Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Structura Guvernului

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Structura Guvernului

Componenta Guvernuluieste reglementata de dispozitiile art.102 alin(3) din Constitutie, completata de prevederile Legii nr. 90/2001. Legea fundamentala statueaza ca Guvernul este alcatuit din primul-ministru, ministrii si alti membrii stabiliti prin lege organica, nefacand referire la numarul ministrilor sau a celorlalti membrii. Legea nr. 90/2001, care vine in completarea textului constitutional, nu se refera nici ea la numarul membrilor Guvernului, insa introduce in componenta Guvernului ministrii de stat si asa-numitii ministrii-delegati cu insarcinari speciale pe langa primul-ministru



Sectiunea I Primul-ministru

Atat din prevederile constitutionale, cat si din acelea ale Legii 90/2001, primul -ministru al Guvernului are o pozitie deosebita, pozitie desprinsa din modul de desemnare, de inlocuire si din atributiile pe care le are . Acest rol deosebit de important al primului-ministru rezulta clar din sintagma cu care debuteaza art 102 alin (3) din Constitutie " Guvernul este alcatuit din primul-ministru", punand astfel in prim-planul echipei guvernamentale pe primul-ministru.

Pe planul puterii executive, primul-ministru conduce Guvernul si coordoneaza activitatile membrilor acestuia, cu respectarea atributiunulir ce le revin. El reprezinta Guvernul in relatiile acestuia cu Parlamentul, Presedintele Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, celelalte autoritati si institutii politice, partidele si aliantele politice, sindicatele, alte organizatii guvernamentale si neguvernamentale, precum si in relatiile internationale. In cadrul raporturilor Guvernului cu Parlamentu primul-ministru prezinta Camerei Deputatilor si Senatului rapoarte si declaratii cu privire la politica Guvernului si raspunde la intrebarile si interpelarile care ii sunt adresate de catre deputati si senatori. El poate desemna un membru al Guvernului sa raspunda la intrebarile si interpelarile adresate Guvernului de deputati sau senatori, in functie de domeniul de activitate care formeaza obiectul interpelarii .

Primu-ministru este vicepresedintele Consiliului Suprem de Aparare al Tarii si exercita toate atributiile care deriva din aceasta calitate. Primul-ministru are si atributia de a numi sau destitui din functie numerosi functionari publici, cum ar fi conducatorii organelor de specialitate ale administratiei publice din subordinea Guvernului, cu exceptia celor care au calitatea de membrii ai Guvernului, personalul din cadrul Cancelariei primului-ministru, secretarii si subsecretarii de stat, subrefectii sau alte persoane care indeplinesc functii publice, in cazurile prevazute de lege.

Primul-ministru contrasemneaza decretele emise de Presedintele Romaniei, in cazul in care Constitutia prevede expres obligativitatea acestei proceduri..In cazul rezolvarii unor probleme operative, primul-ministru poate constituii, prin decizie, consilii, comisii sau colective interministeriale. Primul-ministru indeplineste orice alte atributii prevazute de Constitutie si lege sau care decurg din rolul si functiile Guvernului. Printre aceste atributii, primul-ministru convoaca membrii Guvernului in sedinte ordinare si extraordinare, conduce aceste sedinte, precum si sedintele Biroului executiv al Guvernului, il invita pe Presedintele Romaniei la sedintele Guvernului, sau ii propune acestuia numirea unui ministru interimar. In indeplinirea tuturor acestor atributii, care ii revin, primul-ministru emite decizii, in conditiile legii.

Sectiunea a II-a Ministrii

Ministerele sunt organe centrale de specialitate si se organizeaza numai in subordinea Guvernului Romanei. Conducerea ministerului este realizata de ministru, de un colegiu de conducere si un consiliu de administratie. Competenta colegiului de conducere are in vedere problemele generale ale ministerului, fiind definit ca un organ deliberativ. In schimb, organul executiv care solutioneaza problemele curente ale ministerului este consiliul de administratie. Ministerele desfasoara o activitate de specialitate restransa la un anumit domeniu, invatamant, cultura, sanatate, interne sau alte domenii care necesita o atentie sporita.

Ministrii sunt membrii ai Guvernului care conduc activitatea ministerului pe care il conduc. Ministrii asigura aplicarea, in conditiile legii, a politicii Guvernului, in ramura sau domeniul de activitate al ministerului pe care il conduc si raspund de activitatea acestuia in fata Guvernului. Ministrii sunt membrii obisnuiti ai Guvernului Romaniei, pe langa acestia Guvernul mai avand in componenta sa minstrii de stat si ministrii delegati cu insarcinari speciale pe langa primul-ministru. Aceste denumiri au menirea de a distinge caracterul insarcinarilor ministrilor si specificul atributiilor lor in organizarea Guvernului potrivit diviziunii si specializarii activitatii ministerelor, atat ministrii delegati, cat si ministrii de stat avand acelasi statut ca si ministrii, dispunand de aceleasi drepturi si avand aceleasi obligatii.

Ministrii de stat coordoneaza, sub conducerea nemijlocita a Primului-ministru, realizarea politicii guvernamentale intr-o ramura sau domeniu de activitate, in care scop conlucreaza cu ministrii ce raspund de indeplinirea acestei politici in cadrul ministerelor pe care le conduc . Astfel, printre membrii Guvernului sunt unii care indeplinesc functia de ministru de stat, a caror denumire mai potrivita ar fi de viceprim-ministru, care au anumite atributii ce-i deosebesc de ceilalti membrii ai Guvernului, ba, mai mult, prin atributiile lor sunt chiar superiori acestora, in realitate acestia controland activitatea ministrilor care conduc ministerele ce le-au fost date in coordonare . Ministrii de stat nu pot emite acte juridice cu caracter obligatoriu, ci ei pot recomanda propune Guvernului ori ministrului cu care conlucreaza in respectivul domeniu de activitate sa adopte unele masuri pentru imbunatatirea activitatii in realizarea programului de guvernare. Deasemenea, ministrii de stat nu dispun de un veritabil aparat de lucru, asa cum este cel organizat in cadrul ministerelor, ci de unul mult mai restrans.

Ministrii delegati cu insarcinari speciale pe langa primul-ministru au un statut juridic aparte in cadrul membrilor Guvernului. Astfel, pe de o parte, ca membru al Guvernului, acestia au un statut juridic identic cu cel al ministrilor, luand parte cu drepturi egale la dezbaterea si adoptarea hotararilor si ordonantelor Guvernului, in timp ce, pe de alta parte, in afara sedintelor Guvernului, in cadrul ministerelor, ei sunt subordonati ministrilor, care asigura conducerea generala a ministerelor, inclusiv al activitatilor rezervate ministrului-delegat .



Prisacaru, Valentin - Tratat de drept administrativ roman - partea generala - (editia a III-a, revazuta si adaugita de autor), Ed. Lumina Lex, 2002. pag. 80

Preda, Mircea - Drept administrativ - partea generala (editia a III-a), Ed. Lumina Lex, 2006, pag. 69

Vrabie, Genoveva - Organizarea politico-etatica a Romaniei.Editia a patra Vol. II / Institutul European, Iasi, 2004, pag. 292

Prisacaru, Valentin - Tratat de drept administrativ roman - partea generala - (editia a III-a, revazuta si adaugita de autor), Ed. Lumina Lex, 2002, pag. 85-86

Preda, Mircea - Drept administrativ - partea generala (editia a III-a), Ed. Lumina Lex, 2006, pag 72



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 998
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved