CATEGORII DOCUMENTE |
LETONIA
populatie: 2,37 mil
capitala : Riga
STRATEGIA ANTIDROG
Ultima strategie antidrog desfasurata in perioada 1999-2003, referitoare la "controlul drogurilor" si "prevenirea abuzului/consumului de droguri" nu a fost acceptata de minister si astfel nu este o strategie oficiala.
Cu toate acestea, un nou program de acest gen tinde sa ia nastere in perioada 2004-2008.
INCLINATII
In Letonia este semnalata o crestere rapida a numarului consumatorilor de droguri sintetice, in special a numarului consumatorilor de amfetamina.
CONSUMUL DE DROGURI IN RANDUL POPULATIEI
Nu a fost efectuat un sondaj referitor la aceasta problema, se preconiza ca va exista unul relatand situatia anului 2003.
CONSUMUL DE DROGURI IN RANDUL TINERILOR
In anul 1999, ESPAD a efectuat un studiu referitor la persoanele de 16 ani care a aratat ca studentii acestei tari au cea mai mare inclinatie spre consumul de ecstasy, in comparatie cu tarile central si est-europene.
Acelasi studiu efectuat , a aratat ca numarul persoanelor de 16 ani care au incercat marijuana macar o data in viata este de 3 ori mai mare ca in 1995(17%- 1999 in comparatie cu 5% - 1995).
PREVENIRE
La ora actuala , nu exista o strategie, un program de prevenire a consumului de droguri in Letonia.
Majoritatea programelor de prevenire fac referire la prevenirea primara, lucru care este luat drept educatie sanatoasa oferita de catre scoli. Cel mai de succes program pe linia prevenirii consumului de droguri este manualul "Politica scolara asupra consumului diferitelor substante", acesta fiind insotit de un stagiu,/modul de practica pentru a-i ajuta pe profesori de a implementa cu succes strategia, abordarea, oferita de manual in randul elevilor/studentilor.
TRATAMENTE CERUTE SI PROBELEMA CONSUMULUI DE DROGURI
Nu s-au facut estimari pana acum la numarul celor care au probleme referitoare la consum, la nivel national. Potrivit datelor referitoare la diferite cereri de tratament din ultimi ani, majoritatea persoanelor ce au solicitat pentru prima oara tratament, au fost gasite cu dependenta opiaceica. Si totusi, in comparatie cu anii precedenti, cazurile de consum de opiacee au scazut. Bineinteles ca tratamentul acordat atat in cazul consumului de droguri cat si in acela al alcoolismului este voluntar. Ambele tratamente implica DEZINTOXICAREA.
CONSECINTE ASUPRA SANATATII
In perioada 1997-2001 a fost constatata o crestere ingrijoratoare a numarului bolnavilor infectati cu HIV, desi in comparatie cu anul 2002, numarul acestora a scazut cu 33%. Printre cei care primesc tratament cu metadona in Riga, 83% sunt infectati cu HCV; 38% cu HBV, aceasta in anul 1997.
REDUCEREA EFECTELOR CE APAR CA URMARE A CONSUMULUI
Exista un program in Riga ce ofera metadona ca substituent al opiaceelor. In Letonia acele si seringile se gasesc in 11 locuri referitoare la consultante asupra folosirii si schimbului seringilor pe plan national.
POLITICI NATIONALE - munca pe compartimente
FILOZOFIE DIRECTIE SCOP SI OBIECTIVE
Expertii comisiei coordonatoare a prevenirii consumului de droguri si controlul drogurilor si a subcomisiilor au elaborat o strategie in acest sens pe o perioada de 5 ani 1999-2003, care a fost aprobata de minister.
Scopul acestui document a fost de a crea o politica ce sa acorde o egala atentie atat reducerii cererii de droguri si aprovizionarii, cat si de a elabora anumite masuri in acest sens. Strategia letona asupra controlului drogurilor si a prevenirii consumului este inclusa in Raportul National supus Comisiilor Europene care s-au exprimat pentru faptul aderarii Letoniei la UE in 2002.
Strategia letona defineste principiile ce se urmaresc, acestea fiind in conformitate cu resursele financiare. Eforturile guvernului de a preintampina problemele legate de abuzul de droguri sau ale alcoolismului sunt bazate pe ansamblul societatii letoniene, societate in care oamenii sunt sanatosi, satisfacuti, nu au nevoie de intoxicari pentru a obtine diferite trairi, si in care majoritate considera ca consumul de droguri sau excesul de alcool sunt neatractive. Totodata este explicat faptul ca societatea manifesta intelegere fata de cei care au astfel de probleme si se angajeaza sa-i ajute. Tinand seama si de resursele financiare se cauta un echilibru real intre sectoarele ce tin de linia drogurilor: legislatie prevenire tratament si reabilitare.
Guvernul este de parere ca toate acestea nu sunt posibile fara elaborarea anumitor programe avand drept tinta persoanele tinere - copii sau detinutii. Aceste masuri nu trebuie luate singure, ci coroborate cu alte programe de acest gen. Avand efecte negative supra individului si a societatii consumul de droguri/ traficul de droguri trebuie interzis. Guvernul considera ca organizatiile neguvernamentale si societatea civila pot juca un rol important in reducerea cererii de droguri, iar eforturile guvernului sunt necesare pentru mobilizarea unui raspuns social in acest sens.
OBIECTIVE REFERITOARE LA PREVENIRE, TRATAMENT, REABILITARE
o mai buna intelegere a cauzelor si consecintelor consumului de droguri si nasterea unui sistem ce sa monitorizeze permanent noile inclinatii ale consumului.
Oprirea cresterii consumului de droguri, in special in cazul tinerilor, detinutilor, copiilor strazii.
Reducerea efectelor negative ale consumului de droguri cum ar fi contaminarea cu HIV
O mai mare implicare a organizatiilor politice si a societatii in activitatea de reducere a consumului/traficului de droguri.
OBIECTIVE REFERITOARE LA CONTROLUL TRFICULUI ILICIT
Buna intelegere a sistemului de traficare inspre, in si dinspre Letonia, incluzand tipuri de droguri, rute, implicarea crimei organizate, viitoare tendinte
Prevenirea cresterii existentei anumitor droguri in magazine, in special a acelor sintetice.
Prevenirea cresterii traficului ilicit de droguri
Elaborarea unui sistem de control asupra spalarii banilor proveniti din profituri ilegale
Elaborarea unui sistem si folosirea acestuia, flexibil de la sistemul judiciar pana la sistemul de reabilitare.
Asigurarea unui control strict asupra precursorilor.
Reducerea posibilitatii de a obtine medicamente psihotrope fara prescriptie
Stabilirea controlului supra importului, exportului, tranzitului ilicit de narcotice, substante psihotrope, a precursorilor
O mai mare atentionare a societatii si a medicilor, farmacistilor asupra pericolului cauzat de consumul narcoticelor si a substantelor psihotrope.
OBIECTIVE REFERITOARE LA LEGISLATIE, FORMULAREA LEGILOR, ADMINISTRATIE
Sporirea eficacitatii implicarii autoritatilor municipale in lupta antidrog
Asigurarea unei depline continuitati si de interdependente intre legislatie si Conventiile UE pe linie de droguri
Asigurarea eficacitatii legislatiei pe linie antidrog
Asigurarea cooperarii intre sistemele coalizate in lupta antidrog
Crearea, dezvoltarea unui sistem informationala compatibil cu cel al tarilor UE pentru a avea o mai buna intelegere globala asupra acestei problemei
CREAREA DE NOI FORMULARI A PROBLEMELOR DE INTERES PARTICULAR
COOPERAREA mutuala a celor trei republici baltice - Estonia , Letonia, Lituania, a fost definitivata in noiembrie 1997 la nivelul Consiliul Ministerelor Tarilor Baltice. Actul adoptat s-a numit "Lupta impotriva drogurilor".
In anul 1999, Letonia a creat un document despre existenta prioritatilor parteneriale. Aceste prioritati au fost nascute pentru linia de prevenire a traficului/consumului ilicit de droguri si al circulatiei substantelor psihotrope in Letonia.
PRIORITATI REFERITOARE LA REDUCEREA APROVIZIONARII CU DROGURI SI SUBSTANTE PSIHOTROPE
Evidenta distribuitorilor de medicamente si substante psihotrope
Reducerea cresterii consumului de heroina si droguri sintetice
Intensificarea controlului asupra circulatiei precursorilor
PRIORITATI REFERITOARE LA REDUCEREA CERERII DE DROGURI SI SUBSTANTE PSIHOTROPE
Organizarea de cursuri de pregatire pentru profesori copii si studenti
Activitati de informare a publicului si cooperarea cu mass-media
Terapia consumatorului
Diagnostice, tratamente de reabilitare
LEGISLATIE
Regulamentele cabinetelor ministerelor nr. 452 si nr. 333 privind procedura cumpararii si respectiv depozitarii, consumului si Registrele produselor medicamentoase si a institutelor medicale.
Acordul de cooperare intre ministerul sanatatii letonian si asociatia producatorilor de medicamente din Letonia.
Codul Penal
DEZVOLTAREA MUNCII PE SECTIUNI
Avand in vedere cererile conventiilor UE ministerul a aprobat infiintarea "Comisiei de control a Drogurilor si Prevenirea Consumului de Droguri" prin decizia nr. 26/18 ian 1993.
Deoarece a fost cerut si ajutorul guvernului, noul regulament al Comisiei a fost adoptat la recomandarea expertilor UE. Acesta a fost aprobat de Regulamentul nr 249.
Coordonarea comisiilor se face de catre ministerul de interne, iar coordonarea activitatilor de catre secretariat.
Comisia opereaza la 2 nivele - politic si expert.
Referitor la nivelul politic, se incearca acordarea unui ajutor politic in ceea ce se face. La nivel expert au fost stabilite 5 comisii:
Subcomisia pentru prevenirea consumului ilicit, tratamentului si precursorilor
Subcomisia pentru evidenta traficului ilicit
Subcomisia pentru supravegherea drogurilor ilicite, substantelor psihotrope si precursorilor
Subcomisia pentru supravegherea precursorilor
Subcomisia pentru colectarea informatiilor, procesarea, analizarea si conexiunilor internationale.
ABUZ DE SUBSTANTE CONFORM ESPAD DATA
Paralela intre anul 1995 si 1999
Pana la sfarsitul anului 1999, numarul celor care au consumat substantele descrise mai sus si acelor care au suferit deteriorari ale sanatatii a crescut.
NUMARUL PACIENTILOR SA AL CONSUMATORILOR INREGISTRATE IN DATELE SERVICIULUI NARCOTICE
In comparatie cu 1998, numarul celor care au probleme de astfel de natura, a crescut de 1,6 ori. Se remarca destul de clar cresterea numarului consumatorilor de opiacee, in special heroina. In 1999, ofiterii de politie au dus 1189 persoane la ANREN(departamentul pentru Expertiza asupra drogurilor si alcoolului), in comparatie cu 1097 persoane, in anul 1998 si 839 in 1997, din care:
Datele de mai sus arata ca majoritatea consumatorilor de droguri(968 persoane) sunt tineri sub 30 de ani si reprezinta 81,45% din numarul consumatorilor, asadar , 58% dintre tineri sub 18 ani au consumat opiacee(in special heroina) si 38,75% - marijuana si hasis. Numarul acestor tineri sub 18 ani care au consumat amfetamine este mic. In grupa 18-20 de ani, 72,2% au consumat heroina, 32,7%- marijuana, 10,8% amfetamine. Majoritatea dintre acestia au consumat si LSD sau alte substante stupefiante. In grupa 20-30 de ani 71% au consumat opiacee, 31%- marijuana si 9,45%amfetamine. In grupa 30-40 de ani 45,7% au consumat opiacee(din care 40% au consumat si metadona), 23,7% marijuana si hasis. In grupa celor peste 40 de ani 37% au consumat opiacee, 29% efedrina si nu exista consumatori de LSD si amfetamine in randul acestora.
INCLINATII SPRE DROGURI
CANABIS
Conform unor sondaje, numarul persoanelor in varsta de 16 ani care au incercat marijuana cel putin o data in viata a crescut de 3 ori, comparand 1995 cu 1999. In 1999, marijuana a fost primul drog incercat din cei 58% care mai consumasera.
Cu toate acestea se inregistreaza o usoara scadere a cazurilor de crima pe baza vanzarilor s depozitarii de marijuana si hasis. In anul 1999 in Letonia s-au confiscat peste 220 kg marijuana.
DROGURI SINTETICE - AMFETAMINE, LSD, ECSTASY
Consumul de astfel de droguri este in crestere. Cea mai mare distributie de amfetamine se gaseste in Riga, in locurile de adunare a tinerilor - concerte, discoteci, cluburi. Numarul cazurilor de deces puse pe seama consumului de LSD a scazut in 1999(4 cazuri) in comparatie cu 1998(8 cazuri). Varsta celor care consuma droguri sintetice este intre 18 si 25 de ani. Conform rezultatelor ESPAD ruta consumului de droguri este: ecstasy 13%, amfetamina 3% si LSD 2%.
HEROINA/OPIACEE
In anul 1999 creste numarul consumatorilor de heroina. In anul 1999 pretul acesteia a scazut de 10 ori. Distributia se face in apartamente sau pe strada, folosind telefoane mobile cu numere necunoscute.
COCAINA
Sunt putine cazuri de vanzare sau depozitare a cocainei doar 7 in 1998 si 10 in 1999. concluzionam ca nu se consuma des in randul tinerilor datorita pretului mare.
MEDICAMENTE
Uzul Nefarmaceutic al medicamentelor este destul de larg, astfel in 1999, numarul celor care consuma sedative/pastile de somn a crescut.
COMBINATIA DE SUBSTANTE
Tendinta de a folosi mai multe substante creste. Asadar, conform unui studiu creste numarul persoanelor in varsta de 16 ani, care cel putin o data au consumat alcool cu anumite pastile - 3% in 1995, 7% in 1999.
DOPAJUL
Nu s-au facut cercetari referitoare la pregatirile dopajului. Astfel s-a infiintat o Comisie Antidoping in Letonia. Asadar a aparut si o lista a grupurilor de substante si metode interzise.
CONCLUZII
Consumul de droguri creste in randul minorilor si a persoanelor tinere. Varsta celor care consuma tinde sa fie din ce in ce mai frageda
Raspandirea rapida a heroinei este un pericol pentru public, consumul acesteia dominand toate varstele
Mortalitatea ca finalitate a consumului de droguri a crescut foarte mult - de 2 ori
Cresterea numarului celor infectati cu HIV-SIDA datorita folosirii seringilor
Cresterea numarului conducatorilor de autovehicule ce consuma droguri
Distribuirea drogurilor se face in locuri de intalnire a consumatorilor- cluburi, concerte, scoli
POSIBILE IMPLICATII ALE TENDINTELOR OBSERVATE
SCHIMBARI IN STRUCTURA NATIOANLA
Centrul de Prevenire a Consumului de Droguri si "Bergen Clinics Foundations" au creat un program de prevenire a consumului de droguri si promovarea unei vieti sanatoase prin coroborarea programelor din centrul si estul Europei.
Scopul este acela de a reduce cererea de alcool si alte droguri printre studenti. Contine programe de pregatire pentru profesori, de colaborare cu familiile.
OBIECTIVE
Asadar s-au pus bazele unui Centru de Reducere a Cererii de Droguri.
SISTEMUL JURIDIC
Consumul de droguri si substante psihotrope, la fel ca si cumpararea acestora, depozitarea, toate acestea au fost incriminate. Acestea, sanctiunile penale sunt descrise in "Codul de incalcari administrative" al Republicii Letone.
FAPTELE PENALE SUNT DESCRISE CAT SI SACTIUNILE INCRIMINATE
LEGEA DESPRE PROTECTIA COPILULUI STIPULEAZA
Legea despre "aplicarea masurilor coercitive si educative minorilor" arata procedura prin care minorii sunt plasati in centre de reeducare in urma deciziei judecatoriei.
Legea "sub tratament" asigura tratamentul tuturor pacientilor, printre acestia si cei cu probleme legate de consumul de droguri. Nu exista legislatie specializata gen "sub tratament" in penitenciare.
In anul 1999 au fost inregistrati in inchisori 1709 dependenti de alcool, 1243(14%) dependenti de droguri.
Prevenirea infectarii cu virusul HIV sau cel hepatic se desfasoara doar in mici sectoare ale unor inchisori. Alte masuri de prevenire nu sunt luate.
Consumul de droguri in penitenciare este o problema reala si de interes national, cu atat mai mult cu cat nu exista persoane specializat in acest sens.
Conform art. 11 Cod Penal, o persoana ce a implinit 14 ani si a comis o infractiune va raspunde penal.
Daca o persoana este incapabila sau daca la momentul respectiv aceasta sufera de retardare aceasta persoana nu este capabila de asi intelege actiunile sau sa le controleze, nu poate raspunde penal. Judecatoria aplica unei astfel de persoane care este recunoscuta personal tratament si posibilitatea ingrijirii medicale.
CONSUMUL - POSESIA DE CANABIS/HEROINA COCAINA PENTRU UZUL PERSONAL
Art. 46 Codul Incalcarilor Administrative prevede ca o persoana poate primi o amenda de pana la 70 LVL - aprox. 42 dolari sau poate fi arestat pana la 15 zile pentru cumpararea ilegala sau detinere de droguri sau substante psihotrope in cantitati mici fara scopul de a le vinde, cat si consumul anumitor medicamente sau substante psihotrope fara reteta.
Pe 28 decembrie 1999 Cabinetele Ministerului au aprobat Regulamentul nr. 452 "Prevederile despre droguri, substante psihotrope si produse medicamentoase si circulatia ilicita a acestora" a stabilit prevederile pentru droguri, substante psihotrope si precursori incluse in lista I, II, III care sunt sub supravegherea Ministerului Afacerilor.
Faptul ca exista trei liste, aceasta arata gradul de afectare a sanatatii ca efect al consumului de droguri.
Drogurile din grupa canabis(marijuana, hasis) sunt incluse in Lista I.
Cand se instaleaza raspunderea - atunci cand sunt confiscate de persoana - 5 grame pentru marijuana neuscata, 1 gram de marijuana uscata, 0,1 grame de hasis, 0,001 grame pentru heroina. Cocaina este inclusa pe Lista II. Drog deosebit de periculos cat si substante psihotrope legate de acesta, ce sunt folosite in medicina in scopuri de cercetare. Confiscarea 0,01 grame de cocaina de la o persoana duce la crearea raspunderii penale.
FEMEI COPII SI CONSUMUL DE DROGURI
Scopul principiului egalitatii este acela de a asigura egalitatea drepturilor persoanelor in fata legii. Este prevazut in capitolul 8 al Constitutiei.
Diferentierea dintre barbat si femei in sistemul drepturilor si obligatiilor dispare. Fiecare persoana face ce poate. Desi saracia afecteaza atat pe barbati cat si pe femei se pare ca barbatii se adapteaza mai greu acestei situatii.
Desi aceasta egalitate, sunt dovezi clare ale tendintelor negative ale femeilor, cum ar fi drogurile rezultate 20,7% la femei si 32,3% minori care au fost inregistrati, rezultand conform statisticilor politiei 21,5% dintre cei condamnati sunt femei.
Codul elaborat de Ministerul Invatamantului arata ca o persoana este obligata sa stea pe bancile scolii pana la varsta de 15 ani. Insa parasind scoala la o asemenea varsta gasirea unei slujbe devine imposibila.
Totodata este mare numarul celor sub 15 ani ce parasesc scoala mai devreme sau nu merg. Conform unor studii UNICEF numarul copiilor care nu merg la scoala difera de anumite grupe de varste.
VANZARE - DISTRIBUTIE - DROGURI
Fabricarea ilegala de droguri, cumpararea, depozitarea, transportul drogurilor, a substantelor psihotrope este pedepsita cu inchisoarea pana la o perioada de 5 ani, cu sau fara confiscarea de bunuri.
Atunci cand aceste actiuni au ca finalitate vanzarea drogurilor, pedeapsa cu inchisoarea creste pana la 10 ani, cu sau fara confiscarea de bunuri.
Totodata daca toate aceste infractiuni se refera la o cantitate mare de droguri sau substante psihotrope acest lucru este pedepsit cu inchisoarea de la 8-15 ani cu sau fara confiscarea de bunuri si o perioada de reabilitare in care individul este controlat de politisti pe o perioada de 3 ani.
Daca o persoana, in mod voluntar toarna politiei informatii despre droguri, substante psihotrope, este eliberata de raspundere.
Conform Codului de Procedura Penala, politia are sarcini de a conduce investigatiile, a organiza actiuni si de a lua alte masuri pentru stabilirea conditiilor in care s-a produs crima, identificarea persoane faptuitorului, descoperirea, mentinerea dovezilor.
Dupa toate acestea politistul ia decizia de a transmite cazul procurorului, care incepe urmarirea penala.
Urmarirea penala incepe atunci cand procurorul dispune chemarea faptuitorului pentru a i se stabili raspunderea.
Procurorul trimite dosarul judecatoriei si actioneaza ca un avocat al acuzarii atat in faza de judecata, in faza judecarii de catre Tribunal sau Curtea de Apel.
In aprilie 1999 s-a infiintat "Biroul de procurori specializati pe Combaterea Crimei Organizate" si desfasoara activitati de incepere a urmaririi penale, prevenirea circulatiei ilicite de droguri sau substante psihotrope.
Cazul respectiv poate fi judecat si de catre Tribunal datorita gradului de vinovatie ridicat. In timpul ascultarii de catre tribunal, prima instanta trebuie sa asigure piesele dosarului - invinuitul, victima, martorii sunt interogati, declaratiile expertilor, dovezi, minutele si alte documente sunt citite. Judecata Tribunalului trebuie sa fie dreapta, justificata.
Decizia este exprimata pe baza dovezilor, analiza circumstantelor respectandu-se intocmai prevederile legale.
Pentru a trata problemele legate de droguri, este esential sa se adopte un Program de Stat referitor la Controlul Drogurilor si la Restrictia Dependentei de Droguri 2004-2008, sa se asigure coordonarea efectiva intre institutiile implicate si se necesita o abordare care sa includa implementarea de masuri in domeniul drogurilor si in privinta reducerii cererii de droguri.De asemenea, activitatile ce tin de prevenirea dependentei de droguri sunt sporadice si cer mai mult sprijin politic.
Pe perioada ultimilor ani s-a vazut ca dependenta de droguri si substante halucinante a scazut,precum si dependenta de substante opioide, dar a crescut rapid numarul de cazuri de dependenti de multiple substante narcotice, dar si numarul de cazuri spitalizate. In ultimii ani numarul prima data aparut de copii si adolescenti diagnosticati ca dependenti de substante narcotice si halucinante, precum si numarul de cazuri de intoxicare sau de uz daunator, a scazut, dar a crescut semnificativ folosirea de multiple substante narcotice si halucinante intre minori. Solventii organici volatili (inhalantii) sunt larg folositi in randul copiilor si adolescentilor si un numar crescut de minori folosesc alcoolul in combinatie cu substante narcotice si halucinante.
Numarul de morti direct cauzate de intoxicarea cu droguri si substante halucinante a scazut, iar in ultimii doi ani s-a inregistrat o scadere a numarului de cazuri de HIV, hepatita B si C.
In 2003 s-a inregistrat un numar crescator de fapte criminale legate de circularea ilegala a drogurilor si substantelor halucinante. incepand cu 2002, drogurile sintetice au prevalat in circulatia ilegala a drogurilor. In ultimii ani s-a observat o descrestere a faptelor criminale comise sub influenta drogurilor,dar numarul soferilor retinuti sub influenta drogurilor si a substantelor halucinante a crescut.
Politici nationale si context
1.1 Cadrul legal
In 2003 si in prima jumatate a lui 2004, s-au facut schimbari esentiale sau inovatii in legislatia referitoare la droguri, alcool sau tutun si problemele legate de ele.Principalele legi si regulamente guvernamentale referitoare la droguri, sunt numite si explicate in Raportul National din 2003 Regulamentele si legile referitoare la problemele drogurilor adoptate in 2003-2004, sunt:
Reglementarea Ministeriala nr.430 Statutul Agentiei de Stat pentru Dependenta' adoptat la 1 mai 2004. Aceste reglementari determina scopurile, functiile si drepturile Agentiei de Stat pentru Dependenta. intrucat Departamentul National de Focalizare Letonian este situate in cadrul Agentiei, reglementarile sunt de asemenea mandatare referitor la functiile sale. Aceste reglementari permit indeplinirea functiilor si sarcinilor Departamentului National de Focalizare pe aceeasi linie cu cerintele EMCDDA, asa cum sunt ele fixate, precum ca furnizarea de informatie este obligatorie pentru toate institutiile guvernamentale.
Reglementarea Ministeriala nr. 726 'Proceduri pentru tratamentul obligatoriu al copiilor cu probleme comportamentale ssau mintale, cauzate de folosirea gresita a alcoolului, drogurilor, a substantelor halucinante sau intoxicante si proceduri pentru tratamentul obligatoriu al copiilor dependenti de aceste substante in institutiile sociale, educationale afiliate ' adoptat in 16 decembrie 2003. Una din principalele prevederi ale acestor reglementari este ca tratamentul obligatoriu poate sa inceapa numai dupa ce s-a primit consimtamantul a cel putin unia dintre parinti,tutore sau conducerea orfelinatului.Acest consimtamant nu este obligatoriu in cazul in care.ca rezultat al intoxicarii, isi pune in pericol propria viata sau sanatatea si viata altor personae.
Reglementarea Ministeriala nr.685 'Amendamente ministeriale la reglementarea nr.492 'Ordin prin care trebuie sa se asigure siguranta populatie in institutiile educationale,precum si siguranta incadrul unor anumite evenimente ale institutiei'adoptat in 9 decembrie 2003.Aceste reglementari sunt mandatare pentru autoritatile scolilor si include actiuni ce se vor initia in cazul aparitiei drogurilor sasu a altor substante pe teritoriul scolii.
'Legea aplicarii masurilor de natura constangatoare la educatie pentru copii' adoptata la 1 ianuarie 2004. Obiectivul legii este sa intareasca si sa extinda valorile sociale printer copii,sa-i mentina departe de actiunile ilegale si sa-i reintegreze pe copiii cu devieri sociale.
Pentru a se implementa efectiv Programul Statului(Strategia si planul de actiune) se planifica a se infiinta birourile de Control al Drogurilor si Coordonare a Restrictiei de Dependenta de Droguri,care va fi raspunzator in fata Guvernului Repiblicii Letonia.Decizia a fost luata de Comisia de Control National al Drogurilor si de Restrictia Dependentei de Droguri.pentru a permite implementarea singurei politici antidrog si pentru a dezvolta coordonarea si informarea schimbului la nivel de institutii.
Strategia de actiune si dezvoltare a Agentiei de Stat pentru Dependenta 2004-2006.
Dupa reorganizarea 'Centrelor narcologice', strategia nou infiintatei Agentii, Agentia de Stat pentru Dependenta, a fost elaborate in functie de cerintele legii Agentiilor Publice.S-a elaborate de asemena si in accord cu Strategia de Sanatate Publica, precum si cu alte documente relevante si politici de sanatate, in general.
Obiectivul strategiei este de a reduce daunele cauzate de folosirea neadecvata a drogurilor, a alcoolului si a altor substante ce produc dependenta.Pentru implementarea obiectivelor, s-au stabilit doua directii de actiuni, odata cu strategia:
-Sprijinul informational al Ministerului Sanatatii si ale altor institutii guvernamentale implicate in problema, in scopul implementarii effective a politicii ce tine de dependenta creeata de substante halucinante si droguri.
-Furnizarea tratamentului pentru pacientii internati si extemati,cazuri de dependenta si efectuarea de teste, in vedera observarii influentei alcoolului, drogurilor si substantelor halucinante.
De asemenea, Strategia include si activitati ale Deparatamentului de Focalizare Letonian pentru dezvoltarea monitorizarii in tara a drogurilor.
Programul de Restrictionare si Prelevare a virusului HIV2003-2007
Programul de Restrictionare si Prelevare a virusului HIV 2003-2007, a fost adoptat in 27 noiembrie 2003, iar obiectivul sau principal este reducerea numarului de noi cazuri de infectare cu HIV, prevenirea infectarii cu HIV, reducerea influentei HIV asupra oamenilor,grupurilor de risc si societatii.
Activitatile programului include:
-Monitorizarea epidemologica a virusului HIV
-Activitati de prevenire (informarea societatii si in special a grupurilor de risc)
-Furnizarea de tratament si analize de laborator
-Pregatirea personalului medical,a asistentilor sociali si a personalului medical din inchisori
-Munca de cercetare si evaluarea efectului prevenirii infectarii cu virusul HIV si activitati de restrictionare
Coordonarea ,supervizarea ,evaluarea si conducerea prin implementarea programului facut de Comisia de Coordonare si Restrictionare a raspandirii Bolilor ITS si virusul HIV.Programul este finantat de la bugetul de stat.
'Legea pe profitul obtinut din vanzarea bauturilor alcoolice' adoptata la 1 mai 2004. Legea determina toate operatiunile legate de bauturile alcoolice, inclusiv reclama si vanzarea cu amanuntul a bauturilor alcoolice in vehicule inregistrate in Letonia.
In 2003 si in prima jumatate a lui 2004, Letonia a semnat acorduri internationale cu Spania, Moldova,Uzbekistan, Turcia, Byelorussia, Ungaria si EUROPOL.
1.2 Cadrul institutional, strategii si politici
Planul de Actiune 2004-2010 al Strategiei de Sanatate Publica
Ministerul Sigurantei Sociale a elaborate Strategia de sanatate publica 2002-2010, adoptata la 6 martie 2001, dar dupa reorganizarea ministerului in 2003, principalul minister responsabil pentru implementarea strategiei este Ministerul Sanatatii. Oricum, numai in 2003, Planul de Actiune pentru Strategie este sa se incheie inbunatatirea sanatatii rezidentilor din republica Letonia, fiind abordati cei mai buni indicatori de sanatate di tarile europene.Pentru aplicarea Planului de Actiune, in proces de elaborare, au fost implicate 12 Ministere si 60 de institutii.Implementarea Planului de Actiune este finantata de la bugetul de stat.
Planul de Actiune 2004-2010 al Strategiei de Sanatate Publica implica 83 de activitati, multe din ele tratand despre probleme legate de droguri.
Sanatatea copiilor scolari si a adolescentilor (elaborarea unui curriculum pentru scolile elementare, instruirea profesorilor, prevederi pentru activitatile de timp liber, sporturi pentru copiii scolari, coordonarea activitatilor de supraveghere)
Reducerea bolilor infectioase (monitorizarea epidemologica, evaluarea eficientei precum si capacitatii institutiilor)
Reducerea raspandirii problemelor de sanatate cauzate de accidente sau violente (reabilitarea si lucrul cu grupul de risc, copii cu probleme, copii ai strazii, coordonarea supravegherii in cause de accidente si violente)
Reducerea daunelor cauzate de consumul de alcool, droguri, substante halucinante si fumat (dezvoltarea sistemului de tratament pentru persoanele dependente,dezvoltarea serviciilor la internare, traininguri profesionale,infiintarea de noi locatii de schimb de seringi in orase, de noi locatii de reabilitare si reintegrare a copiilor dependenti)
Promovarea sanatatii (expansiunea proiectului promovarii sanatatii in scoli si elaborarea unui curriculum pentru copiii prescolari)
Programul de Stat pentru Controlul Drogurilor si Restrictia Dependentei de Droguri 2004-2008
In 2004, noul Program de Stat pentru Controlul Drogurilor si Restrictia Dependentei de Droguri 2004-2008 (strategia si planul de actiune) a fost elaborate si va fi fost adoptat la inceputul lui 2005.
Programul este bazat pe o abordare multidisciplinara si include prioritati de baza ale guvernului:
reducerea consumului abuziv de droguri, mai ales printer tineri
cresterea disponibilitatii de reabilitare si reintegrare sociala a pacientilor cu probleme de dependente de droguri
reducerea crimelor legate de consumul de droguri
reducerea daunelor create de abuzul de drog,de crime si de alte probleme sociale si de sanatate
Obiectivul programului este sa promoveze reducerea consumului si cererii de droguri, probleme legate de sanatate, numarul de morti cauzate prin consum de droguri si numarul de crime.Obiectivul poate fi indeplinit prin coordonare,multidisciplinaritate, optimizarea coordonarii curente intre institutiile implicate, elaborarea programului de preventii pe termen lung, reducerea daunelor, evaluarea actiunilor,programe si alte politici si documente de planificare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1827
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved