Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica


METODE DE OBSERVARE STATISTICA

Statistica+ Font mai mare | - Font mai micMETODE DE OBSERVARE STATISTICA.

Metodele statistice utilizate cu predilectie in practica sunt: recensamantul, sondajul statistic, ancheta de opinie, panelul, monografia statistica.Recensamantul - este o metoda de observare (totala), cu caracter periodic, care surprinde un fenomen in mod static. Este una din cele mai vechi metode de observare, intalnita inca din antichitate (la romani).

Recensamantul asigura o surprindee a unui fenomen intr-un anumit moment de timp (moment critic). Momentul critic este ales, uzual, in timpul iernii, evitandu-se vacantele scolare, astfel ca populatia sa fie surprinsa in momentele ei cele mai stabile.

Definitie: In mod oficial, recensamantul populatiei este un proces de culegere, prelucrare si publicare a datelor demografice, economice si sociale, la un timp specificat si valabile pentru toate persoanele din tara respectiva sau de pe un teritoriu delimitat.14

Recensamantul este reglementat de catre stat, prin acte legislative si respecta principiile universalitatii, simultaneitatii si comparabilitatii.

Din domeniul populatiei, recensamantul s-a extins si asupra altor domenii: exista recensamant al locuintelor, al animalelor, al unitatilor de industrie, transport, agricultura etc. (recensamant economic).

2. Sondajul statistic (selectia statistica) - este o metoda partiala de observare statistica. Sondajul se foloseste pentru a inlocui o observare totala, de mare amploare, mai dificil de realizat, care presupune angajarea unor cheltuieli ridicate de resurse materiale, financiare si umane.

Sondajul poate asigura o informare operativa, prin prelucrarea rapida a informatiilor si cu costuri mai scazute.

In cazul sondajului se vor culege date de la o subcolectivitate, numita esantion, care trebuie sa indeplineasca conditia de reprezentativitate fata de colectivitatea generala pentru ca rezultatele sondajului sa reflecte realitatea. Esantionul trebuie sa reproduca aceleasi trasaturi esentiale pe care le are si colectivitatea generala. Formarea esantionului nu trebuie sa fie subiectiva, ci sa se efectueze dupa procedee probabilistice aleatoare, care sa asigure, fiecarei unitati, sanse egale de a patrunde in esantion (procedeele de esantionare sunt prezentate in capitolul V).Culegerea datelor statistice de la unitati se poate face prin documentare, observatie, chestionare trimise prin posta, interviu direct sau prin telefon.

3. Ancheta statistica este o metoda partiala de observare, fara ca esantionul pe baza caruia se realizeaza ancheta, sa fie obligatoriu reprezentativ fata de colectivitatea generala (se poate forma si nealeator - prin alegere rationala). Ancheta de opinie are drept scop cunoasterea parerilor persoanelor asupra diferitelor probleme (Exemplu: anchete sociologice, demografice, psihosociale, de marketing, etc).

4. Panelul este o metoda de observare partiala, bazata pe un esantion fix, stabil, format dintr-un numar de persoane de la care se obtin date prin chestionare la diferite momente de timp.

5. Monografia statistica este o metoda de observare partiala, special organizata, avand ca obiectiv cunoasterea multilaterala si in profunzime a unei singure unitati complexe15. Ea are, de regula, un caracter multidisciplinar (monografia unei localitati, judet, firma).

Monografia este realizata de catre o echipa complexa de specialisti, echipa care efectueaza toate etapele cercetarii.Bentea, M, Munteanu, G , 2007 - Elemente de statistica economica si sociala, Ed. "Andrei Saguna", Constanta, p. 34

Jaba, E, Pintilescu, C, 2005 - Statistica - teste grila si probleme, Ed. Sedcom Libris, Iasi, pag. 36
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2164
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved