Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica


PORTUGALIA

Statistica



+ Font mai mare | - Font mai mic



PORTUGALIA

Dezvoltarea legislatiei



In Portugalia,principala lege ce controleaza consumul si traficul de narcotice, substante psihotropice si precursori este: Decretul de Lege 15/93 din 22 ianuarie 1993 completat de Decretul de Lege 81/95 din 22 aprilie 1995 si legea 45/96 din 3 septembrie si revocata partial de Legea 30/2000 din 29 noiembrie. Decretul de Lege 15/93 reglemeteaza cateva aspecte cu privire la pedepse, prescriptii medicale, autorizatii, atestate si activitati de control si responsabilitati cu privire la tratament, prevenire si investigatii criminale, spalarea de bani, facand o distinctie clara intre infractiunea de consum de droguri si infractiunea de trafic de droguri. Alte legi importante sunt: Ordonanta 42/93 din 27 noiembrie cu privire la atestarea si controlul muncii NGO, in ceea ce priveste tratamentul; Legea 43/94 din 17 februarie si Legea 67/95 din 8 aprilie cu privire la stabilirea conducerii SPTT (tratamentul si prevenireadependentilor de dorguri); Legea 313/93 din 15 septembrie si Legea 5/2002 din 11 ianuarie ce prevede spalarea banilor; Legea 193/96 din 15 octombrie prevede programul national de prevenire a abuzului de droguri. Anul 1999 a fost un punct cheie in politica drogurilor portugheza.Prin Lega 31/99 din 5 februarie, Institulul Portughez pentru dependentii de droguri (IPDT) a fost creat si cu rezolutia Consiliului Ministrilor 46/99 din 26 mai Guvernul a aprobat Strategia Nationala pentru Lupta Impotriva Drogurilor acoperind perioada pana in 2008.In consecinta o serie modificari ale legislatiei au avut loc in 2000.Legea 89/2000 din 18 mai a creat Consiliul Coordonator al Dependentilor de Droguri in timp ce Legea 88/2000 din 18 mai a creat Consiliul National al Dependetilor de Droguri.Este important sa mentionam completarile aduse functiilor IPDT introduse de Legea 90/2000 din 18 mai si adoptarea Planului de Actiune Impotriva Drogurilor, implementand strategia drogurilor cu identificarea a 30 de obiective ce trebuie a fi atinse pana in anul 2004. Mai departe, in 29 noiembrie 2000 Legea 30/2000 modifica principala lege a drogurilor din 1993 introducand un regim al discriminarii consumului de droguri si posesia tuturor drogurilor.Aceasta lege a intrat in functiune in 2001 urmand adoptarea Ordonantei 130-A/2001,23 aprilile.

Substante interzise

Substantele controlate sunt anexate principalului Decret de Lege 15/93 incluse in 6 lise, fiind periodic readaptate prin decrete de lege.Lista 1 este divizata in narcotice, derivate ale cocainei, canabis si derivati. Lista 2 este divizata in substante halucinogene, amfetamine, barbituce. Lista 3 contine preparate din substantele interzise. Lista 4 cuprinde tranchilizante, analgezice si listele 5 si 6 contin precursori. Diferentele dintre liste au importanta pentru stabilirea pedepsei pentru o infractiune.

Consumul si detinerea de droguri

Pana in 2001 consumul de droguri a fost considerat o infractiune pedepsita cu inchisoare de la o luna pana la 3 luni sau cu amenda. Daca cantitatea de droguri gasita in posesie depaseste 3 doze zilnice,pedeapsa poate creste pana la un an sau amenda. Legea prevede suspendarea sentintei pentru consumatorii ocazionali. Detinerea de droguri era considerata o infractiune pedepsita in functie de    motivatia aflata in spatele delictului: daca drogul era destinat pentru consumul propriu sau pentru trafic.

Ca marturie, situatia legala s-a schimbat dupa adoptarea strategiei portugheze din 1999 si urmatoarea Lege 30/2000 ce discrimineaza consumul si detinerea de droguri.

Noua lege adoptata in iulie 2001 sustine statutul ilegal al drogurilor si consumul lor neautorizat. Oricum, pedeapsa pentru consumul de droguri s-a schimbat. De acum orice persoana ce este prinsa avand in posesie o cantitate modesta de droguri destinata uzului personal, nu ridica alte suspiciuni, cum ar fi traficul sau vanzarea, drogul va fi cantarit si rezultatul transmis Comisiei compusa dintr-un avocat, un doctor si un asistent social. Comisia va intalnii persoana acuzata de consum de droguri pentru a evalua situatia ei/lui cu scopul de a trata si reabilita persoana; sanctionarea, chiar daca este posibila, nu este principalul obiectiv in aceasta faza. Controlul vanzarii de droguri in scopuri comerciale ramane inca unul dintre obiectivele autoritatilor insarcinate cu aplicarea legilor.

Traficul si consumul de droguri

Traficul de droguri este definit de capitolul 3 articolul 21 din Legea 15/93 " Traficul si alte activitati ilicite " . Producerea, oferirea, vanzarea, prepararea, cultivarea si altele, sunt considerate infractiuni clasice. Trebuie mentionat faptul ca acelasi articol include in mod expres infractiunea de consum de droguri prevazut de articolul 40 din aceeasi lege. Legea portugheza face diferente atunci cand da o sentinta in cazul unei infractiuni de trafic de droguri, tinand cont de anumite criterii. Natura substantei este un criteriu important. Traficul se substante inclus in listele 1/3 atrage o sentinta de 4 pana la 12 ani de inchisoare, in timp ce lista 4 (tranchilizante si analgezice) atrage o sentinta de 1 pana la 5 ani de inchisoare. Declaratia dependentilor si traficantilor de droguri este de asemenea luata in considerare de articolul 26 al Legii 15/93. Daca consumatorul vinde droguri pentru asi finanta propriul consum pedeapsa este redusa: listele 1, 2, 3 pana la 3 ani (in loc de 4 pana la 12 ani); lista 4 un an (in loc de 1 pana la 5 ani). Traficul de importanta minima este definit de articolul 25. In cazul in care infractiunea poate fi definita ca fiind minora conform circumstantelor, cantitatii si naturii substantei poate fi semnificativ redusa; intre 1 si 5 ani inchisoare (listele de la 1 la 3) si pana la 2 ani (lista 4).

Legea prevede si circumstante agravante pentru care pedeapsa minima si maxima pentru trafic poate fi marita in    ¼ din cazuri. Asociatiile criminale prevad 10-25 ani. Traficul precursorilor atrage inchisoare de la 1 la 12 ani si abandonarea seringilor este amendata cu inchisoare de un an.

Legea 43/2002 din 2 martie creeaza sistemul autoritatii marine (SAM), stabileste limitele si atributiile sale si defineste structura coordonatoare. Scopurile acestei legi sunt de a mari capacitatile ale organismelor si fortelor de securitate, pentru a implementa obiectivele guvernului in ceea ce priveste traficul de droguri.

Judecarea si practica judiciara

Schimbarile legii din 2001(Legea 30/2001 din 29 noiembrie), are impact asupra muncii de politie si practicii judecatoresti in aplicarea ei zilnica.

Procurorul este, de asemenea, obligat de catre lege sa efectueze cercetari oricand el sau ea este informat(a) despre o infractiune. In cazul consumului de droguri si detinerii, procurorul, inainte de schimbarea din iulie 2001, ar fi investigat si confirmat probele infractiunii si ar fi acuzat persoana. In cazul in care acuzatul se demonstra a fi fost un dependent, procurorul in mod obisnuit ar fi cerut o amenda. Ocazional, speranta ca tratamentul medical va fi mai eficace decat un raspuns represiv, convinge procurorul sa sugereze diverse masuri in care subiectul va putea urma un tratament. Oricum procurorul va utiliza rar anularea pedepsei sau suspendarea provizorie a procesului. Acest lucru se intampla doar in cazurile in care acuzatul este un infractor primar, care are o pedeapsa mica.

Noul regim introdus in 2001 este asteptat sa schimbe aceste lucruri radical, aducand mai multe coerente intre pedeapsa traficantilor si tratamentul dependentilor.

Prevenirea, ingrijirea si tratamentul

Decretul de Lege 15/93 ce prevede in special pentru implicarea in serviciile sanatatii a masurilor de constrangere. (capitolul 4)

Dependentul de droguri este considerat o persoana bolnava mai degraba decat un infractor si Legislatia portugheza include un sistem legal intelegator venit in sprijinul dependentilor de droguri. Desi legislatia prevede variate alternative terapeutice in defavoarea inchisorii, disponibilitatea limitata a facilitatilor a creat mai degraba lungi liste de asteptare cu tendinta de a aplica masuri de pedepsire in loc de tratamente.

Totusi noua strategie adoptata a    pus pe primul loc tratamentul si reabilitarea dependentilor de droguri ca un pilon fundamental a politicii portugheze impotriva drogurilor iar recenta schimbare din legislatie trage un important semnal de alarma pentru tratamentul in favoarea pedepsei.

Procurorul public este acum inlocuit de Comisie, prezenta in fiecare district compusa din trei civili al caror obiectiv este de a avea de a face cu consumatori non-violenti, ce vor urma tratamentul sau reabilitarea (Decretul de Lege 130-A/2001 din 23 aprilie )

Spalarea banilor si confiscarea

Legea 15/93 si 313/93    din 15 septembrie, a integrat instructiunea EC 91/308 ce cuprinde spalarea banilor in legea portugheza, si care incrimineaza spalarea banilor si bunurilor ce au la origine activitati ilegale. Aceasta lege a fost revocata de Legea 5/2002 din 11 ianuarie.

Aceasta noua lege stabileste masurile de lupta impotriva criminalitatii organizate, economice si financiare.

Legea 5/2002 modificata de legea 36/94 din 29 septembrie (aceasta lege este modificata de legea 90/99 din 10 iulie) si Legea 325/95 din 2 decembrie (modificata de Legea 65/98 din 2 septembrie, de Legea 275-A/2000 din 9 noiembrie si de Legea 104/2001 din 25 august).

Legaturi

Baza de date a Legii portugheze impotriva drogurilor este acum disponibila la www.drogas.pt

Referinte

Acest text a fost revizuit de IPDT.

IPDT REITOX NATIONAL REPORTS 1997-2000.

Studii asupra legislatiei si regulamentelor ce privesc traficul de droguri in Tarile Membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeana 2001.

Jorge Quintas si Ernesto Paulo Fonseca, in acuzarea consumatorilor de dorguri in Europa, EMCDDA 2002



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1968
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved