Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


EFECTELE CONTRACTULUI DE INCHIRIERE

Drept+ Font mai mare | - Font mai micEFECTELE CONTRACTULUI DE INCHIRIERE

1. Obligatiile proprietarului (locatorului)

a. Obligatia locatorului de a preda locuinta inchiriata in stare normala de folosinta (art. 28 lit. a). Neexecutarea acestei obligatii indreptateste locatarul sa ceara predarea silita a locuintei, iar daca locuinta este ocupata fara drept de alte persoane, si evacuarea acestora. Chiriasul poate sa ceara si rezilierea contractului, eventual cu daune-interese sau sa invoce exceptia de neexecutare a contractului, in situatia in care locatorul pretinde plata chiriei, fara a-i fi asigurat, in prealabil, locatarului folosinta locuintei.b. Obligatia de a efectua reparatiile necesare pe toata durata contractului (art. 28 lit. b, c si d):

1. Locatorul trebuie sa ia masuri pentru repararea si asigurarea functionarii in conditii de siguranta a cladirii.

2. Locatorul trebuie sa intretina in bune conditii elementele structurii de rezistenta a cladirii, curtile si gradinile, precum si spatiile comune din interiorul cladirii.

In cazul in care aceste lucrari se datoreaza culpei chiriasului, obligatia de reparare ii revine lui.

3. Obligatia de a intretine, in bune conditii, instalatiile comune proprii cladirilor (art. 28 lit. d).

2. Obligatiile chiriasului (locatarului)

a. Obligatia de a folosi locuinta inchiriata potrivit destinatiei Chiriasul nu poate aduce modificari spatiului detinut ca locuinta si, indeosebi, structurii de rezistenta a imobilului. Tot astfel, nu poate schimba destinatia suprafetei inchiriate.

Nerespectarea acestei obligatii de catre chirias da dreptul locatorului de a cere rezilierea contractului si evacuarea chiriasului.

b. Obligatia de a efectua lucrarile de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor de constructii si instalatii din folosinta exclusiva (art. 29 alin. 1 lit. a). Aceasta obligatie se impune intrucat, la incetarea contractului, chiriasul va trebui sa predea suprafata locativa in stare de folosinta si curatenie, tinandu-se seama de starea in care a fost inchiriata.

c. Obligatia de a repara sau inlocui elementele de constructii si de instalatii deteriorate din folosinta comuna, ca urmare a folosirii necorespunzatoare (art. 29 alin. 1 lit. b). Obligatia locatarului vizeaza atat elementele constructiei, cat si cele de instalatii din interiorul sau exteriorul cladirii.

d. Obligatia de a asigura curatenia si igienizarea in interiorul locuintei si la partile de folosinta comuna (art. 29 alin. 1 lit. c). Aceasta obligatie ii revine chiriasului pe toata durata contractului de inchiriere.

e. Obligatia de a preda proprietarului locuinta in stare normala de folosinta, la eliberarea acesteia.

f. Obligatia de plata a chiriei. Dreptul de a cere plata chiriei se prescrie in cadrul termenului general de prescriptie de 3 ani, care se calculeaza separat, pentru fiecare rata de chirie restanta.

g. Obligatia de plata a cotelor din cheltuielile comune de intretinere.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1467
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved