CATEGORII DOCUMENTE |
CONTRACTELE ADMINISTRATIVE
A.Definitie sunt contracte administrative acele contracte la care una din parti este, intotdeauna, o autoritate a administratiei publice, scopul fiind asigurarea functionarii unui serviciu public si caruia i se aplica un regim de drept public.
Conditii
existenta acordului de vointa intre o autoritate a administratiei publice si un particular;
scopul acordului de vointa, crearea unor obligatii juridice privind prestarea unui serviciu in schimbul unei remuneratii;
inegalitatea partilor in contract;
executarea punctuala a obligatiilor
executarea personala a contractului
principiul echilibrului financiar si imposibilitatea materiala de executare a obligatiei
interpretarea extensiva a contractului in favoarea administratiei;
dreptul administratiei de a lua masuri executorii in mod unilateral;
Trasaturile contractelor administrative in privinta:
Partile - una din parti are obligatoriu calitatea de autoritate a administratiei publice, celalata parte este un particular, persoana fizica sau juridica;
Obiectul contractului - concesionarea unor activitati economice, servicii publice, unitati de productie ale unor regii autonome, terenuri proprietate de stat sau ale unitatilor administrativ-teritoriale, inchirierea unor bunuri date in adminsitrarea unor organe ale statului sau regii autonome.
Clauzele contractuale - sunt cuprinse intr-un caiet de sarcini
Executarea contractelor - conditiile de executare sunt riguroase iar sanctiunile mai aspre ca in dreptul civil
Regimul juridic - de drept administrativ si de drept civil
Regulile de drept administrtaiv au urmatoarele conditii: form ascrisa, intuitu persoane, litigiile dintre parti se solutioneaza de instante de drept comun
B.Tipurile de contracte administrative (exemple):
Contractul de concesiune
Concesionarea este un mod de gestiune a unui serviciu, prin concesionare se incheie un contract cu un particular, care se oblige sa faca investitia in schimbul taxelor pe care le va incasa.
Partile:
concedentul - ministerul, consiliul local, judetean, regia autonoma, etc.
concesionarul - particularul
Contractul cuprinde clauze prevazute in caietul de sarcini dar si clauze convenite de parti, de asemenea cazurile de incetare si clauze specifice referitoare la rezilierea unilaterala sau rascupmarare.
Clauze spciale
interdictia concesionarului de a subconcesiona in tot sau in parte;
impartirea responsabilitatilor de mediu;
bunurile care vor fi utilizate de concesior;
La expirearea termenului de concesiune, concesionarul este obligat sa restituie, in proprietate, lber de orice sarcini, bunul concesionat, inclusiv investitiile realizate.
Bunurile de retur revin de drept concedentului la expirarea contractului.
Bunurile de preluare pot reveni concedentului in schimbul platii unei compensatii egale cu valoarea actualizata.
Bunurile proprii raman in proiprietatea cincesionarului.
Incetarea contractului
la expirarea duratei stabilite;
in cazul in care interesul national sau local o impune cu plata unei despagubiri juste se prealabile in sracina concedentului;
nerespecatrea obligatiilor contractuale d ecatre concesionar, prin rezilierea unilaterala de catre concedent;
la disparitia, dintr-o cauza de forta majora a bunului concesionat sau in cazul imposibilitatii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunare, fara plata unei despagubiri.
Contractul de achizitii publice :contractul incheiat in forma scrisa intre aut contractanta si contractant in vederea dobandirii definitive sau temporare a unor produse,lucrari sau servici.( ct de servcii, ct de furnizare, ct de lucrari)
Contractul de inchiriere de bunuri : acord de vointa incheiat intre titularul dr de proprietate publica -locator si un subiect privat-pers f sau j-locatar ce primeste in folosinta un bun pe perioada determinata de timp in schimbul unei chirii
Contractul de furnizare : incheiat intre furnizor si client . Acest ct regflementeaza rap dintre furnizor si client cu privire la furnizarea, facturarea, plata si calitatea , efectuarea unor servicii de catre furnizor.
Contractul de transport cu mijloace de transport in comun : incheiat intre transportator si beneficiarul de transport.
Contractul de parteneriat public si privat : actul j care statueaza dr si obligatiile aut publice si ale investitorului pt intreaga perioada de functionare a parteneriatului, pt o perioada nu mai mare de49 ani.
Contractul de asociere : intre 2 pers de dr public ; intre o pers j de dr public si una de dr privat
Contractul de imprumut public : conventie prin care o pers j de dr public se imprumuta de la o alta pers j de dr public sau p f ori j de dr privat cu o suma de bani care urmeaza a fi utilizati in interes public
Arenda : tip de ct utlizat in Franta, varianta a concesiunii de serviciu public.Se deosebste de concesiunea propriu-zisa :
investitiile sunt suportate si de colectivitatea publica nu numai de concesionar
redeventa perseputa de la utilizatorii serviciului public este impartita intre concedent si concesionar
Contractul de cercetare stiintifica : ct adm prin care o pers publica insarcineaza un organism public sau privat sa efetueze o cercetare stiintifica pura si aplicata.
Oferta de concurs : ct prin care un particulart ofera unei aut adm care accepta anumite prestatii in bani si in natura cu conditia ca aceasta pers sa indeplineasca o anumita lucrare publica sau sa faca sa functioneze de o anumita maniera un serviciu public.
Regie Interesse : ct prin care autoritatea publica pune la dispozitie unei persoane private mijloacele de realizare a unui serviciu publicin schimbul unei sume fixe platite de autoritatea administrativa
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1600
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved