Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


RAPORTUL DONATIILOR

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



RAPORTUL DONATIILOR

Def.Raportul donatiilor este obligatia pe care o au anumiti mostenitori (descendenti si sotul supravietuitor in concurs cu descendentii) de a readuce la masa succesorala bunurile pe care le-au primit cu titlu de donatie de la cel care lasa mostenirea.

Avantajele de care se bucura donatarul bunurilor supuse raportului



Donatarul bunurilor raportabile are obligatia principala de a readuce bunurile primite la masa succesorala. El beneficiaza insa si de unele avantaje de pe urma donatiei primite:

1.donatorii dobandesc imediat posesia si folosinta bunurilor donate, cu dreptul de a culege definitiv si exclusiv, pana la data deschiderii succesiunii, fructele bunurilor donate

2.la deschiderea succesiunii are dreptul sa opteze intre a veni la mostenire (raportand bunul) sau a renunta la succesiune (pastrand bunul succeptibil de raport)

3.donatarul are dreptul sa pastreze in natura bunul primit ca donatie (in cazul in care este posibil raportul prin echivalent)

Conditiile obligatiei de raport

Pentru ca obligatia de raport a donatiilor sa fie valabila, se cer intrunite 4 conditii:

1.succesorul sa aiba calitate de descendent al defunctului sau calitatea de sot supravietuitor

Ceilalti mostenitori legali si legatari nu au obligatia de raport

Prin descendenti trebuie inteles nu numai pe cei din casatorie dar si pe cei din afara casatoriei precum si cei adoptati.

2.mostenitorul descendent sau sotul supravietuitor in concurs cu descendentii sa fi acceptat mostenirea.

Cel care renunta la succesiune poate pastra donatia primita in limitele cotitatii disponibile

3.mostenitorul legal sa aiba si calitatea de donatar

4.donatia sa nu fi fost scutita de raport - prin scutirea de raport nu trebuie sa se aduca atingere rezervei succesorale a mostenitorilor rezervatari. Daca prin donatie scutita de raport s-a depasit cotitatea disponibila si s-a incalcat rezerva succesorala, donatia va fi supusa reductiunii, ca liberalitate excesiva.

Persoanele care pot cere raportul donatiilor

Au obligatia de raport descendentii si sotul supravietuitor (cand vine in concurs cu descendentii). Mentionam ca intre acesti mostenitori obligatia de raport este reciproca. Fiecare dintre ei are dreptul sa ceara raportul celorlalti.

Raportul nu poate fi cerut de legatari sau creditori

Putem spune ca au dreptul sa ceara raportul donatiilor

-ascendentii defunctului

-sotul supravietuitor (daca vine in concurs cu descendentii)

-creditorii personali ai acestora

Dovada donatiilor raportabile se va face in toate cazurile de catre cel care cere raportul.

Donatiile supuse raportului

Sunt supuse raportului numai donatiile nu si legatele, iar acestea sunt:donatiile facute prin act autentic, darurile manuale, donatiile simulate, donatiile indirecte)

Cel obligat la raport este tinut sa raporteze ceea ce parintele a cheltuit cu dansul pentru inzestrare, procurarea unei cariere sau platindu-I datoriile

E asemenea, cel obligat la raport este dator sa raporteze tot ceea ce defunctul a cheltuit cu dansul, spre a-I achita datoriile

Este necesar ca plata facuta de cel ce lasa mostenirea sa fi adus un folos descendentului sau sotului supravietuitor, iar datoria platita trebuie sa fie personala a descendentului sau sotului supravietuitor.

Donatiile exceptate de la raport

Donatiile nu sunt supuse raportului, daca donatorul a scutit de raport pe cel gratificat

-cheltuielile de hrana, intretinere, educatie, invatatura. Aceste cheltuieli se incadreaza in executarea obligatiei legale de intretinere

-fructele sau veniturile bunurilor supuse raportului, dobandite deci anterior deschiderii mostenirii

Donatorul poate insa, sa instituie o scutire de raport in privinta fructelor dobandite de catre donatar dar dupa deschiderea mostenirii.

Moduri de efectuare a raportului:

Raportul in natura este acela in cadrul caruia mostenitorul obligat la raport readuce la masa succesorala insusi bunul pe care l-a primit cu titlu de donatie de la cel care lasa mostenirea.

Raportul prin luare mai putina sau prin echivalent este acela in cadrul caruia mostenitorul obligat la raport pastreaza bunul donat, dar inapoiaza la masa succesorala valoarea acestuia. Raportul prin luare mai putin se poate realiza prin 3 procedee:

-prin preluare - comostenitorii carora li se datoreaza raportul iau din masa succesorala o parte egala cu valoarea donatiei raportabile, pe cat posibil formata din obiecte de aceiasi natura cu cele donat, dupa care, restul bunurilor mostenirii se imparte intre toti mostenitorii.

-prin imputatie - in aceasta situatie valoarea bunurilor ce urmeaza a fi supuse raportului, va fi reunita fictiv la masa succesorala. Valoarea donatiei se scade din partea cuvenita mostnitorului obligat la raport, astfel incat acesta din urma va culege o portiune care reprezinta diferenta dintre partea sa succesorala si valoarea donatiei.

-prin bani - in acest caz cel obligat la raport va aduce la masa succesorala o suma de bani ce reprezinta contravaloarea donatiei primite.

Raportul imobilelor

Raportul se poate pretinde in natura pentru imobile, cand cel ce a primit imobilul l-a instrainat sau ipotecat inaintea deschiderii succesiunii, raportul in natura nu este obligatoriu. Raportul in acest caz se pretuieste dupa valoarea ce imobilul a avut-o in momentul deschiderii succesiunii.

Ca urmare a raportului, donatia este desfiintata cu efect retroactiv, astfel incat imobilul face parte din masa succesorala si este supus partajului intre mostenitori.

Raportul mobilelor

Raportul mobilelor se face prin luare mai putin (prin echivalent) si donatia nu este desfiintata cu efect retroactiv, ceea ce presupune ca donatarul ramane proprietarul bunului dobandit.

Consecinte:

-riscul pieirii fortuite a bunurilor il suporta donatarul in calitate de proprietar, el fiind obligat sa aduca la masa succesorala contravaloarea bunului

-actele incheiate de donatar in legatura cu bunul mobil donat (instrainari, grevari) sunt valabile

-valoarea ce se raporteaza este aceea pe care bunul mobil o avea la momentul incheierii donatiei.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1329
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved