bancara. Scopul calcularii acestui indicator este acela de a garanta capacitatea bancilor de a face fata falimentelor, la care sunt expusi potentialii debitori.

Rata de solvabilitate europeana = fonduri proprii/activele bilantiere si extrabilantiere ponderate cu un coeficient de risc pentru fiecare dintre aceste active

Fondurile proprii ale bancii:

fonduri proprii de baza: resurse proprii ale bancii, rezerve, fonduri pentru riscurile bancare general constituite sub forma de provizioane.

fonduri complementare: rezerve din reevaluari, subventii rambursabile, datorii subordonate cu durata medie nedeterminata (emisiuni de titluri financiare, respectiv obligatiuni cu durata nedeterminata), alte datorii subordonate (emisiuni de titluri - obligatiuni pe o perioada mai mare de 5ani)

Numitorul raportului reflecta angajamentele bancii ponderate cu gradul de risc si al carui nivel variaza de la 100% pentru creditele acordate clientilor pana la 0% pentru creantele asupra statului (titluri de stat achizitionate de banci). Nivelul acestei rate este minim 8%. Se apreciaza ca atunci cand nivelul ratei este minim 8%, banca este capitalizata, deci poate rezista la soc.

Coeficientul de lichiditate. Calcularea acestuia reprezinta o obligatie pentru fiecare institutie de credit, fiecare banca trebuie sa respecte un raport egal cel putin cu 100% (un raport unitar) intre elementele de activ si cele de pasiv considerate exigibile pe o perioada de o luna. Coeficientul de lichiditate= (Total active ponderata/Total pasive ponderate)*100. Din acest raport rezulta ca plasamentele si resursele trebuie ponderate cu un anume coeficient in functie de gradul de lichiditate (in cazul plasamentelor) si cu cel de exigibilitate (in cazul resurselor).

Coeficientii de ponderare atat a resurselor cat si a plasamentelor pot lua valori care variaza intre 100-25%. De exemplu, pt creditele acordate clientilor nebancari sau pt cele acordate altor banci coef de ponderare este 100%. Pt actiunile cotate la bursa, coeficientul de ponderare este 50%, pt depunerile bancare coef de ponderare este 100%.

Coeficientul fondurilor proprii si al resurselor permanente. Utilizarea acestui indicator are menirea de a nu permite o crestere excesiva a riscului de utilizare a unor resurse pe termen scurt pt finantarea unor credite pe termen mediu si lung. Se calculeaza ca raport intre resursele pe termen mediu si lung la utilizarile pe termen mediu si lung. Resursele pe termen mediu si lung cuprind fondurile proprii nete ale bancii la care se adauga resurse mobilizate pe termen mediu si lung. Utilizari pe termen mediu si lung: credite pe o perioada mai mare de 5ani, participatii la alte societati comerciale, imobilizari, titluri financiare necotate la bursa.

Pentru a respecta normele de prudenta bancara, acest coeficient trebuie sa ia valori de 60%, altfel spus, totalul sumelor pe termen mediu si lung trebuie sa acopere (reprezinte) cel putin 60% din totalul plasamentelor/utilizarilor pe termen mediu si lung.

Dispersia riscului bancar. Vizeaza 2 aspecte:

Controlul marilor riscuri. Normele de prudenta bancara stabilesc urmatoarele:

-expunerea maxima fata de un singur debitor nu poate depasi 25% din fondurile proprii ale bancii. In Romania expunerea nu poate depasi 20%.

-expunerea totala nu poate depasi mai mult de 8 ori nivelul fondurilor proprii.

2. Bancile nu pot investi in titluri emise de alte societati comerciale mai mult de 15% din valoarea totala a fondurilor proprii

Valoarea totala a participatiilor nu trebuie sa depaseasca 60% din valoarea totala a fondurilor proprii.

Bancile din Romania nu pot investi in titluri emise de alte societati mai mult de  10% din fondurile proprii si mai mult de 20% din capitalul social al firmei respective. Valoarea tuturor participatiilor nu poate depasi 50% din fondurile proprii.

Performante bancare. Institutiile de credit desfasoara in principal 3 mari tipuri de activitati:

Intermediere, de mobilizare a resurselor si de plasare a acestor resurse indeosebi in credite si titluri.

Operatiuni de piata, se concretizeaza in tranzactionarea de titluri financiare primare si derivate

Activitati de prestari servicii.

Aceste activitati se concretizeaza in operatiuni bilantiere si extrabilantiere.

Toate aceste operatiuni sunt generatoare de venituri si costuri reflectate la final in contul de profit si pierdere.

Pentru aprecierea performantelor unei banci se pot calcula in principal 3 categorii de indicatori:

Indicatori de analiza a profitabilitatii, unde includem:

Rata rentabilitatii economice = (nivelul mediu este 0,5-1%)

Rata rentabilitatii financiare= (valori medii 10-16%)Efectul de levier =

Rata utilizarii activelor= (valori medii 7-10%)

Rata veniturilor din dobanzi (Marja neta de dobanda)= (valori medii 3-10%)

Rata profitului = (valori medii 5-15%)

Rate de exploatare

Costul mediu al depozitelor =

Costul mediu al fondurilor atrase (imprumutate)= Dobanzile platite pentru creditele atrase+Dobanzi platite pentru obligatiunile emise / Volumul imprumuturilor atrase+Imprumuturi obligatare

Costul mediu al depozitelor si surselor (costul mediu total)= Costul mediu al depozitelor + Costul mediu al fondurilor atrase

Randamentul mediu al creditelor = Venituri din creditele acordate clientilor nebancari + Venituri din creditele acordate altor banci + venituri din alte credite / Volum credite acordate clientilor nebancari+ altor banci+alte credite

Marja globala = Randamentul mediu al creditelor - Costul mediu al depunerilor si surselor atrase

Rate de gestiune - se calculeaza atat la nivel de salariat al bancii, cat si la nivel de unitate bancara (agentie, sucursala)

La nivel de salariat se calculeaza urmatorii indicatori:

= Total active pe un salariat

Cheltuieli medii pe un salariat =

Nr creditelor pe un salariat =

Rezultat net pe un salariat =

La nivel de agentie avem urmatorii indicatori:

= Credite totale pe o agentie

= Depozite pentru o agentie

= Rezultat net pe o agentie

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1293
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved