Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


SITUATIA LEGALA A COPILULUI

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
DREPTUL DE FOLOSINTA SPECIAL- EVOLUTIE IN TIMP
Notiunea si caracterele juridice ale testamentului
Trasaturile esentiale ale infractiunii
REPREZENTAREA SUCCESORALA
Cazul fortuit
Notiunea de cooperare internationala
Mijloace juridice de protectie a dreptului de proprietate
Principiile fundamentale ale procesului penal
PRESCRIPTIA EXTINCTIVA
Testamentul autentic


SITUATIA LEGALA A COPILULUI

1. Situatia legala a copilului din casatoriePotrivit art. 62-65 C. fam., in ce priveste numele de familie al copilului din casatorie, acesta poate fi numele comun al parintilor (daca acestia au un nume de familie comun), numele unuia sau altuia dintre parinti sau numele lor reunite (daca nu au un nume comun). In cazul in care parintii nu se inteleg in privinta numelui de familie al copilului, va decide autoritatea tutelara.

Domiciliul copilului din casatorie este la parintii sai sau la parintele la care locuieste in mod statornic. Daca acestia au domicilii separate si nu se inteleg, va decide instanta judecatoreasca.

Nasterea atrage dupa sine cetatenia romana, daca ambii sau macar unul dintre parinti este cetatean roman, indiferent daca este vorba despre un copil nascut in Romania sau in strainatate. Daca copilul a fost gasit pe teritoriul tarii noastre, avand parinti necunoscuti, va fi considerat cetatean roman.

2. Situatia legala a copilului din afara casatorieiNumele de familie al copilului din afara casatoriei este numele aceluia dintre parinti fata de care a fost stabilita mai intai filiatia. Daca ulterior se stabileste filiatia si fata de celalalt parinte, instanta va putea incuviinta copilului sa poarte numele acestuia, daca apreciaza ca este in interesul copilului si daca acest lucru s-a cerut de catre reclamant.

Daca copilul isi stabileste filiatia in acelasi timp fata de ambii parinti, acestia vor decide daca copilul va lua numele lor reunite sau numele unuia ori altuia dintre ei, in caz de neintelegere, hotarand autoritatea tutelara.

In ce priveste domiciliul si cetatenia copilului din afara casatoriei, se aplica aceleasi reguli ca si pentru cel din casatorie.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1000
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site