CATEGORII DOCUMENTE |
EFECTELE CASATORIEI
Efecte juridice
Efecte fara caracter juridic
Efectele juridice pot fi definite ca fiind acele drepturi si obligatii patrimoniale si nepatrimoniale existente intre soti ca urmare a incheierii casatoriei. Aceste efecte prezinta importanta practica deoarece asigura organizarea juridica a relatiilor de familie. Astfel din totalitatea efectelor casatoriei unele sunt juridice si altele sunt fara caracter juridic.
Efectele fara caracter juridic se apreciaza ca au o sfera mai larga si o pondere mai mare in desfasurarea armonioasa a relatiilor de familie si cad sub incidenta regulilor de ordin moral.
O alta clasificare a efectelor casatoriei este:
efecte patrimoniale
efecte nepatrimoniale
1. Efectele nepatrimoniale sunt:
a) femeia casatorita, minora dobandeste capacitate de exercitiu deplina
b) sotii au obligatia de a coabita si in masura in care e posibil de a locui impreuna
c) intre soti ia nastere obligatia conjugala si de fidelitate
d) intre soti ia nastere obligatia de sprijin moral
e) sotii au obligatia de a purta, pe timpul casatoriei numele ales la incheierea casatoriei.
2.Efectele patrimoniale
a) art. 29 din Codul familiei stipuleaza ca sotii sunt datori sa contribuie la suportarea cheltuielilor casniciei, indatorire ce se realizeaza practic atat din bunurile comune cat si din bunurile proprii ale acestora
b) art. 89 lit. a stipuleaza ca intre soti ia nastere obligatia reciproca de intretinere
c) art. 2 din Codul familiei stipuleaza ca intre soti ia nastere obligatia reciproca de sprijin material
d) iau nastere raporturi legale de comunitate matrimoniala de bunuri
Principiul care carmuieste efectele patrimoniale si efectele nepatrimoniale ale casatoriei este prevazut in art. 1, 25, 26 din Codul familiei si este deplina egalitate in drepturi.
Efectele nepatrimoniale reglementate de lege
Obligatia de sprijin moral este reglementata in art. 2 din Codul familiei. In cadrul acestei obligatii legea vizeaza toate indatoririle reciproce de asistenta afectiva si spirituala pe care sotii sunt obligati sa le indeplineasca pentru a convietui in conditii normale si pentru a putea depasi momentele de nevoie si suferinta fizica si morala. Prin denumire aceasta obligatie pare sa aiba un caracter moral dar in realitate este o indatorire cu caracter juridic a carei neindeplinire poate constitui motiv de divort.
Numele sotilor. Art. 27 din Codul familiei arata ca la incheierea casatoriei sotii sunt obligati sa declare numele pe care s-au inteles sa-l poarte in casatorie. De obicei declararea numelui se face cu ocazia depunerii declaratiei de casatorie si nu la incheierea casatoriei.
Art. 27 alin. 2 stipuleaza ca sotii au doua posibilitati:
fie sa isi pastreze numele avut la data incheierii casatoriei
fie sa aleaga un nume comun, numele unuia dintre soti sau numele reunite
Literatura de specialitate a facut sugestii referitor la o posibila legiferare care ar elimina posibilitatea reunirii numelor motivand ca aceasta nu tine de traditiile poporului nostru si de asemenea ca s-ar putea ajunge la combinatii care ar altera rostul numelui persoanei, acela de element de identificare a ei.
Cu privire la art. 27 din Codul familiei, in literatura de specialitate s-au facut urmatoarele precizari: posibilitatea de alegere a numelui prevazuta de acest articol este limitativa, ceea ce inseamna ca sunt excluse eventualele elemente combinative cum ar fi de exemplu: sotii sa aleaga ca nume comun un al treilea nume, diferit de numele lor sau unul dintre soti sa pastreze numele avut, iar celalalt sa aleaga un nume compus.
Art. 28 din Codul familiei stipuleaza ca sotii sunt obligati sa poarte in timpul casatoriei numele comun declarat, singura posibilitate de schimbare a numelui fiind schimbarea numelui pe cale administrativa.
Art. 28 alin. 2 din Codul familiei stipuleaza ca daca sotii s-au invoit sa poarte in timpul casatoriei un nume comun, si l-au declarat la incheierea casatoriei (art. 27) fiecare dintre soti nu va putea cere schimbarea acestui nume pe cale administrativa decat cu consimtamantul celuilalt sot.
Literatura de specialitate vorbeste se cateva situatii de exceptie in legatura cu numele viitorilor soti:
se pune intrebarea daca sotul supravietuitor care pastreaza ca nume de familie numele sotului predecedat incheind o noua casatorie va putea sau nu sa convina ca acest nume sa devina comun cu al noului sot. Raspunsul este DA din doua considerente:
a) dreptul la nume nu poate fi ingradit decat in mod expres ori o asemenea dispozitie legala care sa ingradeasca in mod expres dreptul la nume nu exista
b) Codul familiei nu face distinctie in art. 27 dupa cum viitorii soti au dobandit numele ca efect al filiatiei, adoptiei sau casatoriei.
aceeasi solutie s-a preconizat si in situatia in care unul din soti a mai fost casatorit si a pastrat in urma divortului numele sotului din prima casatorie.
care va fi numele pe care urmeaza sa-l poarte sotul infiat in timpul casatoriei, in situatia in care are nume comun cu al celuilalt sot. Solutia: si dupa incheierea adoptiei sotul infiat urmeaza sa poarte numele dobandit prin casatorie, iar in caz de desfacere a casatoriei urmeaza sa poarte numele dobandit prin infiere, daca din motive serioase nu-si pastreaza mai departe numele purtat in timpul casatoriei.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 955
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved