Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica


PROIECT STATISTIC

Statistica+ Font mai mare | - Font mai micPROIECT STATISTIC

Prin solutionarea proiectului, fiecare student isi verifica practic informatiile teoretice dobandite. Mi intai el va detalia, analiza si interpreta datele, aferente celor doua studii de caz individualizate (A si B), iar la al treilea studiu de caz (C), interpretarea va personaliza informatia comuna.Studiul de caz "A"

I. La nivelul arealului "X", se cunosc urmatoarele date statistice, in conformitate cu fenomenele inregistrate, pe parcursul intregului an 2008:

I. - Populatia rezidenta legal la 1 ianuarie 2008

= 226765 - Z    locuitori

*Nascuti-vii in cursul anului 2008

14 480 - A    locuitori

*Decedati in cursul anului 2008

= 1040 x L    locuitori

II. Sporul natural al populatiei (nascuti decedati)

locuitori

*Stabiliri de domiciliu in cursul anului 2008

= 7070 x Z    locuitori

*Plecari cu domiciliul in cursul anului 2008

= 8025 x L    locuitori

III. Soldul miscarii migratorii interne ca urmare a schimbarilor de domiciliu

(stabiliri - plecari)

locuitori

*Imigrari

110 x Z    locuitori

*Emigrari

111 + A    locuitori

IV. Soldul migratiei externe (imigrari - emigrari)

locuitori

V. - Populatia rezidenta legal la 31 decembrie 2008 (I+II+III+IV)

locuitori

*Stabiliri cauzate de resedinta in cursul anului 2008

= 151 x L    locuitori

*Plecari cauzate de de resedinta in cursul anului 2008

= 150 + A    locuitori

VI. Soldul migratiei ca urmare a schimbarilor de resedinta
(stabiliri - plecari)

locuitori

VII. - Populatia stabila la 31 decembrie 2008 (V+VI)

locuitori

1. Sa se determine sporul sau reducerea ce rezulta din miscarea naturala si toate soldurile miscarii migratorii, iar la final, populatia stabila (Ps) la 31 decembrie 2008. Comentati rezultatele obtinute.

2. Pornind de la setul urmator de informatii din arealul descris, privind piata teritoriala a fortei de munca, in anul 2008:

Populatia in varsta de munca

=58,0 % din Ps

Pensionari in varsta de munca, ce nu lucreaza

=2,5 % din Ps

Persoane in varsta de munca, cu incapacitate permanenta

=2,0 % din Ps

Alte persoane sub si peste varsta de munca, ce lucreaza

=7,0 % din Ps

A.

RESURSE DE MUNCA (RM = 01-02-03+04)

=60, 5% din Ps

B.

POPULATIA OCUPATA (PO)

=44,4 % din Ps

- in industrie

=27,5 % din PO

- in agricultura

=32,5 % din PO

- in servicii

=40,0 % din PO

C.

SOMERI (S)

=30 000 persoane

D.

POPULATIA ACTIVA (PA = PO + S sau PA = B+C)

persoane

Nota:Z,L,A reprezinta valori individualizate la nivelul fiecarui student, fiind egale cu ziua (Z), luna (L) si anul nasterii (A)

2.1. Sa se transforme toti indicatorii relativi in indicatori absoluti exprimati in numar de persoane si sa se determine valoarea populatiei active din arealul respectiv.

2.2. Sa se calculeze si comenteze rata de ocupare , pe total suprafata sau areal cercetat, in industrie, in agricultura si pentru restul de populatie ocupata (asimiland-o notiunii de servicii).

2.3. Sa se calculeze rata somajului , rata generala de activitate si ponderea populatiei inactive la nivelul arealului. Utilizand o diagrama de structura sub forma de cerc reprezentati grafic in cadrul populatiei stabile, populatia inactiva si activa, detaliind populatia ocupata si somerii. Apreciind un anumit nivel al ratei somajului natural in zona, comentati situatia ocuparii fortei de munca in arealul "X" si avantajele initierii unei afaceri in acest teritoriu.

Studiul de caz "B"

Analiza si modelare microeconomica bazata pe metoda indicilor statistici

Pentru cele patru filiale ale societatii "PRODEXPORT" S.A., situate geografic in tot atatea regiuni distincte, s-au solicitat si obtinut multiple informatii economice, cu intentia de a fi prelucrate si prezentate ulterior sub forma unor indicatori statistici avand capacitatea de a sintetiza activitatea si efortul depus de catre echipa manageriala a fiecarei filiale in parte, in perioadele t0 si t1. Scopul marturisit al acestei analize a fost acela de a le ierarhiza si de a investi si extinde activitatea filialei cu performantele cele mai bune. Intr-un prim tabel s-au evidentiat productia realizata si pretul unitar specific, cu intentia de a evalua rapid evolutia cifrei de afaceri caracteristice:

Tabel nr. 1

Filiala

Productia realizata

(numar de produse)

Pretul unitar

(mii lei RON /produs)

Q0=W0T0

Q1=W1T1

p0

p1

1000-Z

4000-N

7000-L

1000+L

7000+Z

6000+N

* Nota: Z,L,N reprezinta ziua (Z), luna nasterii (L) si numarul de ordine (N) din lista nominala a grupei, pentru fiecare student in parte, individualizand astfel studiul de caz.

Intr-un al doilea tabel s-au inregistrat consumul specific de materie prima si inzestrarea cu fonduri fixe sau raportul dintre valoarea acestora si numarul mediu al salariatilor:

Tabel nr. 2

Filiala

Consumul

specific de materie prima (kg/produs)

Inzestrarea cu fonduri fixe

(mii lei/salariat)

m0

m1

Z0=F0 / T0

Z1=F1/T1

19000+Z

18000+L

24000+N

23000-N

24000-Z

25000-L

* Nota : Z,L,N reprezinta ziua (Z) si luna nasterii (L) si numarul de ordine (N) din condica de prezenta, pentru fiecare student in parte, individualizand astfel studiul de caz.

Intr-un ultim tabel s-au prezentat numarul mediu al salariatilor precum si salariile brute ale acestora in cele doua perioade ale analizei.

Tabel nr. 3

Filiala

Numarul mediu al salariatilor (persoane)

Salariul mediu net

( sute lei RON / salariat)

T0

T1

S0

S1

100+Z

400+N

700+L

100-L

600-Z

600-N

* Nota : Z,L,N reprezinta ziua (Z) si luna nasterii (L) si numarul de ordine (N) din condica de prezenta, pentru fiecare student in parte, individualizand astfel studiul de caz.

Dupa refacerea individualizata a celor trei tabele prin substituirea cu valorile personale ale lui Z, L, N se vor solutiona urmatoarele cerinte:

I. Sa se calculeze dinamica productiei realizate (ΣQ=ΣWiTi sau ΣQ=ΣeiFi), a cifrei de afaceri (ΣCA=ΣpiQi), a consumurilor totale de materie prima (ΣM=ΣmiQi) si a fondului de salarii (ΣFS=ΣSiTi), atat pentru fiecare filiala in parte cat si pe ansamblul societatii. Comentati succint influentele relative si absolute ale factorilor specifici.

II. Sa se determine evolutia productivitatii medii a muncii, a pretului mediu, a inzestrarii medii tehnice, a eficientei medii a utilizarii capitalului fix si a salariului mediu brut la nivelul intregii societati, intre perioadele t0 si t1. Comentati pe scurt rezultatele obtinute sub forma modificarilor relative si absolute, utilizand indicii structurali sau construiti ca raporturi de medii.

Redati grafic dinamicile valorilor medii anterioare cu ajutorul unor cronograme. Inlocuind productia realizata (qi) la nivel de filiala cu structura acesteia (gi =qi/Σqi) sa se determine si dinamica consumului mediu specific, cu evidentierea influentei factorilor. Comentati pe scurt indicii structurali astfel obtinuti.

III. Stiind ca rata inflatiei pentru perioada analizata a fost de 10,0% determinati si comentati dinamica reala a tuturor indicatorilor valorici prezentati. Redati grafic aceasta evolutie, utilizand diagrame statistice prin benzi sau coloane.

IV. Sa se determine modificarile relative si absolute ale productivitatii medii a muncii modelate elementar de forma wi=eizi .Comentati valorile obtinute si identificati filiala cu cea mai eficienta politica in domeniul productivitatii muncii, fondului de salarii si cifrei de afaceri.

V. Sa se precizeze care este filiala cu cea mai ridicata eficienta a utilizarii capitalului fix (I> 1 si I > I ).

VI. Apreciind si ierarhizand, prin acordarea de ranguri, contributia fiecarei filiale la modificarile relative si absolute ale productiei, cifrei de afaceri, consumului total de materie prima si fondului de salarii, a pretului mediu, productivitatii medii, inzestrarii tehnice medii si eficientei medii a muncii, identificati atat filiala cu cele mai bune rezultate generale, pentru investitii viitoare, cat si filiala cu cele mai slabe rezultate, in perspectiva unei evolutii concurentiale dure pe piata specifica.

Studiul de caz "C"

I. Pentru perioadele 1990-2007, se poate formula si o ipoteza de ciclicitate economica si industriala nationala de tip Juglar, reunind toate cele patru faze evolutive in mod vizibil. Pornind de la datele macroeconomice specifice Romaniei identificati cele doua cicluri economice de tip Juglar ce au caracterizat economia nationala, apoi descrieti pe scurt etapele caracteristice.

Modificarea procentuala anuala a PIB-ului si a productiei industriale (PI)

Tabel nr. 4    Anul precedent = 100

Δ PIB (%)

Δ PI (%)Surse: Anuarul statistic al Romaniei, editii 1990-2006 *date semidefinitive si ** date provizorii extrase din colectia Buletin statistic lunar, editii 2006-2008, INS,Bucuresti.

Apelati si la alti indicatori prezentati in Anuarul statistic al Romaniei pentru a sustine aceasta ipoteza si redati grafic, printr-o cronograma comuna, evolutia lor.

II. In final, in cadrul celui de-al treilea studiu de caz realizati o actualizare la inflatie a urmatoarelor valori:

a)      Dupa un proces de lunga durata, inceput in anul 2002, suma de 2. 124.310. lei ROL datorata de catre firma X firmei Y la 1 ianuarie 2000, va fi achitata la 11 septembrie 2008 in lei RON. Care este valoarea finala ce va trebui platita de catre firma X (cu si fara valoarea cheltuielilor de judecata, de aproximativ 50.000 lei RON).

b)      Refaceti calculul valoric al unei actiuni la nivelul anului 2000, inceputul lunii martie, constatand ca un control financiar atent descopera ca fondul de actiuni trebuia majorat cu 125.000 lei RON la 1 septembrie 2008 si ca suma ca atare constituie o eroare de calcul ce va trebui sa se regaseasca in valoarea majorata a celor 10.000 de actiuni initiale ale firmei BETA. Deflationati valorile rezultate la 1 iulie 2008, la nivelul lunii ianuarie a anului 2000, luand in calcul si procesul de denominare de la 1 iulie 2005.

ANEXA 1

EVOLUTIA LUNARA A INDICELUI PRETURILOR BUNURILOR DE CONSUM (IPC), DUPA 2000,

Anul

LUNA

I

II

III

IV

V

VI

VII

VIII

IX

X

XI

XII

Luna decembrie anul precedent = 100

Luna precedenta = 100

99,93

Sursa: Colectia Buletin statistic de preturi, editii lunare 2000 -2007, Ed. INS, Bucuresti.

Actualizati tabelul si completati datele lipsa accesand adresa www.insse.ro
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1997
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved