CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
ORDONANTELE GUVERNULUI
Conform dispozitiilor art.108 alin.1 din Constitutie, Guvernul adopta hotarari si ordonante.
Hotararea este actul juridic potrivit caruia Guvernul isi exercita rolul sau de a asigura conform programului de guvernare aprobat de Parlament, realizarea politicii interne si externe si exercitarea conducerii generale a administratiei publice.
Asadar,prin hotarare se asigura organizarea executarii legilor,asa cum stipuleaza si prevederile art. 108 alin. 2 din Constitutie.
Potrivit dispozitiilor art. 115 alin. 1 din legea fundamentala, Parlamentul poate adopta o lege speciala de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice.
Titlul art. 115 este ,,delegarea legislativa" cu alte cuvinte Ordonantele sunt actele juridice ale Guvernului in urma imputernicirii acestuia de catre Parlament sa emita norme cu caracter primar avand forta juridica a legii.
Printr-o analiza a textului constitutional, se constata ca Parlamentul nu poate delega competenta sa legislativa specifica domeniilor legilor organice. Deci obiectul Ordonantelor nu trebuie sa priveasca domeniile si problemele stipulate in art.73 alin. 3 din legea fundamentala sau de alte dispozitii care permit adoptarea de legi organice.
Indeplinirea atributiilor delegate de catre Parlament in temeiul legii
speciale de abilitare, nu este facultativa pentru Guvern.
Legea de abilitare stabileste,in mod obligatoriu,domeniul si data pana la care se pot emite Ordonante de catre Guvern.
Daca legea de abilitare o cere, ordonantele se supun aprobarii Parlamentului, potrivit procedurii legislative, pana la implinirea termenului de abilitare. Nerespectarea termenului atrage incetarea efectelor ordonantei.
Un regim aparte il prezinta Ordonantele de Urgenta care, conform prevederilor art. 115 alin. 4 din Constitutie, pot fi adoptate de Guvern numai in situatii extraordinare.
Am adaugat termenul "numai" si am subliniat tocmai pentru a reliefa situatia deosebita pe care legiuitorul constituant o evoca si posibilitatea Guvernului de a interveni cu acest act normativ. Se prevede ca Ordonantele de Urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea lor spre aprobare la Parlament, iar daca aceasta nu se afla in sesiune, se convoaca in mod obligatoriu.
Prin urmare intr-o interpretare riguroasa rezulta ca ordonantele de urgenta pot reglementa si relatii sociale in domenii specifice legii organice.
Este necesar sa insistam asupra conceptului "cazuri exceptionale" pentru ca din pacate zecile de ordonante de urgenta adoptate de cele doua guvernari in cei zece ani de democratie nu au scos in evidenta necesitatea acestor cazuri exceptionale. Mai mult, pericolul ca ele sa nu fie aprobate de Parlament conduce la urmari grave - incetarea producerii efectelor juridice si de aici,
interpretarea instabilitatii legislatiei romanesti.
Analizand textul legii fundamentale, observam ca nu precizeaza ce se intelege prin " cazuri exceptionale", de aceea Guvernul a si adoptat in anumite perioade de timp un important numar de ordonante de urgenta .
S-a diminuat astfel rolul Parlamentului de "unica autoritate legiuitoare a tarii". Este adevarat insa,ca si Parlamentul nu a dezbatut in regim de urgenta
aceste ordonante,asa cum il obliga prevederea constitutionala a art. 114 alin.4, teza a 3-a.
Desi textul constitutional nu prevede un termen de dezbatere a ordonantelor de urgenta,pana la o eventuala revizuire a Constitutiei opinam ca in regulamentele de organizare si functionare ale Camerelor ar putea fi prevazut acest termen.
Se constata ca revizuirea constitutionala din 2003 a vizat si ordonantele de urgenta. Astfel,conform art.115 alin.4 "Guvernul poate adopta ordonante de urgente numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora".
Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei. Camerele, daca nu se afla in sesiune,se convoaca in mod obligatoriu in 5 zile de la depunere sau,dupa caz de la trimitere.
Daca in termen de cel mult 30 zile de la depunere,camera sesizata nu
se pronunta asupra ordonantei, aceasta este considerata adoptata si se trimite celeilalte camere care decide asemenea in procedura de urgenta.
Ordonanta de urgenta cuprinzand norme de natura legii organice se aproba cu majoritatea prevazuta la art.76 alin.1.
Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale,nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile,libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica .
Ordonantele cu care Parlamentul a fost sesizat se aproba sau se resping printr-o lege in care vor fi cuprinse si ordonantele ale caror efecte au incetat
potrivit alin.( 3 ). al art. 115.
Prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa,daca este cazul, masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonantei.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1254
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved