CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Croatia
La recensamantul din 1991 populatia totala a Croatiei era de 4.748.265 si dupa o estimare statistica in 2005 populatia era de 4.495.904. In timpul si dupa razboi in aceasta tara etnicii sarbi au fugit dar in schimb au venit in tara etnicii croati. Rata cresterii populatiei in 2005 a fost de minus 0.02%, aceasta rata fiind negativa inca din 1998. Speranta de viata in Croatia in 2005 era de 75 de ani, iar densitatea populatiei in 2005 era de 80 de locuitori/km. In 2004, 59 % din populatie traia in mediul urban, majoritatea oamenilor din mediul urban fiind concentrata in patru orase: Zagreb, care este si capitala tarii, Split - oras port, Rijeca care este tot un oras port, si Osijec.
Din punct de vedere geografic, Croatia are 5.740 km linie de litoral la Marea Adriatica, si 1.185 de insule. Teritoriul statului este partial muntos dar cel mai inalt varf este de numai 1.900 m. Clima este mediteraneana de-a lungul coastei iar in interiorul tarii este continentala. Temperatura medie in Zagreb este de 0 grade celsius in ianuarie si 24 grade in iulie.
Anul 1991 a fost anul destramarii. In mai 1991 croatii au votat pentru despartirea de Iugoslavia si la 25 iunie Slovenia si Croatia s-au aotodeclarat independente. In Slovenia au existat lupte insa armata federala era acolo expusa periculos si curand s-au retras. In Croatia aceasta s-a alaturat insa rebelilor care doreau sa fuga si sa se alieze cu Serbia. A urmat un razboi deschis in care au fost ucisi mii de oameni si sute de mii au trebuit sa-si paraseasca casele, incercarile comunitatii Europene si a Natiunilor Unite de a pune la punct un acord de incetare a focului in Croatia esuand lamentabil.
Aderarea Croatiei la Uniunea Europeana
Negocierile pentru aderarea Croatiei la Uniunea Europeana fusesera prevazute sa inceapa la 17 ianuarie 2006. Totusi, UE a ajuns in martie la concluzia ca acest stat nu colaboreaza pe deplin cu Tribunalul Penal International, pentru gasirea si arestarea generalului Ante Gotovina, acuzat de crime de razboi, persoana care reprezentase pentru Zagreb obstacolul major din calea deschiderii negocierilor de aderare la UE. Croatia era acuzata ca l-ar ascunde pe general sau ca nu ar furniza informatii ce ar conduce la arestarea lui.
Deschiderea negocierilor a avut loc in cele din urma in octombrie, dupa ce procurorul TPI Caria del Ponte a dat un "certificat de buna purtare" statului balcanic, si care a anuntat atunci ca, "Croatia coopereaza in totalitate cu TPI". Declaratia procurorului a fost o surpriza, deoarece pana atunci ea se declarase "nemultumita" de atitudinea Croatiei.
Croatia indeplineste criteriile politice ale aderarii la UE si are o economie de piata functionala, arata Raportul privind Progresele Croatiei in 2005, redactat de Comisia Europeana. Analistii converg spre ideea ca situatia economica a Croatiei este chiar mai buna decat a unora dintre cele 10 state care au aderat la UE in 2004. Reformele necesare inainte de aderare sunt totusi nepopulare in randul celor 4,4 milioane de croati, pentru ca includ taierea subventiilor catre intreprinderile de stat, sanatate si agricultura.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 744
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved