Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

RELATIILE FINANCIARE

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



RELATIILE FINANCIARE

In procesul procurarii si utilizarii resurselor financiare de care are nevoie statul se nasc diverse relatii sociale de natura economica, exprimate in forma baneasca si care sunt cunoscute si sub forma de relatii financiare.

Relatiile financiare se definesc ca un ansamblu al relatiilor sociale de natura economica, care apar din procesul de realizare si repartizare a resurselor banesti necesare statului si ale institutiilor publice destinate satisfacerii sarcinilor social-economice ale societatii.



Aceste relatii financiare atat in sens restrans cat si in sens modern sunt relatii de piata, exprimate monetar si care prezinta drept caracteristica dominanta reglementarea precisa. Ele pot fi publice sau private.

Gradul de dezvoltare a relatiilor fianciare este strans legat de nivelul si evolutia statului, astfel incat privite din perspectiva istorica se constata o evolutie in acest sens de la societatile primitive spre cele moderne. Statul, ca produs al puterii suverane a poporului, asigura realizarea si promovarea intereselor publice si generale.

Relatiile financiare reglementeaza relatiile sociale care apar in procesul de formare si repartizarea banului public in scopul satisfacerii nevoilor generale ale societatii.

Reglementarea relatiilor financiare, potrivit necesitatilor, continutului si cuprinsul finantelor publice, includ:

constituirea si utilizarea fondului bugetar al statului;

constiutuirea si utilizarea fondului de asigurari de stat si a fondului de ajutor de somaj;

constituirea si utilizarea fondurilor banesti proprii ale regiilor autonome si ale institutiilor publice;

emisunea monetara;

circulatia monetara cu numerar si fara numerar;

politica fiscala a statului;

controlul financiar;

organizarea si functionarea aparatului financiar bancar si de credit;

In indeplinirea sarcinilor sale, statul, reglemnteaza toate aceste relatii financiare care, astfel, devin raporturi juridice financiare.

Relatiile banesti care se stabilesc intre stat, pe de o parte, si contribuabili, pe de alta parte, in care se constituie si utilizeaza fondurile banesti publice necesare satisfacerii intereselor generale ale societatii, reprezinta tocmai continutul economic al finantelor publice.

Este important faptul ca exista si alte relatii care nu sunt relatii financiare, ca de exemplu: platile pentru marfuri, prestari de servicii, salarii, credite private si altele.

Pentru o delimitare mai exacta intre notiunea de bani si cea de finante, se apreciaza ca sunt relatii financiare numai acele relatii banesti care constituie un transfer fara echivalent direct si imediat in folosul societatii.

Prin intermediul finantelor publice se asigura constituirea, repartizarea si utilizarea eficienta a banului public pentru sporirea productiei de marfuri,

dezvoltarea fortelor de productie, dezvoltarea invatamantului si culturii, ocrotirea sanatatii, etc.

Finantele publice sunt legate de autoritatea publica reprezentata de stat, institutii centrale, administratii locale si alte institutii de drept public. Ele actioneaza la nivel macroeconomic, satisfac necesitatiile publice si sunt reglementate prin dreptul public. Prin finantele publice se constituie si repartizeaza fonduri care reprezinta peste 50% din produsul intern brut, fapt ce demonstreaza importanta deosebita a lor in asigurarea indeplinirii obiectivelor statelor. Finantele publice se refera la cheltuielile publice, resursele financiare ale statului, imprumuturi de stat interne si externe, resursele intreprinderilor publice.

Trasatura caracteristica a finantelor consta in aceea ca resursele banesti mobilizate la fondurile publice nu presupun din partea statului acordarea unei contraprestatii directe, imediate sau individualizate.

Finantele publice sunt definite in legatura cu existenta statului si a institutiilor sale centrale si locale, adica in legatura cu existenta si functionarea institutiilor de drept public. Angajamentele financiare apar sub forma resurselor care genereaza creante (drepturi de incasare) sau sub forma cheltuielilor care pot genera obligatii (datorii care trebuie platite); majorari sau conform codului de procedura fiscala se numesc dobanzi.

Printre functiile de baza ale finantelor publice, recunoscute de doctrina, remarcam.

functia de mobilizare, repartizare si utilizare a resurselor banesti, numita si functia de repartitie;

functia de control asupra creerii, repartitiei, circulatiei si utilizarii resurselor publice;



Emil Balan dr.financiar editia IV 2007, pag.2

Prin O.G. nr.61/2002, privind colectarea creantelor bugetare, a fost introdusa notiunea de dobanda, potrivit art.167 alin.1 din acest act normativ:"In toate actele normative In care se face referire la majorari de intarziere si/sau majorari, aceste notiuni se inlocuiesc cu notiunea de dobanzi".



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2988
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved