Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Mandatul Guvernului

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Mandatul Guvernului

Guvernul Romaniei isi execita madatul, in intregul sau si fiecare membru in parte, incepand cu data depunerii juramantului . Deci, conform prevederilor constitutionale madatul noului Guvern incepe in momentul terminarii procedurii de investire a acestuia, iar tot in acest moment se incheie, in mod normal si madatul Guvernului anterior. Conform prevederilor constitutionale, Guvernul isi exercita madatul pana la data validarii alegerilor parlamentare generale, insa, pentru asigurarea continuitatii procesului de coordonare a activitatii administrative, Guvernul emite acte necesare pentru administarea treburilor publice, madatul sau fiind prelungit in acest mod. Aceasta este durata normala, constitutionala a mandatului Guvernului, insa in practica apar situatii variate care duc la o micsorare a mandatului Guvernului, in ansamblul sau, sau a membrilor sai, in particular.



Ipoteza in care mandatul Guvernului inceteaza inainte de termenul normal este reglementata de art. 110 alin(2) din Constitutie, potrivit caruia Guvernul este demis la data retragerii de catre Parlament a increderii acordate sau daca Primul-Ministru se afla in una din situatiile de incetare a functiei de membru al Guvernului, cu exceptia revocarii sau este in imposibilitatea de a-si exercita atributiile mai mult de 45 de zile. Deci demiterea Guvernului este consecinta incetarii fortuite a mandatului cu care a fost investit, incetare care intervine chiar pe timpul functionarii Parlamentului.

In afara acestor situatii, cand mandatul membrilor Guvernului inceteaza, in mod colectiv, odata cu cel al tuturor membrilor, functia de membru al Guvernului inceteaza si in alte cazuri, cum ar fi demisia, revocarea, pierderea drepturilor electorale, starea de incompatibilitate, deces, pecum si alte cazuri prevazute de lege. Demisia este un act de vointa unilaterala prin care un membru al Guvernului renunta din proprie initiativa la functia pe care o detine in Guvern. Pierderea drepturilor electorale se refera la situatiile de punere sub interdictie a debililor sau alienatilor mintal, condamnarea prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale, pierderea cetateniei romane ori obtinerea unei alte cetatenii, alaturi de cea romana. Decesul este o cauza logica a incetarii functiei de membru al Guvernului si, deci nu necesita explicatii suplimentare.

O sitatie deosebita o reprezinta revocarea din functia de membru al Guvernului, aceasta masura luandu-se in cazul remanierii guvernametale, prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea primului-ministru . Remanierea reprezinta inlocuirea unor membrii ai Guvernului cu alte persoane care nu se regasesc pe lista initiala aprobata de Parlament, prin acordarea votului de incredere. Prin revizuirea Constitutiei din 2003 s-a intarit controlul parlamentar asupra Guvernului in ceea ce priveste remanierea guvernamentala. Astfel, in masura in care remanierea guvernamentala are ca efect schimbarea structurii sau compozitiei politice a Guvernului, procedura este conditionata de aprobarea prealabila a Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru. Numai in baza acestei aprobari, Presedintele Romaniei poate numi persoanele propuse de primul-ministru in functia de membrii ai Guvernului.

Articolul 5 din Legea nr 90/2001 adauga la cauzele incetarii functiei de membru al Guvernului, demiterea din aceasta functie. Demiterea este fudamentata pe vinovatia membrilor Guvernului pentru savarsirea unei fapte expres prevazute de lege. In acest sens, un membru al Guvernului este demis in cazul in care a fost condamnat penal printr-o hotarare judecatoreasca definitiva sau, in cazul in care averea sa a fost declarata, in total sau in parte, ca fiind dobandita ilicit, printr-o hotarare judecatoreasca irevicabila .



Constitutia Romaniei, art. 104, alin (2)

Lege nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, publicata in Monitorul Oficial nr. 164 din 2 aprilie 2001, art. 7, alin (1)

Lege nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor, publicata in Monitorul Oficial nr. 164 din 2 aprilie 2001, art. 8, alin (1)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 939
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved