Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Luxemburg

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Luxemburg

Marele Ducat de Luxemburg este un stat in Europa care face parte din grupul de tari Benelux (alaturi de Belgia si Tarile - de - Jos) si din Uniunea Europeana. Comitat constituit in anul 963 si ridicat in 1354 la rangul de ducat; face parte in acest interval din Imperiul Romano - German. Trece apoi in posesia Burgundiei (1441) si apoi a Spaniei (1555), iar din 1714 a Austriei. Intre 1795 - 1815 este incorporat Frantei. Dupa 1815 (Congresul de la Wien) devine Mare Ducat si face parte din Tarile de Jos, pana in 1831, data la care este divizat: vestul trece la Belgia, iar estul (in actualele granite) la Confederatia Germana. In 1867 se proclama stat independent si neutru. Dupa 1974 face parte, impreuna cu Belgia si Olanda, din Uniunea Economica Benelux.



Luxemburg are un sistem parlamentar de guvernare, fiind o monarhie constitutionala. In conformitate cu constitutia din 1868, puterea executiva este exercitata de Marele Duce sau de Marea Ducesa, si de cabinet, constituit dintr-un prim-ministru si mai multi ministri. Marele Duce are puterea de a dizolva parlamentul si de a forma un altul. Puterea legislativa apartine Camerei Deputatilor, alesi direct pentru mandate de cinci ani. Un al doilea corp, Consiliul de Stat, format din 21 de cetateni numiti de duce, are rol consultativ pentru Camera Deputatilor in elaborarea legilor. Marele ducat are trei tribunale inferioare, doua tribunale districtuale si o Curte Superioara de Justitie, care include Curtea de Apel si Curtea de Casatie. Exista si un tribunal administrativ, o Curte Administrativa si o Curte Constitutionala, toate in orasul Luxemburg.

Tara este impartita in 3 districte, 12 cantoane si 118 comune. 12 comune au statut de oras, iar orasul Luxemburg, capitala, este cel mai mare din tara. Economia stabila, puternica a Luxemburgului, prezinta crestere moderata, inflatie redusa si somaj redus. Sectorul industrial, dominat de industria siderurgica, a devenit tot mai diversificat, si include produse chimice, cauciucuri si alte produse. In ultimele decenii, cresterile in sectorul financiar au compensat declinul otelului, serviciile, in special cele legate de banci, ocupand un segment tot mai important al economiei iar agricultura se bazeaza pe mici ferme familiale. Luxemburgul are legaturi comerciale si financiare in special cu Belgia si Olanda, si ca membru al UE, se bucura de avantajele pietei libere europene. La nivelul anului 2005, Luxemburgul avea cel mai mare PIB per capita din lume (62.700 USD) si un somaj de 4,4% din forta de munca.

Este printre cele mai mici state ale Comunitatii, alaturi de Cipru si Malta, atuul sau fiind faptul ca, in inima spatiului european, el constituie un loc ideal pentru corporatiile - banci, televiziuni - care doresc sa se desfasoare in acest spatiu, scapand de constrangeri (fiscale, mai ales), inevitabil mai grele intr-o tara mare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 653
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved