CATEGORII DOCUMENTE |
TRANSPORTUL AERIAN
Aspecte introductive
Conform Codului aerian din 2001, operatiunile de transport aerian public sunt transporturile de pasageri, bagaje, marfuri si posta, executate pe baze comerciale de catre operatori aerieni care poseda certificat de operator aerian si licenta de transport aerian, prin curse regulate sau neregulate. Transporturile aeriene internationale de pasageri, bagaje, marfuri si posta sunt supuse acordurilor si conventiilor internationale in domeniul transporturilor aeriene la care Romania este parte.
Ministerul Transporturilor emite reglementari aeronautice privind desfasurarea activitatilor de transport aerian public. In scopul asigurarii sigurantei zborului, Ministerul Transporturilor emite si revizuieste ori de cate ori este cazul, reglementari aeronautice specifice, conforme cu reglementarile, standardele, practicile recomandate si procedurile elaborate de Organizatia Aviatiei Civile Internationale si de alte organisme internationale de aviatie civila la care Romania este parte, si asigura controlul respectarii acestora.
Transporturile aeriene publice efectuate prin curse regulate sunt transporturile aeriene executate dupa orare publicate si rute prestabilite, destinate sa asigure legatura intre doua sau mai multe aeroporturi si in care capacitatea comerciala disponibila este pusa la dispozitie publicului contra cost.
Operatorii aerieni romani, detinatori ai unui certificat de operator aerian in termen de valabilitate, pot efectua transporturi aeriene publice interne si internationale, prin curse regulate sau neregulate, numai in urma obtinerii unei licente de transport aerian, eliberata de Ministerul Transporturilor.
Operatorii aerieni straini pot efectua transporturi aeriene publice, prin curse regulate sau neregulate, spre sau dinspre Romania, pe baza drepturilor de trafic acordate de Ministerul Transporturilor, in conformitate cu prevederile acordurilor si conventiilor internationale la care Romania este parte.
Transporturile aeriene publice se executa pe baza de contract de transport, incheiat intre operatorul aerian si pasager sau expeditorul de marfa si/sau posta. Prin contractul de transport aerian, operatorul aerian se obliga sa duca pe calea aerului la destinatie pasagerii, bagajele, marfa si/sau posta, iar beneficiarul, sa plateasca pretul transportului.
Operatorul aerian raspunde pentru orice prejudiciu care a produs decesul sau vatamarea sanatatii pasagerilor ori avarierea sau pierderea bagajelor, a marfii si/sau a postei.
Din definitia prezentata mai sus reies cateva trasaturi caracteristice, si anume:
contractul este bilateral intrucat se incheie prin acordul de vointa al celor doua parti contractante operatorul (transportatorul) si beneficiarul transportului;
contractul este sinalagmatic intrucat se nasc obligatii de ambele parti;
contractul este oneros intrucat fiecare parte urmareste prin propria prestatie sa obtina o contraprestatie;
contractul este real intrucat presupune predarea efectiva a marfii la transport;
contractul este de adeziune deoarece ambele parti sunt obligate sa se conformeze conditiilor dinainte stabilite, ele pot numai sa adere sau nu, fiind neputincioase in schimbarea acestor conditii prin vointa lor.
Contractul se poate incheia prin simplul acord de vointa dar cu obligatia ca acesta sa fie materializat printr-un inscris cu valoarea de a proba contractul incheiat.
Momentul incheierii contractului se considera a fi momentul in care transportatorul elibereaza documentul de transport calatorului sau expeditorului incarcaturii.
Pentru transportul de pasageri se elibereaza un document de transport individual sau colectiv, care va contine:
indicarea punctelor de plecare si de destinatie;
daca punctele de plecare si de destinatie sunt situate pe teritoriul unui singur stat parte si daca unul sau mai multe puncte de escala sunt situate pe teritoriul unui alt stat, indicarea a cel putin unuia dintre aceste puncte de escala.
Transportatorul va elibera pasagerului o eticheta de identificare a bagajului pentru fiecare articol de bagaj inregistrat.
Pentru transportul de marfuri se va elibera o scrisoare de transport aerian.
Regimul raspunderii operatorului aerian este, pentru transporturile aeriene internationale, stabilit in conformitate cu conventiile si intelegerile internationale la care Romania este parte, iar pentru transporturile aeriene interne, in conformitate cu prevederile dreptului comun, in masura in care nu s-a stabilit altfel printr-o lege speciala.
In materie de transport aerian, atunci cand nu este reglementat printr-un act special, se vor aplica reglementarile noului Cod aerian din 2001, reglementarile Conventiei de la Montreal pentru unificarea anumitor reguli referitoare la transportul aerian international la care sa aliniat si Romania prin O.G. nr. 107/2000, cat si alte norme imperative cu caracter general.
2. Contractul de transport aerian de marfuri
Contractul de transport aerian de marfuri in trafic intern
Contractul de transport aerian de marfuri este aceea conventie prin care operatorul de transport aerian se obliga sa transporte marfurile pe calea aerului, sa le pazeasca si sa le predea la destinatie, in schimbul unei taxe de transport, platita de cealalta parte - expeditorul marfii.
Transporturile aeriene interne sunt acelea executate in limitele teritoriale ale statului nostru, fara escala pe un aeroport situat pe teritoriul unui stat strain. Toate transporturile aeriene sunt reglementate prin dispozitiile Codului aerian roman din 2001.
Contractul de transport aerian se incheie pe baza prezentarii de catre expeditor a marfii ce urmeaza a fi transportata, plata taxei de transport si eliberarea de catre transportator a scrisorii de transport aerian.
Scrisoarea de transport aerian de marfuri in trafic intern cuprinde urmatoarele mentiuni: datele de identificare a transportului aerian, a expeditorului si destinatarului; aeroportul de decolare si cel de destinatie; felul si cantitatea incarcaturii; modul de ambalare; volumul si numarul coletelor; valoarea rambursului; locul si data emiterii documentului.
Transportatorul aerian este in drept sa refuze primirea unei incarcaturi la transport, solicitata de client in situatia in care:
- transportul este anulat sau suspendat prin dispozitia organelor de stat competente, din cauza unor conditii tehnice sau meteorologice deosebite;
- transportul este interzis prin dispozitia organului de stat competent pe motiv de pericol pentru securitatea zborului sau a incarcaturii (arme, munitii, materiale inflamabile etc.);
- transportul nu poate avea loc din lipsa de aeronave sau, desi exista, cele existente nu corespund pentru caracteristicile marfii care trebuie transportata sau incarcatura a fost completata potrivit certificatului de navigabilitate.
Pentru a putea fi primite la transportul pe calea aerului, marfurile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: a) sa fie admise la transport prin dispozitiile egale; b) marfurile si ambalarea lor sa nu prezinte pericol pentru aeronava, calatori sau alte bunuri; c) sa fie cantarite si insotite de documentele necesare; d) ambalajul sa corespunda transportului aerian si sa asigure integritatea incarcaturii; e) fiecare colet sa aiba o eticheta care sa indice adresa expeditorului si destinatarului; f) marfurile sa fie predate in timpul programului de lucru sau la orele indicate de transportator.
Transportatorul aerian are obligatia de a transporta incarcatura la destinatie, in bune conditiuni si in termenul stabilit.
Pentru realizarea creantelor sale, transportatorul aerian are un drept de retentie asupra marfurilor precum si un privilegiu asupra pretului obtinut din vanzarea lor. Acest drept de retentie asupra marfurilor dureaza pana la predarea lor destinatarului.
Transportatorul are obligatia de a aviza si elibera marfurile numai destinatarului indicat in scrisoarea de transport aerian si pe baza semnaturii acestuia pe documentul de transport.
Transporturile aeriene internationale de marfuri
Potrivit art. 4 din Conventia de la Montreal din 28 mai 1999, pentru transportul de marfuri se va elibera o scrisoare de transport aerian. Utilizarea oricarui alt mijloc prin care se realizeaza inregistrarea informatiilor cu privire la transportul care se efectueaza se poate substitui eliberarii unei scrisori de transport aerian. In cazul in care se folosesc alte asemenea mijloace, transportatorul va elibera expeditorului, la cererea acestuia, o chitanta de primire a marfii, care sa permita identificarea expeditiei si accesul la informatiile continute in inregistrarile efectuate prin aceste alte mijloace.
Asadar, contractul de transport international de marfuri se incheie sub forma scrisorii de transport aerian (Air Waybill), sau sub forma chitantei de primire a marfii care face dovada incheierii contractului, primirea marfii la transport de catre transportatorul aerian, precum si conditiile transportului.
Scrisoarea de transport aerian este intocmita de expeditor in trei exemplare originale dintre care primul exemplar poarta mentiunea 'pentru transportator' si este semnat de catre expeditor, al doilea exemplar poarta mentiunea 'pentru destinatar' si este semnat de catre expeditor si transportator iar al treilea exemplar este semnat de transportator si este inmanat de acesta expeditorului, dupa acceptarea marfii.
Semnatura transportatorului si cea a expeditorului pot fi tiparite sau inlocuite de o stampila.
Daca, la cererea expeditorului, transportatorul intocmeste scrisoarea de transport aerian, se va considera, pana la proba contrara, ca transportatorul a actionat in numele expeditorului (art. 7 din Conventia de la Montreal).
Pe langa cele trei exemplare originale, scrisoarea de transport aerian mai cuprinde: recipisa de primire a marfii, exemplarul pentru formalitatile de vama la destinatie si cate o copie pentru caraus si agentii acestuia.
In scrisoarea de transport aerian sunt cuprinse urmatoarele mentiuni:
aeroportul de decolare si cel de destinatie, indicandu-se si statele pe teritoriul carora se afla;
daca punctele de plecare si de destinatie sunt situate pe teritoriul unui singur stat parte si daca unul sau mai multe puncte de escala sunt situate pe teritoriul unui alt stat, indicarea a cel putin unuia dintre aceste puncte de escala;
felul si greutatea marfii;
dimensiunile si ambalajul, precum si numarul coletelor.
Expeditorului ii revine obligatia de a da toate lamuririle necesare si sa anexeze la scrisoarea de transport aerian documentele necesare pentru indeplinirea de catre transportator a formalitatilor vamale, fiscale, sanitare etc.
Expeditorul va raspunde pentru exactitatea datelor inscrise in scrisoarea de transport aerian, precum si pentru orice dauna suferita de transportator sau de oricare alta persoana fata de care raspunderea transportatorului poate fi antrenata din cauza indicatiilor si declaratiilor false, inexacte sau incomplete.
In transporturile internationale aeriene de marfuri, prin conventia partilor, scrisoarea de transport, poate avea forma unui titlu reprezentativ al marfii.
Potrivit prevederilor Conventiei de la Montreal (art. 12), expeditorul, in virtutea dreptului de dispozitie asupra marfii, poate dispune modificarea contractului de transport. Astfel, expeditorul poate dispune urmatoarele modificari:
retragerea marfii de la aeroportul de plecare sau de destinatie;
retinerea marfii pe parcursul transportului la orice aterizare;
solicitarea ca marfa sa fie predata la destinatie sau pe parcursul transportului unei persoane, alta decat destinatarul desemnat initial;
solicitarea ca marfa sa fie returnata la aeroportul de plecare.
In exercitarea acestui drept expeditorul nu trebuie sa aduca prejudicii transportatorului sau altor expeditori si trebuie sa ramburseze orice cheltuieli care decurg din exercitarea acestui drept.
In cazul in care indeplinirea instructiunilor expeditorului este imposibila, transportatorul trebuie sa informeze imediat expeditorul.
Daca transportatorul executa instructiunile expeditorului referitoare la dispunerea marfii, fara a solicita intocmirea exemplarului din scrisoarea de transport aerian sau a chitantei de primire a marfii care revine acestuia din urma, transportatorul este raspunzator, fara atingerea dreptului sau la despagubire din partea expeditorului, pentru orice paguba care ar putea fi cauzata in acest mod oricarei persoane care este in mod legal in posesia acestui exemplar din scrisoarea de transport aerian sau a chitantei de primire a marfii.
Dreptul conferit expeditorului inceteaza in momentul in care incepe dreptul acordat destinatarului. Totusi, daca destinatarul refuza sa accepte marfa sau nu poate fi contactat, expeditorul isi reia dreptul de dispozitie.
Transportatorul aerian raspunde, pentru daunele cauzate prin pierderea (totala sau partiala) sau avarierea marfii, cand evenimentul care a pricinuit daunele respective s-a produs in timpul calatoriei aeriene, deci in timpul cat marfurile se aflau in paza transportatorului, pe aerodrom, in magazie sau la bordul aeronavei precum si pentru daunele cauzate de executarea cu intarziere a transportului.
Potrivit art. 26 din Conventia de la Montreal, orice clauza stabilita de parti prin care s-ar urmari inlaturarea sau stabilirea unei limite inferioare a raspunderii transportatorului in raport cu cea fixata prin Conventie, este lovita de nulitate.
In cazul pierderii totale a marfii, recunoscuta de transportator, sau dupa expirarea a 7 zile de la data cand trebuia sa soseasca marfa, destinatarul poate sa treaca la valorificarea drepturile ce decurg din contractul de transport, fata de transportator (art. 13 alin. 3 din Conventia de la Montreal).
Transportatorul nu este raspunzator daca se dovedeste si in masura in care dovedeste ca distrugerea, pierderea sau deteriorarea marfii s-a datorat:
a) unui defect al marfii, calitatii sau viciului acesteia;
b) ambalarii necorespunzatoare a marfii, efectuata de catre o alta persoana decat transportatorul, prepusii sau mandatarii acestuia;
c) unei stari de razboi sau conflict armat;
d) unei actiuni a autoritatii publice realizate in legatura cu intrarea, iesirea sau tranzitul marfii.
Transportul aerian, in sensul paragrafului de mai sus include perioada in care marfa se afla in grija transportatorului.
Perioada transportului aerian nu se extinde asupra transportului terestru, maritim sau pe cai navigabile interioare, efectuat in afara unui aeroport. Totusi, daca un astfel de transport se realizeaza in aplicarea unui contract de transport aerian, in scopul incarcarii, expedierii sau transbordarii, orice paguba este considerata, pana la proba contrara, ca fiind rezultatul unui eveniment care a avut loc in timpul transportului aerian. Daca transportatorul, fara consimtamantul expeditorului, utilizeaza alt mod de transport pentru a efectua o parte sau intregul transport care, conform contractului incheiat intre parti, urma sa fie transport aerian, respectivul transport efectuat prin alt mod de transport este considerat ca fiind inclus in perioada transportului aerian (art. 18 din Conventia de la Montreal).
Primirea fara reclamatie de catre destinatar a marfurilor constituie, pana la proba contrara, dovada ca acestea au fost predate in buna stare si in conformitate cu documentul de transport.
In caz de deteriorare destinatarul trebuie sa adreseze transportatorului o reclamatie imediat dupa descoperirea deteriorarii si cel mai tarziu intr-un interval de 14 zile de la data primirii marfurilor. In caz de intarziere, reclamatia trebuie facuta cel mai tarziu intr-un termen de 21 de zile de la data la care marfurile au fost puse la dispozitia sa.
Orice reclamatie trebuie formulata in scris si remisa sau expediata in termenul mentionat mai sus.
Daca nici o reclamatie nu este facuta in termenul mentionat mai sus, nici o actiune nu va fi intreprinsa impotriva transportatorului, cu exceptia cazului de frauda din partea acestuia (art. 31 din Conventia de la Montreal).
Actiunea in responsabilitate trebuie sa fie introdusa, la cererea reclamantului, pe teritoriul unuia dintre statele parti, fie inaintea tribunalului de la domiciliul transportatorului sau de la locul sediului sau principal de afaceri sau de la locul sediului sau de afaceri unde a fost incheiat contractul, fie inaintea tribunalului de la locul de destinatie.
Partile la contractul de transport de marfa pot stipula solutionarea prin arbitraj a oricarui diferend referitor la raspunderea transportatorului, in baza Conventiei de la Montreal. Respectiva intelegere va fi consemnata in scris.
Procedura de arbitraj se desfasoara, la alegerea reclamantului, in una dintre jurisdictiile tribunalului la care face referire art. 33 din Conventie.
Dreptul la despagubire este anulat daca actiunea in responsabilitate nu este introdusa in termen de 2 ani de la data sosirii la destinatie sau de la data la care aeronava ar fi trebuit sa soseasca sau de la data incetarii transportului.
Metoda de calcul al acestei perioade este determinata de legislatia aplicata de tribunalul sesizat asupra cazului.
3. Transporturile aeriene de calatori si bagaje
Transporturile aeriene interne de calatori si bagaje
Transporturile aeriene interne de calatori si bagaje se executa prin cursele regulate, suplimentare sau ocazionale (speciale) de trafic aerian public.
Indiferent de felul cursei, intotdeauna transportul de calatori pe calea aerului se executa numai pe baza de contract incheiat intre transportatorul aerian si calator.
Contractul de transport aerian de calatori este acea conventie prin care transportatorul se obliga sa transporte un anumit calator sau un grup de calatori pe calea aerului de la aeroportul de decolare, la cel de destinatie, iar calatorul sa plateasca taxa de transport corespunzatoare.
Contractul de transport aerian de calatori se incheie prin oferta facuta de calator in acest sens si acceptarea ei de catre transportator, momentul incheierii fiind, conform cel al platii taxei si eliberarii documentului de transport.
Contractul de transport aerian se poate incheia individual, cu fiecare calator in parte sau cu un grup de persoane.
Exista obligatia pentru transportatorul aerian de a incheia contractul de transport cu orice ofertant care respecta dispozitiile normative, care reglementeaza transportul aerian si achita taxa legal stabilita, putand, dupa caz, refuza incheierea contractului sau, desi incheiat, sa refuze transportul daca:
- transportul este anulat sau suspendat printr-o dispozitie legala, din motive tehnice sau meteorologice exceptionale care nu garanteaza siguranta zborului;
- persoana ce se prezinta pentru inceperea calatoriei este in stare de ebrietate, stare psihica anormala, bolnava de o maladie contagioasa sau are plagi deschise, ori nu respecta dispozitiile obligatorii pentru calatori.
In cazul in care s-a dispus anularea sau suspendarea zborului, la cererea calatorului, transportatorul are obligatia de a restitui taxa de transport incasata. Daca zborul a fost intrerupt din orice cauze, pe un aeroport intermediar, prin grija si in contul transportatorului se va organiza continuarea transportarii calatorilor cu cel mai rapid mijloc de transport, fara restituirea unei parti din taxa sau completarea acesteia.
Renuntarea calatorului, din orice motiv, de a continua calatoria, facuta la o escala anterioara aeroportului de destinatie prevazut in biletul de calatorie, sau excluderea sa de la transport ca urmare a comiterii unor contraventii sau infractiuni referitoare la transportul aerian, nu-l indreptateste pe acesta sa pretinda restituirea taxei de transport.
Transporturile aeriene internationale de calatori si bagaje
Transporturile internationale aeriene de calatori si bagaje sunt reglementate prin Conventia de la Montreal (art. 1 pct. 1)
Potrivit art. 3 din Conventie transportatorul are obligatia de a emite un document de transport, constatator al contractului de transport, individual sau colectiv care va contine:
a) indicarea punctelor de plecare si de destinatie;
b) daca punctele de plecare si de destinatie sunt situate pe teritoriul unui singur stat parte si daca unul sau mai multe puncte de escala sunt situate pe teritoriul unui alt stat, indicarea a cel putin unuia dintre aceste puncte de escala.
Utilizarea oricarui alt mijloc prin care se inregistreaza informatiile indicate mai sus se poate substitui eliberarii documentului de transport la care s-a facut referire in respectivul paragraf. Daca un astfel de mijloc este utilizat, transportatorul va elibera pasagerului o declaratie scrisa privind informatiile astfel inregistrate.
Transportatorul va elibera pasagerului o eticheta de identificare a bagajului pentru fiecare articol de bagaj inregistrat.
Pasagerului i se va elibera o instiintare scrisa prin care i se va indica ca in cazul aplicarii Conventiei de la Montreal, aceasta reglementeaza si poate limita raspunderea transportatorilor in caz de deces sau vatamare, in caz de distrugere, pierdere ori deteriorare a bagajelor, precum si in caz de intarziere.
Potrivit art. 17 din Conventie transportatorul este raspunzator pentru dauna rezultata ca urmare a decesului sau vatamarii corporale a unui pasager, cu conditia ca accidentul care a provocat decesul sau vatamarea sa se fi produs la bordul aeronavei sau in timpul oricareia dintre operatiunile de imbarcare sau de debarcare.
Pentru daunele mentionate mai sus, care nu depasesc 100.000 Drepturi Speciale de Tragere (DST) pentru fiecare pasager, transportatorul nu poate exclude sau limita raspunderea sa.
Transportatorul nu va fi raspunzator pentru daunele prevazute mai sus, (in art. 17 paragraful 1) in masura in care acestea depasesc 100.000 DST pentru fiecare pasager, daca dovedeste ca:
a) respectiva dauna nu s-a datorat neglijentei sau altei actiuni gresite ori omisiuni a transportatorului sau a prepusilor ori mandatarilor acestuia;
b) respectiva dauna a survenit numai datorita neglijentei sau altei actiuni gresite ori omisiuni a unei terte parti (art. 21 din Conventie).
In cazul accidentelor de aviatie care au avut ca urmare decesul sau vatamarea pasagerilor, transportatorul - daca este prevazut in legislatia sa nationala va efectua fara intarziere plati in avans unei persoane fizice sau persoanelor fizice care au dreptul sa pretinda despagubiri, cu scopul de a satisface necesitatile economice imediate ale respectivelor persoane. Aceste plati in avans nu constituie o recunoastere a raspunderii si pot fi compensate din orice suma achitata ulterior de catre transportator cu titlu de dauna (art. 28 din Conventie).
Transportatorul este raspunzator pentru daunele survenite datorita distrugerii, pierderii sau deteriorarii bagajului inregistrat, cu conditia ca evenimentul care a provocat distrugerea, pierderea sau deteriorarea sa fi avut loc la bordul aeronavei sau in perioada in care transportatorul avea in grija bagajul inregistrat. Totusi transportatorul nu este raspunzator daca si in masura in care dauna a survenit datorita unui defect al bagajului, calitatii sau viciului acestuia. In cazul unui bagaj neinregistrat, inclusiv al obiectelor personale, transportatorul poarta raspunderea daca dauna survine din vina sa, a prepusilor sau a mandatarilor sai.
Daca transportatorul recunoaste pierderea unui bagaj inregistrat sau daca un bagaj inregistrat nu a sosit la destinatie in termen de 21 de zile de la data la care ar fi trebuit sa soseasca, pasagerul este indreptatit sa isi exercite impotriva transportatorului drepturile care decurg din contractul de transport.
Sub rezerva unor prevederi contrare, in Conventia de la Montreal termenul bagaj desemneaza atat bagajul inregistrat, cat si bagajul neinregistrat.
Potrivit art. 19 din Conventia de la Montreal transportatorul este raspunzator pentru dauna survenita datorita intarzierii in transportul aerian de pasageri, bagaje sau marfuri. Cu toate acestea transportatorul nu este raspunzator pentru daunele survenite datorita intarzierii daca dovedeste ca el, prepusii si mandatarii sai au luat toate masurile care se impun in mod rezonabil pentru a evita dauna sau ca le-a fost imposibil sa ia respectivele masuri.
In cazul daunelor survenite datorita intarzierii in transportul persoanelor raspunderea transportatorului pentru fiecare pasager este limitata la suma de 4.150 DST.
La transportul bagajului raspunderea transportatorului in caz de distrugere, pierdere, deteriorare sau intarziere este limitata la suma de 1.000 DST pentru fiecare pasager, in afara cazului in care pasagerul, in momentul in care bagajul inregistrat a fost predat transportatorului, a facut o declaratie speciala privind interesul in livrarea la destinatie si a platit o suma suplimentara, daca este necesar. In acest caz transportatorul va fi raspunzator pentru plata unei sume care nu va depasi suma declarata, cu exceptia cazului in care dovedeste ca suma este mai mare decat interesul real al pasagerului in livrarea la destinatie.
Limitele prevazute la art. 21 si art. 22 din Conventia de la Montreal nu vor putea impiedica tribunalul de a solicita, in conformitate cu legislatia pe care o aplica, achitarea unei sume suplimentare, corespunzatoare unei parti sau intregii sume rezultate din cheltuielile de judecata si din celelalte cheltuieli rezultate in urma litigiului si suportate de reclamant, inclusiv dobanda. Prevederile de mai sus nu se aplica in cazul in care valoarea daunelor solicitate, excluzand cheltuielile de judecata si alte cheltuieli legate de proces, nu depaseste suma pe care transportatorul a oferit-o in scris reclamantului, in termen de 6 luni de la data la care a avut loc evenimentul care a provocat dauna sau inainte de introducerea actiunii in justitie, daca aceasta este ulterioara respectivului termen.
Transportatorul poate stipula in contractul de transport limite de raspundere mai mari decat cele prevazute in Conventia de la Montreal sau nici o limita de raspundere.
Orice clauza care are tendinta sa exonereze transportatorul de raspundere sau sa stabileasca o limita mai scazuta decat cea stabilita prin Conventia de la Montreal este nula si neavenita, insa nulitatea oricarei astfel de clauze nu implica nulitatea intregului contract, care ramane supus prevederilor conventiei.
Primirea fara reclamatie de catre destinatar a bagajelor inregistrate constituie, pana la proba contrara, dovada ca acestea au fost predate in buna stare si in conformitate cu documentul de transport sau cu informatiile inregistrate in celelalte mijloace la care s-a facut referire la paragraful 2 al art. 3 si la paragraful 2 al art. 4 din Conventia de la Montreal.
In caz de deteriorare destinatarul trebuie sa adreseze transportatorului o reclamatie imediat dupa descoperirea deteriorarii si cel mai tarziu intr-un interval de 7 zile de la data primirii, pentru bagajele inregistrate. In caz de intarziere, reclamatia trebuie facuta cel mai tarziu intr-un termen de 21 de zile de la data la care bagajele au fost puse la dispozitia sa.
Orice reclamatie trebuie formulata in scris si remisa sau expediata in termenul mentionat mai sus.
Daca nici o reclamatie nu este facuta in termenul mentionat mai sus, nici o actiune nu va fi intreprinsa impotriva transportatorului, cu exceptia cazului de frauda din partea acestuia (art. 31 din Conventia aratata).
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1465
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved