Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica


MALTA

Statistica



+ Font mai mare | - Font mai mic



MALTA

Dezvoltarea legislatiei

Principalele instrumente din legislatia malteza care privesc abuzul de substante sunt Ordinul Medical si al Profesiilor Inrudite[1] (Cap.31) privind substantele stupefiante si drogurile, precum si Ordinul Drogurilor Periculoase (Cap.101) privind substantele narcotice.



OMPI a fost adoptat in 1901 si a fost amendat de mai multe ori pentru a fi in concordanta cu obligatiile internationale ale Maltei, care au provenit din noile conventii. Acest Ordin se ocupa in principal cu statutul profesiunilor medicale si para-medicale, dar de asemenea se preocupa de controlul anumitor medicamente si contin prevederi prin care se permite investirea Ministerului cu puterea de a alcatui reguli pentru a controla productia, importul, exportul, posesia, distribuirea si vanzarea acestui gen de medicamente. A fost amendat in 1985 adaugandu-se o serie de fapte privind vanzarea neautorizata si/sau posesia de substante stupefiante, folosind o formulare foarte similara infractiunilor stipulate in Ordinul Drogurilor Periculoase care se ocupa de droguri.

Ordinul Drogurilor Periculoase a fost adoptat in 1939 si a fost, de asemenea, amendat, recent, astfel incat sa tina pasul cu dezvoltarile tehnicilor de investigatie si cu masurile de asistenta mutuala, din arena internationala. Ordinul se ocupa in special de opium, frunze de coca (Erythroxylon coca) si canabis, continuand sa acopere cocaina, morfina si alte droguri. Exista si alte reglementari privind opiumul crud si controlul drogurilor ce dateaza inca din 1939, cu amendamente ulterioare.

Pedepsele pentru infractiunile legate de droguri variaza de la amenda la inchisoare pe viata, in functie de gravitatea infractiunii. In cazurile serioase, in afara de pedepsele cu inchisoarea pe o perioada lunga si amenzile usturatoare, instantele pot hotari confiscarea bunurilor persoanelor acuzate, din moment ce se presupune ca aceste bunuri provin din afaceri legate de droguri. Depinde de acuzat, daca doreste astfel, sa intenteze un proces civil pentru a proba contrariul; Bunurile sunt inghetate pe durata procesului si sunt confiscate la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, in cazurile de condamnare. Procurorul general are un rol important. El trebuie pe cat posibil, inaintea initierii procedurilor penale, sa decida daca faptuitorul va fi judecat in fata Curtii Magistratilor (instanta inferioara) sau inaintea Instantei de Judecata (instanta superioara), in functie de aceasta parametrii pedepsei variind proportional. E suficient sa spunem ca pedeapsa maxima care poate fi acordata la instantele inferioare este de 10 ani inchisoare, iar pedeapsa maxima care poate fi acordata in instantele superioare este de inchisoarea pe viata.

Substantele aflate sub supraveghere

Ministerul Sanatatii este imputernicit sa plaseze substantele sub control sau sub restrictie, sau sa schimbe ori sa inlature controlul sau restrictia asupra unor substante.

Cea de-a treia schema a OMPI contine o lista de droguri psihotrope, impartite in Sectiunea A si B; respectiv, acele substante a caror utilitate medicala nu a fost recunoscuta si cele a caror utilitate a fost recunoscuta. Prevederile acestui Ordin, in care sunt prevazute infractiunile, se refera la substantele mentionate in cea de-a treia schema, cu pedepse mai mari pentru comercializarea substantelor a caror utilitate medicala nu a fost recunoscuta. In acest fel, pedeapsa este direct legata de clasificarea substantei.

ODP se ocupa de drogurile narcotice. Droguri precum opium, frunze de coca si canabis sunt in mod expres specificate in prevederi, care acopera totalitatea drogurilor periculoase, inclusiv cocaina si morfina.

Prima schema a Ordinului se aplica preparatelor continand oricare din drogurile listate. Este impartita in trei parti, aceleasi cu schemele 1-3 din Convenita ONU-1961. Cea de-a treia schema listeaza precursorii aflati sub control international, impartiti la randul lor in Tabelul I si Tabelul II. Pedepsele pentru abaterile aduse la acest Ordin nu sunt legate de clasificarea drogurilor.

Consumul de droguri si posesia

Folosirea substantelor ilegale, nu este recunoscuta, exceptie facand utilitatea opiumului preparat. Totusi, folosirea neautorizata a substantelor controlate, dovedita in instanta, poate conduce la o condamnare pentru posesie si trafic.

In ceea ce priveste posesia, legea Malteza recunoaste doua tipuri de posesie: asa-numita posesie simpla sau pentru uz propriu si posesia agravata, in circumstantele in care se pare ca posesia nu a fost pentru uzul propriu al faptuitorului.

Posesia simpla, judecata la Curtea Magistratilor, poate atrage o pedeapsa intre 3-12 luni inchisoare si/sau o amenda de 200-1.000 lire (470-2.350 ). In cazul judecarii la Instanta superioara, atunci pedeapsa variaza intre 1 si 10 ani inchisoare si o amenda intre 200 si 10.000 de lire (470-23.500 ).

Posesia agravanta se pedepseste in acelasi fel ca traficul si poate atrage o pedeapsa discretionara de inchisoare pe viata daca este judecata in cadrul Instantei Superioare. Daca instanta considera, avand in vedere diferiti factori, ca pedeapsa cu inchisoarea pe viata nu este adecvata, sau daca verdictul juratilor nu a fost unanim, atunci pedeapsa va fi intre 4 si 30 de ani inchisoare si o amenda intre 1.000 si 50.000 de lire (2.350 -118.000 ). Daca judecata se face la Curtea Magistratilor pedeapsa variaza intre 6 luni si 10 ani la inchisoare cu o amenda intre 200 si 5.000 de lire (470-11.800 ).

Cand infractiunea (posesia agravata) are loc la distanta aproximativa de 100 de metri de perimetrul unei scoli, club de tineret sau centru, sau orice alt loc unde se intalnesc tinerii de obicei, pedeapsa va creste, in conditiile in care acest lucru constituie circumstanta agravanta la infractiunea comisa.

Sanctiunile contraventionale nu sunt prevazute in legea Malteza. Totusi , dupa cum putem observa, exista o serie de sanctiuni non-custodiale in cazurile minore.

Traficul si criminalitatea legata de droguri

Conform Art.22 din ODP si art.120(A) din OMPI traficul este definit astfel incat sa cuprinda cultivarea, importul in circumstantele in care Instanta considera ca importul nu a fost facut pentru uzul personal al faptuitorului, manufactura, exportul, distribuirea, productia, administrarea, aprovizionarea, disponibilitatea de a efectua aceste actiuni, precum si oferirea de informatii care conduc la obtinerea acestor droguri, contravenind prevederilor Ordinului. Pentru vanzarea sau comercializarea oricarei substante din Schema I a ODP sau din Partea a celei de a III-a scheme din OMPI, precum si cultivarea de canabis, de opium, coca, ori asocierea in vederea vanzarii sau comercializarii, judecarea in cadrul Instantei Superioare poate conduce la inchisoare pe viata. Si totusi daca instanta considera, avand in vedere anumiti factori, ca pedeapsa cu inchisoarea pe viata nu este potrivita, sau daca verdictul juratilor nu a fost unanim, pedeapsa poate fi cuprinsa intre 4 si 30 de ani de inchisoare si o amenda intre 1.000 si 50.000 de lire (470-11.800 ). Aceleasi pedepse se aplica celor care manufactureaza, transporta, sau distribuie materiale, stiind ca acestea vor fi folosite la productia substantelor mentionate mai sus.

Orice forma de trafic de substante listate in Partea B a celei de a III-a Scheme a OMPI, sau detinerea de echipament destinat producerii lor, in cazul judecarii la Instanta Superioara, pedeapsa va fi intre 1 si 10 ani inchisoare si o amenda intre 200 si 10.000 de lire (470-23.500 ). Daca infractiunea este judecata la Curtea Magistratilor, pedeapsa se va incadra intre 3 si 12 luni de inchisoare si/sau o amenda intre 200 si 1.000 de lire (470 - 2350 ).

Traficantii-consumatori nu sunt tratati la fel ca traficantii, al caror singur scop este imbogatirea. Totusi si acestia vor fi pedepsiti. Daca se dovedeste ca o persoana acuzata nu este un dependent de droguri, instantele vor considera circumstante agravante.

Instantele de judecata Malteze nu au aratat multa bunavointa fata de cazurile de infractiuni legate de droguri, spre exemplu furtul din autovehicule, afirmand ca daca ar exista toleranta, s-ar ierta mai mult de o infractiune.

Prevenirea, ingrijirea si tratamentul

In conformitatea cu legile de procedura penala din Malta, Politia Executiva initiaza toate procedurile penale, nu au nici o obligatie de a devia procedurile, dar pot hotari renuntarea la acuzatii/ neinceperea urmaririi penale, daca se considera ca punerea sub acuzatie nu este in interesul dreptatii/justitiei. In anumite circumstante, procurorul general poate cere incetarea urmaririi penale/procedurilor penale, dupa ce a informat Presedintele Republicii, motivandu-si decizia.

Legea malteza prevede tratamentul fortat ca parte din pedepsele acordate infractiunilor legate de droguri. Se poate spune ca statutul de dependenta este recunoscut legal din moment ce instantele pot decide ca dependentii de droguri sa urmeze, drept pedeapsa, un tratament de dezintoxicare.

Ordinul Certificatului de Conduita(Cazierului Judiciar), capitolul 77, prevede solutii pentru ca acele condamnari a infractiunilor legate de droguri sa nu fie inregistrate. Aceasta insemna posibilitatea ca respectivele condamnari sa nu fie trecute in cazier, daca persoana acuzata nu a implinit 21 de ani la data comiterii faptei sau, daca se are in vedere natura faptei penale, circumstantele in care a fost comisa, si comportamentul persoanei acuzate, instanta considera adecvat acest lucru. Totusi aceste infractiuni sunt tratate cu severitate maxima chiar si in aceste situatii.

Statul acorda prioritate educarii asupra efectelor periculoase (de multe ori fatale) ale drogurilor, reabilitarii, precum si prevenirii.

Precursorii

Precursorii sunt listati in Schema a III-a a ODP.

Traficul de precursori este tratat in acelasi fel ca traficul de droguri, adica pedeapsa cu inchisoare pe viata, exceptie facand cazurile in care judecatorul nu o considera adecvata ori verdictul juratilor nu a fost unanim.

Ministerul Sanatatii elibereaza autorizatii pentru comercializarea precursorilor si poate investiga devierea/ramificatia lor.

Spalarea de bani si confiscarea

Actul normativ principal care incrimineaza spalarea de bani este Legea Prevenirii Spalarii de Bani, capitolul 373. Aceasta lege a fost aprobata in 1994. Initial trata putine categorii de infractiuni, in mod normal cele legate de droguri. Totusi, odata cu trecerea timpului, avand in vedere ca acest fenomen infractional a luat proportii imense, lista faptelor, prevazute de legea penala, clasificate a inclus un numar de alte infractiuni.

Cu toate acestea si OMPI si ODP trateaza in mod specific infractiunile de spalare a banilor. Nu se poate spune acelasi lucru despre alte categorii de infractiuni. Pedeapsa pentru infractiunea de spalare de bani este aceiasi ca si pentru traficul de droguri inchisoarea pe viata (cu anumite exceptii). Toti banii confiscati merg la bugetul statului.



Ordinul Medical si al Profesiilor Inrudite → OMPI

Ordinul Drogurilor Periculoase → ODP



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2027
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved