Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Sistemul bancar britanic

finante

+ Font mai mare | - Font mai micSistemul bancar britanic

Prin intermediul pietei de la Londra si a rolului lirei sterline, sistemul bancar britanic a dominat intregul system bancar mondial, in special in secolul al XIX-lea. Intaietatea flotei, intregrarea rapida a Marii Britanii in diviziunea international a muncii sunt fenomene bine cunoscute care, favorizand comertul international, au necesitat si au permis dezvoltarea paralela a bancilor britanice. Marea Britanie a stiut sa profite de ocazia pe care i-o ofereau aceste conditii favorabile pentru a fi prima tara care a organizat banci modern si a transformat activitatea bancara intr-o activitate economica cu vocative de export.Claude J. Simon aprecia, in lucrarea “Bancile” ca factorii care au asigurat succesul sistemului bancar britanic au fost:

avansul in materie de reglementare bancara;

avansul luat in instituirea monopolului emisiunii, care a favorizat dezvoltarea bancilor comerciale;

concentrarea intr-un singur loc, respective la Londra, a tuturor functiilor si competentelor financiare (banci, asigurrari, curtaj, burse);

concentrarea bancara inceputa inca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea.Sistemul bancar britanic, beneficiind de un avans considerabil al revolutiei industrial, fata de celelalte comunitati nationale, ca si de existent imperiului colonial, si-a dezvoltat in mod prioritar prestatia spre satisfacerea cerintelor agentilor comerciali si economici.

Caracteristica esentiala a sistemului bancar britanic si, in acelasi timp, politivs sa de perspective este specializarea bancara. Banca Britanica s-a organizat rapid in jurul celor doi poli complementary: merchant banks, pe de o parte, si commercial (sau clearing) banks, pe de alta parte.

Functia banciulor din prima categorie, numite si accepting houses sau discount houses, consta in vanzarea unor servicii (extinse, in viitor, la o intreaga gama a serviciilor financiare nationale sau international, la intreprinderi si alte banci: fuziuni, emisiuni international).

Desi sistemul bancar britanic este strict compartimentat, intre cele doua categorii de banci s-au stability anumite relatii de dependenta. Principalele banci comerciale cauta sa controleze o banca de afaceri sau sa-si creeze o asemenea banca. Astfel, Midland bank controleaza Samuel Montaque, Barclays Bank si-a creat o directive de afaceri in filial sa Lloyds International.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1111
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site