CATEGORII DOCUMENTE |
Dezvoltarea legislatiei
Primul act important austriac referitor la droguri a fost emis in 1951: "Legea narcoticelor". Acesta a fost modificat in: 1971, 1974, 1977, 1980, 1985.
Deja in 1971 legislatia austriaca referitoare la droguri facea o distinctie clara intre traficul ilegal de droguri si persoanele cu probleme de sanatate legate de droguri ca si criteriu ce delimiteaza acuzarea si cazurile legate de droguri. Noua ani mai tarziu in 1980,o modificare la lege afirma pentru prima data principiul care va deveni baza legislatiei referitoare la droguri: terapie in locul pedepsei. Dependentul de droguri este o persoana bolnava care comite infractiuni ce incalca legea ca sa-si indeplineasca obligatoriu dependenta. El/ea trebuie sa aiba posibilitatea de a fi tratat, ingrijit, in loc de a fi pedepsit.
Pe 1 ianuarie 1998 Legea drogurilor (Suchtmittelgesetzt, SMG) a inlocuit Legea narcoticelor. Noua lege reprezenta continuarea abordarii politicii drogurilor urmarita de legislatia anterioara mai ales accentuand principiul terapiei in locul pedepsei, prevede sanctiuni severe pentru vanzarea sau traficul de droguri, acum aplicate si substantelor psihotrope si precursorilor, in timp ce o gama de masuri se iau in vederea tratarii si reabilitarii dependentilor care au comis o infractiune. Cu aceasta lege, Austria se alatura partenerilor din Uniunea Europeana adoptand in intregime Conventiile Uniunii referitoare la droguri,punand sub control substantele care se regasesc in tabelele III si IV ale Conventiei Natiunilor Unite din 1971 si precursorii din tabelele I si II din Conventia Natiunilor Unite din 1988.
Substante controlate
Toate substantele prevazute de lege sunt mentionate in cateva anexe introduse prin trei decrete care acopera:
o narcotice (5 anexe)
o substante psihotrope (1 anexa)
o precursori 2 anexe)
Orice substanta desemnata oficial prin lege ca fiind controlata, trebuie inclusa intr-un decret relevant. Urmarind aceasta clasificare, si in ceea ce priveste posibile sanctiuni si pedepse, este facuta o distinctie in functie de natura substantei in sanctionarea infractiunilor cu privire la droguri.
Consumul de droguri si posesia
Consumul de substante controlate nu e mentionat ca infractiune de legea austriaca,insa posesia ilegala de droguri constituie infractiune.
Legea austriaca referitoare la droguri face distinctie intre posesia de droguri pentru uz personal si traficul de droguri. Criteriile luate in considerare in practica la acuzare se impart in doua fapte ilegale:
cantitatea(mica, mare)
frecventa
a utilizarii de catre persoana - ocazional/regulat
natura substantei.
Totusi, cel care achizitioneaza, detine, produce, importa, livreaza sau furnizeaza droguri poate fi pedepsit cu pana la 6 luni inchisoare sau plata unei amenzi de pana la 360 puncte amenda (SMG, art.27, parag.1). Oricum, persoana va fi condamnata la 3 ani inchisoare daca indeamna un minor sa consume droguri, iar el/ea este mai mare cu 2 ani decat minorul; daca infractiunea a fost comisa cu scopul de a comercializa , sau daca este membra unui grup de infractori. Daca autorul este sub influenta drogurilor si a comis una dintre infractiunile mai sus mentionate cu unicul scop de a obtine droguri exclusiv personal, pedeapsa va fi de numai 6 luni sau amenda. Art.28 SMG introduce conceptul de "cantitate mare "ca si criteriu ce delimiteaza infractiunile simple de cele complexe. Decretul [1] adoptat in 1997 introduce asa numita "cantitate mare " pentru fiecare drog exprimat in termenul de substanta pura cum ar fi: 20g THC, 5g heroina, 15g cocaina, 10g amfetamine, 30g MDMA, MBDB, MDE. Recent, un amendament la lege a redus limita cantitatii de heroina de la 5g la 3g.
Infractiuni referitoare la traficul de droguri
Infractiunile la SMG sunt producerea, achizitionarea, posesia, importul, exportul, furnizarea, distributia. Scopul faptelor ilegale pentru determinarea gradului de pedeapsa :pentru achizitionarea sau posesia unei mari cantitati de droguri,cu intentia de a le distribui, pedeapsa va fi de pana la trei ani; in cazul producerii, importului, exportului, distribuirii unei mari cantitati de droguri,activitatea legata de traficare, pedeapsa va fi de pana la 5 ani. Pedepsele vor creste cu 1-10 ani cand persoana face parte dintr-un grup sau comercializeaza droguri, intre 1-15 ani daca a fost condamnat anterior pentru trafic de droguri, membru al unui grup mai mare de 10 persoane creat in vederea comiterii infractiunilor de trafic; sau in cazuri ce implica de 25 de ori mai multe droguri decat cantitatea definita prin lege ca fiind mare. Daca este liderul unei retele de trafic de droguri, pedeapsa va fi intre 10-20 ani sau pe viata conform Legii drogurilor din 8 mai 2001.
Acuzarea si practica judiciara
Politistii trebuie sa raporteze orice infractiune descoperita in timpul serviciului. Toate infractiunile sunt incluse in acest scenariu: acuzatul a achizitionat si posedat o mica cantitate de droguri pentru uz personal, deci acuzarea, in conformitate cu art.31(1) din SMG numesc autoritatile de stat ca fiind competente a lua masuri referitoare la sanatatea acuzatului,daca e necesar. In plus, Agentia de monitorizare a drogurilor din Austria, unde este pastrat un registru cu date personale, furnizeaza informatii in legatura cu acuzatul.
Daca, conform autoritatilor de stat, este necesara luarea unor masuri pentru persoana in cauza si daca acuzatul e dispus sa se supuna luarii unor astfel de masuri, acuzarea trebuie sa retraga temporar raportul pentru o perioada de 2 ani. Acuzatul trebuie sa informeze autoritatile, la intervale regulate despre progresul facut, prin prezentarea unor certificate medicale primite; daca asemenea confirmari sunt furnizate regulat, dupa perioada de proba de 2 ani, raportul politiei, care a fost retras permanent, va fi retras definitiv, in conformitate cu art.90, alin.1 din C.Proc.Pen.
Procedurile vor fi continuate daca acuzatul refuza insistent sa se supuna masurilor sau daca mai comite un fapt ilegal referitor la droguri. Daca in timpul perioadei de proba se intocmeste un nou raport al politiei pentru ca acuzatul detine sau achizitioneaza din nou droguri pentru uz personal, acuzarea poate renunta.
Scenariul 2
Infractiunile privind patrimoniul comise de un consumator de droguri pentru a-si finanta dependenta. Acuzatul a fost condamnat anterior pentru infractiuni la Legea drogurilor. Acum este acuzat pentru smulgerea unei posete prin violenta, lucrul furat nefiind de valoare, astfel incat infractiunea nu a avut consecinte semnificative. Acuzatul este dependent de droguri si a comis fapta pentru a-si finanta dependenta. In acest caz, fapta a fost comisa pentru a achizitiona drogurile si va primi o pedeapsa de cel mult 5 ani.
Daca suspectul si-a recunoscut fapta, raportul transmis de autoritatea competenta este suficient pentru punerea sub acuzare. Judecatorii condamna acuzatul la 1 an inchisoare. Sentinta poate fi suspendata. Persoana condamnata vrea sa se supuna masurilor medicale necesare. Judecatorul va revoca suspendarea sentintei si executarea ei daca acuzatul ori nu se supune, ori nu continua tratamentul pe termen lung, sau daca e din nou condamnat in legatura cu dependenta, iar executarea pedepsei cu inchisoarea pare a fi necesara pentru a-l impiedica sa mai comita astfel de fapte.
Scenariul 3
Mica distributie a drogurilor pentru finantarea dependentei. Acuzatul este un adult condamnat anterior pentru infractiuni referitoare la droguri. Suspectul a marturisit ca vindea heroina intr-o cantitate de 150g si e dependent de droguri. El a comis fapta pentru a-si finanta dependenta. Din nou, deoarece acuzatul si-a recunoscut fapta, raportul transmis de politie este suficient pentru punerea sub acuzare directa. Suspectul este condamnat la 2 ani inchisoare fara suspendare pentru punerea in circulatie a unei cantitati mari de droguri conf.art.28(2)din SMG si luarea in considerare a faptelor comise anterior de acelasi fel.
Oricum, conform art.39(1) din SMG, Tribunalul, ca si obligatie, va suspenda executarea pedepsei cu inchisoarea pentru o perioada de maxim 2 ani, daca aceasta este mai mica de 2 ani si acuzatul este dependent de droguri si se obliga sa se supuna masurilor medicale necesare. Daca acestea au succes in timpul perioadei de suspendare, tribunalul va suspenda pronuntarea sentintei si va fixa o perioada de proba de cel putin un an si cel mult trei ani. Va trebui sa revoce suspendarea sentintei in cazul in care acuzatul nu se supune masurilor medicale sau daca este din nou condamnat in legatura cu consumul de droguri, iar executarea pedepsei cu inchisoarea pare a fi necesara in a-l impiedica sa comita alte infractiuni.
Prevenirea, supravegherea si tratamentul
Criterii cum ar fi prevenirea dependentei si tratamentul substitutelor au fost introduse pentru prima data in 1997 in legea austriaca. In acest context au fost extinse modalitatile de a pune sub tratament consumatorii de droguri. Procurorul este obligat sa suspende procedurile pentru perioada probatorie de doi ani daca persoana este acuzata de comert ilegal sau posesie a unei mici cantitati de droguri pentru uz personal. Acest lucru este conditionat de opinia autoritatii medicale care poate spune daca acuzatul are sau nu nevoie de tratament. Oricum, daca in timpul perioadei de suspendare, persoana comite inca o infractiune la acelasi act normativ, pentru a obtine droguri, sau daca persoana refuza sa continue programul terapeutic sau consilierea psihologica, va prelua acuzarea normala. Daca nu, cazul va fi inchis cand acuzatul dovedeste procurorului rezultatul pozitiv al tratamentului.
Procurorul poate amana procedurile fara a fi cerut parerea medicilor daca persoana este acuzata pentru posesia unei mici cantitati de canabis pentru uz personal si nu incape la indoiala faptul ca nu este necesar a se lua masuri medicale sau daca nu exista nici un raport al politei in care sa fie mentionata persoana comitand astfel de fapte.
Daca persoana a fost acuzata si condamnata iar sentinta nu este mai mare de doi ani, tribunalul este obligat sa suspende executarea pedepsei daca persoana este dispusa sa se supuna tratamentului. Din interpretarea legii tratamentul medical nu inseamna numai retinerea de la consumul de droguri, ci si un tratament de substitutie. In cazul dependentei de droguri se recomanda tratamentul in 50% din cazuri in ceea ce priveste adultii si aproximativ 90% in cazul tinerilor. Tratamentul cel mai des intalnit este supravegherea medicala.
Precursorii
Baza legala pentru controlul comertului, importului, exportului si tranzitul precursorilor sunt Legea nr.3677/90/EEC M, si Directiva 92/109/EEC M. Prevederile celei din urma au fost introduse in Legea austriaca a drogurilor, substantelor psihotrope si precursorilor (Suchtmittelgesetz, SMG, BGB 1.I Nr.112/1997) modificata, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 1998, in conditiile regulamentului privind precursorii (Vorlauferstoffeverordnung, VorlV, BGB 1.II Nr.376/1997), care de asemenea a intrat in vigoare la 1 Ianuarie 1998.
Art.21 din SMG prevede faptul ca substantele pot fi confiscate daca se incalca cererile de productie ilegala a drogurilor sau substantelor psihotrope. Prevederile art.32 se refera si la precursori, sanctionand cu pedeapsa de doi ani posesia acestora in vederea producerii unor mari cantitati de droguri si substante psihotrope, si cinci ani de inchisoare pentru importul, exportul sau comercializarea drogurilor. Incalcarea legii privind documentarea si obtinerea licentelor poate avea ca rezultat amenda administrativa de 36300 euro. Ministerul Federal al Securitatii Sociale tine evidenta persoanelor care incalca prevederile SMG referitoare la precursori. De asemenea, coordoneaza aspectele legale ale controlului precursorilor si este responsabil, impreuna cu autoritatile competente din cadrul Ministerului Finantelor si Ministerului de Interne, de controlul comertului in ceea ce priveste precursorii. Ministerul Federal al Securitatii Sociale emite licente, autorizatii de inregistrare si transport pentru precursori, si aduna date pentru rapoartele anuale referitoare la precursori pentru Comisia Europeana si Natiunile Unite. Politia este responsabila pentru investigarea tranzactiilor ilegale privind precursorii, iar autoritatile vamale sunt responsabile pentru controlul extern privind precursorii.
Spalarea de bani si confiscarea
Art.165 si 278 a din Codul Penal Austriac(BGB nr.60/1974 modificat prin Legea federala BGB1 527/1993 si BGB1 I 153/1998) incrimineaza spalarea de bani sub toate aspectele-contrabanda sau evaziunea taxelor de import sau export (pana acum acestea au intrat in competenta tribunalului) sau ascunderea provenientei acestora, mai ales furnizand informatii eronate. Asemenea incalcari ale legii sunt sanctionate cu inchisoarea pana la 2 ani sau amenda .Oricine achizitioneaza astfel de produse cu buna stiinta, le utilizeaza, le administreaza sau le transfera, va fi de asemenea pedepsit. Cei care comit fapta ca membri ai unui grup infractional sau care produc pagube ce depasesc 36300 euro in ceea ce priveste spalarea de bani, va fi pedepsit cu inchisoare intre sase luni si cinci ani. Cei care actioneaza la ordinul unor organizatii criminale vor fi pedepsiti cu inchisoare pana la trei ani, sau daca valoarea depaseste 36300 euro, cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.(art.278a,paragraful 2).
Noi dezvoltari
De la 1 iunie 2001 o noua modificare la SMG a intrat in vigoare. Noua prevedere inclusa este cresterea pedepsei pentru traficul organizat de droguri pana la inchisoarea pe viata pentru liderii organizatiilor in anumite cazuri. Inca in discutie (de la finele anului 2000) este baza legala privind canabisul pentru scopuri medicale. Deja de la sfarsitul anului 1998, Consiliul Local al Vienei a adoptat o rezolutie pentru admiterea canabisului pentru astfel de scopuri, votata de majoritate. Dupa examinarea legala s-a stabilit ca SMG interzice consumul oricarui fel de fruct sau floare apartinand speciei canabis din care nu a fost extrasa rasina. Uzul medical al produselor pe baza de canabis este permis insa. Decretul despre substantele narcotice mentioneaza tetrahydrocannabiol, care se afla in uzul medical, ca fiind o substanta ce poate fi prescrisa (decretul despre substante narcotice, BGB1 II 1997/374 anexa IV).Oricum,nici un produs farmaceutic de acest fel nu a fost admis pe piata austriaca.
Legaturi
O baza completa de date a legislatiei din Austria se afla pe https://www.ris.bka.gv.at/bgbl/
Referinte
Text revizuit de d-na Johanna SWchopper
Raportul privind sistemul Legii privind drogurile din Austria /1997 si Strategia drogurilor, Christian Schnattler, 20 octombrie 1999
OBIG Reitox Rapoarte nationale ale Austriei 1997-2000
ELDD texte de lege
Studii ale legislatiei si regulamentelor privind traficul de droguri in statele membre ale Uniunii Europene, Comisia Europeana 2001
Dezvoltari in politica drogurilor si urmarile acestora
Contextul politic in sfera drogurilor
In ceea ce priveste contextul politic la nivel federal, o dezvoltare importanta in domeniul drogurilor a fost prezentarea, la o intalnire a Forului Federal cu privire la droguri din aprilie 2003-a planurilor de pregatire a strategiei impotriva drogurilor la nivel national. Scopul acestor stradanii este de a intocmi o strategie nationala bazata pe standardele europene si internationale care combina pozitia Guvernului Federal cu planurile si strategiile deja existente ale Provinciilor, si ia de asemenea in considerare noutatile din acest camp multidisciplinar. Un prim concept va fi disponibil din toamna lui 2003 si prezentat de Coordonatorul federal pentru droguri la urmatoarea sedinta din cadrul forumului din noiembrie 2003.
Programul guvernamental din 28 februarie 2003 (Bundesregierung 2003) se refera la problema drogurilor in capitolele despre afaceri interne, justitie si tineret.
Capitolul despre afaceri interne, azil politic si integrare subliniaza importanta unei pozitii verticale in lupta impotriva consumului de droguri - si pentru a creste siguranta traficului rutier-eforturi intense pentru a reduce numarul accidentelor provocate sub influenta drogurilor. Capitolul despre justitie include o sectiune specifica dedicata problemei drogurilor ce contine: refuzul liberalizarii chiar si a drogurilor usoare, mentinerea principiului terapiei in locul pedepsei in cazul persoanelor care nu comercializeaza droguri. Capitolul despre familii si generatii include o sectiune despre tineri,care subliniaza scopul extinderii serviciilor si facilitatilor pentru prevenirea dependentei.
In cazul noului guvern competenta problemelor referitoare la droguri revine Ministerului Sanatatii si Femeilor(FMHW), care, in conformitate cu legislatia in vigoare, este responsabil si cu coordonarea problemelor referitoare la droguri. Un alt progres relevant il constituie infiintarea Agentiei Federale a Criminologiei unde este localizat departamentul Ministerului de Interne in legatura cu drogurile.
In perioada la care ne raportam FMHW a continuat masurile luate pentru monitorizarea faptelor cu privire la droguri. O reusita relevanta in acest context a fost incheierea, temelor ce trebuie acoperite prin documentare in centrele de reabilitare. Toamna lui 2003 vine cu negocieri in ceea ce priveste realizarea practica a proiectului, care se va concentra pe implementarea Tratamentului definit de Uniunea Europeana. S-a mai stabilit un sistem de avertizare pentru noile curente in campul drogurilor. Motivul pentru aceasta este ca in august 2002 au fost gasite urme de stricnina in heroina din Viena. Ca si consecinta a FMHW, in colaborare cu Forumul Federal cu privire la droguri, a fost numit un grup de lucru care sa se ocupe cu aceasta problema. Primele recomandari pentru implementarea unui astfel de sistem in Austria au fost deja facute si vor fi discutate la Forumul Drogurilor din toamna lui 2003.
Dezvoltarea include si adoptarea strategiei drogurilor de la Vorarlberg din 2002 de catre Guvern. In iunie 2003 Consiliul consultativ al Austriei a aprobat strategia referitoare la droguri,ce va fi discutata in Guvern. Conceptele celor doua strategii au fost deja descrise in raportul din anul precedent.
In aceasta perioada toate provinciile au adoptat un plan de masuri pentru implementarea planurilor si strategiilor antidrog. O atentie deosebita a fost acordata subiectilor prevenirii din grupurile tinta de tineri (Carinthia, Tyrol, Vorarlberg si Viena), substituirii (Salzburg, Tyrol, Vorarlberg si Viena), asigurarii calitatii (mai ales in Salzburg si Styria), si monitorizarii (Vorarlberg si Viena, conf. anexei A). Implementarea acestor strategii a avut ca rezultat crearea unor centre de reabilitare (Carinthia, Salzburg, Tyrol, conf.cap.11). Viena a oferit planuri de crestere a sentimentului de siguranta intre oameni.(conf.cap.4.1). In general vorbind, evaluarea si cercetarea au jucat un rol cu importanta crescuta.
Implementarea politicii drogurilor este din ce in ce mai des insotita de studii ce evalueaza situatia relevanta (Tyrol si Styria), evaluarea proiectelor pilot (Carinthia si Viena) cat si studii si analize stiintifice (Burgenland, Vorarlberg si Viena). Vorarlberg este prima regiune ce planuieste evaluarea strategiei locale in privinta drogurilor. Cadrul organizational la nivel provincial s-a schimbat in privinta multor aspecte. In Carinthia, bazate pe decizia Guvernului provinciei, coordonarea drogurilor si prevenirea dependentei au fost separate in toamna lui 2002: o agentie pentru prevenirea dependentei si subunitatea pentru coordonare a drogurilor/medicina sociala au fost create, ceea ce a intarit ambele unitati .In Salzburg, Consiliul Consultativ pentru dependenta a fost numit corp consultativ al membrilor competenti ai Guvernului provinciei, si doua grupuri permanente de lucru au fost infiintate. In Tyrol, seria obligatiilor coordonatorilor a fost extinsa, si include de asemenea asigurarea centrelor de reabilitare, cat si evaluarea si documentarea. In primavara lui 2003 Viena a decis ca fondul social Viena cu competenta in problema drogurilor sa abordeze un numar de sarcini si in privinta sanatatii. Datorita acestor schimbari, fondul social Viena include o unitate pe partea referitoare la droguri,al carei lider a fost numit coordonatorul pe probleme de droguri de la Viena.
Forumul federal continua sa fie coordonatorul central. A pregatit reguli tactice pentru a oferi cadrul potrivit cu referire la aceste cerinte si structuri. In perioada la care ne raportam acest forum s-a reunit de doua ori (Octombrie 2002 si Aprilie 2003) cu agende de lucru ce includ amendamente legale referitoare la droguri, probleme executive ale provinciilor datorate cresterii numarului de rapoarte ale politiei despre consumul de canabis, dezvoltarea pe mai departe a monitorizarii (introducerea documentarii si a unui sistem pus la punct in cadrul centrelor de reabilitare, monitorizarea tratamentului prin substitute) cat si informarea despre noi dezvoltari si masuri.
Cadrul legal
Legea substantelor narcotice(NSA) care este in vigoare din 1998, nu a fost modificata in perioada la care ne referim, dar un numar de alte regulamente relevante pentru traficul de droguri s-au schimbat. Pe 1 ianuarie 2003 amendamentul 21 la Legislatia rutiera a intrat in vigoare, permitand testarea sangelui in cazul suspectarii consumului de alcool. Sanctiunile pentru conducerea sub influenta drogurilor, si de asemenea consecintele daca se refuza testarea, corespund regulilor referitoare la alcool. Se specifica de asemenea ca un rezultat pozitiv nu va avea ca rezultat un raport al politiei pentru incalcarea NSA dar procedura este aceea din art.13 al NSA in cazul consumului de droguri in scoli, in armata federala, doar autoritatile medicale districtuale sunt informate in conformitate cu art.12 din NSA.
Procedura testarii conducatorilor auto are cateva stadii:
investigarea de catre politisti (verificarea listei),
testarea medicala de catre o persoana abilitata,
testarea sangelui daca testarea medicala a confirmat influenta drogurilor.
In prezent, un decret inter-departamental al ministerelor competente se pregateste, si va specifica procedura de adoptare mai ale de catre politie, procurori si medici.
In primavara lui 2003 Forumul federal al drogurilor punea in discutie din nou modificarea Decretului referitor la regimul permiselor de conducere, pe baza propunerilor FMHW, ajungandu-se la un consens. S-a ajuns la concluzia ca FMHW ar trebi sa revizuiasca textul amendamentului pe baza rezultatelor obtinute si sa il prezinte institutiilor abilitate si expertilor. In legea ministeriala din 2003 s-a stabilit faptul ca FMHW ar trebui sa fie responsabil pentru coordonarea activitatilor la nivel national. Infractiunile de acest gen joaca un rol important printre tineri. Tribunalul se afla de partea procurorului, alaturi de centrul de reabilitare pentru tineri, membrii departamentului de binefacere pentru tineri, asistenta probatorie din oficiu, consilieri, experti in educatie, si psihologi din centrele pentru tineri care faciliteaza colaborarea. Obiectivele tribunalului pentru tineri au fost preluate de tribunalul districtual al Vienei. Tinerii luati in custodie in asteptarea procesului sunt retinuti in inchisoarea de la Josefstadt/Viena.
Implementarea legilor
Austria a inregistrat un numar crescut al arestatilor anul trecut. Daca in mod obisnuit numarul lor este de 7000, in 2002 a crescut pana la aproape 8000, pana cand a fost atinsa limita de capacitate. Ca o consecinta, Ministerul de Justitie a facut un studiu pentru a evalua dezvoltarea numarului de arestati. Acesta a aratat ca cea mai mare crestere a numarului de arestati intre anii 2000-2002 provin din infractiuni la NSA cum ar fi posesia unor cantitati mici de droguri si traficul la scara mica. In Viena, arestarile la aceste fapte au crescut cu 86%, iar in restul Austriei, cu mai mult de 100%. Pe cealalta parte, in aceeasi perioada, numarul arestarilor datorate infractiunilor la NSA a scazut. Cresterea este pronuntata in cazul adolescentilor arestati din cauza drogurilor (grupa de varsta de la 14-18 ani:+162.7% delicate NSA si +68.9% pentru crime NSA) iar in cazul adultilor (grupa de varsta de la 18-21:+136.3% si respectiv +64.8% ).
Cresterea mare a arestarilor din cauza faptelor referitoare la droguri este legata de cresterea continua in raportul politiei a acestora, mai ales din anii '90. Pana in 1990 numarul anual de rapoarte ale politiei pentru incalcarea legii drogurilor este mai mic de 5000, care a fost urmat de o crestere rapida pana la 22000 in trecut, paralel cu o crestere a condamnarilor de la aproximativ 1000 in 1987 pana la aproximativ 4000 in 2002. Oricum, cresterea rapida in rapoarte in a doua parte a anilor '90, nu a fost reflectata la inceput intr-o crestere similara in condamnari asa cum a fost compensata de cresterea tendintei de a aplica alternative legale ale pedepsei cu o crestere de aproximativ 3500 cazuri in 1994 pana la mai mult de 12000 in 2001. 2002 a fost primul an in care alternativele la pedepse au fost adoptate, in aproximativ 9000 de cazuri. Acest lucru nu va afecta probabil graficele pentru 2003 si va continua astfel cresterea numarului de condamnari si eventual numarul de arestari.
Scaderea priveste numai retragerea rapoartelor politiei, influentei procuraturii, iar numarul cazurilor clasate care erau de competenta tribunalelor, au crescut. Motivele si cauzele acestei dezvoltari trebuie sa fie in continuare investigate.
Mai multe analize detaliate ale pedepselor pentru incalcarea NSA arata o crestere in ultimii doi ani a numarului de persoane pedepsite cu inchisoarea. In a doua jumatate a anilor '90 intre 1000 si 1100 de persoane pe an au fost pedepsite cu inchisoarea (inclusiv condamnarile cu sentinta suspendata), iar in 2001 si 2002 numarul anual a fost de aproximativ 1300. In mod evident, aceasta afecteaza numarul de detinuti.
Aceste grafice arata ca infractiunile referitoare la droguri in general joaca un rol cu o importanta crescuta in campul acuzarii. Condamnarile de azi pentru astfel de infractiuni din numarul total al condamnarilor in Austria este de opt ori mai mare decat acum 15 ani (1987:1.4%; 2002:10.7%). Un alt fapt remarcabil este cresterea in raporturile politiei a condamnarilor si a numarului de persoane retinute in mod exclusiv pentru infractiuni.
Nu a fost posibila in descrierea de mai sus a numarului de detinuti sa se faca o descriere mai detaliata a motivelor pentru noile prevederi in domeniul acuzarii, deoarece datele avute nu sunt suficiente. O analiza a motivelor curente in ceea ce priveste pedeapsa alternativa sunt de asemenea importante.
Bazat pe analiza sa, Pilgram(2003) ajunge la concluzia ca nu ne putem astepta la probleme sociale de genul traficului ilegal sa fie rezolvate de politie si justitie numai. Este nevoie de noi strategii pentru institutiile sociale pentru a reactiona la dezvoltarea societatii in vremuri de globalizare in mod practic, dincolo de alte acuzari.
Un articol de Eisenbach-Stangl (2003) ilustreaza tendintele acuzarii in ceea ce priveste infractiuni la legea narcoticelor din Austria inca din 1975. Atribuie cresterea puternica in rapoartele politiei numai reorganizarii structurilor de investigatii inca din 1990, iar studii relevante nu indica schimbari majore in structura epidemiologica.
Dittrich(2003) a investigat adoptarea masurilor medicale pentru 200 de dependenti care au primit terapie in loc de pedeapsa .Aceste persoane au fost examinate pentru a se vedea daca sunt dependente de o substanta narcotica, ceea ce este o garantie a terapiei in locul pedepsei, iar masurile medicale au fost cele mai potrivite. In toate cazurile a fost diagnosticata dependenta de droguri. In ceea ce priveste masurile adoptate, cea mai frecventa recomandare era terapia pe termen scurt, desi tipurile de consiliere si ingrijire au devenit mai importante in perioada de trei ani in care s-au facut investigatiile . In timp ce in 1998 terapia era indicata pentru trei sferturi dintre pacienti, in 2001 era considerata ca fiind potrivita pentru mai putin de jumatate dintre cazuri. Aceasta dezvoltare este atribuita numarului de persoane dependente in scadere, importantei crescande a tratamentului prin substitute si diversificarea modalitatilor de terapie. Autorii studiului concluzioneaza ca masurile medicale definite sau prevazute in N S A permit un numar mare de tratamente adaptate la nevoile individului desi in anii '80 si '90 adaptarea principiului terapiei in locul pedepsei era integrat terapiei pe termen lung. Autorii recomanda trasarea unor criterii transparente pentru aplicarea masurilor medicale in scopul reducerii diferentelor regionale in interiorul Austriei.
1.4. Dezvoltari in atitudinile si dezbaterile publice
Singurele date recente includ un sondaj ce acopera 515 oameni intre 12-25 de ani in Graz care a fost deja mentionat in raportul de anul trecut. Tinerii intervievati au avut mai degraba o atitudine liberala in ceea ce priveste canabisul; mai mult de jumatate dintre respondenti (56%) au spus ca sunt in favoarea legalizarii canabisului pentru persoanele de peste 18 ani, aproximativ 72 % sustineau folosirea marijuanei in scopuri medicale si numai 30% spuneau ca hasis-ul implica mai multe riscuri in ceea ce priveste sanatatea decat consumul de alcool. Pe de alta parte in jur de 39% priveau canabisul ca pe un drog usor si 27% spuneau ca supradoza de hasis poate fi fatala. 80% dintre tinerii intervievati au fost an favoarea unor pedepse mai drastice pentru traficul ilegal de droguri. Mai mult de 94% sustineau ca era bine sa fie oferite oportunitati pentru testare impotriva drogurilor in cadrul proiectului ChEck iT! In urmatoarele analize autorii sondajului fac diferenta intre atitudinea liberala si atitudinea rigida. Ei au descoperit ca atitudinile tind sa devina mai liberale odata cu varsta respondentilor si nici o diferenta de gen nu a fost inregistrata. Sondajul a investigat de asemenea felul in care tinerii evalueaza pericolele unor substante variate si daca acestea duc la dependenta sau afecteaza psihicul. Respondentii priveau cocaina si opiumul ca fiind cele mai daunatoare, iar printre cele mai putin periculoase au enumerat substitutele, alcoolul si drogurile naturale. Canabisul este privit ca unul dintre cele putin periculoase. Bazat pe sondajul asupra drogurilor in Viena, a fost facuta o comparatie peste timp a impactului hasis-ului asupra oamenilor tineri intre 14,15 ani si respectiv cei de 29 de ani. Astfel s-a aratat ca evaluarea hasisului ca fiind periculos a scazut considerabil. Din 1993 pana in 2001 aprobarea expresiei "hasisul este periculos"a scazut considerabil de la 68% la 40%, in timp ce aprobarea expresiei "hasisul nu este periculos"a crescut de la 26% la 51%. Aceste schimbari se refera, totusi, numai la canabis. Alte droguri cum ar fi opiumul, amfetaminele,sau ecstasy sunt inca privite ca fiind periculoase de majoritatea tinerilor. (Magistrat der Stadt Wien 2002).
Gandindu-ne la dezbaterile politice sau mass-media, diferite fata de anii anteriori, nu a predominat nici un subiect anume. Problema conducerii sub influenta drogurilor si-a pierdut mult importanta dupa ce noua legislatie a intrat in vigoare. Subiectele care interesau media erau rapoartele politiei si numarul crescand de detinuti, cat si aspectele internationale privind problema drogurilor (cultivarea, comertul, rapoarte si discutii la nivelul Natiunilor Unite, cooperare internationala pentru combaterea drogurilor). Mas media se bazeaza in principal pe relatia droguri - siguranta publica, ordine si crime legate de aceasta problema. Acestea reduc cererea de interventii, iar rezultatele cercetarilor au fost acoperite la un nivel mai larg, in comparatie cu alte aspecte. In dezbaterea politica problema drogurilor nu a fost o tema centrala in campania pentru alegeri parlamentare cum a fost la alegerile precedente.
1.5 Buget si fonduri
Fondurile nu s-au schimbat in perioada la care ne raportam. Curtea de audit a criticat sistemul curent de sponsorizare a centrelor garantate de FMHW si a sugerat o schimbare a sistemului incluzand multe centre de reabilitare bazate pe proiecte. Aceasta masura a fost discutata cu reprezentantii provinciilor in forumul din octombrie 2002 si respinsa in unanimitate, astfel incat o schimbare ar fi pus in pericol structura existenta. Sponsorizarea FMHW garantata centrelor a crescut cu aproximativ 10% in 2003 decat in anul precedent.Ca bonus au fost date resurse speciale pentru implementarea sistemului in centre.
Bugetul detaliat nu este disponibil in acest an, oricum informatii privind provinciile pot fi furnizate. In provincia Vorarlberg expedierile privind drogurile cer reducerea sumelor la 3640000 Euro, ceea ce inseamna o crestere cu 20% in comparatie cu anul precedent. Este inclusa aici si sponsorizarea pentru organizatii, facilitati si proiecte. In 2002 sumele au crescut cu aproximativ 4% la aproape 7743 000 Euro. Cele mai mari cresteri privesc prevenirea dependentei (60%), suma respectiva insemnand 3% din suma totala. Provincia Tyrol a cheltuit aproape 2371800 Euro pentru actiunile de prevenire in 2002, aceasta suma incluzand fonduri pentru masuri impotriva alcoolului. In general vorbind, donatiile pentru acest lucru au crescut cu aproximativ 20% din 1999. Chiar si asa, in aceeasi perioada, numarul serviciilor de consiliere oferit de centre a crescut cu mai mult de 60%. Centrele de ingrijire acopera intreaga provincie dar tot nu pot garanta pentru viitor, datorita restrictiilor de buget.
Piata drogurilor
Disponibilitate si aprovizionare
Pentru aceasta perioada nu este disponibil nici un studiu despre acest fapt. Oricum sunt planificate sondaje in care va fi inclusa si aceasta problema. Cand evaluam datele in legatura cu furnizarea drogurilor sau disponibilitatea trebuie sa avem in vedere faptul ca Austria este tara de tranzit, si nu destinatia finala a drogurilor, si acest lucru se reflecta si in activitatea politiei.
Confiscarea
Conform Ministerului Federal de Interne(FMI) a fost inregistrata o crestere a confiscarilor de cocaina si amfetamine. In cazul canabisului, heroinei si ecstasy, confiscarile au ramas cam la acelasi nivel ca in anul anterior, iar in cazul LSD - ului un mic declin s-a observat.
Cantitatea de substante confiscate reflecta aceste curente pana la un nivel limitat, iar capturile individuale de cantitati mari influenteaza puternic imaginea generala. Comparate cu anul anterior cantitatile de marijuana confiscate au crescut cu 59%, iar cele de heroina au scazut cu 79%. Cantitatile mari de ecstasy gasite se datoreaza unor capturi rare dar in cantitati mari, cea mai mare cantitate confiscata fiind de 197.040 pastile.
Pret, puritate
In 2002 proiectul ChekiT! in care puritatea si ingredientele substantelor cumparate ca ecstasy au fost testate, au avut loc 7 flagrante grave unde au fost cumparate 270 pastile ca fiind ecstasy. Procentajul pastilelor cumparate ca ecstasy nu contineau substante psihotrope altele decat MDMA, MDE sau MDA au ramas aceleasi ca in anul precedent. 46% dintre substantele cumparate ca ecstasy si analizate de ChEckiT! Aveau amfetamina ca unic ingredient, in timp ce 8% combinau amfetamine cu cofeina, iar 17% contineau amfetamine combinate cu alte substante psihotrope. Desi una din noua pastile continea ingrediente pe care urmaritorii nu aveau cum sa le depisteze. In august 2002 a fost gasita stricnina in 3 din 8 mostre de heroina dintr-o confiscare, desi in concentratie mica. Conform toxicologilor, aceasta nu dauneaza, chiar daca este luata in mod repetat. In timp ce s-au zvonit multe, acesta a fost primul caz in Austria in care substanta chiar a fost detectata. Acest lucru a provocat discutii despre un sistem de avertizare din Austria. In ceea ce priveste pretul drogurilor, nu avem date relevante pentru aceasta perioada.
Tendinte
Analize recente confirma raspandirea consumului de canabis mai ales in randul tinerilor. De exemplu o analiza a populatiei din Viena arata cresterea experientei de viata de la 8% in 1993 la 31% in 2001 pe grupe de varsta intre 14/15 si 29 de ani. Numarul rapoartelor politiei referitoare la canabis si confiscarile au crescut cu greu dupa explozia de anul trecut. Conform expertilor, probleme sociale legate de canabis intalnim foarte rar. Oricum, exista o cerere pentru tratamentul grupurilor mici de utilizatori, in majoritatea cazurilor probleme psihice dupa folosirea indelungata a unor doze mari de canabis.
Drogurile sintetice, mai ales ecstasy, sunt pe locul doi in topul celor mai folosite droguri dupa canabis. Se consuma foarte mult in cadrul petrecerilor. Informatiile disponibile indica o situatie in general stabila privind folosirea ecstasy, in timp ce importanta amfetaminelor este in crestere, mai ales in contextul utilizarii drogurilor multiple.
Numarul rapoartelor politiei referitoare la ecstasy a crescut usor, iar numarul confiscarilor a scazut. Pentru amfetamine cresterile au fost inregistrate luand in considerare atat rapoartele politiei, cat si confiscarile. Problemele sociale si medicale privesc mai ales persoanele care iau droguri sintetice. In 2002 au fost raportate doua decese cauzate de intoxicatie cu MDMA.
Opiumul a jucat un rol important in problema consumului de droguri in Austria. Conform estimarilor expertilor si datelor recente, folosirea experimentala a opiumului in contextul general a crescut fata de uzul experimental al altor substante. Date si informatii noi confirma faptul ca opiumul continua sa joace un rol important in cadrul consumului de droguri si mai ales in cazul celor care consuma felurite tipuri. Noile tendinte sunt ca heroina sa fie inlocuita de morfina si opium. Astfel se explica de catre mecanismele pietei, disponibilitatea si pretul acestor substante. Rezultatul arata o crestere semnificativa a consumului de opium in ultimii ani. In parte, aceasta se datoreaza supraestimarii problemelor metodologice si nu contrazice faptul evident de scadere a numarului de persoane dependente de opium. Acesta continua sa joace un rol important in aproape toate intoxicatiile fatale, dar numarul intoxicatiilor ce implica numai opiumul este scazut.
Practica si studiile dovedesc rolul cocainei in consumul de droguri multiple. Se spune in general ca tendinta de a consuma substante stimulative si mai ales cocaina este rezultatul scaderii preturilor cat si al dezvoltarii societatii. Numarul rapoartelor politiei si confiscarile au crescut semnificativ in perioada la care ne raportam. 49 de persoane au murit de intoxicatie cu droguri multiple. In 2002 s-a consumat cocaina impreuna cu alte substante, dar intoxicatia a fost cauzata numai de cocaina.
In cazul consumului de droguri se combina multe substante (cum ar fi cocaina, heroina, opiumul, alcoolul si amfetamine) care sunt luate consecutiv sau in combinatii variate. In ultimii ani numarul rapoartelor au indicat o largire a numarului de substante folosite, in timp ce opiumul joaca un rol mai putin important, iar substantele stimulative devin importante. Se spune ca rezultatul acestei dezvoltari arata si consumul drogurilor multiple. Majoritatea substantelor sunt injectate, in unele cazuri sunt combinate, si rezultatul se reflecta in problemele medicale. Mai mult, acesti oameni se confrunta si cu probleme sociale cum ar fi somajul si vagabondajul.
Strategii la nivel national
Strategii si activitati majore
La nivelul provinciilor perioada mentionata a cuprins adoptarea unor strategii la Vorarlberg, planuri impotriva dependentei la Styria. Reorientarea si specificarea dependentei si obiectivelor politicii drogurilor a dus la restructurarea si sponsorizarea Institutului pentru prevenirea dependentei de droguri.
In Carinthia, prevenirea consumului si dependentei de droguri au fost separate in diferite structuri organizationale. Pe langa departamentul coordonator a mai fost creata Agentia pentru prevenirea dependentei, prin care sunt intarite ambele directii. In Salzburg un nou Consiliu consultativ impotriva dependentei a aparut, in care partidele politice sunt de asemenea reprezentate. Astazi, Consiliul are de lucru cu grupuri tinta ale dependentei de droguri si centre de reabilitare, care in viitor vor fi baza masurilor de asigurare a calitatii. Viena a prezentat concentrarea unor noi activitati ce privesc societatea si tinerii consumatori de droguri. Aproape toate provinciile au programe care se bazeaza pe prevenire, mai ales in randul tinerilor.
De exemplu,Vorarlberg se concentreaza pe comunicarea cu tinerii. In Graz o analiza recenta relevanta a problemei tinerilor consumatori de droguri a fost finalizata in Tyrol. A fost facut un sondaj in randul oamenilor fara adapost. In Viena au avut loc activitati de prevenire. Prevenirea continua sa fie relevanta in Austria. La nivel national noul program guvernamental include extinderea masurilor de prevenire. Al 4-lea raport al situatiei tinerilor din Austria va fi baza activitatilor viitoare pentru departamentul pentru tineri si pentru masuri de prevenire.
Abordari si noi dezvoltari
Tendinta privind reducerea interventiilor descrise in rapoartele din ultimii ani continua. Aceasta include extinderea masurilor de prevenire si activitati specifice pentru tinerii dependenti, a tinerilor care iau droguri puternice. Adaptarea masurilor la nevoile specifice ale tinerilor a intrat in campul activitatilor de prevenire, mai ales in cazul grupului tinta. Aceasta are o deosebita importanta mai ales pentru reintegrarea sociala.
Tendinta de crestere a drogurilor injectabile a continuat. In cazul consumatorilor de cocaina, care nu pot fi ajutati de centrele traditionale, sunt necesare noi abordari si strategii pentru a reduce aceste situatii (Komfudro2003). Investigarea rezultatelor consumului de cocaina este indispensabila, intrucat nici un stat nu a mers pe dependenta de cocaina si este nevoie de o baza de informatii. Ca o completare a efectelor stimulative ale cocainei, duce la o stare de neliniste, o lipsa pronuntata de liniste a utilizatorilor.
De aceea facilitatile sunt orientate catre utilizatorii cu risc mare, iar centrele de consiliere sunt orientate catre trezirea constiintei acestora in vederea tratarii. O brosura privind consumul de cocaina a fost editata anul acesta continand informatii de baza despre substante, efectul acestora, dar si consecintele. In timp ce in ultimii ani centre variate au folosit internetul si e-mail-ul mai ales pentru a-si promova serviciile, a reiesit o noua tendinta cu privire la acestea: in toata Austria un numar mare de persoane au accesat site-urile, mai ales pentru a culege informatii. Oricum consilierea a fost facuta atat on-line, cat si prin e-mail. (www.doit.at, www.checkyourdrugs.at ) si a fost primita cu placere de utilizatori, dintre care unii merg la centre pentru consiliere. Internetul este din ce in ce mai des folosit pentru a reduce raul facut de droguri, la fel cum site-urile ofera informatii despre primul ajutor in caz de supradoza.
Serviciile care se adreseaza femeilor sau care se confrunta cu aspecte de gen continua a fi importante. In cadrul proiectului DAPHNE, problema dependentei femeilor cu sanse de supravietuire carora le-au fost aplicate lovituri, Asociatia proiectelor sociale Viena, asociatiile Dialog organizau cursuri de autoaparare pentru cliente.
Capitolele 9 si 13 dau exemple de interventii variate pentru reducerea efectelor in Austria. Pentru o prezentare mai detaliata a proiectelor individuale si interventiile consultati rapoartele din anii trecuti in baza de date EDDRA a EMCDDA (lista proiectelor EDDRA in partea de bibliografie).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3276
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved