Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Romania

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Romania

Romania este un stat situat in sud-estul Europei. Se invecineaza cu Ucraina si Republica Moldova in nord si est, Ungaria si Serbia la vest si Bulgaria la sud. In sud-est, Romania are o portiune de coasta care ii ofera acces la Marea Neagra. Chiar daca in conceptia politica Romania se afla in sud-estul Europei, din punct de vedere geografic ea se afla la distante aproximativ egale - cca. 1.500 km - intre granita de apus (Oceanul Atlantic) si cea de rasarit (M-tii Urali) a Europei, adica intr-o pozitie central-sudica. O mare parte din granita Romaniei cu Serbia si Bulgaria este formata de fluviul Dunare, granita cu Republica Moldova fiind formata de raul Prut, un afluent al Dunarii. Orase importante sunt Bucuresti 1.921.751 locuitori, orase cu peste 300 000 de locuitori; Iasi 321.580 locuitori, Cluj Napoca 318.027 locuitori, Timisoara 317.651 locuitori, Constanta 310.526 locuitori si Craiova 304.142.



Principalul grup etnic in Romania il reprezinta romanii, vorbitorii limbii romane, o limba indo-europeana care descinde din latina vulgara. Ei reprezinta 89,5% din populatie. Minoritati importante sunt reprezentate de unguri, romi, germani si ucraineni. Majoritatea romanilor sunt membrii ai Bisericii Ortodoxe Romane, una din bisericile ortodoxiei rasaritene. Pana la unirea din 1918, in Transilvania multi romani (cca. 30%) faceau parte din Biserica Greco-catolica, ca urmare a activitatii intense desfasurate de Biserica Catolica in sec. XVIII si urmatoarele pentru trecerea romanilor la greco-catolicism. In perioada interbelica multi greco-catolici (de multe ori parohii intregi) au trecut la Ortodoxie iar in timpul regimului comunist greco-catolicii au fost fortati sa aleaga intre Ortodoxie si     Romano-Catolicism. Cei mai multi au ales sa devina ortodocsi, iar optiunea si-au pastrat-o si dupa schimbarile de la sfarsitul lui 1989. Catolicismul si protestantismul sunt prezente mai ales in Transilvania si Crisana, in judetul Bihor, de pilda, este centrul Cultului Baptist din Romania, catedrala baptista de aici fiind impresionanta. De asemenea, in Romania exista si alte culte, ca Ortodocsii pe stil vechi, evrei mozaici, Cultul armean si altele de acest fel, care, desi au un numar mic de credinciosi au o mare vechime si o prezenta semnificativa in istoria statului roman. In Dobrogea, exista o mica populatie musulmana, ramasa de pe vremea colonizarii otomane din trecut.

Parlamentul Romaniei este bicameral fiind alcatuit din Senat, cu 137 de membri si Camera Deputatilor cu 314 membri. Un numar de 18 locuri suplimentare in Camera Deputatilor sunt rezervate reprezentantilor minoritatilor nationale. Diferenta numarului de membri se datoreaza normei de reprezentare diferite de la o Camera la alta. Astfel norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputatilor este de un deputat la 70.000 locuitori iar cea pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 locuitori. Membrii parlamentului sunt alesi prin vot pe lista, universal, direct si secret. Alegerile se tin odata la patru ani ultimele avand loc la 28 noiembrie 2004.

Presedintele Romaniei este ales prin vot direct, conform noii Constitutii, o data la cinci ani, printr-un sistem majoritar in care castigator este declarat cel care acumuleaza la primul tur de scrutin 50%+1 vot, din voturile alegatorilor inscrisi pe listele electorale. Daca acest procent nu se atinge are loc un al doilea tur de scrutin la care participa primii doi candidati fiind declarat castigator candidatul care intruneste cel mai mare numar de voturi. Pana la revizuirea Constitutiei in 2003 mandatul prezidential era de patru ani. Presedintele desemneaza un candidat pentru functia de     Prim-ministru in urma consultarii partidului care are majoritate absoluta in Parlament ori daca nu exista o astfel de majoritate a partidelor reprezentate in Parlament. Puterea judecatoreasca este exercitata de Inalta Curte de Casatie si Justitie impreuna cu judecatoriile, tribunalele si curtile de apel.

Teritoriul Romaniei este impartit in mai multe regiuni istorice si nu exista planuri de viitor pentru transformarea acestora in comunitati autonome. Totusi exista un plan de creare a unor regiuni de dezvoltare economica formate din mai multe judete in functie de pozitia lor geografica. Deocamdata Romania este impartita administrativ in 41 de judete plus municipiul Bucuresti. Evident ca, in cazul Romaniei, mai ales din prisma aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, voi reveni cu multe detalii in capitolul special rezervat acestui subiect, al cursului de Drept Comunitar.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 769
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved